Vecka 32 2020

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 9 augusti


Omvärldsbevakning 22.15

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 18.45

Ökat festande utomhus när Norge förbjöd alkoholservering

Aftonbladet rapporterar om ett stort antal utomhusfester i Oslo natten till söndag. Detta som en följd av Norges nya förbud mot alkoholservering på krogarna efter midnatt. Enligt Aftonbladet säger den norska polisen att man saknar resurser för att hantera effekterna av det nya förbudet.
Kommentar: För kännedom, kan leda till diskussioner i sociala medier.

Extremt varmt väder i Europa

Länder som Spanien, Belgien, Frankrike och Kroatien har haft temperaturer på över 40 grader i helgen, rapporterar flera medier, bland andra SVT. Hettan har lett till flera följdproblem, bland annat skogsbränder och torka på flera håll i sydvästra Europa. I norra Italien har människor evakuerats efter att de riskerat bli träffade av lösa isblock från en smältande glaciär i Mont Blanc-massivet.
Kommentar: Kan påverka svenskar i utlandet och värmen är även riskfylld med tanke på den pågående pandemin och risken för trängsel vid exempelvis badplatser.

Omvärldsbevakning 14.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 10.30

Inget att notera.

Lördag 8 augusti


Omvärldsbevakning 22.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 18.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.00

Trångt på flera stränder under lördagen

Flera medier, bland annat SR, rapporterar om trängsel på badstränderna, en av de sista helgerna innan semestern är slut för många. Aftonbladet skriver bland annat om många besökare vid en av de mest populära stränderna i Lomma.
Kommentar: Frågan om trängsel och bristande respekt för restriktionerna fortsätter att vara aktuell och kan leda till frågor.

Demonstrationer i Beirut

De planerade demonstrationerna har påbörjats i Beirut efter tisdagens allvarliga explosion, rapporterar bland annat SVT  och BBC. Ilskan och protesterna mot myndigheter och regering har väckts sedan det framkommit att en stor mängd högexplosiva ämnen förvarats i lagerlokaler i Beiruts hamnområde. 
Kommentar: Följer utvecklingen. Vi har sedan tidigare publicerat en nyhet om att svenskar i Beirut uppmanas till försiktighet.

Flera varningar från SMHI

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar i Jämtlands län utom fjällen under lördag kväll. Under kvällen väntas norvästlig vind med kortvarigt mycket hårda vindbyar på mellan 21 och 24 meter per sekund. I samband med blåsten kan det även komma regnskurar med lokal åska. Redan under fredagen meddelade SMHI risk för höga eller mycket höga temperaturer i hela landet och under lördagen utfärdades även en klass 1-varning för mycket höga temperaturer i Hallands och Skåne län utom Österlen.
Kommentar: Vi följer klass 1-varningarna.

Invånarna i Grästorp uppmanas koka dricksvattnet

Grästorps kommun i Västra Götalands län uppmanar sina invånare att koka dricksvattnet efter en vattenläcka tidigare i veckan, rapporterar SR. Uppmaningen gäller tills vidare och provsvar på vattenanalysen väntas på tisdag.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 10.50

Inget att notera. 

Fredag 7 augusti


Omvärldsbevakning 21.20

Ambassaden i Libanon uppmanar svenskar till försiktighet

På ambassaden i Libanon/swedenabrod kan vi läsa om den kommande helgens demonstrationer och man uppmanar svenskar till försiktighet och att undvika folksamlingar. Även DN tar upp hur svenskar bör agera i landet. 
Kommentar: vi har gjort en nyhet och delat i sociala medier.

FN varnar för humanitär kris i Libanon efter explosionen

BBC rapporterar att FN varnar för humanitär katastrof efter den explosion som skedde tidigare i veckan i Beirut. I och med att landet redan är drabbat som det är, inte minst på grund av corona, men också på grund av det ekonomiska läget som landet befinner sig i, ser FN att det är ett ansträngt läge. Framför allt pekar man på problemet med matimporten, som är beroende av den hamn som påverkats av explosionen. Man menar bland annat att matpriserna kan gå upp. Vidare pekar man på att tre sjukhus förstörts.
Kommentar: vi följer.

Omvärldsbevakning 16.15

Inga nya döda i covid-19 i Sverige det senaste dygnet

Ekot rapporterar att enligt Folkhälsomyndighetens statistik har Sverige inga nya döda i covid-19. Dödssiffran just nu är 5763 och antalet smittade är 82 323.
Kommentar: för kännedom.

Omvärldsbevakning 11.40

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.50

Kravallpolis och demonstranter drabbade samman i Beirut

Under torsdagskvällen utbröt våldsamheter i Beirut när demonstranter protesterade mot landets regering efter den förödande explosionen tidigare i veckan. Demonstranter ska ha satt föremål i brand, plundrat affärer och kastat sten mot polisen, enligt den statliga nyhetsbyrån NNA, rapporterar SVT. Kravallpolis ska då ha svarat med tårgas och flera demonstranter uppges ha skadats. På lördagen planeras en stor regimkritisk demonstration.
Kommentar: Vi följer. Med tanke på explosionens omfattning kanske protesterna mot landets ledning blir utdragna och våldsamma.

