Vecka 42 2017

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 22 oktober


Omvärldsbevakning 22.30

Evakuering i Japan inför tyfonen Lan
Många tusen japaner uppmanades under söndagen att lämna sina hem när tyfonen Lan drog in över landet, skriver mediebolaget NHK. Flera hundra flygavgångar har ställts in, rapporterar TT/Aftonbladet.
Sveriges ambassad i Tokyo skriver i sin allmänna reseinformation att södra delarna av landet är särskilt utsatta den här tiden på året och resenärer i området bör bevaka utvecklingen på webbplatsen för Japan Meteorological Agency och följa rekommendationer från lokala myndigheter.
Kommentar: För kännedom vid frågor. Följer.

Explosion i Malmö skadade entré till bostadshus
En explosion har inträffat vid 22-tiden under söndagskvällen på Zenithgatan i centrala Malmö. Polisen skriver att fönsterrutor till ett trapphus har skadats och att det är rökfyllt i entrén, men att det är lugnt på platsen. Inga uppgifter om personskador, skriver SR P4 Kristianstad.
Kommentar: För kännedom vid eventuella frågor.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.45

Inget att rapportera.

Lördag 21 oktober


Omvärldsbevakning 22.15

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.45

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att notera.

Fredag 20 oktober


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.00

Nya IT-störningar hos Trafikverket
Trafikverket skriver på sin hemsida att de har problem med sin e-post. Störningen innebär att både inkommande och utgående e-post kan bli fördröjd i flera timmar.
Kommentar: Med tanke på tidgare IT-problem hos Trafikverket kan detta vara värt att hålla ett öga på.

Omvärldsbevakning 13.55

Säsongen för vinterkräksjukan har inletts
Många människor söker nu information om vinterkräksjuka vilket tyder på att säsongen för smittan har börjat, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida. Tidpunkten för säsongsstart infaller i år cirka fyra veckor tidigare än i fjol. Vad detta innebär för den fortsatta utvecklingen av säsongen går inte att säga, enligt Lena Sundqvist, utredare på Folkhälsomyndigheten.
Kommentar: För kännedom. Snabb smittspridning kan påverka sjukvård och annan samhällsviktig verksamhet.

Omvärldsbevakning 07.30

Inget att rapportera.

Torsdag 19 oktober


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.40

Ingenting att rapportera.
Som parentes kan nämnas att e
tt tidigare gasläckage i Malmö nu ska vara åtgärdat och avspärrningarna hävda.

Omvärldsbevakning 11.30

Spanien väntas dra tillbaka Kataloniens självstyre
Spanien väntas använda sig av artikel 155 i konstitutionen för att dra tillbaka regionen Kataloniens självstyre, rapporterar Aftonbladet. Orsaken ska vara att den katalanska regionpresidenten Carles Puigdemont i ett brev skrivit att han inte stänger dörren för en eventuell självständighetsförklaring. Artikel 155 i den spanska konstitutionen har aldrig tidigare använts, men innebär att centralregeringen kan återkalla regioners autonomi. Beslutet om att använda artikel 155 väntas fattas nu på lördag.
Kommentar: Kan leda till oroligheter i Katalonien, kanske framför allt i Barcelona som har många svenska turister.

Omvärldsbevakning 07.45

Inget att rapportera.

Onsdag 18 oktober


Omvärldsbevakning 22.15

Uppföljning: Misstänkt farlig föremål säkrat i Norrköping
Föremålet är nu säkrat, enligt polisen, rapporter SR P4 Östergörland.
Kommentar: För kännedom vid frågor

Uppföljning: IT-problem i Göteborgs stad är lösta
Det skriver SR P4 Väst som rapporterar att "Datatrafiken i Göteborgs kommun fungerar igen efter att ha legat nere sedan inatt." På Göteborgs stads facebooksida. står det: "Uppdatering 14.15. Nu är vi igång igen. Vi har haft tekniska problem och stora delar av stadens IT-system har varit påverkade.
Det går nu också att boka färdtjänstresor som vanligt igen."
Kommentar: För kännedom. Se tidigare anteckningar.

Omvärldsbevakning 16.25

Misstänkt farlig föremål centrala Norrköping
Polisen har spärrat av flera gator i centrala i Norrköping  sedan ett misstänkt föremål påträffats under en bil, uppger Polisen. Nationella bombskyddet är på väg till platsen. Inga människor har evakuerats från husen i närheten av platsen.
Kommentar: Följer.

IT-problem Göteborgs kommun uppföljning
IT-störningarna kommer att fortsätta beröra ett flertal verksamheter inom kommunen, skriver Göteborgs-Posten.
– Det här tog längre tid än vi trodde. Vi kommer successivt att försöka få igång systemet för fler verksamheter, men vi tar det efterhand för att inte belasta systemet för mycket, säger kommunikationschef Dag Thyselius till tidningen. Han kan inte säga när hela systemet kommer att fungera igen.
Kommentar: För kännedom. Se även tidigare anteckning.

