Vecka 8 2020

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 23 februari


Omvärldsbevakning 22.30

Coronaviruset sprider sig i Italien – svenskar med virussymtom uppmanas kontakta vården

I Italien uppges nu 155 vara smittade, de flesta i Lombardien. 26 personer vårdas på intensiven och tre är avlidna, enligt Aftonbladet. Italien ställer nu även in den traditionsenliga karnevalen i Venedig. Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till SvD att svenskar som besökt virusdrabbade områden i Italien genast ska kontakta sjukvården vid tecken på luftvägsinfektion. Till SvT säger Anders Tegnell att det inte är aktuellt med att undersöka personer som reser till Sverige från Italien då det skulle vara för komplicerat. Det finns inte heller några uppgifter om utbrott i de italienska skidorterna, som många svenskar besöker under sportlovsveckorna.
Folkhälsomyndighetens sätt att hantera coronaviruset kritiseras i TT/SvT av Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, som menar att det verkar som att man vill tona ned risken och att det skickar fel signaler. Anders Tegnell håller inte med.
– Vi har tagit det här på väldigt stort allvar. Vi når ut med information snabbt och har gjort en omfattande risksanering.
Kommentar: Vi fortsätter att följa händelsen. Delar inlägg från UD Resklar på vår Facebooksida.

SMHI: Det kan bli fler klass-3 varningar

Vädret fortsätter att ställa till stora problem i södra Sverige, skriver SR Ekot. Enligt vakthavande hydrolog Richard Alpfjord Wilde på SMHI kan det komma att bli klass 3-varningar på fler ställen. Enligt SVT har Räddningstjänsten i Halmstad begärt nationell förstärkning från MSB, bland annat kommer de att få 1500 meter barriärer och 15 000 sandsäckar.
Kommentar: Vi fortsätter att följa väderläget.

Omvärldsbevakning 16.30

Södersjukhuset i stabsläge

Södersjukhuset i Stockholm har gått upp i stabsläge på grund av vårdplatsbrist, rapporterar SvD. En sjuksköterska säger till tidningen att Södersjukhuset ser ut som en krigszon. Stabsläget innebär att ledig personal får vara beredda på att beordras in och att man kan behöva öppna tillfälliga, akuta avdelningar.
Kommentar: Vi följer händelsen, och för kännedom om vi får kommentarer i sociala medier.

Klass 3-varning utfärdad för extremt höga flöden i Nissan och Lagan

SMHI utfärdade vid lunchtid på söndagen en klass 3-varning för delar av vattendragen Nissan och Lagan i Hallands och Kronobergs län. Även en klass 2-varning utfärdades för övre delen av Lagan. Enligt P4 Halland uppmanar Räddningstjänsten nu folk att sig på säkert avstånd till vattenmassorna på grund av rasrisk och starka strömmar.
Kommentar: Publicerade en nyhet på webben och i sociala medier, samt uppdaterade vår händelsesida.

Coronavirus i Italien

Svenska ambassaden i Italien har uppdaterat sin information om smittan i Italien och uppmanar svenska medborgare som nyligen befunnit sig i Kina eller som de senaste 14 dagarna varit i kontakt med bekräftat smittade personer att kontakta italienska folkhälsomyndighetens telefonnummer 1500 för information. Enligt ambassaden görs kontroll av kroppstemperatur på samtliga passagerare vid inkommande flyg både från europeiska och extraeuropeiska destinationer.
Kommentar: För kännedom, om vi får frågor i sociala medier.

Omvärldsbevakning 10.00

Coronaviruset - Högsta beredskap i Sydkorea och reseförbud i Italien

Sydkorea inför högsta beredskap med anledning av coronavirusets spridning, uppger TT-DN. Över 100 nya bekräftade fall tillkom på söndagen och dödssiffran har stigit till fyra personer. Sydkorea har därmed 602 kända fall.
I Italien tillåts nu varken in- eller utresor till tre områden som anses vara värst drabbade, enligt SR Ekot. Flera Serie A-matcher i fotboll som skulle spelats idag har stoppats, sedan tidigare har italienska myndigheter stängt skolor, barer, offentliga platser och stoppa evenemang i tio olika städer, för att minska smittspridningen, uppger SVT. Totalt har nu 79 rapporterat smittats i Italien och två avlidit. Flest smittade, 39 patienter, finns i regionen Lombardiet i norra Italien.
Kommentar: Vi fortsätter att följa smittoläget.

Jordskalv i Turkiet - flera fast under hus

Tidigt på söndagsmorgonen inträffade ett jordskalv med magnituden 5,7 på gränsen mellan Iran och Turkiet, skriver DN och TT. Minst sju människor har dött och flera sitter fast under rasade husmassor, uppger den turkiska regeringen. Byggnader har rasat i den turkiska provinsen Van rapporterar nyhetsbyråerna Anadolu och Reuters. Det finns ännu inga rapporter om personskador från Iran.
Kommentar: Finns inga rapporter om drabbade svenskar.

