Vecka 44 2017

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 4 november


Omvärldsbevakning 21.20

Flera döda efter skjutning i kyrka i Texas
Dagens Nyheter rapporterar om att 27 personer ska ha dödats och 24 skadats efter en skjutning i en baptistkyrka i Sutherland Springs i södra Texas. Enligt Wilson County News ska även gärningsmannen ha dödats.
Kommentar: Hittills inga uppgifter om svenskar bland de dödade och skadade.

IS tar på sig flera blodiga dåd
Minst 75 människor dödades i gårdagens terrordåd i Dayr al-Zawr i Syrien, skriver Dagens Nyheter. IS tar på sig dådet och säger sig även ligga bakom attacken mot regeringens säkerhetshögkvarter i staden Aden i Jemen. Minst 15 människor ska ha dödats i detta dåd, uppger Aftonbladet.
Kommentar: Berör inte direkt Sverige, men med tanke på det stora antalet dödsoffer valde jag att ta med den ändå. Kan finnas anhöriga till svenska medborgare från Syrien bland offren.

Omvärldsbevakning 16.15

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 09.35

Dödssiffran stiger efter tyfonen Damrey i Vietnam
Antalet människor som omkommit till följd av tyfonen Damrey i Vietnam har nu stigit till 27, skriver DN. Ett tjugotal personer saknas längs med kusten i de södra och centrala delarna och nära 40.000 människor har skadats av tyfonen. Före ovädret evakuerades 30.000 människor, däribland utländska turister, från provinsen Khanh Hoa.
Kommentar: Svenska medier har nu uppmärksammat tyfonen (igår kväll fanns knappt någon information alls). Än så länge dock ingen reseavrådan eller kommentar om tyfonen från den svenska ambassaden i Vietnam.

Lördag 4 november


Omvärldsbevakning 21.30

Tyfonen Damrey orsakar förödelse i Vietnam
Under dagen ska minst 19 personer i Vietnam ha omkommit i tyfonen Damreys spår. Enligt Reuters har över 370 förstörts och minst 33.000 personer evakuerats till följd av tyfonen.
Kommentar: Fortsätter följa Damreys framfart. Dock verkar intresset för tyfonen vara svalt i svenska medier.

Omvärldsbevakning 16.00

Sprängmedel och vapen hittade efter razzia i Göteborg
Tre män har gripits och anhållits i Göteborg, misstänkta för bland annat grovt vapenbrott och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. I lägenheten där polisen grep männen fanns bland annat en pistol, yxor, narkotika, nazistiska symboler, ammunition och tio kilo sprängmedel, uppger källor till Aftonbladet. 
Kommentar: Kan orsaka oro hos allmänheten.

SMHI varnar för ishalka i Norrland
SMHI varnar för plötslig ishalka i södra Norrland under söndagsmorgonen i samband med regn eller underkylt regn på kalla vägbanor. Senare under söndagen rör sig nederbörden norrut. Det väntas en hel del snöfall över de västra delarna och regn i de östra, vilket får till följd att även de nordligare delarna av Norrland kan drabbas av ishalka.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 09.00

Inget nytt att rapportera.

Fredag 3 november


Omvärldsbevakning 22.45

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.45

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 11.30

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.30

Anställd misstänks ha stängt Trumps twitter-konto
President Trumps twitter-konto stängdes under några minuter i natt svensk tid, rapporterar bland andra Svt Nyheterna. ”Vi har upptäckt att detta gjordes av en anställd på Twitters kundservice på den anställdes sista dag. Vi genomför en fullständig intern översyn”, skriver det amerikanska företaget.
Kommentar: För kännedom. Intressant att en enskild anställd kan utföra detta, då twitter i USA har blivit ett så viktigt medium för politisk debatt.

Torsdag 2 november


Omvärldsbevakning 22.55

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.45

Delade UD Resklars Faceboook-inlägg om reseråd för Eritrea. UD Resklar har dock inte lagt ut något på Twitter. Avstår publicering.

I övrigt ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 13.00

Ingenting att kommentera.

Omvärldsbevakning 07:15

Ingenting att rapportera.

Onsdag 1 november


Omvärldsbevakning 21:05

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.55

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.40

Skavsta flygplats utrymd av säkerhetsskäl
Flygplatsterminalen vid Skavsta flygplats utanför Nyköping har utrymts. Detta på grund av att man hittat ett misstänkt farligt föremål i flygplatskontrollen, skriver Aftonbladet och SVT. Polisen i Södermanland skriver i en händelsenotis att nationella bombgruppen är inkopplad för att identifiera föremålet.
Kommentar: Vi följer rapporteringen.  

Omvärldsbevakning 09.00

Uppföljning Manhattan
En gärningsman har identifierats, namngetts och visas med bild i medierna. Fem av de åtta dödsoffren i New York är argentinska. President Trump har beordrat hårdare inresekontroller, rapporterar SVT.
Kommentar: För kännedom.

Uppdatering: Kokrekommendationen kvar - VMA borttaget
Efter vattenläckan i Göteborg kvartstår kommunens rekommendation om att koka dricksvattnet i vissa delar av staden. Men det lokala VMA som utfärdades under natten mot onsdagen är borttaget från SR P4.
Kommentar: För kännedom. Följ upp. Bör avlarmas när det är konfirmerat.

