Vecka 7 2017

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 19 februari


Omvärldsbevakning 22:00

Explosion utanför Karlskrona
På söndagseftermiddagen larmades polisen om att en lastbil hade exploderat i Holmsjö utanför Karlskrona. Nationella bombgruppen kallades till platsen för att kontrollera att inget annat i närheten av lastbilen skulle kunna explodera. Det är oklart vad som har orsakat explosionen, men polisen misstänker att det ligger ett brott bakom, rapporterar Göteborgs-Posten.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor hos allmänheten.

Omvärldsbevakning 16:30

Många dödsoffer efter bombdåd i Mogadishu
Minst 30 personer har dödats och över 50 skadats i ett bombdåd i Somalias huvudstad Mogadishu, Ännu har ingen tagit på sig ansvaret för dådet, rapporterar SVT Nyheter. MSB:s insatspersonal på plats ska enligt Tjänsteman i Beredskap, TiB, vara utom fara.
Kommentar: För kännedom. Kan orsaka oro och frågor hos svenska medborgare med somaliskt ursprung.

Omvärldsbevakning 09:00

Inget nytt att notera.

Lördag 18 februari


Omvärldsbevakning 22:15

Täby centrum utrymt efter brand
Köpcentret Täby Centrum norr om Stockholm har utrymts efter en brand. Larmet om att det brann på taket på köpcentrumet kom kvart i nio på lördagskvällen. Brandens omfattning är i nuläget oklar. Det finns inga uppgifter om skadade, rapporterar SVT Nyheter och Sveriges Radio P4 Stockholm. Polisens händelsesida finns här.
Kommentar: Oklar omfattning hittills. Kan eventuellt komma frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 16:30

VMA - Villabrand i Hyllinge, Skåne
Ett VMA utfärdades strax efter klockan 16 på lördagen för en villabrand i Hyllinge, Åstorps kommun. På grund av rökutvecklingen uppmanade räddningsledaren boende i området att stanna inomhus, stänga fönster och ventilation. VMA:t avblåstes en dryg timme senare vid 17-tiden. Ingen person har kommit till skada.Mer information på SR P4 Kristianstad.
Kommentar: Gjorde nyhet samt delade på våra sociala medier-kanaler. Första VMA:t gick ut i nya appen och fungerade som det ska, vad jag förstår.

Omvärldsbevakning 08:50

Inget att notera.

Fredag 17 februari


Omvärldsbevakning 22:10

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16:20

Krisinformation.se har släppt en ny app
Appen finns för Android och Ios. Nyheter i appen är bland annat varningar från SMHI och trafikmeddelanden från Trafikverket. Du hittar även checklistor för hur du kan förbereda dig för allvarliga händelser. I appen kan du också prenumerera på varningen Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) och få nyheter från Krisinformation.se. Läs mer här.
Kommentar: Vi har publicerat nyhet och lagt ut information i våra sociala medier-kanaler.

Omvärldsbevakning 12:00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.45

Ingenting nytt att kommentera.

Torsdag 16 februari


Omvärldsbevakning 22.00

Ingenting nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 16.20

Ingenting nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 13.30

Ingenting nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 08.30

Aftonbladet om regeringsuppdrag
Med anledning av det allt mer oroliga omvärldsläget ger nu regeringen Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i uppdrag att öka svenskarnas krisberedskap, skriver Aftonbladet.
– Det handlar om att ta fram ett nationellt informationsmaterial med konkreta tips på vad varje person kan göra för att förbereda sig, säger inrikesminister Ygeman till tidningen.
Kommentar: Vi avvaktar eventuellt regeringsuppdrag. Men det kan vara intressant att se mediernas reaktion.

Onsdag 15 februari


Omvärldsbevakning 20.45

Ingenting nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 15.35

Många dödsfall i fågelinfluensa H7N9 i Kina
Under januari avled 79 människor i Kina av fågelinfluensans subtyp H7N9, enligt Reuters som citerar kinesiska regeringskällor. Det är upp till fyra gånger så många som motsvarande månad tidigare år. Kommentar: Noterar detta eftersom det skulle kunna uppstå frågor. Det pågående utbrottet i Sverige är av typen H5N8 och har inte smittat människor.

