Vecka 50 2017

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 17 december


Anteckning 00.00

VMA Ängelholm
Det brinner i en byggnad på Verkstadsgatan, Gamla Kungsgården. Det är kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar samtliga i området att gå inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation. För mer information följ SR P4 Kristanstad.
Kommentar: Publicerar nyhet samt på twitter och på facebook.

Omvärldsbevakning 22.00

Sprängladdning på tågstation i Hamburg
En sprängladdning detonerade under söndagskvällen på en järnvägsstation i Hamburg. Ingen människa ska ha kommit till skada, rapporterar tidningen Bild enligt TT.
Kommentar: För kännedom om händelsen ger upphov till frågor eller oro.

Flera skadade vid konsert i Finland
Ett ventilationsrör och en ljusrigg rasade över publiken på en konsert i Vasa i Finland, skriver Svt nyheter. Sju personer har förts till sjukhus. Enligt medieuppgifter ska de endast vara lindrigt skadade.
Kommentar: För kännedom om det skulle komma frågor från allmänheten. Det finns under söndagskvällen inga uppgifter om skadade svenskar.

Påverkanskampanjer
DN har en stor artikel om arbetet med valet 2018.
"Svenska myndigheter utgår ifrån att främmande makt kommer försöka påverka valet nästa år. En kartläggning som Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB, gjort har kartlagt vilka områden som är mest sårbara", skriver tidningen.
I en kommentar skriver DN: Den svenska beredskapen är uppenbarligen långt ifrån god. Det tar tid att bygga ett psykologiskt försvar, i synnerhet utan en budget som motsvarar ambitionerna."
Kommentar: För kännedom om vi får frågor.

Omvärldsbevakning 14.00

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 09.30

Ingenting nytt att rapportera.

Lördag 16 december


Omvärldsbevakning 21.15

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.45

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 09.30

Ingenting nytt att rapportera.

Fredag 15 december


Omvärldsbevakning 21.20

Hotfull man med kniv sköts på Amsterdams flygplats
Under eftermiddagen sköts en man med kniv av militärpolis på Schipcol, Amsterdams internationella flygplats, efter att ha uppträtt hotfullt mot en samling personer. Polisen meddelade senare under kvällen att händelsen troligen inte har koppling till terrorism. Schipcol är en av Europas mest trafikerade flygplatser, men flygtrafiken har inte påverkats av händelsen. Om detta rapporterar bland annat Sveriges Radio Ekot, BBC, DN och Aftonbladet/TT.
Kommentar: För kännedom då flygplatsen är en av Europas mest trafikerade och en vanlig flygplats för svenskar att mellanlanda på. Händelsen kan ha skapat oro och rädsla för terror.

Kraftig jordbävning i Indonesien
En jordbävning med magnitud 6,5 har inträffat utanför Indonesien sent på fredagskvällen lokal tid. Skalvet ska ha orsakat ett okänt antal dödsfall och medfört att byggnader rasat samman på västra Java. En talesman för landets katastrofmyndighet uppger att han inte har några detaljer att lämna om skadorna, rapporterar SVT Nyheter och Sveriges Radio Ekot. 
Kommentar: Noterar eftersom Indonesien med omnejd är populärt turistmål för svenskar, särskilt under den här tiden på året. Fortsätter att följa med tanke på eventuella tsunamivarningar som kan utfärdas med anledning av skalvet.

Uppdatering: Kokningsrekommendation Grums och Vålberg
Karlstad kommun informerar om att första provsvaren kommer på måndag. Beroende på resultatet av provsvaren kan kokningsrekommendationen hävas först då.
Kommentar: För kännedom. Se tidigare notering.

