Vecka 2 2020

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 12 januari


Omvärldsbevakning 21.30

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 18.00

Vulkanutbrott Filippinerna

Flygtrafik har ställts in och människor har evakuerats efter att vulkanen Taal i Flilippinerna fått ett utbrott, rapporterar flera medier bland annat SVT. Vulkanen är ett populärt turistmål. Det är oklart när flygtrafiken vid Manillas internationella flygplats kan återupptas.
Kommentar: Håller ett öga på utvecklingen. Populärt resmål och det kan finnas en del svenskar på plats. Hittar ingen information på ambassadens hemsida. 

Säpo: omfattande underrättelsehot mot Sverige

– Gårdagens hotbild är dagens lägesbild. Vi såg att det fanns risker tidigare, men nu ser vi det mer tydligt att det också sker, säger Säpochef Klas Friberg till TT under Folk och försvars rikskonferens i Sälen.
Till SR Ekot säger han:
- Aktiviteter och angrepp mot företag har blivit systematiska, med omfattande ekonomiska förluster som följd. Och vi ser att länder aktivt försöker påverka politiska beslut som ska fattas i Sverige.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor.

Flygningar över Iran med svenska arrangörer

Tre stora researrangörer i Sverige har bokningar med flygbolag som fortsätter att flyga över Iran, trots svenska och internationella rekommendationer om motsatsen. Apollo erbjuder oroliga resenärer att boka om sina biljetter under januari, skriver Svd.
Kommentar: Följer utvecklingen när det gäller resor i området.

Fått svar från Statens haverikommission. De nöjer sig med publiceringen på vår händelsesida. Ingen publicering i våra sociala kanaler alltså. Se tidigare anteckning.

Flygkraschen i Iran 16.15

Mejl från Statens haverikommission via TiB. De vill ha ut information om att de utsett expert som deltar i utredningen samt kontaktuppgifter dit anhöriga kan höra av sig. 
Kommentar: Får en utgång på händelsesidan. Frågar dem via mejl om de vill att vi ska lägga ut på twitter och fb också. Avvaktar svar.

Uppdatering VMA Vara 15.30

Polisen skriver på sin hemsida: Klockan 15.15 konstateras det från Nationella Bombskyddet att föremålet var ofarligt. Samtliga avspärrningar hävs och föremålet tas i beslag för en teknisk undersökning, oklart innehåll.
VMA dras tillbaka.
Kommentar: Larmar av.

VMA Vara 13.50


Ett viktigt meddelande till allmänheten, VMA, har utfärdats för Vara. Ett misstänkt föremål har påträffats på Stora torget i Vara och polisen uppmanar personer att inte stå i fönster som vetter mot torget. Vill man lämna sin bostad finns uppsamlingsplats på Alléskolan på Skolgatan 24 i Vara.
Kommentar: Publicerar nyhet samt på twitter och fecebook.

Omvärldsbevakning 09.30

Hårda vindar i Skåne

Vindkänsliga fordon avråds från att köra över Öresundsbron på grund av hårda vindar, uppger Öresundsbrons trafikinformation. Även i Ystad ställer vinden till trafikproblem då färjorna har svårt att lägga till, rapporterar Aftonbladet.
Kommentar: För kännedom.

Lördag 11 januari


Omvärldsbevakning 23.10

Flygkraschen i Iran

EU:s luftfartsmyndighet utfärdade under lördagkvällen en rekommendation till europeiska flygbolag att inte flyga över iranskt luftrum på en höjd under 25 000 fot. Detta efter att Iran erkänt att de skjutit ner det ukrainska passagerflygplanet, PS752, den 8 januari, rapporterar DN. Svenska Transportstyrelsen stoppar fortfarande Iran Airs flygningar vilket betyder att det tills vidare inte går några direktflygningar mellan Sverige och Iran.
Kommentar: Kan få konsekvenser för svenska resenärer.

Omvärldsbevakning 16.40

40-tal evakuerade efter vindsbrand

I en brand i ett flerfamiljshus i Oskarshamn under natten mot lördagen fick omkring 35 personer evakueras, rapporterar SVT Nyheter Småland. Samtliga evakuerade ska under lördagen ha ordnat eller ha fått hjälp att hitta tillfälligt boende medan deras lägenheter saneras. Enligt SR P4 Kalmar kan det dröja ett par dagar innan de får flytta tillbaka.
Kommentar: För kännedom om frågor uppstår.

Dödsfall i nytt kinesiskt virus

En 61-årig man har dött av en ännu okänd virusinfektion som drabbat ett 60-tal personer i staden Wuhan i östra Kina, rapporterar DN. Preliminära resultat pekar på att det är en typ av Coronavirus, det som gav upphov till tidigare sars- och mers-epidemier, rapporterar BBC och hänvisar till WHO.
Kommentar: För kännedom om frågor uppstår.

