Vecka 1 2020

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 5 januari


Omvärldsbevakning 22.40

Varningar för ishalka rör sig norrut

SMHI varnar nu även för plötslig ishalka i stora delar av Jämtlands län samt i Västerbottens och Norrbottens län. Under söndag kan det framförallt vara regn som faller på kalla vägbanor i Jämtlands län, medan en front kan ge ishalka i norra Sverige från natten till måndag fram till måndag kväll.

Omvärldsbevakning 16.15

Stora trafikproblem efter ishalkan

Flera trafikolyckor har inträffat i Västra Götalands och Värmlands län under söndagen. SMHI varnade redan på lördagen för plötslig ishalka i samband med den nederbörd som väntades på söndagen. På väg 40 inträffade en olycka med flera inblandade bilar och vägen var tillfälligt helt avstängd, enligt Göteborgs-Posten. Även i Värmland skedde flera olyckor, bland annat på E:45 norr om Sunne, rapporterar Sveriges Radio Värmland. 

IT-störningar påverkar vården i Stockholm - uppdatering

På söndagen sattes Karolinska sjukhuset åter i full drift efter de IT-störningar som började i torsdags. Det betyder att sjukhuset återigen genomför operationer, tar emot förlossningar och bedriver intensivvårds- och akutverksamhet, rapporterar bland andra Sveriges Radio.  Sjukhuset behåller däremot stabsläget för att kunna följa utvecklingen, meddelar Region Stockholms på sin webbplats.

Omvärldsbevakning 10.00

Inget att notera.

Lördag 4 januari


Omvärldsbevakning 22.15

Väg avstängd efter översvämning - uppföljning

Stockholm Vatten och Avfall kommer att fortsätta arbeta med vattenläckan i Blackeberg till och med söndag, rapporterar Sveriges Radio.  Ett 20-tal hus fick stora skador i samband med översvämningen som inträffade på lördag morgon och väg 275 kommer enligt Trafikverkets information att vara avstängd fram till söndag.
Kommentar: Har lyft upp ett block om översvämning på startsidan för krisinformation.se och besvarat ett par kommentarer och frågor om händelsen.

Omvärldsbevakning 15.00

Fortsatta IT-störningar vid Karolinska sjukhuset

Läget är fortfarande ansträngt vid Karolinska sjukhuset i Huddinge efter de IT-störningar som pågått sedan i torsdags, rapporterar Sveriges Radio. Enligt radion har ett antal ambulanstransporter fått styras om till andra vårdgivare och operationer utförs vid Karolinska sjukhuset i Solna i stället.
Kommentar: Fortsätter att följa

Klass 1-varning för hårda vindar och ishalka

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för ishalka i Västra Götalands län och Jämtlandsfjällen. Halkan väntas under söndagen i samband med nederbörd i form av regn på kalla vägbanor.

Även i norra Sverige utfärdades klass 1-varningar under lördag förmiddag och gäller mycket hård vind. Varning är utfärdad i Norrbotten utom kustlandet samt i Södra Lapplandsfjällen, Jämtlandsfjällen, Härjedalsfjällen och Dalafjällen.

Omvärldsbevakning 10.10

Väg avstängd efter översvämning

Länsväg 275 vid Blackeberg i Stockholm stängdes av på lördag morgon efter att den översvämmats av stora mängder vatten från en brusten ledning, rapporterar bland andra Dagens Nyheter och SVT. Vägen är avstängd i båda riktningar från Ängbyplan till Bergslagsvägen/Råckstavägen och räddningstjänsten arbetade under morgonen med att pumpa bort vattnet från vägen och drabbade fastigheter.
Kommentar: För kännedom.

Fredag 3 januari


Omvärldsbevakning 22.00

Kraftiga vindar i Västsverige - tåg ställs in

SMHI har utfärdat klass 1-varningar för mycket hårda vindar i Halland, Västra Götaland och Bohuslän med vindbyar på upp till 22 meter per skund, skriver Aftonbladet/TT. Trafikverket har ställt in tågen mellan Uddevalla och Strömstad fram till lördag kl 12 samt mellan Borås och Varberg till och med lördag morgon.
Kommentar: För kännedom.

