Vecka 3 2020

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 19 januari


Omvärldsbevakning 22.00

Klass 1-varning för ishalka i hela Norrland

Vid 21-tiden i kväll utvidgade SMHI tidigare klass 1-varningar för ishalka till i princip hela Norrland från måndag eftermiddag. Orsaken är befarat regn på kalla vägbanor. Undantaget Norra och Södra Lapplandsfjällen där det istället råder en klass 1-varning sedan tidigare för mycket hård vind med nederbörd.
Kommentar: Krisinfo följer väderutvecklingen.

Stor lavinfara i Västra Vindelfjällen och Abisko/Riksgränsen

Lavinfaran har enligt SR uppgraderats till en 4 på en femgradig skala i Abisko/Riksgränsfjällen och Västra Vindelfjällen eftersom hårda vindar och mycket nederbörd under måndagsdygnet väntas.
Kommentar: Skidsäsongen pågår och många befinner sig på skidorterna. 

Omvärldsbevakning 16.10

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 10.00

Antalet sjuka i coronavirus ökar

Sjutton nya fall av insjuknande i coronavirus har konstaterats i staden Wuhan, skriver bla DN och SR. För tre av dessa patienter är tillståndet allvarligt. Totalt är nu 62 sjukdomsfall bekräftade. Två har avlidit. Dessutom har tre personer diagnosticerats med coronaviruset utanför Kina, två i Thailand och en i Japan. Alla hade varit i Wuhan.
Samtidigt publicerades i fredags en rapport från Centrum för globala analys av infektionssjukdomar (MRC) som menar att många fler, över 1700 personer, kan ha smittats.
Kommentar: Vi fortsätter följa utvecklingen.

Lördag 18 januari


Omvärldsbevakning 22.00

Inget att rapportera. 

Omvärldsbevakning 16.30

Inget att rapportera. 

Omvärldsbevakning 10.30

Inget att rapportera. 

Fredag 17 januari


Omvärldsbevakning 22.15

Inget att rapportera. 

Omvärldsbevakning 16.30

Kokningsrekommendationer i Rimbo

Dricksvattnet i Rimbo, Ekebyholm och Rånäs är otjänligt och bör kokas, skriver Norrtälje kommun på sin hemsida. Rekommendationen är en försiktighetsåtgärd. Kommunen kommer meddela när vattnet är säkert igen - något som tidigaste kommer ske på tisdag. 
Kommentar: Vi gjorde ingen nyhet på detta eftersom ingen blivit sjuk. Men vi följer informationen på kommunens hemsida. 

Omvärldsbevakning 12.30

Inget att rapportera. 

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att rapportera.

Torsdag 16 januari


Omvärldsbevakning 21.30

Inget att rapportera. 

Omvärldsbevakning 16.25

Falsklarm ljöd över Malmö

Larmet som ljöd över norra Malmö under torsdagen utlöstes av misstag, enligt Trafikverket, skriver Sydsvenskan.  Det var ett larm på Malmö rangerbangård som ljöd över norra Malmö vid lunchtid på torsdagen. Eftersom farligt gods passerar förbi finns larm som ska varna vid utsläpp och olyckor. Denny Josefsson som är kommunikatör på Trafikverket, säger till tidningen:
– Vi vet inte varför det utlöstes. Detta är nog första gången det hänt under de tio år jag varit här, säger han.
Kommentar: Vi fick några få frågor om detta till redaktionen.

Nytt lungvirus spritt till Japan – höjd beredskap även i Sverige

Utbrottet av ett sars-liknande virus i Kina har spritts till Japan. Sverige har höjt beredskapen, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell, skriver Göteborgs posten.– Enstaka fall är inget problem för oss om det hanteras rätt från början, säger han. Vi har informerat våra smittskyddskolleger och sjukvården ute i landet. Kommer det en svensk från utlandet med något som liknar lunginflammation kommer det att hanteras på ett sätt så att det inte sprids vidare. Med den kunskap vi har behöver vi inte vara oroliga. Riskerna för att svenskar smittas bedöms som mycket låg.
Kommentar: Vi fortsätter följa utvecklingen. 

Omvärldsbevakning 13.00

Uppdatering 11414

Problemen med att nå 114 14 avhjälptes före lunchtid. Det går nu att komma fram på telefonnumret som vanligt, skriver Polisen på sin webbplats. 
Kommentar: Avpublicerat "Just nu" och uppdaterat inlägget på Facebook.

Omvärldsbevakning 08.30

Just nu kan det vara svårt att komma fram på 114 14 i vissa delar av landet, uppger Polisen på sin webbplats. Vid akut fara eller annat brådskande ärende ring 112. Det går att lämna tips och göra anmälningar på hemsidan. Felsökning pågår, men det finns i dagsläget ingen prognos för när problemet kan vara åtgärdat.
Kommentar: Publicerat "Just nu" och delat info på Facebook.