Omvärldsbevakning 09.45

Flygkraschen i Iran

Irans president Hassan Rouhani erkänner i en tweet att flygplanet som kraschade på morgonen den 8 januari i Teheran sköts ned av iransk militär av misstag. På grund av nedskjutningen omkom totalt 176 personer, varav 17 var hemmahörande i Sverige. De flesta medier rapporterar om erkännandet, bl a Aftonbladet och BBC.
Kommentar: Uppdaterade händelsesidan och såg över formuleringar om orsakerna till kraschen. 

Hårt väder i fjällen

SMHI har utfärdat klass 1-varningar för plötslig ishalka i Värmlands och Dalarnas län. I hela fjällvärlden finns även klass 1-varningar utfärdade för hård vind med nederbörd eller drivbildning. 
Kommentar: Följer vädrets utveckling

Fredag 10 januari


Omvärldsbevakning 23.15

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 17.00

Stöd till anhöriga

Publicerat händelsesida med praktisk information och länkar. Tanken är att vi fyller på i takt med att mer framkommer och att vi upptäcker fler behov.

Stopp flygtrafik Iran-Sverige

Transportstyrelsen har beslutat att tillfälligt återkalla trafiktillståndet för Iran Air gällande flygningar mellan Sverige och Iran. Orsaken är oklarheter kring olyckan och säkerheten för den civila luftfarten.
Vilket även uppmärksammas i medierna, bland annat SR .
Kommentar: Delar information från Hallå konsument (Konsumentverket) om vad som gäller vid inställda flyg på fb och twitter.

Bränderna i Australien: flera städer kommer evakueras

Problemen med bränderna i Australien fortsätter. Myndigheterna har i dag uppmanat människor att lämna flera drabbade städer i delstaten Victoria, skriver Sveriges Radio. Många gator är avstängda och det har bildats långa bilköer när människor försöker ta sig därifrån.
Kommentar: Vi följer denna händelse. 

Många döda i attack mot pakistansk moské 

En moské i närheten av staden Quetta i provinsen Balochistan i Pakistan har utsatts för ett bombattentat. Minst tio människor har dödats och ytterligare 16 människor har skadats, skriver Aftonbladet.
Kommentar: För kännedom

Omvärldsbevakning 13.30

Flygkraschen: lokalt krisstöd

DN skriver om Österåkers kommun och Nösnäsgymnasiet i Stenungsund.
Kommentar: Vi följer lokalt krisstöd i syfte att kunna ge samlad information om det efterfrågas. Se även tidigare anteckningar.

Omvärldsbevakning 08.45

Flygkraschen: lokalt krisstöd

SR Ekot har ett inslag om lokalt krisstöd men nämner bara Österåker. I inslaget nämns också svårigheterna med att identidieringen av drabbade svenskar dröjer.
– Det som tar tid nu är identifieringsarbetet. Vi fortsätter att arbeta med att fastställa antalet omkomna svenskar. Utifrån passagerarlistan arbetar UD med att kontrollera och matcha uppgifter för att säkert veta vila det var som befann sig på planet och som bor i Sverige. Därefter lämnas de uppgifterna vidare till polisen som i sin tur kontaktar anhöriga, säger en talesperson på UD till Ekot.
Kommentar: Vi fortsätter följa det lokala arbetet med krisstöd till anhöriga. Se även tidigare anteckningar.

UD twittrade om att anhörigcentrumet på Arlanda avvecklats. Delade. Se även gårdagens anteckning.

Torsdag 9 januari


Omvärldsbevakning 20.00

UD avråder från alla icke nödvändiga resor till Iran

Med anledning av säkerhetsläget avrådet UD nu för alla icke nödvändiga resor till Iran.
Kommentar: Delat UD Resklars information på Twitter och FB. Skriver också nyhet, med tanke på att många svenskar har kopplingar till Iran. Delar inte denna i sociala kanaler, eftersom vi delat direkt från UD tidigare ikväll.

Omvärldsbevakning 16.45

Flygkraschen:

Anhörigcentrumet på Arlanda har avvecklats, uppger UD resklar.
Kommentar: Vi uppdaterar vår nyhet. Delar UD resklars facebookinlägg. Avvaktar om de även twittrar.

Ett av offren i flygkraschen ska vara en ung man från Uppsala, uppger SVT Uppsala. Skolan där ynglingen går avvaktar bekräftelse innan man sätter in krisstödjande åtgärder, enligt SVT Uppsala.
Kommentar: Ytterligare en medieuppgift om lokalt krisstöd (även om det i det här fallet är högst eventuellt). Se även tidigare anteckning.

