Vecka 49 2017

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 10 december


Omvärldsbevakning 21.00

Flygtrafiken på Landvetter stoppades av snön
All flygtrafik till och från Landvetter ställdes in under en timme från klockan 19 på söndagskvällen rapporterar Sveriges Radio P4 Göteborg. Orsaken var det ymniga snöandet.  flygplatsen hann inte röja undan snön från landningsbanorna. Men omkring en timme senare meddelar Swedavia att väderläget har förbättrats, och att trafiken är igång igen. Passagerare får dock räkna med förseningar under resten av kvällen. Flera medier uppger också att många andra flygplatser i Europa har haft stora problem med inställda flyg på grund av snöoväder idag. Också vägtrafiken i Göteborgsområdet och i Sjuhärad har drabbats av snövädret med trafikolyckor, skriver GP. 
Kommentar: Stoppet på Landvetter hävt, ingen åtgärd från vår sida.

Omvärldsbevakning 14.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 09.00

Polisen om händelsen i Göteborg
(Se tidigare notering lördag kväll)
Polisen skriver på sin webbplats  att de larmades till Judiska församlingen på Stora Nygatan där ett brinnande föremål kastats in på området. De skriver vidare att det pågick någon form av sammankomst i lokalen, men det uppstod inga personskador. Tre personer har hämtas till förhör, samtliga anhålls av åklagare. Flera medier, bland annat SVT nyheter uppger att säkerheten kring synagogor nu förstärks i flera städer i landet.
Kommentar: Noterar eftersom händelsen kan leda till oro och frågor från allmänheten.


Lördag 9 december


Omvärldsbevakning 23.25

Brinnande föremål kastat mot synagoga
Flera medier, bland andra Göteborgs-Posten, rapporterar om att räddningstjänst och polis kallades till synagogan i centrala Göteborg på lördagskvällen efter larm om att ett brinnande föremål kastats vid synagogan. En mindre brand släcktes av räddningstjänsten och polisen ska nu utreda händelsen.
Kommentar: Ingen information fanns hos polisen vid 23.20, vi uppdaterar med bekräftad information när det finns tillgängligt.

Omvärldsbevakning 22.20

Uppdatering olyckan E 20, bärgning genomfördVägen är nu fullt framkomlig igen efter olyckan i morse, rapporterar Sveriges Radios trafikredaktion.
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 15.45

Uppdaterade råd kring bränderna i Kalifornien, USA
Omfattande bränder härjar fortfarande i delstaten. Sveriges ambassad i Washington, D.C. följer händelsen och uppmanar svenska resenärer att följa myndigheters råd och anvisningar. 
Kommentar: Delat informationen på facebook och twitter. Följer läget. 

Uppdatering olyckan på E 20
Trafiken fortfarande inte igång helt efter olyckan i morse, trafiken släpps på växelvis, enligt Sveriges Radios trafikredaktion.
Kommentar: Följer läget.

Omvärldsbevakning 09.15

E 20 avstängd efter olycka
En olycka inträffade under lördagsmorgonen söder om Vara mellan en lastbil och en personbil, och vägen har stängts av, rapporterar Sveriges Radio P4 Sörmland.
Kommentar: För kännedom. Enligt Sveriges Radios trafikredaktion ska det vara mycket halt på vägarna i området. Följer väderläget under dagen.

Fredag 8 december


Omvärldsbevakning 21.55

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.50

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 13.00

Demonstrationer i Jordanien
Omfattande demonstrationer väntas i Amman och andra städer i Jordanien, särskilt i samband med fredagens bön. Svenska ambassaden i Amman uppmanar därför svenskar i området att vara försiktiga, undvika folksamlingar och demonstrationer och att undvika att vistas nära den amerikanske eller israeliska ambassaden. Svenskar uppmanas också följa händelseutvecklingen via medier och lokala myndigheter, och att hålla kontakten med anhöriga.
Kommentar: För kännedom. Vi följer utvecklingen.  

Demonstrationer i Indonesien
Även i Indonesien väntas demonstrationer och svenska ambassaden i Jakarta uppmanar därför resande och boende i Jakarta att undvika stora folksamlingar, demonstrationer och andra typer av politiska eller religiösa evenemang.
Kommentar: För kännedom. 

Trafikstörningar i Stockholm på söndag
Polisen meddelar att det i samband med Nobelfirandet på söndag kommer att vara avspärrningar i Stockholms innerstad. Allmänheten rekommenderas att lämna bilen hemma och i stället åka tunnelbana. 
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 08.00

Ingenting att rapportera.

Torsdag 7 december


Omvärldsbevakning 21.00

Uppdatering halka
SMHI har tagit bort de varningar för halka som tidigare utfärdades för bland annat Gävleborg.
Kommentar: Har uppdaterat vår nyhet.

Omvärldsbevakning 17.00

Halka stort problem på flera håll i landet
Blixhalka orsakar problem i trafiken på flera håll i landet.
Kommentar: Vi uppdaterar vår nyhet om morgonens klass 2-varning om storm med information om halka också. Pågående redaktörer under torsdag och fredag håller koll och uppdaterar nyheten efterhand som info tillkommer eller bli inaktuell.