Tisdag 31 oktober


Uppdatering 00.10  Vattenläcka Göteborg

Boende i Bergsjön och Eriksbo uppmanas att koka vattnet
På grund av vattenläckan ska du som bor i Bergsjön och Eriksbo av säkerhetsskäl inte dricka kranvattnet utan att koka det när det kommit tillbaka. Koka också allt vatten som ska användas för matlagning och tandborstning. Vattentankar och tappställen finns på flera ställen i östra Göteborg. Det skriver Göteborgs stad på sin hemsida vid 23-tiden på tisdagsvällen.
Kommentar: Kokningsrekommendationer. Fortsätter följa. Publicerade senare ett lokalt VMA som utfärdades av SR P4 Göteborg och publicerades av dem under Trafiken. Följde VMA-rutinerna för Krisinformation.se med nyhet på webb och i sociala medier.

Omvärldsbevakning 22.30

Flera döda på Manhattan -  utreds som terrordåd
Enligt medieuppgifter har minst åtta personer dödats och fler än tio skadats i New York på tisdagskvällen svensk tid, då personer på en cykelbana blev påkörda av ett fordon. Dådet betraktas som en terroristattack, enligt amerikanska myndighetskällor. Det rapporterar bland andra SVT och CNN.
Kommentar: För kännedom. Inga uppgifter om svenskar.

Vattenläcka i Göteborg
Under tisdagskvällen var att stort antal hushåll i delar av Göteborg utan vatten. Orsaken är en vattenläcka på en ledning vid vattenverket i Alelyckan, skriver GP. Information från Göteborgs stad finns här.
Kommentar: För kännedom. Följer. Svarade på en fråga på twitter.

Omvärldsbevakning 17.00

Skatteverket svarar på Riksrevisionens kritik om folkbokföringen
Riksrevisionen kritiserar Skatteverket för att folkbokföringen kan utnyttjas för att begå brott. Skatteverket menar att man själva kommit fram till liknande slutsatser i sin internrevision.
Bristerna har inte varit okända för oss, men detta är ytterligare underlag för vårt pågående utvecklingsarbete, skriver Karl-Johan Ekström, avdelningschef med ansvar för folkbokföringen i ett pressmeddelande.
Kommentar: Se tidigare anteckning.

Omvärldsbevakning 13.30

Riksrevisionen: allvarliga problem med folkbokföringen
Enligt riksrevsionen finns det möjligheter att utnyttja bristerna i folkbokföringen i brottsligt syfte,
rapporterar TT. Det handlar bland annat om falska identiteter och att folkbokföra sig på en annan ort än där man befinner sig i syfte att försvåra för polis och andra myndigheter. Riksrevsionen uppger också att Skatteverket saknar kunskap om de allvarliga bristerna.
Kommentar: För kännedom. Kan påverka förtroende för myndigheterna.

Omvärldsbevakning 07.25

Inget att rapportera.

Måndag 30 oktober


Omvärldsbevakning 20.10

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 15:30

Skolverket drabbat av överbelastningsattack
Skolverket har under dagen drabbats av en överbelastningsattack som bland annat påverkar den externa webbplatsen och Skolverkets upplysningstjänst. Skolverket har vanligtvis ett skydd mot överbelastningsattacker men den här datamängden var så pass stor att den inte gick att avvärja, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Kommentar: För kännedom.

Industribrand i Västerås
Strax innan klockan 13 idag larmades räddningstjänsten om en brand på ett industriområde i Västerås. Branden ska ha orsakat kraftig rökutveckling och höga lågor. Alla fastigheter inom en 300 meters radie har evakuerats eftersom det finns gasolflaskor i byggnaden som brinner, uppger SVT Nyheter Västmanland.
Kommentar: För kännedom. Fortsätter att följa utvecklingen.

Omvärldsbevakning 12:00

Sveriges 65 000 skyddsrum räcker inte till hela befolkningen
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, konstaterar i sin rapport om det svenska befolkningsskyddet att de 65 000 skyddsrum som finns i Sverige inte räcker till.  Idag ger dessa plats åt 7 miljoner invånare. MSB föreslår nu att staten återupptar byggandet av skyddsrum eftersom det inte byggts några nya under de senaste femton åren, skriver Sveriges Radio Ekot.
Kommentar: För kännedom. Om frågor uppstår.

Omvärldsbevakning 09.00

Minst åtta döda efter höststorm i Europa
Minst åtta människor har mist livet efter att en kraftig storm dragit fram över Europa, skriver Dagens Nyheter. Stormen har drabbat Centraleuropa och Danmark. Tyskland, bland annat Hamburg, har drabbats av omfattande översvämningar och tågtrafik har ställts in i sju delstater. Lågtrycket har kallats Herwart i Tyskland och Ingolf i Danmark, skriver TT/SVT Nyheter. Sverige drabbades lindrigare av ovädret som framför allt resulterade i att SMHI utfärdade klass 1-varningar för kuling för alla svenska farvatten. Söndagens klass 2-varning för mycket högt vattenstånd i Öresund hade på måndagen upphört, då vattenståndet väntades sjunka igen under måndagsmorgonen.
Kommentar: För kännedom. Nyhet om klass 2-varning uppdaterad.