Vecka 8 2017

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 26 februari


Omvärldsbevakning 21.30

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 14.45

Hot om IS-attentat i Storbritannien
Flera medier, bland andra Dagens Nyheter, skriver att terrorgruppen IS (Islamiska staten) planerar att utföra en rad terrorattacker mot brittiska storstäder. Antalet jämförs med de dåd som Irländska Republikanska Armén, IRA, riktade mot bland annat London under 1970-talet. Uppgifterna kommer från en brittisk jurist, Max Hill, som enligt The Sunday Telegraph har fått i uppdrag att se över Storbritanniens terrorlagstiftning. Landets myndigheter har upprepade gånger varnat för att detta ska ske.
Kommentar: Noterar detta då frågor kan uppstå kring terrorhot i Storbritannien och Europa. Enligt landets myndgheter är terrorhotnivån i Storbritannien inte förändrad med anledning av dessa uppgifter utan ligger fortsatt på "severe", det näst högsta steget. 

Lavin i Riksgränsen
En lavin har gått på Nordalsfjället vid Riksgränsen, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion. Det är oklart om människor kommit till skada men enligt uppgifter finns människor på berget, som är ett populärt område för offpistskidåkning. En sökinsats pågår, meddelar Polisen i Norrbotten.
Kommentar: Följer insatsen.

Omvärldsbevakning 13.35

Misstänkt mordbrand på asylboende i Vänersborg
Flera boende skadades i en brand på asylboendet Restad gård i Vänersborg natten till söndagen, meddelar Sveriges Radio. Några skadades när de hoppade ut genom fönstren för att undkomma elden. DN uppger att flera av de skadade vårdas på sjukhus. Brandorsaken är ännu oklar. Polisen meddelar att de kommer att  inleda en förundersökning om misstänkt mordbrand. Vänersborgs kommun har aktiverat POSOM-stöd åt de drabbade.
Kommentar: Följer myndigheternas information till allmänheten och de dabbade.

Radhusbrand i Bålsta
En brand har brutit ut i Bålsta norr om Stockholm, uppger SVT. Enligt SR är flera räddningstjänster på plats, liksom polisen. De boende har utrymts.
Kommentar: Följer myndigheternas information om insatsen.

Omvärldsbevakning 08.20

Vansinneskörningar i New Orleans och i Heidelberg
En man körde under lördagen svensk tid in i en folkmassa med sin bil i New Orleans, USA, rapporterar GP. Många människor skadades. Enligt räddningstjänsten på plats har ingen livshotande skador. Enligt stadens borgmästare är det inte fråga om något terrorattentat. Även i tyska Heidelberg har en vansinneskörning skett under lördagen, skriver Süddeutsche Zeitung. I dådet omkom en 73-årig man och två andra personer skadades. Gärningsmannen var enligt tysk media av tysk härkomst men det finns inga uppgifter om orsaken till dådet.
Kommentar: Noterar dessa händelser

Lavinriskinformation
En lavin löste i lördags ut på Trappfjället öster om Tärnaby. Två män på snöskoter drogs med i lavinen men klarade sig, meddelar SVT.  Polisen varnar allmänheten för det instabila läget vad gäller laviner i Västerbotten, skriver SVT.
Kommentar:  
Under lördagen delade Krisinformation.se Naturvårdsverkets information om laviner på Facebook och Polisen Västerbottens inlägg på Twitter som varnar allmänheten för lavinrisken.  Lavinrisken är betydande för Hemavan/Tärnaby, alltså en trea på den femgradiga skalan enligt Lavinprognoser.se.
Följer fortsatt rapporter om lavinrisken med tanke på att det är sportlovstider och väderläget ostadigt.

