Vecka 51 2017

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 24 december


Omvärldsbevakning 22.18

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 14.50

Utsläpp frätande syra i Herrljunga

Enligt uppgifter till Expressen/GT har salpetersyra läckt ut från ett mejeri i Herrljunga. Röken är farlig att andas in, enligt räddningstjänsten, så området har spärrats av. 

Kommentar: Följer eftersom det skulle kunna orsaka information eller varningar från myndighetena. 

Omvärldsbevakning 08.50

Strömavbrott och trafikstörningar i södra Sverige
Hårda vindar drog i natt ner träd över ett antal vägar i södra Sverige, uppger Dagens Nyheter. Ett antal hushåll i bland annat Skåne, Blekinge och Kalmar län där vindarna drog fram drabbades av strömavbrott.
Kommentar: Fortsatt följer vi trafikläget. Det råder i nuläget inga vädervarningar över fastlandet. 

Lördag 23 december


Omvärldsbevakning 22.00

Cyklonen på Filippinerna, uppdatering
Dödstalen efter cyklonen Tembins framfart i Filippinerna stiger. Enligt Aftonbladet har nu mer än 180 människor omkommit. Soldater, poliser, räddningsarbetare och frivilliga har mobiliserats för att söka efter överlevande på landets största ö Mindanao.
Kommentar: Fortsätter att följa. Ingen information hos UD/svenska ambassaden i Manila än så länge.

SMHI varnar för ishalka och hård vind
SMHI varnar för plötslig ishalka i Svealand, nordöstra Götaland och på Gotland. Man varnar även för mycket hårda vindbyar i stora delar av södra Sverige.
Göteborgs-Posten rapporterar om inställda tågavgångar till följd av blåsten. Dessutom ska en byggnadsställning ha rasat i centrala Göteborg, vilket har påverkat flera spårvagnslinjer.
Kommentar: Påverkar många svenskar, speciellt med tanke på att det är jul och många reser bort.

Mygga som kan bära på zikavirus har upptäckts på Kanarieöarna
Myggarten Aedes aegypti, som kan sprida såväl denguefeber och zikavirus, har hittats på den populära kanarieön Fuerteventura i Spanien. Myggorna som har upptäckts har inte burit på något virus men hälsovårdsmyndigheten går ändå ut med information om åtgärder till öborna. Myndigheterna undersöker också hur mycket myggan har hunnit sprida sig, rapporterar Sydsvenskan.
Kommentar: Fuerteventura är ett populärt resmål för många svenskar under vinterhalvåret.

Omvärldsbevakning 15.50

Polisen spärrar av område i Tibro efter larm om misstänkt föremål
Flera medier, däribland DN och Aftonbladet rapporterar om att Polisen har spärrat av ett område i Tibro i Västergötland sedan ett misstänkt farligt föremål hittats i närheten av en villa. Nationella bombgruppen är på plats och på sin hemsida uppger Polisen att man hanterar det hela som en så kallad särskild händelse.
Kommentar: Följer utvecklingen. Kan orsaka oro hos allmänheten.

Blockets hemsida nere efter it-haveri
Under natten och de tidiga morgontimmarna kunde ett stort antal personer inte nå annonssajten Blocket.se. Felet berodde på att företaget som hanterar Blockets domän pekat om adressen av misstag, skriver Aftonbladet. Företaget hanterar ett stort antal adresser, däribland msb.se och krisinformation.se.
Kommentar: Har varit i kontakt med TiB om incidenten. Även cert.se har varit inkopplat men varken msb.se eller krisinformation.se verkar ha drabbats av felet. Allt tyder också på att det är den mänskliga faktorn som ligger bakom felet.

Ryska ubåtar ökar aktiviteten kring undervattenskablar
Ryska ubåtar ska under den senaste tiden ha ökat aktiviteten kring de stora data- och kommunikationskablar som ligger på havsbotten mellan USA och Europa. Enligt Dagens Nyheter misstänker försvarsalliansen Nato att det handlar om förberedelser för att kunna avlyssna datatrafik, eller möjliggöra sabotage. The Washington Post uppger att liknande aktivitet inte har noterats sedan kalla krigets dagar.
Kommentar: Kan orsaka oro hos allmänheten.

