Vecka 47 2017

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 26 november


Omvärldsbevakning 22.30

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.00

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 09.00

Myndigheter varnar för större vulkanutbrott på Bali
Vulkanen Gunung Agung på den turisttäta indonesiska ön Bali rapporteras under dygnet vara aktiv igen. Myndigheter har åter höjt säkerthesläget till rött och varnar för ett större utbrott, rapporterar flera medier bland dem SR Ekot. Många resenärer påverkas av att flyg ställts in. Rök och aska sprids från vulkanen i en sydvästlig riktning
Svenska ambassaden uppmanar svenskar som befinner sig på Bali att hålla sig informerade om vulkanutbrottets utveckling och följa lokala myndigheters rekommendationer.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor. Följer. Vi rapporterade även om vulkanen tidigare i veckan, tisdag 21 nov. 

Lördag 25 november


Omvärldsbevakning 22.00

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.25

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.40

Ingenting nytt att kommentera.

Fredag 24 november


Omvärldsbevakning 21.20

Tunnelbanestation i London utrymdes
I London evakuerades tunnelbanestationen Oxford Circus under fredagskvällen. Polisen har inte hittat några misstänkta, några skadade eller några spår av skottlossning efter händelsen, som klassas som
falsklarm, uppger Sveriges Radio Ekot.
Kommentar: Uppmärksammades stort i flera medier. Noterar eftersom det kan komma frågor.

Omvärldsbevakning 16.45

Många dödsoffer vid sprängdåd i Egypten
På fredagseftermiddagen inträffade en attack mot en moské i Bir Al-Abed nära staden Arish på Norra Sinaihalvön, i Egypten. Sveriges ambassad påminner på sin hemsida om den avrådan som sedan tidigare gäller mot resor i det aktuella området. Enligt SR Ekot rör det sig i skrivande stund om minst 235 döda, en siffra som har stigit under eftermiddagen. Enligt Ekot kom gärningsmännen i bilar till moskén vid fredagsbönen och utlöste en bomb följt av skottlossning.
Kommentar: För kännedom. Då det inte rör ett turistområde och UD sedan tidigare har avrått från resor dit så finns i nuläget inte skäl att tro att många svenskar skulle vara drabbade.

Uppdatering: Rökutveckling i gruva
Vid 13-tiden hade all personal fått komma upp ur gruvan. Ingen skadad. Räddningstjänsten ska utreda vad som orsakat rökutvecklingen, skriver SVT Dalarna.
Kommentar: Bevakning avslutad.

Omvärldsbevakning 12.00

Rökutveckling i gruva i Dalarna
Vid 11-tiden på fredagen kom larm om rökutveckling i Bolidens gruva i Garpenberg, Hedemora. Gruvans djupaste del ligger 1000 meter under marken och röken uppges komma från 700-meters nivå. Det är en så kallad produktionsnivå, där det finns människor och maskiner, skriver Dala-Demokraten. Enligt Boliden finns det drygt 100 personer där, men det är oklart var det brinner. Bolidens kommunikationschef säger att företaget har inlett en evakuering av personal till de räddningskammare som finns i gruvan, enligt sina rutiner, skriver Dala-Demokraten.

"En rökig gruva är en allvarlig situation", säger Bolidens kommunikationschef Klas Nilsson till SVT Dalarna. Det är ännu oklart om någon har skadats, enligt SVT.
Kommentar: Följer utvecklingen utifall att det skulle finnas skadade eller instängda personer i gruvan.

Kokningsrekommendationer i delar av Kalix kommun
Kalix kommun meddelade på förmiddagen att kokningsrekommendationer av dricksvatten gäller i Båtskärnäs inklusive Sandviken tills annat meddelas. Orsaken är en stor vattenläcka som håller på att repareras. Det är oklart när vattnet kan vara tillbaka, skriver Kalix kommun.
Kommentar: För kännedom.

Risk för halka i norr efter väderomslag
Snöstormarna som drabbat flera av länen i Norrland de senaste dagarna har avtagit. Men väderomslaget med plusgrader leder till ett fortsatt besvärligt väglag med modd och halka. Trafikverket uppmanar alla trafikanter i området att anpassa hastigheten efter väglaget, hålla avstånd och ta det försiktigt på vägarna.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 07.30

Elfel ger stopp i tågtrafiken i södra Sverige
Problem med strömförsörjningen påverkar flera tågsträckor i södra Sverige. Tågen är inställda trafikdygnet ut men ersätts med bussar tills de beräknas gå igen under eftermiddagen, uppger Sveriges Radio P4 Kalmar.
Kommentar: För kännedom.

