Vecka 10 2020

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 8 mars


Omvärldsbevakning 22.00

Flera skolor stänger på grund av coronasmitta

Aftonbladet rapporterar om flera coronafall vid skolor i Stockholm. Enligt Stockholms stad håller stadens förskolor och skolor håller öppet som vanligt och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Men andra skolor, bland annat i Uppsala och i Göteborg stänger istället en eller flera dagar, uppger TT. Skolornas agerande går emot Folkhälsomyndighetens rekommendationer, som bedömer att avstängning av friska skolbarn och att stänga hela skolor inte är effektiva åtgärder för att minska risken för smittspridning.
Kommentar: Kan få frågor om att kommuner gör olika bedömningar vid smitta, och vad som gäller för barn, föräldrar och anställda som stannar hemma.

Intervju med smittskyddsläkare i Stockholm

I region Stockholm har nu 115 personer bekräftats sjuka i covid-19. Per Follin, smittskyddsläkare och chef på Smittskydd Stockholm, säger i en intervju i DN att det varit ett hårt arbete att smittspåra varje enskilt fall och att det varit långa väntetider för provtagning. Till SVT säger Per Follin att han tror att vi kommer få se fler fall från fler länder.
– Det här kommer säkert att påverka de direktiv vi har och de riskbedömningar som görs gemensamt med bland andra Folkhälsomyndigheten. Under den kommande veckan kommer vi kanske se en justering av de riskbedömningarna.
Kommentar: Vi följer om riskbedömningar kan komma att ändras.

Tusentals svenskar fast i Iran

Efter att alla flyg från Iran Air till Sverige stoppats sitter tusentals svenskar fast i Iran. DN har intervjuat en av dem, Reza, som har både iranskt och svenskt medborgarskap och inte har kunnat resa hem till Sverige då biljetterna bokats av.
Kommentar: Svenska ambassaden i Iran länkar till information om ett flyg till Barcelona i kommande vecka, men enligt intervjun är det planet redan fullt. Kan komma att bli problem för svenskar att ta sig hem från Iran.

Svenska turister får åka hem från Italien

Turister som befinner sig i isolerade områden i Italien får åka hem om de har en bokad returbiljett, skriver SVT nyheter. Mellan 10 000 och 15 000 svenskar beräknas befinna sig i Italien.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor i sociala medier. Enligt TT/DN har över 130 nya dödsfall kopplade till coronavirus registrerats i Italien under söndagen.

Omvärldsbevakning 17.00

Daglig uppdatering från Folkhälsomyndigheten om antalet smittade

Vid 16-tiden publicerade Folkhälsomyndigheten uppdaterade siffror om antalet smittade i Sverige och globalt. 203 personer i Sverige är smittade varav 115 i Stockholm, 22 i Skåne, 26 personer i Västra Götaland, 20 i Värmland, län med färre än tio smittade är Jönköping, Uppsala, Örebro län och Gävleborg. De nya sifforna ledde till ett flertal nyheter i media: Aftonbladet skriver om läget i Stockholm, GP om läget i Göteborg, SvD tar upp ett fall i Örebro med en person som smittats i USA.
Kommentar: Vi följer utvecklingen och för kännedom om det kommer frågor i sociala medier.

Busschaufför i Gislaved coronasmittad

En skolbusschaufför i Gislaveds kommun har bekräftats vara smittad av coronaviruset, rapporterar SR P4 Jönköping. Enligt kommunen har chauffören kört fem elever under tiden hen kan ha smittat, dessa har ännu inte några sjukdomssymptom och kommer som en säkerhetsåtgärd att vara i karantän och hemma från skolan.
Kommentar: För kännedom, om vi får frågor i sociala medier.

Försäkringsbolag nedringda

Oroliga resenärer ringer nu sina försäkringsbolag om vad som gäller vid avbokning av resa till ett riskområde, rapporterar Sveriges Radio. Bland annat fick Folksam in flera tusen fler samtal i förra veckan, If har tagit in extrapersonal och enligt Länsförsäkringar i Stockholm handlar hälften av alla frågor om coronaviruset.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 11.00

Personal på Danderyds sjukhus tagna ur tjänst på grund av misstänkt smitta

En patient som vårdades på Danderyds sjukhus har upptäckts vara coronasmittad. 15 anställda har tagits ur tjänst för fortsatt analys. Patienten hade varit utomlands men inte i något av de utpekade smittområdena, skriver aftonbladet och SR P4 Stockholm.
Kommentar: För kännedom, om vi får frågor i sociala medier.

