Vecka 52 2017

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 31 december


Omvärldsbevakning 20.30

Flera olyckor orsakade av raketer och smällare
Under dagen har Polis och räddningstjänst fått rycka ut på olyckor orsakade av vårdslös hantering av raketer och smällare. I Hovsjö, Södertälje har en person skadats, skriver Sydsvenskan/TT. I region väst uppger Polisen att man fått in 54 larm kopplade till raketer och smällare. Nu förbereder sig Polisen inför nyårsnatten, skriver Expressen/Göteborgs-Posten.
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 14.10

Klass 1-varningar för höga flöden och snöfall
SMHI har utfärdat klass 1-varningar för snöfall i Gävleborgs län, Dalarnas län utom Dalafjällen, Värmlands län, Örebro län, Östergötlands län, delar av Västra götalands län och västra Jönköpings län. Dessutom råder klass 1-varningar för höga flöden i Hallands län, Kronobergs län, Blekinge län och Skåne län utom Österlen.
Kommentar: För kännedom. Många reser under nyårshelgen och vädret, framförallt klass 1-varningarna för snöfall, kan göra trafiksituationen besvärlig.

Omvärldsbevakning 08.30

Inget nytt att rapportera

Lördag 30 december


Omvärldsbevakning 20.30

Elva fall av mässling i Göteborg
Elfte fallet av mässling har nu konstaterats i Göteborg, skriver Göteborgs-Posten. Smittskyddsläkaren Leif Dotevall säger till SVT Nyheter Väst att man förväntar sig fler fall. Folkhälsomyndigheten säger till Göteborgs-Posten/TT att inte hela vuxna befolkningen har ett livslångt skydd mot mässling och råder den som är osäker att gardera sig med en spruta till. Man kan även fråga sina föräldrar, titta i BVC-kort eller andra anteckningar eller journaler där vaccinationer och sjukdomar kan vara angivna.
Kommentar: För kännedom om frågor uppstår. Har lagt upp temablocket "Smittsamma sjukdomar" på startsidan. Frågor och svar om mässling finns på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Omvärldsbevakning 13.30

Totalstopp i tågtrafiken genom Stockholm 
Vid elvatiden på lördagen orsakade ett strömavbrott totalstopp för alla fjärrtåg och pendeltåg genom Stockholm. Orsaken var en brand i en elcentral i Älvsjö. Vid 14-tiden kunde fjärrtågstrafiken återupptas, men med stora förseningar, skriver Dagens Nyheter och SVT Nyheter Stockholm. På Trafikverkets hemsida finns information om vilka tåg som berörs av tågstoppet.

Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att rapportera

Fredag 29 december


Omvärldsbevakning 21.30

Fyrverkeriattacker på många håll i landet
Under den senaste veckan har människor, djur, bussar och blåljuspersonal utsatts för fyrverkeriraketsbeskjutning runt om i landet, skriver Aftonbladet. SVT Nyheter Helsingborg rapporterar om att räddningstjänsten i Landskrona har attackerats med fyrverkerier sju dagar i sträck när de har ryckt ut på larm. Än så länge ska dock ingen människa ha skadats i samband med dessa utryckningar.
Kommentar: Kan orsaka oro och ilska hos allmänheten. Efter nyårshelgen kan man tänka sig att attackerna avtar.

Omvärldsbevakning 16.10

Uppdatering: Tionde mässlingsfallet i Göteborg
DN  och Sveriges Radio P4 Göteborg rapporterar om att ett tionde mässlingsfall har konstaterats i Göteborg. De flesta som insjuknat har haft kontakt med den person som sökte vård för sjukdomen den 10 december. Sjukvården i Göteborg är fortsatt i stabsläge men uppger till DN att mässlingsutbrottet är under kontroll.
Kommentar: För kännedom om frågor uppstår. Se även tidigare noteringar.

Tankbil med saltsyra välte på E6
Under förmiddagen välte en tankbil med saltsyra på E6:an strax norr om Hjärnarp. Motorvägen är avstängd i båda riktningarna tills vidare. Ingen saltsyra har läckt ut och ingen person har skadats, rapporterar Helsingborgs Dagblad.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 11.00

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.10

SMHI varnar för snömängder och höga flöden
SMHI varnar för att ett snöfallsområde som rör sig norrut över Norrland och som kan ge stora snömängder under dagen. I södra och mellersta Sverige har man gått ut med klass 1-varningar för höga flöden och i de nedre delarna av Lagan förekommer klass 2-flöden. 
Kommentar: För kännedom. Snömängderna har orsakat vissa trafikproblem på flera håll i landet.