Sandstorm har stängt flygtrafik till och från Kanarieöarna

En sandstorm från Sahara svepte under lördagen in över Kanarieöarna och har strandsatt hundratals svenskar skriver DN. Sandstormen kommer troligen att hålla i sig fram till måndag och flera av Kanarieöarna var på söndagsmorgonen fortfarande stängda för flygtrafik. SR Ekot rapporterar om strandsatta resenärer som sover på flygplatserna.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor i sociala medier.

Lördag 22 februari


Omvärldsbevakning 22.00

Coronaviruset väcker oro i Iran

I Iran har minst 28 fall konstaterats sedan i onsdags varav fem har dött. Det gör att Iran nu har det högsta dödstalet efter Kina, rqapporterar SR. I staden Qom som drabbats hårdast har skolor och myndigheter stängt. I Teheran har en av stadens borgmästare insjuknat och många stannar hemma från jobbet i huvudstaden av rädsla för viruset. 
Kommentar: Uppgifterna om större spridning utanför Kina än tidigare kan leda till frågor.

Socialstyrelsen: Coronaberedskapen är god

De senaste fallen av coronapridning i Iran och Italien väcker frågor om hur snabbt viruset sprider sig. Socialstyrelsen anser att beredskapen i Sverige är god, rapporterar SR. 
– Vi har inventerat vårdplatser, skyddsutrustning och personal och ser att vi har en god beredskap, säger Socialstyrlesens krisberedskapschef Johanna Sandwall.
Kommentar: Rädslan för att spridningen av coronaviruset ska utvecklas till en pandemi ökar, vilket väcker frågor om beredskapen i Sverige.

Omvärldsbevakning 16.00

Utökade klass 1-varningar för hård vind

SMHI utökade på lördagen klass 1-varningarna för mycket hårda vindbyar till hela Götaland, Svealand och till Gävleborgs län, skriver TT-DN. Trafikverket ställer också in tågtrafiken på flera mindre sträckor i västra Sverige på grund av blåst och högt vattenstånd under lördagen. På sträckorna Uddevalla-Strömstad och Varberg-Borås ställs trafiken in under både lördag och söndag. Vindbyar på upp till över 21 meter per sekund har redan fällt träd över vägar på olika håll i södra Sverige, meddelar SR:s lokala P4-kanaler (nyhetsdygn), dock ännu utan allvarligare olyckor.
Kommentar: De hårda vindbyarna väntas avta under lördagskvällen, men det blir fortsatt blåsigt även under söndagen. Vi följer väderutvecklingen.

Omvärldsbevakning 10.30

Fördubblat antal fall i Sydkorea

Under fredagen ökade antalet smittade i Coronavirus i Sydkorea med 140 konstaterade fall, vilket är nära en fördubbling på ett dygn, skriver SR. De flesta smittade kopplas till ett sjukhus där både personal och patienter smittats.
Kommentar: Vi följer spridningen av coronaviruset.

Fredag 21 februari


Omvärldsbevakning 22.00

Snabb smittspridning i Italien

16 nya fall av coronavirussmittade har upptäckt i regionerna Lombardiet och Veneto i norra Italien under fredagen, meddelar bland andra SvT och SR. Skolor, restauranger och butiker i tio kommuner i regionen håller stängt. Sammanlagt 250 personer hålls isolerade i Italien nu. Italiens premiärminister Conte har uttalat sig om att myndigheterna trots allt har situationen under kontroll.
Kommentar: Uppgifterna kan leda till frågor i sociala medier. 

Omvärldsbevakning 16.25

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 13.55

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.45

Höga flöden kan förvärras över helgen

Hårda vindar och mer nederbörd hotar att förvärra situationen med höga flöden i delar av södra Sverige, rapporterar flera medier, bland annat SR Ekot, och hänvisar till SMHI.
Kommentar: Vi följer händelseutvecklingen och uppdaterar vår händelsesida löpande.

Torsdag 20 februari


Omvärldsbevakning 21.30

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.30

Coronaviruset sprids i Daegu, Sydkorea

Sveriges Radio Ekot rapporterar om att borgmästaren i staden Daegu, Sydkorea, uppmanat befolkningen att inte gå ut, men också att använda ansiktsmask inomhus. Uppmaningen kommer efter att 35 nya fall av coronasmitta upptäckts i staden. Smittoutbrottet kan härledas till en kyrka, där en kvinna varit smittad utan att veta om det. Ytterligare 13 personer ska ha smittats i samma kyrka. I hela Sydkorea ska ungefär 80 personer vara smittade, varav vissa av fallen finns i huvudstaden Seoul.
Kommentar: Vi följer spridningen av coronaviruset i Sydkora, med tanke på svenskar som kan finnas i landet. 

Omvärldsbevakning 12.00

Väderläget enligt SMHI

Enligt SMHI kommer mer nederbörd in under landet. Vindar i samband med regnet kan även medföra högt havsvattenstund längs kusterna. På grund av förra helgens stora regnmängder har flödena stigit och är på klass 2-nivå i Säveån, Viskan, Ätran, Nissan, delar av Lagan, nedre delen av Mörrumsån och Ronnebyån. Många vattendrag i Götaland har fortfarande flöden på klass 1-nivå.
Kommentar: Vi fortsätter att följa varningsläget och kommunicera klass 2-varningar. Vi följer också eventuella konsekvenser av ovädret.