Omvärldsbevakning 09.15

Många döda i tropisk storm på Filippinerna
Den tropiska stormen Tembin orsakar förödelse på södra Filippinerna, rapporterar Aftonbladet. Nära 90 personer ska ha omkommit och dessutom saknas många människor. Översvämningar och jordskred ska enligt Aftonbladet i princip ödelagt byn Dalama i närheten av staden Tubod på Mindanao.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Fredag 22 december


Omvärldsbevakning 22.15

Stor risk för laviner i fjällen
Naturvårdsverkets lavinprognostjänst varnar för hög lavinfara i Vindelfjällen, västra Härjedalsfjällen och södra Jämtlandsfjällen, Åre inkluderat.
Lavinrisken är som störst under lördagen, rapporterar DN. Då klassas varningen som en fyra på en femgradig skala.
– Vi räknar med att den går ner till en trea vid söndagen, det är i morgon det är riktigt farligt, säger Per-Olov Wikberg vid Naturvårdsverkets lavinprognostjänst.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 16.20

Reseavrådan
Utrikesdepartementet avråder från resor till Saudiarabiens gränsområde mot Jemen med anledning av det försämrade säkerhetsläget. Alla resor närmare än 10 km ifrån gränsen avråds helt. Även icke nödvändiga resor till området mellan 10 km och 80 km från gränsen avråds. 

Omvärldsbevakning 11.45

Vädervarningar inför julhelgen
SMHI har utfärdat klass 1-varningar för större delen av Sverige inför lördagen. Varningarna gäller bland annat hårda vindar längst i norr, kombinerat med snöfall i flera områden i norr. Från Jämtland/Västernorrland och söderut gäller vädervarningen främst plötslig ishalka.
En klass 1-varning från SMHI är den lägsta graden av vädervarning.
Kommentar: För kännedom. Vi följer utvecklingen och SMHI:s varningar.

Omvärldsbevakning 08.30

Valet i Katalonien
Inga oroligheter rapporterade i samband med valet i Katalonien, där sidan som är för självständighet segrade, rapporterar bland andra Ekot i Sveriges Radio.
Kommentar: Följer läget och rapporteringen i media.

Torsdag 21 december


Omvärldsbevakning 22.20

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 14.40

Katalonskt nyval idag
Idag hålls ett nyval om regeringsmakten i Katalonien, rapporterar Sveriges Radio. Detta efter en höst då katalanska politiker låtit genomföra en folkomröstning om självständighet från Spanien. Centralmakten i Madrid förklarade folkomröstningen för olaglig och har gripit ett antal katalanska politiker som arbetar för självständighet. Nyvalet utlystes av centralregeringen och präglas av motsättningar mellan Katalonien och Madrid. Läget mellan de två sidorna är i nuläget jämnt, enligt medieuppgifter.
Kommentar: Svenska ambassaden skriver att demonstrationer och oroligheter kan förekomma och att man bör undvika folksamlingar och följa utvecklingen. Följer därför mediernas rapportering om vad som händer i samband med valet.  

Omvärldsbevakning 11.10

Uppföljning bildådet i Melbourne
Sveriges ambassad i Australien uppmanar svenskar i Melbourne att undvika området runt Flinders Street och Elizabeth Street och att följa lokala myndigheters råd. Detta efter att en personbil kört på flera fotgängare. Det rapporteras om tjugotalet skadade men det finns enligt ambassadens information ingen uppgift om drabbade svenskar. Polisen har enligt Sveriges Radio uppgett att attacken var avsiktlig. Två personer har gripits misstänkta för dådet. Myndighetsinformation finns bland annat på City of Melbournes Twitterkonto.
Kommentar: Ser i nuläget ingen anledning till att förmedla informationen, men det kan ju ändras om råden från ambassaden skärps.  

Oväder på väg mot Filippinerna och Vietnam
Det tropiska ovädret Tembin rör sig i Sydostasien, enligt sajten GDACS. Det beräknas slå till mot Filippinerna under fredagen och nå den sydligaste delen av Vietnam och Kambodia under annandag jul.
Kommentar: Vi följer utvecklingen eftersom det inte är otänkbart att Tembin kan orsaka skador och för att det finns svenskar i området som ovädret eventuellt drabbar.

Omvärldsbevakning 8.30

Bil körde in i folkmassa i Melbourne – flera skadade
Flera personer har blivit påkörda av en bil i Melbourne i Australien, rapporterar flera medier, bland annat Sveriges Radio Ekot. och SVT nyheter.  Enligt tidningen Sydney Morning Herald har ett 15-tal personer skadats och bilder visar en vit stadsjeep omgiven av människor som ligger på marken. Föraren ska vara gripen. 
Kommentar: Oklart vad som ligger bakom. Ingen information hos ambassaden.

Onsdag 20 december


Omvärldsbevakning 20.40

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.20

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 13.00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.15

Inget att notera.