Delstaten New York utfärdar undantagstillstånd

Enligt Aftonbladet har New Yorks guvernör Andrew Cuomo utlyst undantagstillstånd i delstaten på grund av coronaviruset. 89 personer har konstaterats smittade i delstaten, varav 12 i staden New York. I och med nödläget kan delstaten tillsätta resurser för att testa fler personer.
Kommentar: Kan påverka svenskar som befinner sig i delstaten eller i New York.

Italien sätter miljoner i karantän

Italien stänger norra delen av Italien och sätter över 15 miljoner människor i karantän.
Premiärminister Giuseppe Conte förmedlade beslutet i ett tv-tal kl. 02 i natt, skriver bland annat Aftonbladet och SR. Enligt SVT gäller karantänen till den 3 april och gäller Lombardiet och ytterligare 14 provinser i fyra andra regioner, inklusive städerna Milano, Venedig, Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia och Rimini. Ingen får resa in eller ut ur områdena utan särskilda skäl, människor beordras att hålla sig inomhus, förutom vid nödsituationer och viktiga arbetsbehov. Alla skolor stängs, offentliga evenemang ställs in, och skidorterna stänger. Det gäller även museer, gym, badhus, teatrar och biografer. Italien har nu över 5 880 smittade, 233 människor har avlidit.
Kommentar: Svenskar som bor och arbetar i området kan påverkas.

WHO:s rådgivare tveksam till Italiens åtgärd, stöder Folkhälsomyndigheten

Johan Giesecke, svensk rådgivare åt världshälsoorganisationen WHO, ifrågasätter beslutet enligt TT/Sydsvenskan:
- Går det ens att genomföra i Italien? Ska de ha vägspärrar överallt och polis och militär ute?
Johan Giesecke tycker att Folkhälsomyndighetens har agerat helt rätt.
– Jag tror inte att det är genomförbart att stänga in folk som inte har sjukdomssymptom i 14 dagar. Det kommer att bli för många.
Kommentar: för kännedom.

Virolog kritisk – resenärer från Italien borde stanna hemma

SvD intervjuar virologen Fredrik Elgh i region Västerbotten, som anser att den som varit i virusdrabbade områden i norra Italien inte ska gå utanför dörren även om den inte har symptom. Han menar att Folkhälsomyndigheten genom sin strategi leker med äldre och sjuka. I denna vecka väntas många charterresenärer återvända till Umeå och Skellefteå efters sportlovet, hittills har inget coronafall upptäckts i Norrbotten, Västerbotten eller Jämtland.
Kommentar: För kännedom, om vi får frågor i sociala medier.

DN-kritik mot Folkhälsomyndigheten – "plågsamt långsamma"

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski är i en ledare kritisk mot Folkhälsomyndigheten och menar att Sverige reagerat för långsamt på smittan och smittspridningen.
Kommentar: för kännedom.

Kommuner till stor del nöjda med Folkhälsomyndighetens information

Sveriges radio, SR, har gjort en enkät med alla svenska kommuner som visar att de allra flesta tycker att de får tillräcklig information om det nya coronaviruset från Folkhälsomyndigheten. I de fall kommunen är kritisk handlar det om att man inte får tillräckligt underlag för att kunna besvara oroliga medborgares frågor, att informationen inte är anpassad för kommunen, eller att de önskar tydligare direktiv kopplat till det nya coronaviruset.
Kommentar: för kännedom.

Lördag 7 mars


Omvärldsbevakning 21.30

Italien stänger Lombardiet

Italien har beslutat att stänga regionen Lombardiet och flera provinser, inga personer ska få komma in eller lämna områdena utan särskilda skäl fram till åtminstone 3 april. Detta rapporterar bland andra Dagens Nyheter. 
Kommentar: Följer utvecklingen kring corona. Svenskar kan finnas kvar i området och påverkas. 

