Vecka 35 2020

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 30 augusti


Omvärldsbevakning 21.40

Flera fick VMA om brand för sent

SR P4 Malmöhus rapporterar att flera personer hört av sig och berättat att de fått ett VMA via sms dagen efter att det utfärdades i Malmö, till och med efter att varningen hade dragits tillbaka. Enligt Sveriges Radio undersöker SOS Alarm vad den kraftiga förseningen beror på.
Kommentar: Krisinformation.se har också fått en fråga om detta i sociala medier som vi har besvarat.

Fler rapporter om trängsel i kollektivtrafiken

I flera lokala nyhetsmedier rapporteras på nytt om trängsel i kollektivtrafiken efter att skolor och arbete nu kommit igång. Enligt SR P4 Östergötland ska Östgötatrafiken se över om de kan flytta vissa bussar från mindre ansträngda linjer eller sätta in större bussar på vissa håll.
Liknande uppgifter kommer också från Uppsala. SVT skriver att UL:s trafikledning fick in 250 incidenter på en vecka från busschaufförer som rapporterade om trängsel på bussarna.
Kommentar: Frågan om trängsel i kollektivtrafiken fortsätter att väcka debatt och diskussion.

Omvärldsbevakning 15.45

Kritik mot hur regionerna hanterar smittspårning

Tidigare chefen på Socialstyrelsens smittskyddsenhet, Peter Tüll, kritiserar modellen för smittspårning i Sverige, i en nyhet från SVT. Enligt smittskyddslagen är patienter skyldiga att uppge namn på personer som de har umgåtts med. Därefter får de ofta möjlighet att själva ringa och informera sina kontakter. Peter Tüll menar att detta kan fungera väl så länge det följs upp och smittskyddsläkaren har kontroll över vilka som har kontaktats. Enligt SVT uppger dock flera covid-smittade i intervjuer att de inte har behövt uppge namn på kontakter eller arbetsplats utan bara blivit ombedda att ringa sina kontakter och informera om att de har blivit sjuka. Enligt intervjupersonerna har heller ingen uppföljning gjorts av ansvarig region.
Kommentar: Debatt om smittspårning kan väcka frågor och synpunkter från allmänheten.

Omvärldsbevakning 10.40

Kraftig brand vid skola i Malmö – VMA utfärdades

Ett viktigt meddelande till allmänheten utfärdades i Malmö sent på lördag kväll efter att en brand brutit ut på Gullviksskolan, rapporterar bland andra Sydsvenskan. Alla i området uppmanades gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningstjänsten fick senare branden under kontroll och strax innan midnatt drogs VMA:t tillbaka.
Kommentar: Vi publicerade en nyhet och delade den i sociala medier samt avlarmade strax innan midnatt.

Lördag 29 augusti


Omvärldsbevakning 22.00

Vaccinationsplaner tas fram i de nordiska länderna

SvD rapporterar om hur de olika nordiska länderna förbereder sig för de kommande vaccinerna mot covid-19. I Danmark har flera partier föreslagit av att man ska prioritera vaccination av personer i utanförskapsområden eftersom man där sett en stor smittspridning. Förslaget har dock mött motstånd från de som menar att postnummer inte ska styra vilka grupper som erbjuds vaccin. Mer information om kommande vaccinationer i Sverige förväntas komma från Folkhälsomyndigheten under måndagen, enligt SvD.
Kommentar: Ett ämne som kan väcka frågor och synpunkter, i synnerhet vid jämförelser länder emellan.

Fortsatta oroligheter i Malmö

Även under lördag kväll samlades människor i Malmö, för att markera mot skändandet av koranen om skedde under fredagskvällen, rapporterar SR. Under lördag eftermiddag begärde också Malmöpolisen in förstärkning för att kunna hantera eventuella nya kravaller. Det rapporterar både SR och SVT.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 10.40

Frankrike varnar för exponentiell ökning av antal smittade

Över 7 300 nya fall av covid-19 bekräftades i Frankrike under fredagen och enligt franska myndigheter ökar siffran exponentiellt, rapporterar DN. Siffran är den högsta sedan Frankrike lättade på restriktionerna i maj och president Emanuel Macron säger att han så långt som möjligt vill undvika en ny nationell nedstängning. Smittspridningen sker främst bland yngre personer som löper mindre risk att utveckla allvarliga symtom.
Kommentar: Vi följer utvecklingen.

Fredag 28 augusti


Omvärldsbevakning 21.15

Läkare: ”Prioritera vaccinering av gravida”

En grupp läkare och forskare vill prioritera gravida vid vaccinering, på grund av risken för allvarliga komplikationer vid covid-19, rapporterar TT/Svenska Dagbladet.
I ett brev till tidskriften The Lancet uppmanar läkarna WHO att uppdatera sina riktlinjer.
Statsepidemiolog Anders Tegnell tycker att det är för tidigt att svara på om gravida kvinnor bör prioriteras för vaccinering.
I dag är Folkhälsomyndighetens bedömning att det inte finns något som tyder på att graviditet i sig innebär en särskild risk för att bli allvarligt sjuk i covid-19.
Kommentar: Kan väcka oro och frågor hos gravida, om de pekas ut som en riskgrupp.