Lördag 25 februari


Omvärldsbevakning 21.10

Diskussion om trygghet och säkerhet i Sverige
Den internationella diskussionen om hur säkert Sverige är har fortsatt i medierna under dagen. Ett spår är följande. Sverigedemokraternas politiska sekreterare i Malmö har enligt SVT uppgett för brittiska BBC att han vill att militär sätts in i Rosengård, Malmö, vid upplopp. Ett socialdemokratiskt kommunalråd i Malmö som intervjuas säger att de problem som finns måste hanteras seriöst och med eftertanke. Debatten riskerar annars att allvarligt skada Sverige och Malmös bild internationellt.
Kommentar: Krisinformation.se följer diskussionen om samhällets säkerhet och allmänhetens trygghet.

Omvärldsbevakning 14.10

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.40

Ingenting att rapportera.

Fredag 24 februari


Omvärldsbevakning 22.30

Trafikverket varnar för intensiv vintertrafik
En helg med vasaloppsvecka och sportlov innebär att trafikbelastningen ökar på de svenska vägnäten, vilket också för med sig förhöjd olycksrisk, enligt Trafikverket. I södra Sverige var det dessutom mycket halt på fredagen, skriver SVT Nyheter på fredagskvällen
Kommentar: Följer väder- och trafikläget. Endast klass 1-varningar från SMHI så här långt.

UD bemöter kritik mot Sverige
Utrikesdepartementet (UD) har sammanställt ett dokument där de bemöter frågor om migration och brottslighet i Sverige. Texten är på engelska och finns bland annat på regeringens webbplats och på twitter. Det rapporterar flera ledande svenska medier under fredagen, bland dem SVT.
Kommentar: För kännedom och om det uppstår frågor/oro från allmänheten. UD:s publiceringar har väckt stor uppmärksamhet i medierna under fredagen. Det har även varit omfattande rapportering i de svenska medierna om händelserna i USA under fredagen med amerikanska medier som utestängts från ett pressmöte i Vita Huset, enligt bl a SVT. 

Omvärldsbevakning 15.45

Fartygsstopp i Göta älv
Det är stopp för fartygstrafiken på Göta älv efter ett fartygshaveri på fredagsmorgonen.
– Man har stoppat trafiken. Man vill vara säker på att att fartyget inte blir påverkat av strömmar eller vågor från andra fartyg som går förbi, säger Daniel Lindblad, pressansvarig på Sjöfartsverket till Svt Nyheterna Väst.
Det är ännu inte klart hur detta kommer att påverka trafiken under den närmaste tiden, enligt Sjöfartsverket.
Kommentar: För kännedom i fall det skulle ge upphov till samhällsstörningar.

Ökad underrättelseverksamhet i Sverige
Utländska underrättelsetjänster tar allt större risker för komma över underrättelser i Sverige, skriver den militära underrättelsetjänsten MUST i sin årsrapport enligt Svt Nyheterna.
- Generellt sett så har underrättelsehotet ökat, fler är intresserade av att inhämta uppgifter. Intresset är riktat både mot Försvarsmakten och totalförsvaret, säger Jan Kinnander, ställföreträdande chef för säkerhetskontoret inom Must, till Svt.
Kommentar: Intresset för säkerhetsfrågor ökar och rapporten kan leda till frågor från allmänheten.

MSB/CERT-SE om dataläckage av känsliga uppgifter
De som har använt tjänster som går via Cloudflare rekommenderas att byta lösenord och autentiseringsnycklar som man använt till dessa tjänster under perioden 22 september 2016 till och med 18 februari i år, skriver CERT-SE. Anledningen är att det har upptäckts ett kodfel hos Cloudflare som kan ha lett till att känslig information läckt. Allt tyder på att endast en mindre mängd data exponerats men för säkerhets skull rekommenderar CERT-SE att byta lösenord och autentiseringsnycklar.
Kommentar. Publicerar nyhet på webben och på twitter och på facebook.

Tågstopp på stambanan genom Lund
Efter en olycka har båda spåren på stambanan stängts, uppger Svt Nyheterna Skåne. Stoppet påverkar stor del av tågtrafiken, både regionalt och nationellt. Det finns under eftermiddagen ingen prognos för när trafiken kan återupptas.
Kommentar: För kännedom om stoppet blir långvarigt.