Onsdag 15 januari


Omvärldsbevakning 22.15

Ny lungsjukdom befaras kunna smitta mellan människor

Den lungsjukdom som världshälsoorganisationen WHO varnat för misstänks av kinesiska myndigheter kunna smitta mellan människor. Två fall saknar koppling till ursprungskällan, rapporterar Sveriges Radio. Viruset som orsakar sjukdomen är ett så kallat coronavirus och hör till samma familj som sjukdomen SARS. Folkhälsomyndigheten skriver om viruset här.
Kommentar: Vi följer medierapporteringen om sjukdomsutbrottet.

Omvärldsbevakning 15.45

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.30

Översvämningar i Uddevalla

SVT Nyheter Väst och Sveriges Radio P4 väst rapporterar om kraftiga översvämningar i Uddevalla. Flera bilar har trotsat avspärrningarna i centrala Uddevalla och fastnat i vattenmassorna, vilket har gjort att bärgare fått rycka ut för att få upp bilarna ur vattnet. Det höga vattenståndet är orsakat av nattens hårda stormvindar, som pressat upp vatten i Bäveån, Uddevalla. 
Kommentar: Håller koll på händelseutvecklingen. 

Omvärldsbevakning 08.00

Boende i Majorna larmar om grönt vatten

I Majorna har flera boende larmat om att vattnet i kranen fått en grön färg. Enligt Göteborgs Energi är det dock inget farligt. Ämnet, som heter pyranin och är helt ofarligt för miljö och människor, doseras in för att hitta läckor i systemet, rapporterar Sveriges Radio väst.
Kommentar: Bra att känna till att det gröna vattnet är ofarligt om det kommer frågor om detta. 

Tisdag 14 januari


Omvärldsbevakning 21.30

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 16.15

Uppdatering vulkanutbrottet Filippinerna

Myndigheterna på Filippinerna har nu massevakuerat i radie på 14 kilometer runt vulkanen Taal. De varnar för att vulkanen i princip när som helst kan få ett utbrott, uppger SVT nyheter. Exakt hur många svenskar som just nu finns i området är oklart. SVT skriver att UD uppger att 1000-1500 svenskar är bosatta på Filippinerna. Utöver det reser 25-30 000 svenskar dit varje år.
Kommentar: Vi fortsätter att följa läget.

Omvärldsbevakning 12.25

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 08.35

Ingenting nytt att rapportera. 

Måndag 13 januari


Omvärldsbevakning 21.50

SVT höjer IT-säkerheten efter attacker

Efter att ha utsatts för olika typer av IT-attacker under en tid skärper nu SVT säkerheten, skriver SVT Nyheterna. Det handlar om att skydda sig mot intrång och att avvärja överbelastningsattacker bland annat. Enligt SVT har kostnaderna för säkerhet fyrdubblats de senaste fem åren.
Kommentar: För kännedom.

Vulkanen Taal

Delade UD Resklars fb-inlägg som länkar till ambassadens information om situationen i Filippinerna med anledning av vulkanen. UD Resklar har inte lagt ut nåt på twitter. Se också tidigare anteckning om varför vi inte skriver nyhet.

Omvärldsbevakning 15.45

Ambassaden på Filippinerna om vulkanen Taal

Ambassaden på Fillippinerna har nu publicerat information om vulkanen Taals utbrott. Många människor har evakuerats från området runt vulkanen och under gårdagen stängdes Manilas flygplats, för att sedan öppnas igen i dag. Ambassaden vidareförmedlar det filippinska hälsodepartementets rekommendation om att inte andas in aska. I övrigt är rådet till svenskar som ska åka till eller från ön närmaste tiden att hålla koll på flygbolagets information och att, om man är på plats, följa de lokala myndigheternas råd noga.
Kommentar: Vi bedömer inte att det finns behov av nyhet från oss som läget är nu, när främst flygtrafiken kan påverkas. Vi följer dock eventuella förändringar av läget samt ytterligare uppdateringar från ambassaden. Det kan kanske vara en idé att under tisdagen ta reda på hur många svenskar som befinner sig på ön.

Omvärldsbevakning 12.30

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 08.00

Explosion på Östermalm

Under natten skedde en explosion på Östermalm i Stockholm. Explosionen orsakade skador på ett flerfamiljshus och Gärdesskolan öppnades för evakuering och krisstöd. Bombtekniker undersöker nu området. Mer info om avspärrningar och undersökningen finns hos Polisen.
Kommentar: Händelsen, som det ser ut nu, avslutad för vår del.