Omvärldsbevakning 13.00

Flygkraschen: lokalt krisstöd Orust/Stenungsund

Svt Väst  uppger att en gymnasieelev från Orust har omkommit i flygkraschen. Eleven gick på Nösnäsgymnasiet, som ligger i Stenungsund. 
– Vi har satt samman vårt kristeam, och har informerat lärare och elever, som nu är på minnesplatsen vi har satt upp, säger Staffan Hallström, tillförordnad verksamhetschef på Nösnäsgymnasiet, till SVT.
Kommentar: Hittar ingen information på någon av kommunernas (Orust resp Stenungsund) hemsidor. Inte heller på skolans hemsida. Eftersom vi har uppgifter om lokalt krisstöd (hittills Jönköping och Österåker) i vår nyhet så kan det vara bra att få med Orust/Stenungsund. Avvaktar och ser om de lägger ut information

Omvärldsbevakning 08.50

Flygkraschen: Identifiering av drabbade svenskar pågår

Polisens id-kommission har nu börjat arbetet med att identifiera omkomna svenskar i flygoluckan i Iran. Ukrainska myndigheter uppger att tio svenskar var ombord på planet men det kan vara fler då det kan ha funnits personer med dubbla medborgarskap som flög med ett annat pass än det svenska, skriver SR Ekot. Polisen vill inte för Ekot ge någon prognos för hur lång tid arbetet kan ta.
I ett annat inslag uppger UD för SR Ekot att det inte framkommit några nya uppgifter om drabbade svenskar under natten och morgonen.
Här ett inslag från SVT om hur man jobbar med identifieringen.
Kommentar: Vi fortsätter följa händelseutvecklingen med fokus på hantering och krisstöd lokalt.

Onsdag 8 januari


VMA Sala: Indikation på e-coli i vattnet

Vid 22.27 utfärdades ett VMA för misstänkt e-coli i dricksvattnet i Sala kommun, mer specifikt för "alla i Sala tätort, Västerfärnebo, Salbohed, Kila, Saladamm och påkopplade på Knipkällsledningen". Meddelandet gäller tills annat anges.
Kommentar: Publicerat i våra kanaler enligt rutin. Sala.se har information, inklusive hur man gör när kokningsrekommendation utfärdas. Vi följer framtida provtagningar.

Omvärldsbevakning 21.00

Flygkraschen i Iran

Sveriges Radio Ekot har under kvällen publicerat en text om att Polisen har påbörjat arbetet med att identifiera drabbade svenskar. Texten finns här.
Kommentar: Vi följer händelsen och har under sena eftermiddagen uppdaterat vår nyhet med länkar till två kommuner, Österåker och Jönköping, som anordnar krisstöd med anledning av händelsen.

Omvärldsbevakning 17.00

Anhörigcentrum på Arlanda

Med anledning av flygolyckan i Iran har det upprättats ett anhörigcentrum Clarion hotell Arlanda dit anhöriga kan vända sig, enligt UD Resklar. På plats finns krisstödjare, präst, imam och representanter från Polisens ID-kommission.
Kommentar: Vi har uppdaterat nyheten på sajten och delat UD Resklars inlägg på Facebook och Twitter. 

Omvärldsbevakning 12.50

UD om flygplansolyckan i Iran

Ett passagerarflygplan har störtat i Iran. Det finns uppgifter om att svenskar finns med på planet. UD har upprättat ett krisnummer som oroliga anhöriga kan ringa. 
Kommentar: Vi har gjort en nyhet och delat i våra kanaler. 

Stormvarning i norra Lapplandsfjällen

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för storm i norra Lapplandsfjällen. Varningen gäller från torsdag morgon.
Kommentar: Vi har gjort en nyhet och delat i våra kanaler. 

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att rapportera

Tisdag 7 januari


Omvärldsbevakning 22.00

Inget nytt att rapportera

Omvärldsbevakning 16.00

UD uppdaterar reseavrådan för Irak

På grund av det försämrade säkerhetsläget har UD valt att uppdatera gällande reseavrådan för Irak. Avrådan som gäller tills vidare lyder: UD från alla resor till Irak förutom till provinserna Dahuk, Arbil och Sulaymaniyah i den kurdiska regionen i Irak. UD:s text finns här.
Kommentar: Delat i sociala medier då många svenskar har anknytning till Irak och personer som befinner sig där.

Omvärldsbevakning 12.00

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att rapportera.

Måndag 6 januari


Omvärldsbevakning 20.30

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.00

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att rapportera.