Vecka 9 2017

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 5 mars


Omvärldsbevakning 22.30

Stort stopp i trafiken på E6 mellan Stenungsund och Ljungskile
Ett hundratal lastbilar har fastnat på E6 innan Ödsmålsbron rapporterar flera medier, bland annat Aftonbladet och DN. Orsaken är snö och is på vägen. Det finns inga uppgifter om skadade personer.
Kommentar: Följer, då lastbilarna troligen blir stående under natten.

Besvärligt väder och fortsatt stora störningar i trafiken i södra Sverige
Flera trafikolyckor har rapporterats i södra Sverige under dagen, bland annat körde en ambulans med en svårt sjuk patient körde av vägen i Lidköping, skriver DN. SVT:s Nyheter uppger att fyrahundra hushåll i Borgholm på Öland blev utan ström på söndagen. I Västra Götaland, Östergötland, Kronoberg och Jönköpings län är det risk för halka och SMHI uppger att snöfallet kommer att fortsätta även under måndagen med risk för snödrev och halka.
Kommentar: Fortsätter att följa väderläget och påverkan på trafik, el och tele.

Omvärldsbevakning 16.30

Utökad klass 2-varning i Småland
SMHI utökade under förmiddagen sin klass 2-varning för snö och drivbildning så att den nu gäller både Kalmar län och Öland.
Kommentar: Uppdaterade nyheten, samt twittrade och lade ut ny kommentar på Facebook.

Snöoväder orsakar trafikproblem i Västra Götaland
GP rapporterar om att snöovädret i Västsverige orsakat flera trafikolyckor. Bland annat stängdes Uddevallabron under flera timmar på grund av en olycka och fem bilar krockade i Tingstadstunneln, något som orsakade långa köer. Även E6:an har drabbats av flera olyckor på grund av svårt väglag.
Kommentar: Följer vädret och trafikläget.

Omvärldsbevakning 10.00

Inget nytt att notera.

Lördag 4 mars


Omvärldsbevakning 22:30

Tropisk cyklon hotar Madagaskar
Den tropiska cyklonen Enawo-17 väntas styra in mot Madagaskar. Den beräknas nå östkusten med vindstyrkor på upp till 60 m/s och kraftigt regn (röd varningsnivå, högsta) under måndagen. Den befaras få stor påverkan på befolkningen.
Kommentar: Krisinfo följer utvecklingen av den tropiska cyklonen.

Trafikverket varnar för halt väglag i Västra Götalands län
Trafikverket varnar på sin hemsida för halt väglag i hela Västra Götalands län under natten mellan lördag och söndag och uppmanar därför till extra försiktighet i trafiken.
Kommentar: Skriver ett tweet och ett inlägg på facebook med länk till Trafikverkets startsida med varningen.

Omvärldsbevakning 16:30

SMHI varnar för snö och hård vind
SMHI gick på lördagen ut med en klass 1-varning för snöfall över stora delar av norra och mellersta Götaland och en klass 2-varning för Kalmar län i kombination med hårda vindar. Snöfallet startar i väster söndag förmiddag och når de östra delarna mot natten till måndag.
Kommentar: Krisinfo följer utvecklingen av väderläget, särskilt påverkan på trafik och annan samhällsviktig funktion. Publicerat i samtliga kanaler.

Omvärldsbevakning 10:00

Inget nytt att kommentera

Fredag 3 mars


Omvärldsbevakning 22:00

Inget nytt att kommentera

Omvärldsbevakning 16:30

Inget nytt att kommentera

Omvärldsbevakning 12:00

Kritik mot rapport om Muslimska Brödraskapet
Flera religionsforskare riktar kritik mot den rapport om Muslimska brödraskapet i Sverige, som skrivits på uppdrag av MSB. I rapporten, vars huvudförfattare är statsvetaren och terrorexperten Magnus Norell, sägs det att islamister håller på att bygga upp en parallell samhällsstruktur som riskerar att hota svenska värderingar. Enligt de organisationer som pekas ut och flera religionsforskare stämmer dock inte rapportens slutsatser. Det rapporterar Sveriges Radio.
Kommentar: Kan uppstå frågor till MSB och Krisinformation.se angående rapporten.

