Vecka 5 2017

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 5 februari


Omvärldsbevakning 22.00

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 10.00

Inget nytt att kommentera.

Lördag 4 februari


Omvärldsbevakning 22.15

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 16.30

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 10.15

Inget nytt att kommentera.

Fredag 3 februari


Omvärldsbevakning 22.20

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 16.25

Ryska hackare misstänks för intrång hos norska säkerhetspolisen
E-postkonton hos norska säkerhetspolisen har utsatts för intrång, uppger norska tidningen VG enligt SR Ekot. Säkerhetspolisen uppger, enligt medieuppgifter, att den ryska hackergruppen ATP29 ligger bakom angreppet. Det är samma grupp som misstänks för intrång hos demokratiska partiet i USA under valrörelsen. Det är inte känt om hackergruppen kommit över några känsliga uppgifter. Även landets försvarsmakt, utrikesdepartement, strålskyddsmyndighet och Norges största parti Arbeiderpartiet ska ha varit mål för hackarna.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor om informationssäkerheten hos svenska myndigheter.

Fågelinfluensa i Trosa och Ängelholm
Två nya fall av fågelinfluensa har konstaterats på höns och myskankor i en mindre djurpark i Ängelholm och i en hobbybesättning i Trosa, uppger Jordbruksverket. På senare tid har flera hobbybesättningar drabbats av fågelinfluensa.
Kommentar: Uppdaterar texten på vår händelsesida.

Omvärldsbevakning 14.00

Tre misstänkta för bombdåd i Göteborg
Två personer är anhållna i samband med två sprängattentat och ett försök till sprängattentat i Göteborg. En person är sedan tidigare häktad misstänkt för ett av attentaten, meddelar Säpo. Två av brotten har riktats mot flyktingboenden i Göteborg och ett mot en bokhandel.
De tre misstänkta kopplade till den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen, uppger SR P4 Göteborg.
Kommentar: Kan väcka oro hos allmänheten och ge upphov till frågor.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att notera.

Torsdag 2 februari


Omvärldsbevakning 22.15

Skottlossning på restaurang i Göteborg
Strax efter klockan 18 öppnade en maskerad man eld inne på en restaurang i Angered i Göteborg, rapporterar SVT Nyheter. Ingen ska ha skadats i samband med skottlossningen och ingen gärningsman är i nuläget gripen. Polisen har spärrat av ett område kring restaurangen och inlett en förundersökning om grovt olaga hot.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 15.20

Varningssystem införs för livsmedelslarm
Livsmedelsverket skriver att ett varningssystem kommer att införas för livsmedelslarm. Om en kommun eller myndighet upptäcker ett hälsofarligt livsmedel och behöver varna andra myndigheter kommer de kunna använda verktyget RASFF för att snabbt slå larm. RASFF står för Rapid Alert System for Food and Feed och används redan idag mellan EU-länder.
Kommentar: Bra att känna till om frågor skulle uppstå.  

Omvärldsbevakning 11.20

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att notera.

Onsdag 1 februari


Omvärldsbevakning 22.40

EU befarar ny flyktingkris
Under EU-toppmötet på Malta på fredag kommer man att diskutera åtgärder för att stoppa strömmen av migranter från Libyen till Italien, då man befarar en ny flyktingkris till våren. En av de planerade åtgärderna går ut på att stärka den libyska kustbevakningen, skriver Aftonbladet.
Kommentar: För kännedom.

Civilförsvar utreds med anledning av utvecklingen i Ryssland
Under onsdagen möttes den nya försvarsberedningen för att diskutera Sveriges civilförsvar. Utredningen syftar till att ta ta ett samlat grepp om den nationella situationen gällande bland annat livsmedesförsörjning, transportsystem och cybersäkerhet, skriver Aftonbladet.
– Bakgrunden är den ryska kapacitetsutvecklingen, den ryska militärdoktrinen och det ryska förhållningssättet till folkrätten, säger Björn von Sydow (S) som leder beredningen.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor.