Tisdag 19 december


Omvärldsbevakning 22.15

Uppdatering: SMHI nedgraderar till klass1-varning
Under tisdagskvällen ändrade SMHI varningen för underkylt regn i norra delar av landet till en klass 1-varning för plötslig ishalka från Jämtland och norröver
Kommentar: Se anteckning nedan. Fortsätter följa väderläget.

Omvärldsbevakning 16.10

Ovanlig vädervarning för isstorm
SMHI:s klass 2-varning för plötslig ishalka i Västerbotten innebär att det även kan uppstå elavbrott på grund av underkylt regn, så kallad isstorm, uppger SVT Nyheter. Underkylt regn väntas ge svår halka som är svår att bekämpa eftersom den kommer så plötsligt. Enligt SVT:s meteorolog kan det bli elavbrott när isen lägger sig på elledningar som sedan går av. SVT har också intervjuat MSB:s Jan Olof Olsson som säger att underkylt regn främst påverkar väglaget och trafiken. För att elledningar ska gå sönder krävs det ett tjockt lager is.
Kommentar: Krisinfo följer väderläget kommande dygnet då underkylt regn också kan påverka Dalarna. Har lagt upp temablock om underkylt regn på startsidan.

VMA utfärdat för Kallinge i Blekinge län
SR P4 Blekinge publicerade cirka 11.30 ett viktigt meddelande till allmänheten, VMA, som utfärdades på grund av en brand i verkstadslokal med kraftig rökutveckling.
Kommentar: Publicerade nyhet på sajten och lade ut info på facebook och twitter. VMA avpublicerat runt kl.14.00.

Omvärldsbevakning 11.20

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 08.00

Vattenläcka i Dorotea hittad
Kommunen uppger att en vattenläcka i Dorotea, Västerbotten kommer att vara lagad under senare del av tisdagskvällen/nattenDet var under natten mot måndagen som en vattenläcka uppstod i huvudvattenledningen mellan Lajksjö och Dorotea. Enligt kommunen har 1500 hushåll drabbats, skriver SVT.
Kommentar: Följer.Instruktioner från kommunen om eventuella kokningsrekommendationer väntas komma under dagen

Måndag 18 december


Omvärldsbevakning 22.30

Svår tågolycka nära Seattle i USA
Flera personer ska ha omkommit och många skadats sedan ett tåg spårat ur på en järnvägsbro och en del av tåget fallit ned på en motorväg. Olyckan skedde strax söder om Seattle i nordvästra USA under måndagen, rapporterar DN.
Kommentar: För kännedom om det skulle komma frågor. Det finns sent under måndagskvällen inga uppgifter om skadade svenskar.

Omvärldsbevakning 16.20

Varning för plötslig ishalka i Västerbotten
SMHI har utfärdat en klass 2-varning för plötslig ishalka i Västerbotten. Under tisdag eftermiddag är det risk för underkylt regn med plötslig ishalka som följd. Klass 2 är den allvarligaste varningsklassen för plötslig ishalka. Flera medier, bland annat SVT nyheter rapporterar om varningen.
Kommentar: Publicerat nyhet och lagt ut i våra sociala kanaler. Följ trafikläget under morgondagen. 

Omvärldsbevakning 12.25

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.15

Uppdatering Åmål
SR P4 Väst lade ut om branden 03.40. Och skrev då bland annat "Inledningsvis kom uppgifter om att det fanns gasflaskor inne i garaget, men den uppgiften visade sig inte stämma och polisen behövde aldrig spärra av området".
Kommentar: Se tidigare anteckning.

Klass 1-varningar för ishalka
SMHI-varningarna gäller Värmland, Dalsland, Bohuslän och sydväst Vänern. Det har kommit in medieuppgifter om avåkningar under morgonen, bland annat från Aftonbladet.
Kommentar: För kännedom.

Anteckning 07.00

VMA Ängelholm
Det VMA som utfärdades för Ängelholm gäller inte längre. Faran är över.
Kommentar: Uppdaterade nyhet samt på facebook och twitter. Se anteckningar från söndagen.

Anteckning 03.30

VMA Myndighetsmeddelande Åmål
Industribrand Åmål. Räddningsledaren gick ut med myndighetsmeddelande med uppmaning till allmänheten att gå inomhus, stänga fönster, dörrar och ventilation.
Kommentar: Hittar ingen information på kommunens hemsida eller på SR P4 Väst (kollade för säkerhets skull även P4 Värmland). Ingen publicering