Gräsbrandsrisken
Säsongen är i gång och msb.se har en nyhet om detta. Varning för gräsbrandsrisk i delar av södra Sverige.
Kommentar: Vi har en puff om gräsbrand i topp på startsidan samt att varningen från SMHI ligger i topp på sidan. Skriver alltså ingen nyhet.

Omvärldsbevakning 08.30

Snöfall i söder orsakar trafikproblem
Kraftigt snöfall gör flera stora vägar i södra Sverige mycket hala på fredagsmorgonen, skriver SR och Sydsvenskan.En rad olyckor har rapporterats in till polisen. Än så länge finns inga uppgifter om att någon person skulle ha skadats allvarligt.
Kommentar: för kännedom, fortsätt följa ifall läget förvärras.

Torsdag 23 februari


Omvärldsbevakning 22.30

Stormen i Storbritannien skapar problem
Hårda vindar har under torsdagen på sina håll uppnått orkanstyrka i Storbritannien. Stora delar har drabbats av trafikstörningar i stormen Doris framfart. Tusentals hushåll i Nordirland, Wales, Skottland och norra England har strömavbrott och flera personer har skadats av fallande träd och annat bråte, rapporterar SVT. Resenärer uppmanas att kontrollera framkomligheten.
Kommentar: Följer om det uppstår värre skador eller kommer frågor.

Omvärldsbevakning 16.20

Varning för snöfall
Klass 1-varningar utfärdade för snöfall i norra och södra Sverige. Följ väderutvecklingen på smhi.se
Kommentar: Kan leda till trafikstörningar och strömavbrott. Vi följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 13.15

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.00

Säsongen för gräsbrand startar
SMHI utfärdar gräsbrandriskvarning för flera län i södra Sverige.
Kommentar: Krisinfo följer kontinuerligt.

Onsdag 22 februari


Omvärldsbevakning 22.00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 11.30

Många vädervarningar under dagen
SMHI har utfärdat ett stort antal klass 1-varningar för större delen av landet under onsdagen. Varningarna gäller för kuling längs hela kusten, mycket hårda vindar i södra Sverige och snöfall i mellersta och norra delarna av landet.
SR:s trafikredaktion har direktrapportering om trafikproblem i hela landet.
Kommentar: Krisinfo följer väderläget och eventuell påverkan på bland annat trafik/transport och el/tele.

Låga grundvattennivåer i större delen av landet
Enligt Sveriges geologiska undersökning, SGU, har grundvattennivåerna i de små magasinen sjunkit i större delen av landet sedan januari. Stora områden i östra delarna av mellersta och södra Sverige har nivåer mycket under det normala. SGU twittrar också att det behövs stora mängder nederbörd för att undvika vattenkris i sommar och att en normal nederbörd under våren inte kommer att räcka.
Kommentar: Endast för kännedom.

Omvärldsbevakning 08.00

Väder- och trafikläget i södra Sverige
Det är fortsatt halt på vägarna runt om i södra Sverige. På SVT:s liveflöde rapporteras löpande om avåkningar och småkollissioner. Väderläget kommer att pågå under hela dagen, med mest snö över norra Götaland och Svealand. Över Skåne, Halland och Bohuslän har utfärdats nya klass 1-varningar för hårda vindar och Räddningstjänsten Skåne Nordväst har en varning på sin facebooksida. 
Kommentar: Krisinfo följer utvecklingen av väderläget, särskilt dess påverkan på trafiken.

