Vecka 43 2017

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 29 oktober


Omvärldsbevakning 20.50

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 17.00

Klass 2-varning för mycket högt vattenstånd i Öresund
SMHI har utfärdat en klass 2-varning för mycket högt vattenstånd i Öresund. Vattenståndet norr om Öresundsbron väntas på söndag kväll nå 110-130 cm över medelvattenstånd. Även söder om bron blir vattenståndet högt, om än inte lika högt. På den södra sidan når vattenståndet upp till klass 1-nivå, cirka 80-90 cm över medelvattenstånd, skriver SMHI.

Varning klass 2 är den allvarligaste varningsklassen för högt havsvattenstånd. Varningen innebär att kustvägar och hamnar riskerar att översvämmas, skriver SMHI. SMHI har även utfärdat klass 1-varningar för kuling för alla svenska farvatten. Orsaken är ett lågtryck öster om Sverige som driver på kraftiga nordvindar över landet.
Kommentar: Publicerade nyhet om klass 2-varning.

Omvärldsbevakning 09.00

Nya attacker mot polisen
En polisstation i Växjö utsattens under natten mot söndag för skadegörelse. Stationen attackerades vid två tillfällen med fyrverkeripjäser och gatsten. Ingen kom till skada, men polisen ser allvarligt på händelsen, skriver Dagens Nyheter.

Även polisstationen i Kinna utsattes under natten för skadegörelse. En sten ska ha kastats mot byggnadens entrédörr, där det påträffats krossat glas. Ingen polis var i närheten när skadegörelsen inträffade, enligt SR P4 Sjuhärad.
Kommentar: För kännedom då det kan skapa oro i samhället.

Pestsmitta på Madagaskar kan sprida sig
Nära 1.200 personer på Madagaskar uppges ha smittats av pest sedan det första fallet upptäcktes i augusti i år, skriver SVT Nyheter. Det handlar om samma typ av dödlig pest som drabbade Europa hårt på på 1300-talet. Smittan rapporteras på senare tid ha spridits sig till nya städer på ön, och världshälsoorganisationen WHO varnar nu för att risken att smittan sprider sig i området är mycket hög. Det finns enligt WHO även risk att pesten sprider sig vidare till näraliggande länder. Risken för global spridning bedöms emellertid som låg, skriver SVT Nyheter.
Kommentar: För kännedom.

Lördag 28 oktober


Omvärldsbevakning 21:00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 13:00

Skottattentat mot polisbostad i Västerås
Under natten avlossades ett flertal skott mot en villa i Västerås. Inne i villan låg en polis med familj och sov. Ingen av dem ska ha skadats. Polismyndigheten hanterar det inträffade som en "särskild händelse" och har höjt sin beredskap, rapporterar SR P4 Västmanland.
Kommentar: För kännedom. Kan skapa oro hos allmänheten.

Omvärldsbevakning 08:45

SMHI varnar för flygande bråte i ruskväder
Ett oväder har dragit in över Göteborg och Västkusten. SMHI har utfärdat klass 1-varningar och runt om i Västsverige blockerar nedfallna träd vägarna. Ute på Vinga ska vindarna ha uppgått till 26 sekundmeter, rapporterar Göteborgs-Posten. Nu varnar SMHI för att lösa föremål och trädgrenar kan bli farliga när de rycks upp med vinden. Man bör vara extra aktsam om man ger sig ut med bilen eller promenerar, uppger SMHI till Sveriges Radio Ekot/TT.
Kommentar: För kännedom. Följer utvecklingen av ovädret.

Fredag 27 oktober


Omvärldsbevakning 21:00

Uppdatering: Katalonien utropar självständighet
Under kvällen meddelade Spaniens premiärminister Mariano Rajoy att den katalanska regeringen avsätts och att det katalanska parlamentet är upplöst. Rajoy meddelade också att nyval i Katalonien kommer att äga rum 21 december i år, rapporterar Sveriges Radio Ekot och flera andra medier. Tills dess tar Spaniens regering över styret i Katalonien och eventuellt också den katalanska poliskåren Mossos d'Esquadra, uppger DN. Med anledning av att Kataloniens regionparlament godkände en resolution om självständighet uppdaterade Sveriges ambassad i Madrid sin reseinformation med information om att det kan förekomma demonstrationer och vissa oroligheter i Barcelona och övriga Katalonien. Ambassaden har inte några indikationer på att det skulle råda oroligheter som är av sådan art att det skulle vara förenat med stor risk för personlig säkerhet att resa till området.
Kommentar: Delat ambassadens reseinformation på Facebook och Twitter. Publicerat temablocket för Händelser utomlands på startsidan. Fortsätter att följa utvecklingen med tanke på svenskar i området.