Omvärldsbevakning 11.30

Uppföljning misstänkt föremål på Bromma flygplats
Föremålet var ofarligt, skriver Polisen.
Kommentar: Redaktionen släpper frågan.

Skogsbränder i Kalifornien
Fortsatt stora problem med skogsbränder i Kalifornien. Här finns information från räddningstjänsten i området.
Kommentar: Redaktionen fortsätter att följa läget framöver.

Omvärldsbevakning 08.40

Klass 1-varning för stora snömängder
SMHI har utfärdat en vädervarning som gäller stora delar av Sverige. Varningen gäller bland annat stora snömängder och risk för ishalka.
Kommentar: Vi följer väderläget under dagen.

Misstänkt föremål 
Polisen undersöker ett misstänkt föremål som hittats på Bromma flygplats vid rutinkontrollen av baggage, rapporterar bland andra Ekot i Sveriges Radio. Väskan ska nu undersökas ytterligare.
Kommentar: Vi följer händelsen.

Onsdag 6 december


Omvärldsbevakning 22.00

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.50

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.30

Stopp på E4 norr om Ljungby
En lastbil välte på på onsdagsmorgonen på E4 i södergående riktning, norr om Ljungby, i höjd med Dörarp. På grund av detta stängdes vägen av, rapporterar SR P4 Jönköping. Enligt Trafikverkets prognos kommer vägen öppnas igen först under sen eftermiddag, skriver SR P4 Jönköping.
Kommentar: För kännedom. Lagt upp temablock om transportstörningar.

Flera trafikolyckor på grund av halka
Det är halt på vägarna på flera håll i landet, vilket lett till flera trafikolyckor, rapporterar SVT Nyheter. Underkylt regn och snöfall skapar svårigheter på vägarna från norra till södra Sverige, skriver SVT.
Kommentar: För kännedom. Lagt upp temablock om underkylt regn med länkar till vår sida om vinteroväder samt länkar till aktuella sidor hos Trafikverket och SMHI.

Skogsbrand i Kalifornien har nått kusten
Skogsbranden i Kalifornien, USA, som kallas för Thomas-branden, har nu tagit sig över väg 101 och nått kusten, skriver TT/Reuters/Aftonbladet. Över 1000 brandmän arbetar med att bekämpa branden som hittills krävt ett dödsoffer. Guvernören Jerry Brown har utlyst katastroftillstånd, för att möjliggöra statligt stöd. 27.000 människor har tvingats fly undan branden, skriver TT/Reuters/Aftonbladet.
Kommentar: För kännedom med tanke på svenskar i området.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att notera.

Tisdag 5 december


Omvärldsbevakning 22.00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 13.00

Skolbuss i trafikolycka i Linköping
En trafikolycka inträffade vid 10.30-tiden på tisdagen när en dubbeldäckad buss körde in en järnvägsviadukt i de centrala delarna av Linköping, mellan stadsdelarna Skäggetorp och Barhäll, skriver Ekot.
Enligt räddningstjänsten fanns 51 barn ombord och sju vuxna ombord. Inga barn skadades fysiskt. Två vuxna transporterades till Universitetssjukhuset i Linköping. Skadeläget för dem är oklart. Ombord på bussen fanns, enligt uppgifter till polisen, skolelever och personal från Linköpings kommun.
Region Östergötland har upprättat ett anhörignummer dit anhöriga kan ringa. Tel 010-103 19 22.
Mer information även hos Linköpings kommun samt lokaltidningen Corren.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor/kommentarer från allmänheten eller oroliga anhöriga.

Kraftig brand i södra Kalifornien
Tidningen LA Times uppger idag att närmare 30 000 människor har evakuerats i närheten av städerna Ventura och Santa Barbara. Eldsvådan, som går under namnet Thomas-branden, bröt ut i måndags nära Santa Paula som ligger några mil nordväst om Los Angeles. Även TT rapporterar om branden. Mer info på webben Cal Fire.
Kommentar: För kännedom. Troligen åtskilliga svenskar i området.

Omvärldsbevakning 08.00

Ingenting nytt att notera.

Måndag 4 december


Omvärldsbevakning 22.00

Ingenting nytt att notera.

Omvärldsbevakning 15.40

Därför hördes inte Hesa Fredrik i Jönköping
Vid dagens Hesa Fredrik-test uteblev tyfonsignalen i Jönköping. Räddningstjänsten uppger att den mänskliga faktorn var orsaken, medan den tekniska utrustningen fungerade som den skulle. Nu ses rutinerna över, rapporterar SR P4 Jönköping. 
Kommentar: För kännedom om allmänheten har frågor om detta.

Datahaveri drabbade Arbetsförmedlingen
Under måndagsförmiddagen drabbades Arbetsförmedlingen av ett omfattande datahaveri. Störningarna påverkade bland annat arbetssökandes material i datorerna och på Arbetsförmedlingens hemsida. Det är ännu oklart vad felet berodde på och felsökning pågår. Förhoppningen är att problemen ska vara lösta senast tisdag, uppger SVT Nyheter Jönköping.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 11.00

Ingenting nytt att notera.

Omvärldsbevakning 08.00

Ingenting nytt att notera.