IT-störningar påverkar vården i Stockholm

Vården i Stockholm är ansträngd efter IT-störningar torsdag och fredag. Det gäller bland annat Karolinska sjukhuset i Huddinge som gått in i stabsläge. Personer som behöver vård uppmanas kontakta sjukvården som vanligt men kan räkna med längre väntetider än normalt vid akutsjukhusen, enligt Region Stockholm. Man uppger också att kommunerna har intensifierat samarbetet för att ta hand om patienter som behöver omsorg utanför sjukhusen, skriver Sveriges Radio. 
Kommentar: Vi följer detta.

Omvärldsbevakning 15:30

Iran/Irak/USA - UD avråder sedan tidigarefrån icke nödvändiga resor till Bagdad och stora dela av Irak. Nu uttalar sig Ann Linde i en intervju för SR och uppmanar svenskar som befinner sig i området att vara mycket försiktiga då läget är både farligt och svårbedömt.

Omvärldsbevakning 11:00

Inget att notera

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att notera

Torsag 2 januari


Omvärldsbevakning 22.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.30

Uppdatering skogsbränder Australien

Som följd av de förödande skogsbränderna har lokala myndigheter utlyst undantagstillstånd i New South Wales, Australien. Sveriges ambassad i Australien uppmanar svenskar i området att följa lokala myndighetets evakueringsorder. Evakuering har utfärdats för ett område som sträcker sig från Batemans Bay ner till gränsen för delstaten Victoria, karta hos NSW Rural Fire Service.
Kommentar: Delat ambassadens information på Facebook och Twitter.

Omvärldsbevakning 11.00

Fortsätter att följa information om vattenläckan i Varberg. Under morgonen fanns ingen ny information.

Omvärldsbevakning 08.00

Uppdatering vattenläcka Varberg

SVT Nyheter Halland och SR P4 Halland rapporterar att vattenläckan är lagad och att ledningen nu ska fyllas på igen. Enligt Varbergs kommun väntas vattenförbrukningen vara i normal drift under fredagen. Under torsdagseftermiddagen beslutas om skolor och fritidsanläggningar kan återgå till ordinarie verksamhet under fredagen.
Kommentar: Fortsätter att följa. Har uppdaterat nyheten med ny information från Varbergs kommun.

Onsdag 1 januari


Omvärldsbevakning 20.50

Stor förödelse i sydöstra Australien

I Australien börjar man nu se förödelsen efter gårdagen när de många skogsbränderna i landets sydöstra delar tog ny fart och tvingade tusentals människor att fly för sina liv. Åtta personer har omkommit i samband med bränderna under nyårshelgen och drygt tusen byggnader har förstörts i lågorna, skriver Sveriges Radio.
Kommentar: Vi har delat UD-resklars information om bränderna på Facebook. 

Uppdatering vattenläcka Varberg

Förskolor och fritidsanläggningar hålls stängda torsdag den 2 januari. Vattentankar för allmänheten ställs ut på tre platser under onsdagskvällen.
Kommentar: Följer händelseutvecklingen.

Omvärldsbevakning 15.35

Stor vattenläcka i Varberg - spara på vattnet

Under nyårsnatten upptäcktes en stor läcka på huvudvattenledningen i Varberg. Kommunen uppmanar boende i Varberg att vara sparsamma med vattnet. Detta gäller hela Varbergs kommun, förutom Gunnarsjö, Skällinge, Åkulla, Sibbarp, Kungsäter och Karl-Gustav.
Varbergs kommun uppmanar de berörda hushållen att spara vatten genom att stänga kranar, undvika att duscha, bada och köra disk- och tvättmaskiner tills läckan är lagad.
Kommentar: Publicerat nyhet eftersom väldigt många hushåll riskerar att bli utan vatten och att det är en skarp uppmaning att spara på vatten.

Stor lavinfara i Västerbotten

Det är stor lavinfara (4 av 5 på skalan) i Västra Vindelfjällen i Västerbotten enligt Lavinprognoser.se. Det innebär att det är mycket farliga förhållanden och all vistelse i lavinterräng avrådes.
Kommentar: Noterar eftersom många kan befinna sig på fjällsemester under nyårshelgen.

Omvärldsbevakning 09.45

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för storm i norra Lapplandsfjällen i Norrbottens län. Varningen gäller för onsdag kväll och natten mot torsdag. Västliga stormvindar på mellan 25-30 meter per sekund väntas i området. Dessutom kan det tidvis bli kraftigt snöfall i norra Lapplandsfjällen.
Kommentar: Publicerat nyhet enligt rutin. Delat i sociala medier.