Omvärldsbevakning 16.30

Katalonien utropar självständighet
Regionparlamentet i Katalonien godkände på fredagseftermiddagen ett förslag om att utropa republik, skriver TT (Sydsvenskan). Beslutet om att utropa självständighet möttes av jubel utanför parlamentsbyggnaden, visar tv-bilder i Aftonbladets webb-tvsändning. Kort därefter godkände den spanska senaten regeringens förslag om att upphäva Kataloniens självstyre enligt artikel 155 för att ta kontroll över regionen, skriver SVT Nyheter. Första åtgärden uppges bli att upplösa den katalanska regionregeringen och regionparlamentet. ”Jag ber alla spanjorer att vara lugna. Rättstaten kommer att återinföra lagligheten i Katalonien. MR”, skriver Spaniens premiärminister Mariano Rajoy på Twitter enligt SVT.
Kommentar: För fortsatt bevakning i helgen, om oroligheter skulle uppstå, med tanke på svenskar i området.

Omvärldsbevakning 13.50

Klass 1-varningar för mycket hårda vindbyar
Ett omfattande område med lågtryck närmar sig under fredagen från nordväst och en västlig till nordvästlig vind ökar åter på Västerhavet och södra Östersjön. Natten till lördag blir det också hårda vindbyar från Bohuslän till Skåne. Det skriver SMHI som utfärdat klass 1-varningar för mycket hårda vindbyar i Västra Götalands län, Hallands län och Skåne län.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 08.50

Inget att rapportera.

Torsdag 26 oktober


Omvärldsbevakning 21.30

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.25

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11.50

Skolor i Bromölla stängda efter hot
Polisen Skåne fick under natten uppgifter om att ett hot hade riktats mot Dalaskolan Södra och Norra via sociala medier. På grund av hotet stängdes skolorna under morgonen och eleverna utrymdes, berättar bland andra SVToch P4 Kristianstad. Ett minderårigt barn misstänks för brottet, som åklagare bedömer som förberedelse till mord. Barnet har hämtats in till förhör och polisen har genomfört husrannsakningar.
Enligt polisen finns det nu inget pågående hot mot någon skola i Bromölla. Skolorna kommer att hållas stängda resten av dagen, efter beslut av rektorerna.
Kommentar: För kännedom. Vi följer händelsen.

Omvärldsbevakning 08.45

Ingenting att rapportera.

Onsdag 25 oktober


Omvärldsbevakning 22.30

Strömavbrott i Luleå
Vid 21-tiden på kvällen fick polisen i Luleå flera samtal om ett starkt ljussken, följt av strömavbrott. Orsaken ska vara att en lyftkran tagit i en högspänningsledning. Som mest var omkring 5000 hushåll utan ström, men strax före 22.30 hade samtliga abonnenter fått tillbaka strömmen, enligt Luleå Energis hemsida.
Kommentar: Följde händelsen under kvällen för kännedom, och ifall det skulle komma frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.22

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08:00

Inget att rapportera.

Tisdag 24 oktober


Omvärldsbevakning 22:00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 15:30

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 11:50

Skånetrafikens sajt drabbad av överbelastningsattack
Skånetrafikens sajt och mejltrafik drabbades under morgonen av en överbelastningsattack. Det gjorde att hemsida och app låg nere och påverkade även bokningssystemet för sjukresor och färdtjänst. Problemen ska ha varit avhjälpta under morgone, rapporterar SR P4 Kristianstad.
Kommentar: Noterar med tanke på att flera trafikaktörer drabbats av överbelastningsattacker under de senaste veckorna.

Omvärldsbevakning 08:15

Klass 1-varning för tidigt snöfall med risk för halka
SMHI varnar klass 1 för tidigt snöfall i Värmland, Dalarna, Gävlebors inland och Jämtland utom fjällen. med start tisdag kväll. Snöfall kan ge 5-10 cm nysnö. 
Kommentar: Höstens första (?) snöfall kan överraska en del bilister. Krisinfo följer.

Måndag 23 oktober


Omvärldsbevakning 22:15

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 15:45

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 12:15

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 08:00

Uppföljning: Tre dog och många skadade i tyfon
Minst tre människor har dött och minst ett 90-tal skadats efter tyfonen Lan i Japan, rapporterar internationella medier och TT/Omni.
Tokyo kom, trots varningar, lindrigt undan och stormen verkade knappt påverka morgonrusningen i den japanska huvudstaden, rapporterar TT/Omni

Uppföljning: Två explosioner i Malmö var knallskott
Två explosioner skadade portar till bostadshus i Malmö sent på söndagen. Polisen tror att det kan ha rört sig om knallskott, så kallade bangers, enligt SR P4.Inga personer skadades vid explosionerna.