Vecka 45 2017

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 12 november


Uppföljning jordbävning Irak 22.20

SVT nyheter uppger att flera byggnader har rasat i bägge länderna, minst tolv personer har dött och skakningar har känts i länder i hela Mellanöstern. Hur många som skadats och omkommit är dock för tidigt att slå fast.
Kommentar: Fortsätter följa.


Omvärldsbevakning 21.00

Kraftigt jordskalv i Irak
Minst två kraftiga jordskalv har inträffat i norra Irak, 10 mil sydöst om staden Sulaymaniyah, nära gränsen mot Iran, uppger Sveriges Radio och flera andra medier. Enligt USA:s geologiska myndighet hade ett av skalven en magnitud på 7,3 och det finns uppgifter om att skalvet känts i andra länder i regionen. Sveriges ambassad i Irak uppmanar svenska medborgare på plats att löpande följa lokala myndigheters råd och nyhetsrapportering om jordbävningen. 
Kommentar: Skadeläget oklart.  Följer utvecklingen.


Omvärldsbevakning 14.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 8.30

Inget att notera.

Lördag 11 november


Omvärldsbevakning 21:45

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 15:30

SMHI varnar för snöfall
Flera medier, däribland Aftonbladet och SVT Nyheter, rapporterar om att SMHI har gått ut med en klass 1-varning för snöfall i flera län. Räddningstjänsten i Östergötland har fått in larm om flera avåkningar i samband med snöfallet, skriver Aftonbladet.
Kommentar: För kännedom. Valde att ta med eftersom många människor påverkas och nyheten toppade exempelvis Aftonbladet.

Omvärldsbevakning 09:30

Sekretesslag försvårar samarbetet mellan SOS Alarm och Polisen
Under terrordådet i Stockholm i april hade SOS Alarm svårt att få en samlad lägesbild av vad som hände eftersom larmtjänsten inte har möjlighet att se polisens position. Detta är också något som ska ha försvårat kontakten med andra krisberedskapsaktörer som Länsstyrelsen och MSB. SOS Alarm vill nu försöka få en större samverkan med Polisen, uppger Ekot. Enligt Polisen kan de dock inte dela med sig av sina uppgifter om exempelvis olika polisfordon befinner sig på grund av sekretess.
Kommentar: Kan orsaka oro och kritik hos allmänheten.

Fredag 10 november


Omvärldsbevakning 23:30

Radioaktiva halter uppmätta i Europa efter misstänkt rysk kärnkraftsolycka
Det franska strålsäkerhetsorganet IRSN uppmätt låga halter av radioaktivitet över Europa de senaste veckorna, rapporterar Dagens Nyheter. Nyhetsbyrån Reuters uppger dock att halterna inte ska innebära någon säkerhetsrisk för Europa. IRSN misstänker att halterna beror på att det har skett en olycka på en kärnkraftanläggning i Ryssland eller Kazakstan.
Kommentar: Kan orsaka oro hos allmänheten. Redan fått en fråga på mailen om det radioaktiva halterna i Europa (svarade på den tidigare under kvällen).

Omvärldsbevakning 16:15

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 13:00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 08:30

Ingenting att rapportera.

Torsdag 9 november


Omvärldsbevakning 22:00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 16:00

Inget att rapportera

Omvärldsbevakning 13:00

Notera att det uppståt debatt kring upphandlingen av Patriotrobotar och hur den proocesen gått till.
Kommentar: För kännedom

Omvärldsbevakning 08.30

Ingenting att rapportera.

Onsdag 8 november


Omvärldsbevakning 21.40

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.30

Situationen i Barcelona, Katalonien
Sveriges Radio Ekot rapporterar om att Spaniens författningsdomstol nu upphäver Kataloniens förklaring om självständighet som togs den 27 oktober. Som en följd av detta har vissa fackförbund i Katalonien gått ut i strejk och det är just nu svårt att ta sig fram i trakterna kring Barcelona eftersom många demonstranter blockerar vägar och tågspår. Lördagen den 11 november vid 17-tiden planeras en manifestation i Bacelona. Sveriges ambassad i Madrid har, liksom tidigare, inte några indikationer på oroligheter av sådan art att det finns risk för personlig säkerhet. Demonstrationer och folksamlingar bör dock undvikas och det är lämpligt att följa utvecklingen i lokala medier samt lokala myndigheters anvisningar.
Kommentar: För kännedom med tanke på svenskar i området.