Norge öppnar upp för fler svenska regioner

Den norska regeringen ändrar nu reserekommendationerna. Från och med natten till lördag är det helt okej även för personer i Dalarna, Södermanland, Uppsala och Västerbottens län att ta sig över norska gränsen utan att behöva sitta i karantän vid ankomst, skriver DN.
Kommentar: För kännedom.

Torsdag 6 augusti


Omvärldsbevakning 21.20

Ett fåtal skadade svenskar finns i Beirut

Enligt UD har man fått kännedom om ett fåtal svenskar med lättare skador, efter explosionen i Beirut, skriver bland annat DN.
Kommentar: vi följer läget.

Nya bud från Norge gällande resor till och från Sverige

Norge rödlistar nu Skåne och Kronoberg, de har tidigare varit gröna, rapporterar Sveriges Radio. Däremot är det karantänfritt för fyra nya regioner i Sverige: Dalarna, Sörmland, Uppsala och Västerbotten.
Kommentar: kan komma frågor/kommentarer på detta.

Omvärldsbevakning 16.15

Unga vuxna smittas just nu i Sverige

Av de som smittas av covid-19 just nu är den största delen unga vuxna, rapporterar flera medier. Detta uppfattas som oroväckande av bland annat Anders Tegnell, eftersom smittan också kan gå över till andra grupper som är mer känsliga för sjukdomen.
Kommentar: vilka som smittas kan vara en källa till diskussion.

Brandrisk extremt stor i Skåne och på Öland

SMHI rapporterar om brandrisken, där den är stor i sydöstra Sverige. Extremt stor i Skåne och på Öland.
Kommentar: vi följer.

Omvärldsbevakning 11.50

Ny svår barnsjukdom med koppling till coronaviruset

Barn som har insjuknat i covid-19 riskerar även att drabbas av en hyperinflammation, ett allvarligt multi-inflammatoriskt tillstånd som kan vara livshotande. Ett 50-tal i övrigt friska barn i landet har insjuknat i tillståndet. Flera av dem har fått intensivvård. Dödsfall uppges dock vara sällsynta, säger barnläkaren Jonas F Ludvigsson till SVT.
Kommentar: Kan skapa oro och ge upphov till frågor.

Omvärldsbevakning 08.40

Vita husets hälsoexpert: USA:s virusutbrott nu värst i världen

USA har fem procent av världens befolkning, men just nu 22 procent av dödsfallen på grund av coronapandemin. Mer än tusen amerikaner dör varje dag den här sommaren i sviterna av covid-19. Anthony Fauci, Vita husets hälsoexpert, varnar i en intervju med CNN att USA har det värsta virusutbrottet i världen, skriver DN.
Kommentar: Vilket land som har de högsta dödssiffrorna diskuteras flitigt.

Liten risk för liknande explosion i Sverige

Ammoniumnitrat, som orsakade den kraftiga explosionen i Beirut i tisdags, både tillverkas och lagerhålls även i Sverige. Tillverkning sker på en fabrik i Köping och det förvaras på en mängd olika platser, bland annat i hamnar och på lantbruk. Men det finns inte någon egentlig risk att samma sak skulle hända här som i Libanon. Det säger Lorens van Dam, MSB:s expert på reaktiva kemikalier, till SR Ekot.
Kommentar: Om det kommer frågor från allmänheten.

Onsdag 5 augusti


Omvärldsbevakning 22.05

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.05

13 nya dödsfall i covid-19

Totalt har 5 760 personer med bekräftad covid-19 avlidit, skriver Expressen.
2 524 personer får eller har fått intensivvård pga covid-19.
Kommentar: Den långsiktiga trenden är densamma även om antalet dödsfall var något fler på onsdagen, jämfört med föregående dagar.

WHO hämtar inspiration från Sverige om skolöppning

Att Sverige höll grundskolorna öppna under våren väcker internationellt intresse. Jonas F Ludvigsson, professor i medicinsk epidemiologi på Karolinska Institutet, höll under tisdagen ett föredrag över länk till WHO (Världshälsoorganisationen) och Unicef.
– Vi har hamnat rätt och pekat ut en färdriktning som gör att vi slipper ångesten för när vi ska öppna igen, säger Jonas F Ludvigsson, till Svenska Dagbladet.
Kommentar: Öppna skolor var ett hett debattämne tidigt under våren, när nästan alla länder utom Sverige stängde skolorna. Nu anses Sverige ha valt rätt väg.

Fler allvarliga cancerfall efter pandemin

Antalet diagnosticerade cancerfall sjönk i maj med 32 procent i Region Stockholm.
– Människor har inte sökt vård för cancer. Det är oerhört allvarligt. Det är jätteviktigt att man söker vård, vi har kapacitet att ta hand om patienter, säger Ella Bohlin, regionråd, till Aftonbladet.
Om patienter väntar med att söka vård, ökar också risken för fler dödsfall i cancer.
Kommentar: Pandemin riskerar även få indirekta negativa konsekvenser för folkhälsan.