Torsdag 23 november


Omvärldsbevakning 21.30

Risk för halka efter snöovädret
Blåsigt väder och ymnigt snöfall har lett till besvärligt läge för vägarna i norra Norrland. Nu väntas väderomslag som gör att snön smälter till vatten och bildar is under morgonen. Det kan bli halkigt på vägarna, säger Trafikverket  och uppmanar till försiktighet för den som ska ge sig ut i trafiken. Snöovädret ställde till med en del krockar, avåkningar och framkomlighetsproblem i trafiken under torsdagen. I övrigt berättar Länsstyrelsen i Västerbotten för Sveriges Radio P4 Västerbotten att ovädret har avlöpt ungefär som förväntat men att det inte är över ännu.
Kommentar: Klass 2-varning nu borta även för Västerbottens läns kustland. Vi fortsätter följa konsekvenserna av ovädret.

Stora trafikstörningar i Stockholm efter bilbrand i tunnel
Vid 17-tiden började en bil brinna i Eugeniatunneln i Norra Länken, Stockholm. Enligt Sveriges Radio P4 Stockholm fick 25 personer lämna sina bilar för att utrymma tunneln. Branden kunde släckas efter en halvtimme men orsakade fortsatt stora störningar i trafiken. Det är ännu oklart varför bilen började brinna, uppger DN.
Kommentar: Följt händelsen. Kan skapa oro och leda till frågor från allmänheten.

Uppdatering: Nya Karolinska har hävt stabsläge efter nätverksstörningar
Nya Karolinska i Solna hävde vid 19.30 stabsläget som infördes på torsdagseftermiddagen när nätverksstörningar drabbade flera IT-system. Problemen gjorde att personalen fick övervaka hjärtpatienter manuellt. Enligt Stockholms läns landsting är sjukhusets nätverk nu åter i drift. Nu kvarstår att utreda vad som orsakat nätverksstörningarna. Om detta rapporterar flera medier, bland annat DN.
Kommentar: Kan skapa oro och leda till frågor från allmänheten 

Omvärldsbevakning 16.15

Problem efter snöovädret
TT och flera andra medier rapporterar att vinterstormen Ylva slår mot norra Sverige och Norge med kraftiga vindar och ymnigt snöfall. Flera skolor har valt att skicka hem elever tidigare och trafikanter uppmanas till försiktighet. Under dagen har ovädret orsakat strömavbrott, trafikolyckor och tågtrafiken i Norrland dras med förseningar på flera håll på grund vädret. Piteå tidning skriver att vissa delar av centrala Piteå stängs av för att kunna rensa gator på snö. "Det här är en krissituation", säger Mikael Kemi, teknik- och gator på Piteå kommun till tidningen.
Kommentar: Klass 2-varningarna nu borta för Jämtland och Västernorrland. Vi fortsätter följa konsekvenserna av ovädret.

Nya Karolinska i stabsläge
Sjukhuset Nya Karolinska i Solna har återigen gått upp i stabsläge på grund av en nätverksstörning.
Aftonbladet har tagit del av ett internmeddelande där det står att inga nya operationer ska påbörjas.
Enligt internmeddelandet är Nya Karolinska i stabsläge sedan klockan 14.35. Nätverket ligger inte helt nere men svajar, står det vidare. Det gör att manuella rutiner ska användas i hela verksamheten och att inga nya operationer ska påbörjas.
Kommentar: Kan skapa oro och leda till frågor från allmänheten.


Omvärldsbevakning 11.25

Norge varnar för stormen Ylva
Norska myndigheter varnar via bland annat Kriseinfo.no för stormen Ylva som till viss del också kommer att drabba norra delarna av Sverige.
Kommentar: Följer väderutvecklingen.

Vinterovädret i norra Sverige
Under dagen har det kommit rapporter via medierna om tusentals hushåll som blivit ström, träd över vägen och lastbilar som fastnat i snön. Det är också problem för flygtrafiken på flera håll.
Kommentar: Vi har delat råd till den som ska ut i trafiken på Facebook och Instagram. Fortsätter följa läget.

Omvärldsbevakning 07.30

Inget nytt att notera.

Onsdag 22 november


Omvärldsbevakning 21.00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.25

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 11.30

Två klass 2-varningar utfärdade idag
SMHI har gått ut med en varning klass 2 för stora snömängder som kan ge kraftig drivbildning i delar av Norrlandskusten och i inre Jämtland samt en klass 2-varning för storm i norra Lapplandsfjällen. I nitton distrikt har SMHI utfärdat en klass 1-varning snöfall. Väderläget tas upp i flera medier, bland annat SVT skriver att vädret kan orsaka ishalka i stora delar av landet. Flera flyg från Landvetter och Arlanda har ställts in under förmiddagen på grund av snöfall och kraftiga sidvindar, rapporterar bland annat P4 Göteborg och P4 Stockholm.
Kommentar: Publicerat nyhet om SMHI:s varningar på sajten och lagt ut info på facebook och twitter.