Omvärldsbevakning 11.00

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 07.55

Inget nytt att rapportera.

Tisdag 7 november


Omvärldsbevakning 22.00

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.00

Uppdatering branden med fler länkar
Branden pågår fortfarande.Omkringliggande område är fortsatt avspärrat, vilket påverkar lokaltrafiken och verksamhet i området.
Storstockholms brandförsvar skriver i ett meddelande tidigare idag att röken från branden inte ska vara särskilt farlig.
Trafikverkets störningsinformation finns här.
Kommentar: Se anteckningar nedan. Fortsätter följa. Delade Storstockholms brandförsvars text tidigare under dagen i våra sociala medier.

Stort strömavbrott i Örebro
Enligt P4 Örebro, som hänvisar till elbolaget Eons hemsida, var som flest 61 000 abonnenter utan ström vid halv två-tiden i Örebro. Strax efter 15 på eftermiddagen var strömmen tillbaka för samtliga.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor.

Omvärldsbevakning 11.30

Uppdatering brand Stureplan
Det brinner fortfarande i ett hus nära Stureplan i centrala Stockholm.
– Det stora hotet nu är rasrisken, att hela byggnaden kollapsar, säger Tony Frank, ledningsbefäl vid Storstockholms brandförsvar till TT/Omni.
Enligt Christer Wahlström, ledningsbefäl vid Storstockholms brandförsvar, arbetar 60-70 brandmän från minst åtta brandstationer på platsen, skriver SR.
Branden ska ha startat på en byggarbetsplats högst upp i fastigheten på Jakobsbergsgatan. Larmet kom 05.01 på tisdagsmorgonen. I huset finns företag och nio lägenheter.
Här finns Information från polisen.
Karta från Metro över det avspärrade området
Kommentar: Se nedan. Hittills ingen information från myndigheter som motiverar en nyhetspublicering av oss.

Omvärldsbevakning 08.10

Storbrand vid Stureplan i Stockholm
Ett stort antal medier, däribland DN, Aftonbladet och P4 Stockholm, rapporterar om en storbrand på Stureplan i Stockholm. Branden rasar i en fastighet på Jakobsbergsgatan och enligt Christer Wahlström, ledningsbefäl för Storstockholms brandförsvar, råder det spridningsrisk i hela kvarteret. Två personer har förts till sjukhus för rökskador. Hela kvarteret är avspärrat och även Birger Jarlsgatan är avstängd för trafik.
Kommentar: Orsakar oro och påverkar många trafikanter i centrala Stockholm. Om branden sprider sig så kanske man bör göra en nyhet. Fortsätter följa.

Måndag 6 november


Omvärldsbevakning 21.40

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.15

Kokningsrekommendation i Göteborg hävd
Boende i Bergsjön, Eriksbo, Gunnilse och Bergum behöver inte längre koka kranvattnet. Prover visar nu att vattnet har bra kvalitet i hela Göteborg, meddelar Göteborg stad på sin webbplats.
Kommentar: Slutar följa händelsen.

Omvärldsbevakning 11.55

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.05

Göteborgs stad uppmanar hushåll att fortsätta koka vattnet
Göteborgs stad uppmanar boende i Bergsjön, Eriksbo, Gunnilse och Bergum att fortsätta koka sitt dricksvatten. Ny information om hur länge påbudet väntas pågå beräknas komma under måndagseftermiddagen.
Kommentar: För kännedom.

Dödssiffran i Vietnam stiger ytterligare
Dödssiffran efter den kraftiga tyfonen Damrey i Vietnam stiger. Nu har minst 49 människor bekräftats döda, rapporterar Aftonbladet. Hårdast drabbad är provinsen Khanh Hoa, med den populära turistorten Nha Trang.
Kommentar: Fortsätter att bevaka tyfonen Damreys konsekvenser.