Omvärldsbevakning 16.25

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.20

Grums och Vålberg rekommenderar kokning av dricksvattnet
Karlstads och Grums kommun har gått ut med en rekommendation om att koka det kommunala dricksvattnet i Vålberg och Grums. Orsaken är att man misstänker att vattnet kan ha blivit förorenat i samband med lagningsarbetet av en vattenläcka i Vålberg. Rekommendationen gäller tills vidare.
Grums kommun går även ut med information om att man använder sig av en SMS-tjänst för att informera om planerade eller akuta vattenavstängningar.
Kommentar: Följer utvecklingen om det skulle växa sig större och en vattenavstängning skulle bli aktuell.

Omvärldsbevakning 07.30

Uppdatering: Brand i bilfabrik i Malmö
Branden släcktes innan midnatt och det förelåg aldrig någon risk för branden att spridas vidare. När byggnaden har svalnat kommer Polisen att undersöka vad som orsakat branden, rapporterar Sydsvenskan. 
Kommentar: För kännedom.

Torsdag 14 december


Omvärldsbevakning 21.20

MSB vill att regeringen säkrar systemet för Viktigt meddelande till allmänheten
I MSB:s rapport om det felaktiga VMA-larmet 9 juli framgår att larmet gick ut på grund av bristande testrutiner hos SOS Alarm. Sedan dess har berörda myndigheter vidtagit åtgärder för att säkra upp systemet. Trots det menar MSB att helhetssynen kring VMA-systemet fattas och föreslår nu att regeringen tar ett helhetsgrepp om frågan, rapporterar bland annat Sveriges Radio P4 Ekot och Aftonbladet/TT.
Kommentar: För kännedom om frågor uppstår med anledning av det felaktiga VMA-larmet. I Ekots artikel finns en felaktig uppgift. Där framkommer det att Krisinformation.ses webbplats inte var dimensionerad för den här typen av trafik och därför inte klarade anstormningen. Det stämmer inte. Webbplatsen är dimensionerad för mycket trafik och låg aldrig nere under händelsen. Rätt uppgift finns i avsnitt 7.3.7 (sid 15) i MSB:s rapport. Har mejlat Ekot och bett om rättelse av uppgiften.
Kommentar uppdatering 22:54: Ekot har nu ändrat uppgiften. 

Polisen skickade inget VMA vid terrorattentatet 7 april - trots beslut
I Polisens utvärdering av hanteringen av terrorattentatet på Drottninggatan framgår att man fattade beslut om att sända Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, om att undvika centrala Stockholm. Det gjordes dock aldrig. Polisen ska nu titta närmare på vad som gick fel och säkerställa att man snabbt kan skicka varningsbudskap till allmänheten vid den här typen av händelser, uppger Sveriges Radio P4 Stockholm. 
Kommentar: För kännedom. Kan uppkomma frågor kring VMA med anledning av rapporten. 

Brand i bilfabrik i Malmö
Klockan 20.24 larmades räddningstjänsten om en brand i elbilstillverkaren Teslas nya lokaler i Malmö. Branden medför kraftig rökutveckling. Räddningstjänsten har 13 enheter på plats för att släcka branden, rapporterar Sveriges Radio P4 Malmö, SVT Nyheter Skåne och Aftonbladet.
Kommentar: Följer utvecklingen av branden.

Omvärldsbevakning 15.30

Kungliga Krigsvetenskapsakademin: kaos och svält hotar Sverige vid kris
I en studie som Kungliga Krigsvetenskapsakademin tagit fram dras slutsatsen att Sverige kan lamslås vid en internationell kris. Studien menar att svenska folket kommer att drabbas av svält och panik inom en vecka om it-attacker slår ut el- och datanät. Enligt studien beror detta på att Sverige saknar ett civilt försvar och att det militära försvaret inte är rustat för att möte en modern angripare, skriver DN.
Kommentar: För kännedom uitifall allmänheten har frågor. MSB delar inte den bild som framställs i studien.