Omvärldsbevakning 12.25

Flera skadade i olyckor på Öresundsbron
SVT och andra medier rapporterade under förmiddagen om flera olyckor på Öresundsbron. Bron stängdes av för biltrafik på grund av insatsen som sköttes av både svenska och danska räddningstjänster. Fjorton skadade har enligt medieuppgifter körts till sjukhus i Danmark och Sverige.
Kommentar: Det kom till en början olika besked från olika aktörer vad gäller hur lång tid bron skulle vara avstängd. Polisen Skåne meddelade vid elvatiden att trafiken flyter på. 

Plötslig ishalka väntas på flera håll i Sverige
SMHI har utfärdat vädervarningar av den lägsta graden (klass 1) för underkylt regn och plötslig ishalka i Jämtland och delar av Västra Götaland. Den väntas uppstå torsdag morgon.
Kommentar: Vi följer hur trafikläget utvecklar sig och om SMHI skulle utfärda en högre grad av vädervarning.  

Förseningar i skånsk flygtrafik
Ett tekniskt fel påverkar flygtrafikledningens kontrollcentral i Malmö, skriver LFV i ett pressmeddelande. Flygen till och från Malmö och även de plan som flyger över området blir på grund av detta försenade.
Kommentar: Vi följer i hur hög grad detta påverkar allmänheten.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att notera.

Tisdag 14 februari


Omvärldsbevakning 22.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.10

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11.40

Tågkrasch i Luxemburg
Två tåg har kolliderat mellan Bettembourg och Zoufftgen utanför Luxemburg, och flera människor ska ha skadats, uppger Aftonbladet och flera andra medier. Det ska vara ett passagerartåg och ett godståg som på tisdagsmorgonen kolliderat, rapporterar Luxemburg Wort.
Kommentar: Inga uppgifter om att svenskar drabbats.

Omvärldsbevakning 08.00

Branden i Malmö - uppdatering
Under natten har räddningstjänsten bekämpat en storbrand i en industrilokal i stadsdelen Rosengård i Malmö. Branden släcktes tidigt på tisdagsmorgonen, men polisen meddelar att avspärrningarna kring området kommer att kvarstå hela tisdagen. Bil- och busstrafik kommer att dirigeras om från området under dagen, skriver Aftonbladet.
Kommentar: Det råder fortfarande explosionsrisk och många passerande och boende i området kan påverkas av avspärrningarna.

Omvärldsbevakning 00.20

Explosionsrisk vid brand i Malmö
Det brinner kraftigt i en industrilokal i östra Malmö, rapporterar Aftonbladet. Polisen har spärrat av ett stort område eftersom det kan finnas gastuber i lokalen som riskerar att explodera.
Kommentar: Följer utvecklingen. Påverkar boende och passerande i området.

Måndag 13 februari


Omvärldsbevakning 22.00

Hundratusentals i norra Kalifornien evakueras
Nästan 200 000 människor i norra Kalifornien har evakuerats från sina hem sedan en nödkanal från USA:s högsta damm eroderat. Man har befarat att kanalen skulle kunna kollapsa och släppa ut katastrofala vattenmassor. Myndigheterna har nu lyckats sänka vattennivån i dammen, men evakueringsordern kvarstår, uppger Aftonbladet.
– Vi har ännu inte kommit så långt att vi kan fatta beslut om huruvida det är säkert eller inte att återvända, sade sheriff Kory Jonea på en presskonferens under natten till måndag.
Kommentar: Kan påverka även svenskar som bor eller är på besök i området.

Omvärldsbevakning 16.50

Ingenting nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 14.45

Fågelinfluensa orsakar brist på ägg från utehöns
Jordbruksverkets beslut om att alla fjäderfä måste hållas inomhus på grund av risken för fågelinfluensa innebär att det kommer att råda brist på ägg från utehöns, skriver branschorganisationen Svenska ägg i ett pressmeddelande, enligt TT.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor från allmänheten. Det senaste utbrottet av fågelinfluensa har inte väckt så stor uppmärksamhet men följdeffekter av det här slaget kan väcka intresse. Se även vår händelsesida om det senaste utbrottet.

Omvärldsbevakning 07.30

Fortsatt klass 2-varning för storm i norr
Den västliga vinden håller i sig även i dag måndag över norra Sverige och i norra Lapplandsfjällen når vinden tidvis stormstyrka. I Norrlandsfjällen dessutom både regn och snö. Vinden avtar sedan under natten till tisdag, skriver SMHI.

Stor lavinfara Abisko-Riksgränsen
De närmaste dagarna råder stor lavinfara i Abisko och Riksgränsen (4 på den 5-gradiga skalan). Naturvårdsverket varnar för att vistas i området.