Torsdag 28 december


Omvärldsbevakning 21.45

Vidtagna åtgärder efter terrordådet i Stockholm
I en artikel i Dagens Nyheter listar man vilka åtgärder som olika myndigheter och landsting har vidtagit för att rusta sig bättre mot terrorism. Bakgrunden är terrordådet på Drottninggatan den 7 april. Gemensamt för samtliga aktörer är att man uppger sig satsa på fortsatt vidareutbildning, ”implementering av gjorda erfarenheter” samt samverkan och samordning genom gemensamma övningar i redan existerande projekt, skriver DN. Man listar även några projekt som MSB har dragit igång, som att lansera krisinformation på fler språk och hitta strategier för hur man bäst går ut med krisinformation till barn och unga.
Kommentar: Kan verka lugnande för allmänheten. Eventuellt kan också artikeln leda till att frågor om terrorism och terrorismbekämpning dyker upp i sociala medier.

Omvärldsbevakning 16.45

Falska nyheter och förberedelser inför valet 2018
Intressant inslag i SR Ekot inför valet 2018 med tanke oron för påverkanskampanjer och
falska nyheter.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 13.30

Nytt fall mässling i Göteborg
Barnakuten på Östra sjukhuset i Göteborg fick hållas stängt under torsdagsmorgonen, rapporterar Sveriges radio P4 Göteborg. Detta sedan ett nytt fall av mässlingen upptäckts. Akuten kunde öppna igen efter någon timme. Hittills har åtta fall konstaterats.
G-P skriver att de hittills åtta konstaterade fallen har samband. Artikeln innehåller bra information om hur
smittspårningen går till.
Kommentar: För kännedom. Se även tidigare noteringar.

Vintervädret skapar trafikproblem
Bland annat rapporterar medierna om två bussolyckor i Gävleborgs län och trafikproblem i södra Norrland efter avåkningar.
SMHI har ett antal klass 1-varningar för snöfall i norra Svealand och södra Norrland. Även i de landsdelar där det inte finns några varningar kan det bli problem med väglaget, rapporterar SR Ekot.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att rapportera.

Onsdag 27 december


Omvärldsbevakning 22.00

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 17.00

Klass 1-varningar för snöfall och flera lastbilsolyckor
SMHI har utfärdat klass 1-varningar för snöfall i flera län i Svealand och Norrland. På flera håll beskrivs vägläget som mycket besvärligt och flera allvarliga lastbilsolyckor har inträffat under onsdagen. Utanför Sundsvall körde en timmerbil av vägen och ut för ett slänt på cirka sex meter, enligt SVT Nyheter. Föraren omkom, rapporterar Aftonbladet. I Falun omkom en kvinna efter att personbilen hon färdades i kolliderat med en lastbil, skriver SVT Dalarna. Norr om Kramfors frontalkrockade en personbil och en buss. Föraren av personbilen ska ha förts till sjukhus med lindriga skador, och busspassagerarna klarade sig utan allvarliga skador, enligt SVT Västernorrland. 
Kommentar: För kännedom. Klass 2-varningen för mycket höga flöden i Lagan, Hallands län, ligger kvar. 

Polisen har inlett en insats mot fyrverkerier i Södertälje
Södertälje är en av flera kommuner som har problem med missbruk av fyrverkerier och smällare, skriver Polisen i Stockholm. Därför genomför polisen nu en insats mot problemen. I Södertälje uppfattas fyrverkerier och smällare som ett stort samhällsproblem, skriver polisen. Det handlar om pyroteknik och så kallade bangers som skjuts av i centrumanläggningar, mot husfasader och i bostadsområden. Polis, kommun och räddnings­tjänst arbetar som motåtgärd med ingripanden, informa­tion och åtgärder mot illegal försäljning av fyrverkerier. Polisen arbetar också med uppsökande verksamhet tillsammans med socialtjänsten. 
Kommentar: För kännedom om det uppstår oro kring fyrverkerier på flera håll i landet. 

Omvärldsbevakning 14.30

Oro för vattenbrist ledde till minskad vattenförbrukning
Inför sommaren 2017 såg Sverige ut att drabbas av den värsta vattenbristen på flera decennier. Tack vare en regnig sensommar och höst blev vattenbristen aldrig så illa som myndigheterna befarat, men i tolv län var den allmänna vattenförsörjningen ansträngd för flera kommuner. Omkring 40-50 kommuner införde bevattningsförbud eller andra begränsningar. Det visar en nationell enkät som Havs- och vattenmyndigheten, HaV, gjort. Flera kommuner genomförde informationskampanjer och medieintresset för frågan var stort, med följden att vattenförbrukningen under sommaren blev 5-20 procent lägre än normalt, enligt HaV. 
Kommentar: HaV presenterade sin uppföljning av vattenbristen i dag. Jag skrev nyhet hos oss, med tanke på att vi följde frågan i somras och det stora intresse som fanns. 