Omvärldsbevakning 11.00

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 8.30

Klass 1-varningar för snöfall i sydvästra Sverige
SMHI har utfärdat klass 1-varningar för snöfall i Kronobergs, Jönköpings, Hallands och delar av Västra Götalands län. Där väntas ymnigt snöfall från i eftermiddag eller kväll, skriver SMHI. Ingen stor påverkan på trafiken hittills enligt TT/Aftonbladet. Kulingvarningar är utfärdade runt stora delar av kusten och på några ställen i norr även klass 1-varningar för högt vattenstånd. 
Kommentar: För kännedom. 

MSB-rapport om felaktig VMA-signal i Stockholm klar
MSB publicerade på torsdagsmorgonen sin utredning av vad som låg bakom den felaktiga VMA-signalen i Stockholm den 9 juli 2017. Den felaktiga "Viktigt meddelande"-signalen berodde på en bristande intern testrutin hos SOS Alarm, enligt deras egen incidentrapport från händelsen, skriver MSB. "Mycket har sedan dess gjorts för att säkra upp systemet, men helhetssynen fattas kring VMA-systemet och dess framtid", skriver MSB på sin webbplats och uppmanar regeringen att angripa frågan bredare.
Kommentar: Har ej hunnit läsa rapporten som publicerades kl 07.00, men för kännedom om vi får några frågor. 

Onsdag 13 december


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att rapportera. 

Omvärldsbevakning 16.30

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 13.20

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.30

Stopp i tågtrafiken mellan Kalmar och Trekanten 
Ett maskinfel i ett tåg gör att tågtrafiken står helt stilla och bussar ersätter, enligt SR P4 Kalmar. 
Kommentar: För kännedom. 

Flera halkolyckor i Västsverige
Det råder ishalka i västra Sverige, och flera trafikolyckor har inträffat under natt och morgon. Enligt polisen handlar det om avvåkningar, men inga allvarliga personskador, skriver GP. Flera klass 1-varningar för plötslig ishalka ligger kvar. En varning i Jönköpings län har tillkommit, medan delar några varningar i delar av Västra Götaland har tagits bort på SMHI:s webbplats. 
Kommentar: För kännedom. 

Tisdag 12 december


Omvärldsbevakning 21.30

Besvärligt i tågtrafiken
Tågtrafiken mellan Varberg och Borås stod stilla på tisdagseftermiddagen på grund av ett nedfallet träd. Passagerare blev fast på ett tåg i två timmar innan de evakuerades. Tågtrafiken mellan Nässjö och Alvesta hindrades under kvällen på grund av ett växelfel med förseningar som följd, enligt Sveriges Radio P4 Sjuhärad. 
Kommentar: För kännedom. 

Klass 1-varningar för plötslig ishalka
Kommentar: Inget nytt att rapportera avseende ishalkan. Klass 1-varningarna gäller fortsatt.

Omvärldsbevakning 16.25

Ishalka efter snöovädret i väst
SMHI har utfärdat Klass 1-varing för ishalka i Hallands län och Västra Götaland utom inre Dalsland för natten mot onsdag pga sjunkande temperatur i kombination med våta vägbanor, skriver bland annat SR.
Kommentar: Krisinfo följer eventuell påverkan på trafiken.

Uppföljning explosion i gasanläggning i Österrike 13.50

Gasflöden till Italien tillfälligt stoppade 
Efter explosionen på gasanläggningen i österrikiska Baumgarten har gasleveranserna från Ryssland till bland annat Italien stoppats längs en del av försörjningsnätet. I nuläget undersöks försörjningsnätet efter skador. Preliminärt kan sedan nätet tas i bruk under tisdagen.  Tillfälligt finns det tillräckliga lager av naturgas för Italiens vidkommande, uppger Snam, som är det företag som ansvarar för lagring av gas i Italien. Som är brukligt vid sådana händelser har den italienska regeringen utlyst ett undantagstillstånd avseende energiförsörjning.
Kommentar: Händelsen i Österrike ser ut att vara under kontroll. Enligt vad som framkommer i mediernas rapportering berörs i nuläget inte leveranser av naturgas till de norra delarna av Europa. I Sverige används naturgas bland annat längs Västkusten, enligt Swedegas, medan andra delar av landet får gas transporterad i flytande form.