Omvärldsbevakning 14.30

Antal smittade 161 personer

Den senaste siffran på antal smittade av coronaviruset är nu 161 personer varav 101 i Stockholms  län rapporterar bland andra Sveriges radio. 
Kommentar: Följer utvecklingen. 

Kritik mot Folkhälsomyndighetens rekommendationer

I en debattartikel i Svenska Dagbladet kritiserar Anders Jansson överläkare inom Klinisk Fysiologi Folkhälsomyndighetens rekommendation att personer som vistats i riskområde kan återgå i arbete. 
Kommentar: För kännedom, kan leda till frågor från allmänheten. 

Omvärldsbevakning 09.15

Mycket desinformation kring coronaviruset

Dagens Nyheter skriver om hur desinformation om viruset sprids på sociala medier. Tidningen har hittat minst sju svenska Facebookgrupper tillägnade viruset, flera med tusentals medelemmar där man menar det ofta sprids konspirationsteorier och kritik mot Sveriges agerande. 
Kommentar: Relevant för vårt arbete med att sprida information och svara på frågor på sociala medier. 

Fredag 6 mars


Omvärldsbevakning 21.30

Antal svenska fall av coronasmittade uppe i 137

Under kvällen nådde siffran på antalet smittade svenskar upp till 137, varav 80 i Stockholms län rapporterar bland andra SVT. Majoriteten av de smittade i Stockholm har fått smittan i Italien eller varit i direkt kontakt med personer som smittats där. Några få fall kan knytas till Iran skriver Region Stockholm i ett pressmeddelande. 
Kommentar: Följer utvecklingen. 

Mediarapportering om överbelastat 1177

Dagens Nyheter skriver om att personer som besökt riskområde och insjuknat har svårt att nå fram till 1177 och ej har fått testats för sjukdomen. Lisa Adolphsson, pressansvarig för 1177 uppger till tidningen att belastningen är cirka tre gånger så hög på telefonnumret jämfört med samma period tidigare år.  
Kommentar: Kan skapa oro hos allmänheten angående smittspårning och spridning. 

Professor varnar för att allmän smittspridning är troligt

Joacim Rocklöv, professor vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet säger till TT att allting tyder på att coronaviruset inte kommer att gå att stoppa, och att en majoritet av den svenska befolkningen antagligen kommer att bli smittad av viruset. Uppgifterna bygger på datorsimuleringar av virusets spridning. 
Kommentar: Kan leda till frågor från allmänheten till krisinformation.se

Kritik mot myndigheternas hantering av coronaviruset

Två professorer i internmedicin respektive farmakologi riktar kritik mot myndigheternas hantering av situationen i en debattartikel i GP. 
Kommentar: Kan leda till frågor från allmänheten till krisinformation.se

Omvärldsbevakning 16.00

Skola stängd på grund av ryktesspridning om corona

Rektorn för en skola i Danderyd utanför Stockholm uppger, för SVT, att skolan håller håller stängt på grund av ryktesspridning om coronaviruset och inte för att det finns en oro för smittspridning
Kommentar: För kännedom. Det kan bli fler fall där ryktesspridning om coronavirus ställer till samhällsproblem.

Omvärldsbevakning 12.30

Reseavrådan för delar av Italien och delar av Sydkorea

Utrikesdepartementet, UD, har beslutat om att avråda från icke nödvändiga resor till delar av norra Italien. UD avråder även från icke nödvändiga resor till delar av Sydkorea. Avrådan beror på utbrottet av coronavirus i dessa områden.
Kommentar: Skriver nyhet och publicerar i sociala medier.

Omvärldsbevakning 08.50

Pressträff efter nationella pandemigruppens möte

Tid 12.30. Det skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.
Kommentar: Kan vara värt att följa.

Kommuner vidtar åtgörder mot corona

SR har skickat ut en enkät till kommunerna om förberedelser för smittspridning.
221 av totalt 290 svenska kommuner har besvarat Sveriges Radios enkät. Strax över 200 av dem har svarat att man på lokal nivå redan nu vidtagit åtgärder på grund av det nya coronaviruset covid-19, skriver SR
Bland åtgärderna märks ändrade regler för att besöka äldrevården och planer för att många anställda i kommunen blir sjuka.
Kommentar: Bra information.