Omvärldsbevakning 15.20

Transportstyrelsen stoppar flyg till och från Irak
Transportstyrelsen har beslutat att stoppa flygtrafiken till Irak från och med den 1 februari, skriver Sveriges radio.  Myndigheten uppger att risken för den civila flygtrafiken i Irak är så pass hög att den inte anser att det är säkert längre med trafik till och från Irak. Därför drar Transportstyrelsen tillbaka tillstånden för Iraqi Airways, Germania och Zagros Air. I januari månad flög 4000 personer med de bolagen. Myndigheten uppger att bakgrunden till bedömningen är hemlig.  De som har köpt biljetter råds att kontakta sina flygföretag eller Konsumentverket och Konsument Europa.  
Kommentar: För kännedom om frågor skulle uppstå.

SR: Regeringen förlänger gränskontrollerna
Enligt obekräftade uppgifter till Sveriges radio förlängs de svenska gränskontrollerna med tre månader.
Kommentar: Noterar detta.

Omvärldsbevakning 13.20

Flera gripna i omfattande tyska antiterrorrazzior
Enligt SVT har 16 personer gripits i Tyskland misstänkta för att ha planerat terrorattentat. 1100 poliser deltog i razzior i den tyska delstaten Hessen, bland annat i Frankfurt am Main. Den huvudmisstänkte bland de gripna misstänks ha varit inblandad i en dödlig attack mot ett museum i Tunisien 2015 och anklagas bland annat för att ha lett en terrorcell. Polisinsatsen har förberetts länge. Åklagaren uppger att planer på ett terrordåd var på ett tidigt stadium och att det inte fanns något konkret mål för denna.
Kommentar: För kännedom.   

Omvärldsbevakning 06.40

Ingenting att rapportera.

Tisdag 31 januari


Omvärldsbevakning 21.10

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 16.25

Donald Tusk nämner Trumpadministrationen som externt hot
”Förändringen i Washington sätter EU i en svår situation, där den nya administrationen verkar ifrågasätta de senaste 70 årens amerikanska utrikespolitik”, skriver Europeiska rådets ordförande Donald Tusk i ett brev till EU:s stats- och regeringschefer inför veckans EU-toppmöte på Malta, uppger DN. I brevet nämner Tusk också oro inför Rysslands och Kinas utrikespolitik, skriver tidningen.
Kommentar: Kan väcka farhågor om det politiska läget.

Omvärldsbevakning 13:00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 06.40

Ingenting att rapportera.

Måndag 30 januari


Omvärldsbevakning 21.05

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.45

Nytt fall av fågelinfluensa i Stockholms skärgård
Stockholms länsstyrelse rapporterar att ett nytt fall av fågelinfluensa har upptäckts i en hobbybesättning på Muskö i Stockholms skärgård.
Kommentar: Har delat nyheten på Twitter och uppdaterat händelsesidan om Fågelinfluensa så att myndigheternas råd till alllmänheten stämmer.  

Omvärldsbevakning 08.15

Flera döda efter skjutning i moské i Quebec
Sex personer har skjutits ihjäl i en moské i den kanadensiska staden Québec, rapporterar Sveriges Radio. Två personer har gripits, men enligt polisen är det inte uteslutet att det kan finnas en tredje gärningsman som fortfarande är på fri fot. Kanadas premiärminister Justin Trudeau beskriver skjutningen som "ett terrordåd riktat mot muslimer”, enligt Reuters.
Kommentar: För kännedom.

Flerfamiljshus i Luleå totalförstört i brand
Under natten kom ett larm om en omfattande vindsbrand i ett flerfamiljshus på Hertsön i Luleå, rapporterar P4 Västerbotten. Fastigheten totalförstördes men inga människor har kommit till skada. Det har upprättats en anmälan om mordbrand och platsen har spärrats av i avvaktan på kriminalteknisk undersökning.
Kommentar: För kännedom.

Ladugård norr om Ljungby i lågor
Strax efter fyratiden på måndagsmorgonen kom ett larm om att en ladugård i Össlöv norr om Ljungby brinner. Räddningstjänstpersonal från Kronoberg och Skåne arbetar med att släcka elden. Polisen konstaterade strax före 7.30 att 65 kor har brunnit inne, skriver Smålandsposten.
Kommentar: För kännedom.