Stora delar av landet hotas av vattenbrist
Sveriges geologiska undersökning, SGU, varnar för att grundvattennivåerna är under eller långt under det normala i södra delen av Götaland, östra Svealand samt södra Norrlands kustområden. Örebro är en av de kommuner som kan komma att drabbas av vattenbrist, skriver Dagens Nyheter.
– Vårfloden som brukar komma i slutet på januari och början på februari blev det inget av. Det är inte ett krisläge men situationen är ansträngd, säger Leif Rehnberg, verksamhetschef för Vatten och avlopp i Örebro kommun.
Kommentar: Kan i längden innebära problem för såväl turister som fasta boende i de drabbade områdena. Krisförberedelser inför sommarens väntade vattenbrist kan komma att bli aktuella.

Omvärldsbevakning 07:40

Flygplan på Arlanda evakuerat efter bombhot
Under torsdagskvällen evakuerades ett flygplan fullt med passagerare på Arlanda. Orsaken var att det kommit in ett bombhot riktat mot en Thai Airways-flight med destination Phuket. Under dagen kommer bombtekniker att genomföra en undersökning av planet, skriver Aftonbladet.
Kommentar: Hotet har ännu inte kunnat avfärdas. Kan orsaka oro och frågor.

Stora förseningar i den skånska tågtrafiken
På grund av ett spårfel i Arlöv väntas den skånska tågtrafiken drabbas av stora förseningar. Flera tåg kommer också att ställas in och felet, som består i att en växel gått sönder, väntas vara åtgärdat först i morgon bitti. Framför allt är det Pågatågen som drabbas, skriver Sydsvenskan.
Kommentar: Påverkar många passagerare i södra Sverige. Kan uppstå frågor.

Torsdag 2 mars


Omvärldsbevakning 22:10

Flera döda i italienska laviner
Minst tre personer ska ha omkommit efter det att två laviner utlöstes i den italienska skidorten Courmayeur på torsdagseftermiddagen. En varning för laviner har nu utfärdats i skidorten, rapporterar Aftonbladet.
Kommentar: Inga rapporter om dödade eller skadade svenskar. Enligt Göteborgs-Posten befinner sig dock många svenskar på den drabbade orten. Kan vara värt att ha ett öga på i händelse av att fler laviner skulle utlösas.

Omvärldsbevakning 16:00
Inget att notera

Omvärldsbevakning 12:00

NRK prövar quizlåsning av sina kommentarsfält för att tvinga den som vill kommentera att läsa hela artikeln först, enligt Sydsvenskan
http://www.sydsvenskan.se/2017-03-02/quizlasning-tvingar-troll-att-lasa-pa

Omvärldsbevakning 08:00

Värnplikten återinförs i Sverige
Regeringen kommer i dag att besluta att återinföra värnplikten från och med i sommar, uppger bland andra TT, SVT Nyheter och Sveriges Radio Ekot.
Kommentar: Mediauppgifter under torsdagsmorgonen. Kan komma frågor.

Onsdag 1 mars


Omvärldsbevakning 22:30

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 17:30

Polisen i Norrbotten har infört inre utlänningskontroller
Polisen i Norrbotten har infört inre utlänningskontroller i Haparandaområdet. Enligt en nyhet hos Polisen.se beror det på att man ska ha fått kännedom om att personer som fått avslag på asyl i Finland har börjat komma in i Sverige istället. Läs mer här.
Kommentar: Viktigt att känna till ifall frågor uppstår.

Omvärldsbevakning 11:30

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 07:30

Inget att rapportera.

Tisdag 28 februari


Omvärldsbevakning 21.55

Ingenting nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 17.30

PTS om kontanthanteringen
Hanteringen av kontanter står inför stora utmaningar de kommande åren, skriver Post- och telestyrelsen, PTS, i en rapport. Den snabba digitaliseringen av betalningssystemen gör att de på mindre orter kommer att bli problem att ta ut kontanter och betala räkningar, till exempel.
PTS bedömer att staten snart kan komma att behöva ta ställning till vilken beredskap som bör finnas för att hantera konsekvenserna av de förändrade marknadsförhållandena och hur stat och kommun i framtiden ska arbeta med frågan.
Kommentar: Intressant ur två perspektiv. Dels äldre som i många fall föredrar kontanthantering och dels ur krishanteringsperspektiv då betalningssystemen i och med ökad digitalisering blir allt mer sårbara. För kännedom.  