Tisdag 21 februari


Omvärldsbevakning 22.30

Omfattande trafikolycka på E18 vid Arboga
En olycka med åtta personbilar, en betongbil och en buss inblandade inträffade vid 19-tiden, skriver bland annat DN och SR. En person har omkommit och ett tjugotal skadade har förts till sjukhus. Det var mycket halt och rådde tät dimma på platsen vid olyckan. Trafiken leds om på väg 250. Det finns ingen prognos för när trafiken åter kan släppas på.
Kommentar: Olyckan orsakar kilometerlånga köer i båda riktningarna och kan leda till frågor. Ingen åtgärd.

Tunnelbanetåg utrymdes – tårgas misstänks ha kastats in i vagnen
Ett tunnelbanetåg spontanutrymdes enligt DN vid kvart i nio på Fridhemsplan efter att någon kastat in en vätska som gjorde att en del resenärer fick svårt att andas. Tåget togs ur trafik och polisen undersöker det nu. 
Kommentar: Kan leda till frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 16.15

Varning för snöfall i delar av landet
SMHI har utfärdat klass 1-varningar för snöfall i delar av södra och mellersta Sverige samt delar av Norrlandskusten. Vädret kan ställa till trafikproblem under onsdagen men Trafikverket har beredskap för detta, skriver Sveriges Radio.
Kommentar: Följer konsekvenser av vädret om frågor skulle uppstå.  

Omvärldsbevakning 12.15

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 08:15

Polisen sköt verkanseld i Rinkeby
Efter nattens oroligheter i Stockholmsförorten Rinkeby framkommer det nu att polisen sköt verkanseld mot de stenkastande ungdomarna.
– Det stämmer, de första uppgifterna var att det var varningsskott, men poliserna sköt mot stenkastarna men missade, säger Tony Lagerkrantz, stationsbefäl vid Solnapolisen.
Enligt polisen ska oroligheterna ha avtagit vid midnatt, rapporterar SVT Nyheter.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor hos allmänheten. Möjligen kan uppgifterna om att polisen sköt verkanseld också bidra till att det blir fortsatt oroligt till kvällen i Rinkeby.

Muslimsk föreningslokal i Kungälv i lågor
Strax efter klockan två i natt började en muslimsk föreningslokal i Kungälv att brinna, rapporterar P4 Göteborg. Polisen uppger att två rutor till lokalen var krossade och har nu inlett en förundersökning om misstänkt mordbrand.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor hos allmänheten.

SMHI varnar för snöfall
SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall i ett bälte över Mellansverige, från Värmland bort över sydöstra Svealand. Under morgonen har det rapporterats om ett flertal lindriga trafikolyckor och det råder också störningar i trafiken på många håll. Exempelvis är riksväg 52 vid Odensbacken i östra Örebro helt avstängd sedan en lastbil som sladdat hamnat precis över vägen, rapporterar SVT Nyheter.
Kommentar: Snöfallet och trafikstörningarna kan påverka många bilister i Mellansverige.

Måndag 20 februari


Omvärldsbevakning 22:40

Stenkastning mot poliser i Rinkeby
Under måndagskvällen kom det rapporter om att ungdomar kastat sten mot poliser i Stockholmsförorten Rinkeby, skriver Aftonbladet. Stenkastningen ska ha börjat sedan polisen frihetsberövat en person vid tunnelbanan. Polisen har nu dragit sig tillbaka från området men utreder händelsen som våldsamt upplopp. Samtidigt rapporteras det om fortsatta oroligheter i Rinkeby. Exempelvis ska bilar ha satts i brand och affärer ha utsatts för inbrott.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor hos allmänheten.

Omvärldsbevakning 16:30

Trump gör nytt utspel mot Sverige
USA:s president Donald Trump har i dag gjort ett nytt utspel mot Sverige, denna gång riktat mot migrationen som han menar inte har fungerat väl. De svenska poliserna som var inblandade i ett klipp om Sverige som Trump ska ha hänvisat till efter sitt utspel i lördags säger till  Aftonbladet att klippet i fråga är manipulerat.
Kommentar: Vi följer bilden av Sverige.

Omvärldsbevakning 12:30

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 08:00

Inget nytt att notera.