Omvärldsbevakning 13.20

IT-problem Göteborgs kommun
Göteborgs stad har drabbats av ett datahaveri, enligt SR P4 Göteborg. Hela Göteborgs stads datanätverk uppges vara nere. Det går inte heller att komma in på hemsidan. Flera verksamheter har drabbats, bland annat färdtjänst och hemtjänst. Det är oklart när problemen kan vara lösta, uppger radio Göteborg.
Göteborgs stads kommunikationschef säger till TT att de har uteslutit att det rör sig om en hackerattack.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor.

Omvärldsbevakning 08.15

Entrén till polishuset i Helsingborg sprängd
Vid 00.20-tiden natten mot onsdagen detonerade en sprängladdning vid entrén till polishuset i Helsingborg. Polishusets entré och närliggande byggnader har fått omfattande skador. Händelsen utreds som allmänfarlig ödeläggelse. Det skriver Polisen och Helsingborgs Dagblad, bland andra.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor.

Tisdag 17 oktober


Omvärldsbevakning 22.55

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.55

Viktigt meddelande på grund av brand i Ånge kommun
Det viktiga meddelande som utfärdats på grund av en brand i Akzo Nobels kemikaliefabrik utanför Ånge gäller inte längre. Branden är släckt, meddelar Sveriges Radio. 
Kommentar: Vi har publicerat nyhet om varningen och delat informationen i sociala medier. Samt avlarmat.

Omvärldsbevakning 12.50

Röklukt från spanska skogsbränder kan ha orsakat flygförseningar
Flera flygavgångar från Stockholm Arlanda har ställts in eller försenats på grund av att röklukt uppfattats på plan under färd, rapporterar Sveriges Radio.  Ett flygplan på väg från Sturup nödlandade i morse på Arlanda av den orsaken, skriver Aftonbladet, men ingen eld kunde upptäckas på planet. SAS utreder om detta kan ha samband med det mörker som lade sig över Stockholm på tisdag förmiddag, skriver Aftonbladet. Enligt ett Twitterinlägg från SMHI är förklaringen till mörkret sannolikt kompakta moln och stoft från skogsbränderna på den iberiska halvön.
Kommentar: I medier ställdes frågan om orsaken till mörkret och meteorologer från SMHI intervjuades. Vi såg ingen utbredd oro men fick någon enstaka fråga till redaktionen. 

Uppröjningsarbeten på Irland efter Ophelia
Sveriges ambassad på Irland meddelar att det inte finns någon vädervarning längre efter att stormen Ophelia drabbat landet under måndagen. Lokala medier rapporterar om pågående uppröjningsarbeten (bland annat för att få bort träd som fallit över vägar) och att ännu en storm väntas till helgen.
Kommentar: För kännedom. Följer väderutvecklingen.

Omvärldsbevakning 7.30

39 döda efter skogsbränder i Portugal och Spanien
Under det senaste dygnet har minst 36 människor omkommit i skogsbränder i Portugal och tre personer i Spanien, skriver TT/SVT och DN. Orsaken är torka och ovanligt höga temperaturer för årstiden, bränderna i Spanien tros vara anlagda. I Portugal har över 500 bränder registrerats, bränderna har förvärrats av kraftiga vindar. Portugal har bett flera EU-länder om hjälp, hittills har Italien skickat flygplan som kan släppa stora mängder vatten över bränderna. Enligt väderprognoserna väntas regn på tisdagen.
Kommentar: Vi följer. 

Måndag 16 oktober


Omvärldsbevakning 22.00

Uppdatering: stormen Ophelia
Stormen som drog in över Irlands södra kust under dagen har orsakat minst tre människors död skriver TT.  Enligt BBC har två personer avlidit efter att träd fallit över deras bilar. Stormen väntas dra in över Skottland under kvällen.
Kommentar: fortsätter att följa.

Omvärldsbevakning 16.25

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 11.20

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 7.30

Uppdatering: orkanen Ophelia
Irland stänger alla skolor i de områden som ligger i stormens väg, likaså hålls skolorna stängda på Nordirland, uppger BBC. Militär kommer att vara på plats i de områden på Irland där röd varning är utfärdad: Wexford, Galway, Mayo, Clare, Cork, Kerry, Limerick och Waterford.
Kommentar: Vi följer.

Varning för hårda vindar
SMHI har utfärdat tre klass ett-varningar för måndagen: Mycket hård vind med nederbörd längs fjällkedjan från Jämtlandsfjällen upp till norra Lapplandsfjällen, Mycket hårda vindbyar i Jämtland och Västerbottens inland, samt Kuling från Bottenviken ner till Södra bottenhavet.
Kommentar: För kännedom.

Onsdag 18 oktober