Ny handlingsplan för klimatförändringar
Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har tagit fram en ny handlingsplan för klimatförändringar. Ett förändrat klimat påverkar ekosystem, längden på växtsäsongen, förekomst av insekter samt flera andra faktorer som har betydelse för spridning och etablering av sjukdomar. Planen syftar till att minska risken för att smittsamma sjukdomar sprids bland djur och människor när klimatet förändras.
Kommentar: För kännedom då klimatförändringar engagerar många människor.

SR Ekot: Fler smittade av färsk kyckling
SR Ekot går vidare med TT:s nyhet (se tidigare anteckning) om sambandet mellan campylobacter och färsk kyckling. I inslaget varnas för färsk kyckling eftersom många människor blivit allvarligt sjuka. Även här kommer smittskyddsläkare till tals.
Branschorganisationen Svensk fågel vill dock tona ner sambandet mellan svensk färsk kyckling och smittan, i ett inslag i Svt Jönköping.
Kommentar: Kan väcka oro, frågor och kritik hos allmänheten. Se även tidigare anteckning.

Omvärldsbevakning 13.00

IT-angreppen mot telefoner ökar
Det skriver säkerhetsföretaget Kaspersky Labs i sin årliga Mobile Virusology-rapport skriver TT.
Det är olika typer av angrepp som nämns, till exempel så kallad ransomware som låser enheten fram till dess att användaren betalat en lösensumma, men mest ökar hotet från bank-trojaner, över 400 procent. Under 2016 attackerades över 305 000 användare i 164 länder, jämfört med 56 000 i fjol.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor från allmänheten.

Myndigheter anklagas för att censurera smittskyddsläkare
Nyhetbyrån TT skriver att Jordbruksverket har stoppat ett uttalande från smittskyddsläkare. Många har den senaste tiden blivit sjuka av campylobacter och sökt sjukvård.  TT har varit i kontakt med nästan samtliga smittskyddsläkare i landet och de bedömer utbrottet som allvarligt. Smittskyddsläkare kopplar samman utbrottet med färsk kyckling. Enligt artikeln vill inte Jordbruksverket att den kopplingen ska göras.
– Vi har ett omfattande och långdraget utbrott av en allmänfarlig sjukdom, säger Hans Boman, smittskyddsläkare i Landstinget i Västernorrland, till TT.
– Vi har en tydlig koppling till kycklingkött. Samma typ av campylobacter finns hos patienter och på kycklingen, säger Peter Iveroth, smittskyddsläkare i Region Jönköpings län.
Även Folkhälsomyndigheten, Livsmedelsverket och Statens veterinärmedicinska anstalt nämns i artikeln.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor, oro och kritik hos allmänheten.

Ökat antal hot mot muslimer
Statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) visar att allt fler stockholmare utsätts för brott för att de är muslimer. Hot och skadegörelse mot muslimska lokaler har också ökat kraftigt, uppger SR P4 Stockholm.
Islamiska samarbetsrådet ska nu genomföra en nationell undersökning om omfattningen av hoten. Undersökningen finansieras av Nämnden för statligt stöd till trossamfund, rapporterar SR P4 Stockholm.
Kommentar. Kan ge upphov till oro och frågor hos allmänheten.

Omvärldsbevakning 08.45

Ingenting nytt att kommentera.

Måndag 27 februari


Omvärldsbevakning 21.40

Ingenting nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 15:30

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 13:00

Vattenläcka i Tvååker
En vattenläcka i Tvååker/Himle ställer till problem. Bosgårdsskolan är stängd. Även Snickern förskola och Sunnanängens förskola är stängda. Allmänheten rekommenderas att koka sitt dricksvatten. Vattenläckan har lokaliserats och nu arbetar man för att kunna begränsa antalet berörda, skriver Varbergs kommun.
Kommentar: Vattenläckan är lokaliserad. Vi följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 07.25

Miljontals utan dricksvatten i Chile  
Nästan en och en halv miljon människor i Chiles huvudstad Santiago är utan dricksvatten, skriver BBC och Sydsvenskan. Detta efter myndigheterna stängt av dricksvattentillförseln från floden Maipo. Vattnet i floden är odrickbart efter de översvämningar som skett under den gångna helgen efter en längre tids torka. Översvämningarna har också orsakat skred vilket isolerat många områden, uppger sajten RSOE EDIS.
Kommentar: Noterar och följer rapporteringen.