Omvärldsbevakning 12.30

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 08.00

Uppdatering explosioner i Beirut

Kommentar: Medierna fortsätter att rapportera om explosionerna i Beirut och dödsantalet har ökat under natten. Vi fortsätter att följa händelsen.

Kraftig brand i Täby utanför Stockholm

Under sena natten och tidiga morgonen har det brunnit ordentligt i en tennishall i Täby utanför Stockholm. Branden har lett till stor rökutveckling. Bilder från SVT här. 
Kommentar: Inget VMA utfärdat, dock för kännedom ifall vi får frågor om rök i området.

Tisdag 4 augusti


Omvärldsbevakning 21.45

Kraftiga explosioner i Beirut - många befaras döda

Två mycket kraftiga explosioner har inträffat i Libanons huvudstad Beirut. Tusentals personer är skadade och många är döda rapporterar SVT Nyheter. Svenskar i området uppmanas att hålla sig inomhus och att hålla sig uppdaterade kring händelseutvecklingen genom att följa lokal medierapportering skriver svenska ambassaden på sin hemsida.
Kommentar: Har delat ambassadens information i våra sociala medier. Följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 16.45

Danskar oroas av virusutbrott

Antalet smittade av covid-19 i danska Århus har ökat. Senaste dygnet bekräftades 77 nya fall i hela Danmark, 27 av dessa kom från Århus. De nya fallen kan bland annat knytas till en träff på universitetet i Århus där 80 statsvetarstudenter nyligen träffades inför terminstarten, rapporterar SvD/TT. Århus är ett bra exempel på hur smittan kan flamma upp och orsaka många nya fall på kort tid, menar Viggo Andreasen, lektor vid Institutet för naturvetenskap och miljö på Roskilde universitetscenter och expert på matematiska modeller för epidemier. 
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 12.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 08.00

Karolinska institutet: "Munskydd av tyg kan minska smittspridningen av sars-cov-2"

En litteraturstudie som KI koordinerat tillsammans med ett kanadensiskt universitet visar att munskydd av tyg skapar en filtrering på klinisk nivå, vilket betyder att användande av sådana munskydd kan minska spridningen av coronaviruset. Läs mer här. 
Kommentar: Kan bli en snackis. Är av etiska skäl en litteraturstudie och ej klinisk prövning

Måndag 3 augusti


Omvärldsbevakning 22.00

Låga grundvattennivåer trots mycket regn i juli

Det råder fortfarande grundvattenbrist i vissa delar av landet trots att sommaren inte varit lika torr som 2018 och 2019, skriver SvD. Under juli kom ovanligt mycket kyla och regn och enligt SMHI har det varit kallare än normalt i nästan hela landet. Vädret och nederbörden har gynnat grundvattennivåerna men fortfarande är nivåerna låga i bland annat östra Götaland och östra Svealand.
Kommentar: Frågan om vattenbrist i flera län är fortfarande aktuell och kan ge upphov till frågor.

Hurtigrutten ställer in kryssningar

Bolaget Hurtigrutten ställer in alla sina kommande kryssningar, rapporterar bland andra GöteborgsPosten och Sveriges Radio. Företaget lämnade beskedet i ett pressmeddelande på måndagen, efter coronautbrottet på ett av företagets kryssningsfartyg som bekräftades under fredagen. Enligt norska Folkhälsoinstitutet kan Hurtigruten ha brutit mot de norska coronareglerna när besättningen inte omedelbart testades. Under måndagen meddelade även den norska regeringen att besättning och passagerare på fartyg med mer än 100 personer inte får gå i land i norska hamnar, ett beslut som kommer gälla i minst 14 dagar.
Kommentar: Kan påverka svenska resenärer och leda till frågor

Omvärldsbevakning 16.20

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.00

Ändring i det tillfälliga inreseförbudet till Sverige

Från och med den 5 augusti kommer den som är bosatt i Algeriet inte längre att undantas från inreseförbudet, meddelar regeringen. 
Kommentar: För kännedom.

Mindre spridning än väntat i kollektivtrafik

Nya studier tyder på att kollektivtrafiken inte behöver vara en källa till smittspridning av coronaviruset, repporterar Svenska Dagbladet och hänvisar till New York Times. Resultaten är inte förvånande, enligt Agnes Wold, professor i bakteriologi. I flera länder där smittspridningen har gått ner har befolkningen återvänt till kollektivtrafiken – och ännu verkar inget superspridarevent ha skett, rapporterar New York Times, som gått igenom läget i flera länder i Europa och Asien. 
Kommentar: Kan ge upphov till frågor och kommentarer i sociala medier.

Omvärldsbevakning 08.00

USA har gått in i en "ny fas" av pandemin

Samhällen på landsbygden är lika utsatta som storstadsområdena i USA, säger Vita husets coronasamordnare Deborah Birx, enligt Göteborgs-Posten/TT. Birx säger i en intervju i CNN att man har börjat se resultat från åtgärder för att bromsa smittspridningen, men hon uppmanar amerikaner att fortsätta hålla sig till riktlinjerna.
Kommentar: Vi  fortsätter att följa utvecklingen av coronapandemin.