Grundvattennivåerna i de stora vattenmagasinen fortfarande låga
SGU skriver att grundvattennivåerna i landet under november i stort sett är normala för årstiden, men i de stora magasinen är nivåerna fortfarande under eller mycket under det normala. Enligt SGU är grundvattentillgången god eller tillfredställande i större delen av landet med vissa lokala avvikelser.
Kommentar: För kännedom. Ser över om vi behöver uppdatera information på sajten.

Omvärldsbevakning 08.00

SMHI: Klass-1-varningar för halka och snöfall
Det omfattande lågtrycksområdet västerifrån för med sig både blåst och nederbörd. Området med snöfall har tagit sig in över västra Götaland och under dagen sprider sig snöfallet norrut över landet.Det finns en klass 1-varning för regn på kalla vägar i delar av södra Götaland nu under morgonen och i övrigt i främst västra Götaland, västra Svealand och Gävleborgs län är det klass 1-varning för snöfall. Utmed Norrlandskusten kommer det på torsdag bli besvärligt med kraftigt snöfall i kombination med blåst som kan ge snödrev och drivbildning. En fjällvädervarning är utfärdad från Jämtland och norrut. Till sjöss får vi kulingvindar på de flesta farvattnen, meddelar SMHI.
Kommentar: För kännedom

Säkerhetsbrister vid svenska kraftverk
Flera svenska kraftverk har allvarliga säkerhetsbrister, visar en kartläggning som SR Ekot har gjort. Minst elva svenska vindkraftverk och fem vattenkraftverk är direkt sårbara för cyberattacker, enligt Ekot.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor.

Tisdag 21 november


Omvärldsbevakning 22.30

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.30

Mindre utbrott i vulkanen Mount Agung på Bali
Svenska ambassaden i Jakarta informerar på sin hemsida om ett mindre utbrott i vulkanen Mount Agung på Bali. Hundratusentals människor har sedan tidigare evakuerats från den närmaste området kring vulkanen. Varningsnivån har inte höjts med anledning av dagens utbrott och askan från utbrottet blåser för tillfället i en gynnsam riktning, skriver ambassaden.
Kommentar: För kännedom inför en eventuell påverkan på flyg om askmolnet ändrar riktning eller ökar i omfattning.

Misstänkta terrorister gripna i Tyskland
GP skriver idag om att tysk polis gjort tillslag mot misstänkta terrorister i fyra städer under dagen. Sex misstöänkta IS-medlemmar har gripits.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor.

Riskvarning för kraftigt snöfall
SMHI har utfärdat en riskvarning för stora snömängder i Jämtlands län utom fjällen och stora snömängden i kombination med drivbildning i Västernorrlands län, Västerbottens och Norrbottens kustland från torsdagsdygnet. Dessförinnan, med start från natt mot onsdagen, kommer samma snöområde att beröra delar av Götaland, Svealand och södra Norrland, men då med inslag av regn.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 11.30

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 8.30

Viktiga IT-system oskyddade
SR Ekot har kartlagt IT-säkerhet och funnit att flera samhällsviktiga IT-system har bristfälligt skydd och över tusen system saknar lösenord. Systemen, som styr bland annat avlopp, fjärrvärme och brandlarm, kan styras på distans och finns hos kommuner, myndigheter och stora företag.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor i sociala medier.

Arlanda Express står still på grund av banfel
Enligt SVT nyheter är Arlandabanan avstängd under morgonen på grund av banfel. Enligt Arlanda Express är det en skada på spåren, sannolikt på grund av ett defekt hjul. Det är oklart när tågen kan börja gå igen.
Kommentar: För kännedom.

Måndag 20 november


Omvärldsbevakning 22.30

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16:00

Stort vulkanutbrott kan vara på gång på Island
Flera medier rapporterar om att en av Islands största vulkaner, Öræfajökull, kan vara nära ett utbrott. Ett utbrott skulle kunna innebära stora problem med askmoln, precis som utbrottet på Eyjafjallajökull gjorde 2010. Här kan man följa isländska vädertjänstens bevakning av Öræfajökull.
Kommentar: Vi följer läget vid ordinarie omvärldsbevakning, så tillvida att något akut inte sker. Om så händer trappar vi upp bevakningen med fokus på konsekvenser liknande de 2010.

Omvärldsbevakning 11.00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att notera.