Skolor håller stängt på grund av corona

Flera skolor håller stängt för att minska risken för smittspridning. Det skriver flera medier, bland andra SVT
Kommentar: För kännedom. Kan ge upphov till frågor om vad som gäller i frågan.

Omvärldsbevakning 07.00

Uppdatering: Viktigt meddelande till allmänheten i Strängnäs, Södermanlands län

Varningen drogs enligt Sveriges Radio tillbaka vid 23.20 igår.
Kommentar: Uppdaterat i våra kanaler. Fick tyvärr ingen notis om att meddelandet var borttaget.

Torsdag 5 mars


Omvärldsbevakning 22.00

Viktigt meddelande till allmänheten i Strängnäs, Södermanlands län

Ett VMA har utfärdats efter att en bilskrot blivit helt övertänd i Malmby, Strängnäs, med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Styrkor från Eskilstuna, Strängnäs och Åkers Styckebruk är på plats, rapporterar SVT Nyheter. Länsväg 900 är avstängd i båda riktningarna mellan Malmby Malmgården till Grundbro, enligt Trafikverket. Ingen prognos finns för när vägen kan öppna igen. 
Kommentar: VMA publicerat i våra kanaler enligt rutin.

Persontåg och lastbil i kollision

Vid 19-tiden inträffade en kollision mellan ett tåg och en lastbil norr om Hofors i Gävleborgs län rapporterar Sveriges Radio P4 Gävleborg. Enligt lokalradion så har flera personer fått föras till sjukhus. En ambulanshelikopter har också larmats till olycksplatsen. All tågtrafik är stoppad mellan Gävle och Falun. Det finns ingen prognos för när trafiken kan återupptas enligt Trafikverket.
Kommentar: För kännedom.

Ytterligare 28 fall av corona i Region Stockholm, 2 fall i Region Uppsala

Flera medier, bland annat SVT Nyheter, rapporterar att 28 personer idag konstaterats smittade av det nya coronaviruset i Region Stockholm. Det gör att totalt 59 personer i länet har smittats av det nya coronaviruset. De smittade patienterna vårdas isolerat för att minska risken för vidare smittspridning, skriver Region Stockholm i ett pressmeddelande. Idag har också 2 nya fall konstaterats i Region Uppsala. Båda fallen gäller personer som besökt norra Italien. Ingen av dem behöver sjukhusvård, utan de är isolerade i sina hem, skriver Region Uppsala i ett pressmeddelande. Det totala antalet fall av coronasmittade personer i Sverige är nu 94.
Kommentar: Vi följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 16.45

Falska sms uppges komma från Karolinska

Det sprids sms i Karolinska universitetssjukhusets namn, skriver karolinska på sin hemsida. I meddelandet uppmanas man att skicka ett mejl till en adres för att få "viktig information om corona viruset". Vad det finns för syfte med att sprida dessa sms är i nuläget oklart.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor.

Professor kritiserar beredskapen för corona

Professor Fredrik Elgh skriver i en debattartikel i Svd, som publicerades i måndags, att svenska myndigheter bör förbereda sig för ett "värstascenario omedelbart". Elgh skriver att halva befolkningen kan smittas och att detta skulle ge ett utfall på 50 000 döda. Som stöd för sin tes använder han bland annat sina kunskaper om spanska sjukan 1918. Flera medier refererar i dag till debattartikeln, bland annat Aftonbladet vars artikel har rubriken "Expert: Sverige inte tillräckligt förberett - riskerna nedtonade" med dårraden "Kan få fri spridning. Scenariot: 50 000 döda".
Kommentar: Kan ge upphov till frågor från allmänheten och påverka förtroendet för myndigheternas kommunikation om corona. Elgh är professor och överläkare vid institutionen för klinisk mikrobiologi vid Umeå universitet.

Anställd vid Danderyds sjukhus smittad av corona

En anställd vid Danderyds sjukhus, i Stockholms län, har smittats av corona vid en utlandsresa, uppger Svd. Personen ska dock inte ha träffat några patienter sedan hen smitatts.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor och oro.