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att rapportera.

Tisdag 26 december


Omvärldsbevakning 22.00

Uppföljning snö och hårda vindar i jultrafiken.
Uddevallabron fick stängas under några timmar på grund av den hårda vinden, skriver bland andra medier DN. Ute till havs på Västkusten uppmättes vindar på 32 meter per sekund. Tusentals hushåll var tillfälligt utan ström under tidiga kvällen på Västkusten och i Värmland. I östra Götaland har flera olyckor inträffat på E4 i den täta jultrafiken, bland annat utanför Linköping och söder om Gränna, dock utan allvarliga personskador. I mellersta och norra Sverige fortsätter det ymniga snöfallet under natten, enligt SMHI:s klass 1-varningar.
Kommentar: Många människor har drabbats och drabbas fortfarande av kombinationen hårt väder och jultrafik, men återverkningarna verkar hittills ha varit av begränsad art. Krisinfo följer läget.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 10.30

Hårt väder i kombination med trafikhelg
Just nu börjar det snöa i Svealand. SMHI har utfärdat klass 1-varning för kraftigt snöfall under tisdagen i Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län och för tisdag eftermiddag och natten mot onsdag i Jämtlands och Västernorrlands län. Dessutom varning för mycket hårda vindbyar i Bohuslän, Göteborg och inre Dalsland från sen eftermiddag och kväll under tisdagen. 
Trafikverket meddelar enligt SVT att E18 är översvämmat mellan Brickegården och stora rondellen i Karlskoga. Vattnet väntas ligga kvar på vägbanan under stora delar av dagen. Ett körfält är farbart.
Alla tåg mellan Uddevalla och Strömstad ställs in från 16.00 under tisdagen på grund av de förväntade kraftiga stormbyarna, även det enligt SVT. Tågen väntas gå som vanligt igen från onsdagsmorgonen.
Kommentar: Krisinfo förljer väderutvecklingen, särskilt med avseende på trafiken.

Måndag 25 december


Omvärldsbevakning 21.30

Flera fall av mässling i Göteborg: Sahlgrenska i stabsläge  
Västra Götalandsregionen meddelar att Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg har gått upp i stabsläge efter att sex fall av mässling upptäckts sedan den tionde december. Myndigheten arbetar tillsammans med vårdgivarna för att spåra smittan, enligt regionens pressmeddelande. Extra personal har kallats in för identifiera smittan bland patienter. Bland annat SVT och Aftonbladet har tagit upp nyheten. Mässling är mycket smittsamt för dem som är ovaccinerad, skriver Folkhälsomyndigheten på sin webbplats. Sjukdomen kan ge upphov till bland annat lunginflammation och i sällsynta fall hjärninflammation, enligt 1177 Vårdguiden.
Kommentar: Har inte skrivit någon nyhet om detta, men noterar att vaccinationsfrågan diskuteras i sociala medier, bland annat under #mässling på Twitter.  

Omvärldsbevakning 15.30

Vädervarningar för snöfall och höga flöden
SMHI har utfärdat en klass 2-varning för mycket höga flöden i nedre delen av Lagan i Halland. Kulmen väntas under veckan. I delar av mellersta Sverige har SMHI utfärdat varningar för stora snömängder för tisdagen och i Jämtlandsfjällen för hård vind med snödrev. Sedan tidigare råder en klass 1-varning för plötslig ishalka i flera län i Svealand och södra Norrland under måndag eftermiddag och kväll. Sveriges Radio rapporterar att det idag har skett flera trafikolyckor i Gävleborgs län.
Kommentar:  Vi följer väderläget och trafiksituationen.

Buss körde in i folkmassa i Moskva
Minst fyra människor uppges ha dödats när en buss körde på dem vid en tunnelbanestation i västra Moskva under måndagen, meddelar flera medier, bland annat Sveriges Radio. Det förekommer flera förklaringar till varför bussen körde på människorna, som befann sig på trottoaren och i en gångtunnel som bussen körde in i. Busschauffören har gripits och en utredning pågår om det rört sig om något tekniskt fel på bussen ifråga.
Kommentar: Följer rapporteringen kring händelsen, bland annat för att se om frågor ställs om det är fråga om ett attentat.

Vietnam förbereder evakuering av tusentals inför tropiskt oväder
Inför ovädret Tembin som krävt över 200 människoliv i Filippinerna, förbereder myndigheterna i södra Vietnam för massiva evakueringar av befolkningen i femton provinser, skriver Aftonbladet. Tembin beräknas nå Vietnam sent under måndagen, svensk tid.
Kommentar: Vi har tidigare delat UD:s information om ovädret i sociala medier. Fortsätter följa.

Omvärldsbevakning 09.10

Ingenting att rapportera.