Vecka 46 2017

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 19 november


Omvärldsbevakning 21.45

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 10.00

Klass 1-varningar för snöfall
SMHI har utfärdat klass 1-varningar för snöfall med risk för upp till 20 cm snö lokalt under söndagen, dels i Västernorrlands län, dels i norra Götaland.
I Västernorrland är trafiksituationen besvärlig på söndagsmorgonen, enligt SVT. Tunga fordon fastnar i snön och på E4 i Skuleskogen söder om Örnsköldsvik är det stopp i trafiken i båda riktningarna.
I norra Götaland har det just börjat snöa. Området som beräknas beröras är de västra och centrala delarna av Västra Götaland, Jönköpings län, Kronobergs län, Kalmar län utom Öland och Östergötland. 
Kommentar: Krisinfo följer utvecklingen av snövädret.

Lördag 18 november


Omvärldsbevakning 22.00

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.30

Risk för stora snömängder
SMHI har utfärdat en riskvarning för stora snömängder i norra delarna av Västra Götalands län, norra Jönköpings län och Östergötland från söndag morgon. Nederbörden väntas falla ojämt och kan nå upp till 2 decimeters snödjup lokalt.
Kommentar: Vi följer väderutvecklingen.

Omvärldsbevakning 10.15

Ingenting nytt att rapportera.

Fredag 17 november


Omvärldsbevakning 22.15

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.25

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 11.30

Otydligt om statens förväntningar på företag vid höjd beredskap
TT-artikel om civilt försvar och höjd beredskap. "Enligt en färsk rapport från Totalförsvarets forskningsinstitut,FOI, tycker stora delar av näringslivet att det saknas tydlighet kring vad som förväntas av dem i försvarssammanhang, samt att det saknas en diskussion om finansiering", skriver TT bland annat.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 08.00

UD har uppdaterat sin reseinformation för Zimbabwe
Ambassaden i Harare uppmanar svenskar på plats att iaktta försiktighet och undvika onödiga förflyttningar i centrala delar av Harare, undvika folksamlingar och demonstrationer samt noga följa nyhetsrapportering och ambassadens reseinformation. 
Kommentar: För kännedom, är ingen reseavrådan ännu.

Torsdag 16 november


Omvärldsbevakning 22.00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 17.15

Varningar för plötslig ishalka i stora delar av landet
SMHI har utfärdat klass 1-varningar för plöstlig ishalka i stora delar av landet. Dessutom kulingvarning i de flesta farvatten.
Kommentar: För kännedom.

Regeringens webbsida låg nere
Regeringens webbsida gick under en period på torsdagen inte att nå. Vid 16.30 var sidan åter nåbar.
Det är inte känt varför sidan var onåbar, eller hur länge den låg nere. Det skriver Aftonbladet. Även TT har nyheten.
Kommentar: Ingen spännande nyhet men bra att veta om det kommer frågor.

Omvärldsbevakning 11.45

Kritik mot avspärrningarna vid EU-toppmötet
De många avspärrningarna kring EU-toppmötet i Göteborg får för stora konsekvenser, säger flera till SR Ekot. Eller det är i alla fall vinkeln i inslaget. ”Skolor stänger och uppemot ettusen företag kan tvingas stänga under EU-toppmötet i Göteborg. Polisen kallar det den största polisinsatsen i modern tid”, heter det i inslaget. Svt Väst rapporterar också att vägkameror som ska visa läget i trafiken på trafiken.nu är avstängda under EU-toppmötet. Detta trots att allmänheten har uppmanats att följa trafiksituationen under toppmötet via den sajten. Orsaken uppges vara säkerhetsskäl.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 08:00

Inget att rapportera.

Onsdag 15 november


Omvärldsbevakning 20:50

Flera hundra evakuerades från tåg
Enligt flera medier, se till exempel Sveriges Radio här, ska flera hundra personer ha evakuerats från ett tåg utanför Lund. Tåget ska ha stått stilla i flera timmar på grund av ett signalfel innan evakueringen kunde ske.
Kommentar: Ovanlig situation som kan få följdfrågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 16.40

Explosionsrisk vid lastbilsbrand i Staffanstorp
En lastbil på Järnvägsgatan i Staffanstorp har fattat eld och nu råder explosionsrisk, rapporterar Aftonbladet. Branden har spridit sig till intilliggande byggnader och en blomsterbutik och ett gym har utrymts, uppger polisen. 
Kommentar: Följer händelseutvecklingen.

Omvärldsbevakning 15.25

Trafikstörningar att vänta vid EU-toppmötet i Göteborg
I samband med EU-toppmötet den 16-17 november förväntas stora trafikstörningar i Göteborg. Redan under onsdagsmorgonen har Polisen spärrat av områden i närheten av Eriksbergshallen, uppger Göteborgs-Posten. Det påverkar trafiken i området. Enligt Polisen kommer trafiken tillfälligt att stängas av på vissa platser när mötesdeltagarna transporteras till boende och möteslokaler under torsdagen och fredagen. Allmänheten rekommenderas att hålla sig uppdaterade om trafiksituationen.
Kommentar: Publicerat nyhet på webb och i sociala medier med samlad information från aktörer. Fortsätter att följa under veckan.

Omvärldsbevakning 08:00

Ingenting att rapportera.

Tisdag 14 november


Omvärldsbevakning 21.00

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 16.20

Ingenting att rapportera.  

Omvärldsbevakning 11.40

Vädersituationen i östra Medelhavet
Enligt uppgifter i lokala medier har kraftiga oväder orsakat skador i Antalyaprovinsen i sydvästra Turkiet och den grekiska ön Symi. Enligt webbplatsen Severeweather.eu är det möjligt att fler oväder bildas utanför södra Italien under tisdagen.
Kommentar: Internationella medier har inte plockat upp notiserna än. Störningar kan uppstå och det är inte omöjligt att svenskar kan finnas i området.

Omvärldsbevakning 08.25

Inget att notera.

Måndag 13 november


Omvärldsbevakning 21.00

Svenskt charterplan fick vända över Ryssland
Ett charterplan på väg från Sverige till Phuket i Thailand har fått vända över Ryssland, uppger SR och flera andra medier. Resebolaget Vings pressjour, säger till Ekot, att man har upptäckt problem med planets väderradar och därför vänt tillbaka till Arlanda.Planet lyfte vid 14 från Arlanda och beräknas landa igen vid 21.
Kommentar: Planet landade utan problem vid 21-tiden.

Omvärldsbevakning 16.00

Ingenting att rapportera.  

Omvärldsbevakning 12.40

Siffrorna över antalet omkomna efter jordbävningen i Iran och Irak har under dagen stigit. I övrigt ingenting att rapportera.  

Omvärldsbevakning 8.20

Jordbävning i Iran och Irak, uppföljning
Minst 200 personer har dött och över tusen har skadats vid jordbävningen i norra Irak nära gränsen till Iran, uppger SVT nyheter och flera andra medier. De allra flesta bekräftade dödsfallen har skett i Iran. Byggnader har raserats i båda länder. Skalvet igår kväll uppmätte magnituden 7,3 på Richterskalan och har känts i hela Mellanöstern.
Kommentar: Har lagt upp temablock om jordbävningar och händelser i utlandet på startsidan. Ambassaden har ingen ny information på sin webbplats.