Omvärldsbevakning 13.20

Regeringen: extra resurser till myndigheter med anledning av corona

Socialminister Lena Hallengren höll i dag en pressträff där regeringens arbete med corona presenterades. Bland annat framkom att ansvariga myndigheter ska få utökade resurser för att hantera utbrottet. Detta gäller även resurser för att förbättra informationsåtgärder. Ministern berättade också att Sverige ska dleta i en EU-gemensam upphandling när det gäller skyddsutrustning. Personlig skyddsutrustning i vården har angetts som en potieniell brist vid ett större utbrott, enligt ministern.
Kommentar: För kännedom.

Direktrapportering

Flera av de stora medierna har direktrapportering om coronaviruset, till exenpel Aftonbladet, SVT, SR, DN.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 10.00

Novusmätning om oro för corona

Svt presenterar en Novusmätning om oro för coronaviruset. I ingressen sägs "varannan person känner en stor oro för att coronaviruset ska få spridning i Sverige". Tittar man på siffrorna som presenteras i en faktaruta ser man att 18 procent "instämmer helt" i påståendet "jag känner stor oro för att coronaviruset ska få spridning i Sverige" medan 32 procent instämmer delvis. Bland de andra alternativen finns "tar helt avstånd från" respektive "tar delvis avstånd från".
Kommentar: Frågan i enkäten är alltså lite lurigt ställd och ingessen är möjligtvis lite missledande. Svårt att dra någon slutsats av resultatet, ökar eller minskar oron? Påståendet i artikeln om att oron ökar haltar också något då man tittar på den tidigare Novusundersökning som de hänvisar till.

Onsdag 4 mars


Omvärldsbevakning 20.30

Folkhälsomyndigheten rekommenderar utökad provtagning

Under dagens presskonferens meddelade Folkhälsomyndigheten att man kommer att rekommendera utökad provtagning. Bland annat rekommenderar man att rutinmässigt leta efter viruset i prover från patienter med luftvägssymtom utan känd orsak. Även vissa prover som tas på patienter med misstänkta influensasymptom kommer att testas för covid-19, enligt Folkhälsomyndigheten.
Kommentar: Följer.

Fördubbling av antalet fall av covid-19 i dag

I skrivande stund är det enligt Sveriges Radio bekräftat att 52 personer i Sverige bär på covid-19. Det innebär att antalet fall har fördubblats under dagen. Stockholm har flest bekräftade fall i nuläget.
Kommentar: Som orsak till stor ökning just nu anges sportlov, som gör att många svenskar reser till norra Italien för att åka skidor. Folkhälsomyndigheten har beslutat sig för att endast uppdatera antalet fall en gång per dygn, vilket gjordes i morse, därav hänvisning till SR istället för dem.

 

Omvärldsbevakning 15.30

Coronaviruset uppdatering

Under dagen har Folkhälsomyndigheten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Socialstyrelsen hållt en gemensam presskonferens om coronaviruset, skriver Sveriges Radio Ekot. Det finns ingen anledning att ändra bedömningen för risken att smittas av coronaviruset, säger Folkhälsomyndigheten. Enligt MSB är det inget läge att bunkra mat men det är alltid bra att ha en hemberedskap. I en annan artikel i Sveriges Radio Ekot tas frågan om hemkarantän upp, sedan måga företag ber sina anställda att placera sig i hemkarantän eller jobba hemma om de rest till coronadrabbade områden. 
Kommentar: Vi fortsätter att följa. Kan komma frågor med anledning av detta.

Omvärldsbevakning 11.00

Tre nya coronasmittade i Sverige

Under förmiddagen rapporterade Sveriges Radio om att två nya fall av covid-19 upptäckts i Göteborgsområdet. En av personerna har smittats i Iran och den andra i Italien. Sydsvenskan rapporterar också om ett nytt konstaterat fall i Skåne, en kvinna som smittats i norra Italien. Antalet smittade i Sverige uppgår just nu till 33 personer, skriver Aftonbladet.
Kommentar: Vi fortsätter att följa utvecklingen.