Omvärldsbevakning 11.30

En död och 18 skadade vid gasexplosion i Österrike
En omkopplingsstation för naturgas har exploderat i Baumgarten i Österrike i närheten till gränsen mot Slovakien, skriver bland annat Die Presse. En person har omkommit och 18 är skadade. Naturgas från Ryssland och Norge bland annat "förpackas" och transporteras vidare från stationen till bland annat norra Italien och södra Tyskland. Gasleveranserna är stoppade på grund av olyckan.
Kommentar: Ännu inga uppgifter om orsak till olyckan. Krisinfo följer händelseutvecklingen.

Omvärldsbevakning 08.30

Flera olyckor efter intensivt snöväder
Flera olyckor har inträffat i halkan uppger flera medier.
– Det har varit en hel del olyckor under natten och flera under morgonen, både i Jönköpings och Östergötlands län. I Linköping snöar det fortfarande och det är väldigt halt, säger Björn Öberg,
presstalesperson på polisen till DN. 
Kommentar: Följer konsekvenserna av ovädret.

Måndag 11 december


Omvärldsbevakning 21.15

Varning för snö och halka
Efter måndagens trafikkaos i Göteborgstrakten är det nu de sydöstra delarna av Sverige som göra sig beredda på besvärligt väder och väglag skriver SVT nyheter. – Snöfall i kombination med friska havsvindar kan orsaka så kallad snökanon över Uppland och kanske även Stockholmsområdet, varnar SVT:s meteorolog Joel Mellin. SMHI har utfärdat flera klass 1-varningar för snöfall.
Kommentar: Följer konsekvenserna.

Uppdatering explosion New York
Sveriges Radio Ekot och flera andra medier uppger att fyra personer skadades vid explosionen.
– Låt oss vara tydliga. Det här var ett försök till en terrorattack. Tacka gud för att förbrytaren inte lyckades nå sitt mål, säger borgmästare Bill de Blasio till CNN
Kommentar: För kännedom utifall det kommer frågor.

Omvärldsbevakning 16.00

Explosion i New york
En bomb exploderade på morgonen lokal tid vid busstationen Port Authority i New york. Endast gärningsmannen uppges vara skadad. Svenska ambassaden i Washington har publicerat information om händelsen och uppmanar svenska resenärer att följa händelseutvecklingen i lokala medier.
Kommentar: Många svenskar besöker New york, av intresse för dem.

Aktuella trafikstörningar
SMHI har gått ut med klass-1 varningar för snöfall i Östergötland, Uppsala län, stora delar av Jönköpings län och östra Kronobergs län. Myndigheten varnar för besvärligt väglag uppger Sveriges radio. Samtidigt rapporteras flera trafikolyckor i Västsverige på grund av väglaget. Trafikverket gick på morgonen ut med en varning för fallande is från Uddevallabron uppger GP.
Kommentar: Följer väderläget, av intresse för resenärer.

Brandbomb mot judiskt kapell
Två flaskor med brandfarligt material upptäcktes på måndagsmorgonen ha kastats mot judiska församlingens kapell i Malmö uppger Sydsvenskan. Ingen skada på byggnaden hade uppstått, polisen utreder händelsen som försök till mordbrand. I lördags kastades brinnande föremål mot synagogan i Göteborg, polisen klassar attacken som särskild händelse uppger TT
Kommentar: Händelserna kan skapa oro i samhället.

Omvärldsbevakning 12.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 8.30

Snöovädret orsakar störningar i trafiken
På E6 har det varit ordentligt besvärligt under kvällen och natten, uppger SVT nyheter. Kilometerlånga köer bildades i båda riktningar i närheten av Stenungsund. Hundratals lastbilar blev stående efter att de fastnat i det hala väglaget. Många bilister satt still i över fem timmar.
Kommentar: Följer väderläget. Lyft fram temablock för vinterväder på startsidan.