Omvärldsbevakning 08.00

Skjutning i tyska staden Hanau

Under gårdagskvällen sköt en gärningsman ihjäl minst nio personer och skadade flera personer allvarligt på barer i tyska staden Hanau, utanför Frankfurt, skriver Dagens Nyheter. Enligt Sveriges Radio Ekot uppger flera tyska medier att den misstänkte gärningsmannen publicerat en video där han bekänt dåden och uttrycker högerextrema åsikter. 
Kommentar: För  kännedom. Det finns inga uppgifter om drabbade svenskar.

Onsdag 19 februari


Omvärldsbevakning 22.30

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 17.00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.40

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.50

Ingenting att rapportera.

Tisdag 18 februari


Omvärldsbevakning 21.00

Ryssland inför inreseförbud för kineser

Ryssland stoppar kinesiska medborgare att komma in i landet. Detta för att hejda spridningen av coronaviruset, uppger premiärministerns kansli, rapporterar bland annat Ekot på Sveriges Radio.Det gäller både turister, studenter och de kinesiska medborgare som arbetar i Ryssland. Sedan tidigare har Ryssland stängt sin gräns mot Kina. Två personer har hittills rapporterats smittade av viruset i Ryssland.
Kommentar: Vi följer rapporteringen och mediebilden av coronaviruset.

Misstänkta coronafall i Stockholm var inte smittade

Under tisdagsmorgonen kom sex personer in till Huddinge sjukhus för att undersökas för coronaviruset. Nu har provsvaren kommit - alla var negativa meddelar Region Stockholm, enligt Sveriges Radio P4 Stockholm och Aftonbladet.
Kommentar: Se notering 12.00. Vi slutar följa detta.

Omvärldsbevakning 16.30

Ålder stor betydelse för dödlighet i coronavirus

Gamla och sjuka löper störst risk att dö av coronavirus, medan de flesta endast får en mild infektion. Det visar den hittills största studien som gjorts på 72 000 bekräftade och misstänkta fall, skriver bland andra Aftonbladet/TT.
Kommentar: Detta är en av de frågor som diskuteras mycket hos allmänheten. 

Klass 2-varning för Nissan

SMHI har nu utfärdat en klass 2-varning för höga flöden för Nissan.
Kommentar: Vi har uppdaterat nyheten på sajten och delat i sociala medier. 

Omvärldsbevakning 12.00

Provtagningar för misstänkt Corona i Stockholm

Enligt Aftonbladet har sex personer förts till sjukhus i Stockholm för att provtas för coronavirus. SR P4 Stockholm uppger att det är tre personer som ska lämna prover och citerar smittskyddsläkare Per Follin vid Region Stockholm
– Jag uppfattar inte att de här fallen har en ökad misstankegrad.
SR:s rubrik: Smittskyddsläkaren: Inga bekräftade coronafall i Stockholm".
Kommentar: För kännedom om vi får frågor.

Omvärldsbevakning 09.00

Ingenting nytt att notera.

Måndag 17 februari


Omvärldsbevakning 20.45

UD skärper avrådan för Kina

UD beslutade idag att avråda från icke nödvändiga resor till Kina, med undantag för Hongkong och Macao. UD avråder sedan tidigare från alla resor till provinsen Hubei. Avrådan gäller tills vidare.
Kommentar: Avrådan utfärdad på grund av konsekvenserna som kan uppstå i samhället i samband med smittspridningen av coronaviruset. Publicerat nyhet. Många frågor i våra sociala kanaler.

Omvärldsbevakning 16.45

70 procent av smittade passagerare utan symptom

Ytterligare 99 passagerare på kryssningsfartyget Diamond Princess har bekräftats smittade av coronaviruset, skriver SVT. Totalt har 454 av de runt 3 700 personerna som befunnits sig på båten bekräftats vara smittade.
Enligt Japans hälsoorganisation visar 70 procent av de som testas positivt inga symptom alls.

Klass 2-varningar för höga flöden på flera ställen sydvästra Sverige

SMHI har utfärdat klass 2-varningar för höga flöden i delar av Västra Götalands län, Hallands län och Jönköpings län. 
Kommentar: Vi har skrivit två olika nyheter om detta under dagen. 

Omvärldsbevakning 13.30

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 09.00

Översvämningar och trafikproblem efter söndagens stormväder

Söndagens oväder har drabbat delar av Borås och kommunerna runtomkring. Ätran och Viskan har svämmat över vilket har drabbat ett stort antal villor och vägar, skriver DN. 

Västtrafiks tåg mellan Varberg och Borås är inställda, liksom Krösagåten mellan Halmstad och Nässjö, uppger Sveriges Radio. 
Kommentar: Vi följer detta. 

Antalet coronafall ökar igen

Efter tre dagar av sjunkande siffror ökar antalet smittade av coronaviruset igen. Det senaste dygnet har 100 personer avlidit till följd av coronaviruset i Hubeiprovinsen i Kina. Totalt har viruset orsakat över 1 700 dödsfall.