Folkhälsomyndigheten om reserestriktioner till Italien

Enligt SVT har nu 79 personer i Italien avlidit på grund av coronaviruset. Utrikesdepartementet avråder inte från resor till norra Italien. Enligt Folkhälsomyndigheten beror det på att läget ännu inte är tillräckligt allvarligt för det. Danska motsvarigheten till UD avråder från icke-nödvändiga resor till dessa regioner.

Omvärldsbevakning 08.00

Ökad spridnining av covid-19 i norra Italien

Folkhälsomyndigheten har utökat de regioner i Italien där det förekommer smittspridning och där man behöver vara uppmärksam på symtom om man varit i de regionerna. Följande regioner berörs: Aostadalen, Piemonte, Ligurien, Lombardiet, Emilia-Romagna, Trentino-Alto Adige, Veneto, Friuli Venezia Giulia och Toscana.
Kommentar: Uppdaterat på svenska och engelska händelsesidan.

Tisdag 3 mars


Omvärldsbevakning 21.00

Sex nya coronafall i Stockholm

Region Stockholm meddelade under kvällen att ytterligare sex personer har bekräftats vara smittade av coronaviruset. Fyra av dem kom nyligen tillbaka från resor i norra Italien och den femte är nära anhörig till dem. Den sjätte personen har nyligen kommit hem från Iran. De nya fallen innebär att det i Region Stockholm finns totalt 15 smittade. 400 personer har fått lämna prover i huvudstadsregionen, skriver Sveriges Radio.  
Kommentar: Vi följer utvecklingen av coronaviruset. 

SAS ställer in alla flyg till norra Italien

Flygbolaget SAS har beslutat att stoppa alla flyg till och från Norra Italien mellan 4 och 16 mars på grund av coronaviruset, skriver SVT. SAS hänvisar till de anställdas säkerhet. 
Kommentar: Vi följer utvecklingen av coronaviruset.

Minst 22 döda av tornador i USA

Tornados har svept in över delstaten Tennesse i USA och orsakat stor förödelse. Många byggnader har skadats och vissa bostadshus har helt jämnats med marken. Minst 22 personer har dödats och 156 förts till sjukhus, skriver Sveriges Radio. 
Kommentar: Pågående händelse som vi följer med tanke på att det finns svenskar i området. 

Omvärldsbevakning 16.10

Kvinna bedöms vara frisk från viruset

Patienten i det första bekräftade fallet i Sverige bedöms nu vara kliniskt frisk och uppvisar inga symptom, rapporterar Sveriges Radio/ TT.

Uppgifter: Corona kan överföras via dörrhandtag och räcken

Coronaviruset kan överleva i flera dagar på ytor skriver Aftonbladet.  Enligt tidningen smittar viruset via räcken i bussar, dörrhandtag eller knappsatser på porttelefoner. De nya uppgifterna om coronaviruset kommer från en studie som en tysk forskargrupp har gjort. Enligt studien kan viruset smitta på ytor upp till nio dagar i rumstemperatur, med en genomsnittstid på fyra till fem dagar.
Kommentar: Kan leda till frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 13.15

Varning för stora snömängder

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för stora snömängder i Västrenorrland och Gävleborgs kustland. Varningen gäller från onsdag morgon till och med onsdag kväll då väntas 20-30 cm relativt kompakt snö.
Kommentar: Publicerar nyhet enligt rutin.

Flera nya fall av viruset i Sverige

Nio nya fall av smittade med coronaviruset har konstaterats under tisdagsförmiddagen, rapporterar SVT nyheter. Det rör sig i samtliga fall om personer som testat sig efter resor till Italien. – Det är ingen spridning i Sverige vi pratar om, säger statsepidemiolog Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten. Sammanlagt finns det nu 24 bekräftade fall av coronavirussjukdomen i Sverige. 
Kommentar: Vi har lagt ut information i våra sociala kanaler om att man kan ringa 113 13 vid allmänna frågor om viruset och 1177 om du nyligen varit i ett land där smittspridning pågår och har symtom som hosta och feber.

Omvärldsbevakning 08.30

Slut på handsprit på flera apotek

Oron för en coronaepidemi i Sverige märks nu hos apoteken, skriver Aftonbladet. Hos flera av de stora kedjorna är handsprit och munskydd helt slut. – Jag kan inte minnas att det hänt tidigare, säger Andreas Rosenlund, presschef på Kronans apotek.

Coronaviruset får SAS att dra i nödbromsen

Flygbolaget SAS minskar kapaciteten på sträckor inom Europa och Skandinavien, som en följd av lägre efterfrågan i spåren av coronaviruset,
skriver bolaget i ett pressmeddelande, enligt Sveriges Radio. Bolaget ställer också in flygningar till Hongkong från den 5 mars, utöver de redan inställda flygningarna till och från Fastlandskina.
Kommentar: Fortsätter följa händelseutvecklingen.

Hesa Fredrik i Luleå fick uteblev

Första måndagen varje månad testas signalen, som i folkmun kallas för "Hesa Fredrik", och som ska varna befolkningen vid samhällskriser. Enligt räddningstjänsten hade en kommunikationsmiss gjort att det inte skickades ut någon signal över Luleå den här måndagen, skriver Sveriges Radio.
Kommentar: Bra att känna till utifall det kommer frågor om detta.

Måndag 2 mars


Omvärldsbevakning 21.50

UD avråder från alla resor till Iran

Idag beslutade UD att avråda från alla resor till Iran.
Kommentar: Vi har delat UD Resklars inlägg på Facebook och uppdaterat händelsesidan. 

Sjukvårdsrådgivningen är nerringd

Många oroliga människor hör av sig till 1177 Sjukvårdsrådgivningen och ställer frågor kring coronaviruset, rapporterar flera medier. Både i Västra Götaland och Skåne har man tvingats kalla in extrapersonal för att kunna hantera den höga belastningen och väntetiden är upp till 45 minuter, skriver Aftonbladet.
Kommentar: Tecken på oro

Nytt bekräftat fall av coronavirus i Stockholm

Femtonde fallet av coronavirus i Sverige har bekräftats. Det handlar om en vuxen person som rest i norra Italien och som nu vårdas på Karolinska universitetssjukhusets infektionsklinik, skriver Sveriges Radio.
Kommentar: Vi följer utvecklingen av coronaviruset i Sverige. 

Omvärldsbevakning 16.55

Uppdaterad riskbedömning för covid-19 i Sverige

Folkhälsomyndigheten höjer nu risken för allmän spridning av det nya coronaviruset i Sverige från låg till måttlig.
Kommentar: Publicerar nyhet, uppdaterar händelsida och i sociala medier. Publicerar nyhet om att Transportstyrelsen har beslutat att tillfälligt återkalla trafiktillståndet för Iran Air. Det innebär att direktflygningar mellan Sverige och Iran stoppas.  

Höga flöden uppdatering

Fortsatt höga eller mycket höga flöden i delar av Götaland. Klass 1- och klass 2-varningar. Inga klass 3-varningar, enligt SMHI.
Kommentar: Vår händelsesida är uppdaterad. Se även tidigare anteckningar.

Omvärldsbevakning 13.00

Grekland förstärker vid gränsen

SR rapporterar att Grekland nu höjer sin militära närvaro vid gränsen till Turkiet efter att Turkiet i förra veckan öppnade gränsen för migranter.
Kommentar: Uppdatering om migrantsituationen i Turkiet och Grekland.

EU höjer risknivån för coronaviruset

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen meddelar att Europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC, har höjt risknivån i EU från ”måttlig” till ”hög”, skriver SVT.
Kommentar: Krisinfo följer utvecklingen av coronasmittan.

Folkhälsomyndigheten begär att trafiktillståndet för IranAir omprövas

Enligt Folkhälsomyndigheten är syftet att minska risken för smittspridning av covid-19 i det svenska samhället. Folkhälsomyndigheten gör bedömningen att de ansvariga myndigheterna i Iran inte har kontroll över situationen.
Kommentar: Väntar in uppdatering från Folkhäsomyndigheten för att publicera nyhet. 

Omvärldsbevakning 08.00

Försäljning av torrvaror ökar

SVT rapporterar om att flera butiker som de har pratat med ser en ökar försäljning av till exempel torrvaror och konserver. Den ökade försäljningen kopplas till corona.
Kommentar: Relevant info. Klipp på tomma hyllor florerar på sociala medier. Kan spä på oro.