Protester mot koranbränning i Malmö

Trots att danska partiledaren Rasmus Paludan stoppades från att komma in i Sverige så ägde en koranbränning rum i Malmö på fredagen, i Emilstorp.
Som en protest samlades sedan cirka 300 personer på Amiralsgatan. Demonstranterna använde fyrverkerier och bengaler, men enligt polisen riktades de inte mot någon person.
En person omhändertogs i samband med protesterna, skriver Dagens Nyheter.
Kommentar: Vi följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 16.00

Ett nytt dödsfall i covid-19

Därmed har 5 821 personer med bekräftad covid-19 avlidit i Sverige, rapporterar TT/Svenska Dagbladet.
Antalet bekräftat smittade har ökat med 60 sedan torsdagen, till 83 958.
Kommentar: Vi fortsätter följa utvecklingen av smittade och avlidna.

Fjärde undersökning för att mäta förekomsten av covid-19

Folkhälsomyndigheten genomför en fjärde nationell undersökning för att mäta förekomsten av covid-19. De tidigare undersökningarna har gjorts i april, maj och augusti.
Undersökningen görs bland cirka 4 000 personer som är slumpvis utvalda från en deltagarpanel, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.
Kommentar: Bra att känna till.

Förvaltningsrätten stoppar koranbränning - oroligheter ändå

Förvaltningsrätten går på polisens linje och stoppar den planerade demonstrationen med koranbränning i Malmö, skriver TT/Aftonbladet.
Partiledaren Rasmus Paludan stoppas dessutom från inresa till Sverige i två år.
Flera av Paludans sympatisörer samlades ändå på Stortorget i Malmö och sparkade på koranen. Polisen grep flera personer, skriver Dagens Nyheter.
Kommentar: Vi följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 13.00

Polisen säger nej till större publik

Regeringen vill lätta på förbudet för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med mer än 50 personer för evenemang med sittplatser. Men polisen säger nej till förslaget i ett remissvar. Dels hänvisar man till att man inte har tillräckliga resurser för att se till att reglerna följs och dels pekar man på problem med att ändra reglerna för vissa tillställningar, men inte för andra, skriver SVT. 
Kommentar: För kännedom. 

Osäkert om vaccinet har bra effekt på äldre

Risken är stor att äldre personer får ett sämre än skydd av ett framtida vaccin än yngre. De studier som hittills gjorts på ett av de amerikanska vaccinen har inte undersökt effekten i äldre åldersgrupper. 
– Det är fullständigt omöjligt att säga nu hur det kommer att fungera. Som du säger så vet vi inte hur vaccinet kommer att fungera på olika åldersgrupper. Därför kan vi inte i dag säga något om vilken strategi som behövs för att använda vaccinet på bästa sätt, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Aftonbladet.
Kommentar: Kan skapa oro och frågor.

Omvärldsbevakning 09.00

Miljöaktivister blockerar broar i Stockholm

Aktivistgruppen Extinction Rebellion genomför en demonstration i Stockholm under fredagen där man bland annat satt upp blockader på två broar i centrala Stockholm. Strax efter 8.30-tiden meddelade polisen att demonstrationen skulle upplösas, uppger SVT.  
Kommentar: För kännedom.

Branden i Nykvarn inte släckt

Branden i Nykvarn är fortfarande inte släckt och VMA:t har inte tagits bort eftersom rök riskerar att blåsa in över samhället. Räddningstjänsten är på plats med flera enheter, skriver GP/TT. 
Kommentar: Vi håller koll.

Torsdag 27 augusti


Omvärldsbevakning 21.35

Viktigt meddelande till allmänheten i Nykvarn, Stockholms län

En brand i en större flishög har spridit sig till ett skogsområde. Vindförhållandena under kvällen kan göra att rök kommer in över Nykvarns samhälle och allmänheten uppmanas hålla sig inomhus, stänga dörrar, fönster och ventilation.
Kommentar: Har publicerat VMA:t enligt rutin på webb och i sociala medier.

Omvärldsbevakning 17.20

Folkhälsomyndigheten föreslår maxgräns på 500 personer

I sitt remissvar till regeringen föreslår Folkhälsomyndigheten att gränsen för hur många som personer som får delta i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar höjs från 50 till 500 personer. Myndigheten föreslår också att man ska sitta med en meters avstånd emellan sig på sammankomsterna/evenmangen.
Kommentar: Bra att känna till. Vi får redan frågor om detta.

Omvärldsbevakning 13.30

Orkanen Laura nedgraderas

Orkanen Laura har nått land mellan Louisiana och Texas i USA, skriver DN.  Laura förväntades bli en mycket kraftig orkan men har nu nedgraderats från en fyra till en tvåa på den femgradiga skalan.
Kommentar: Vi kan fortsätta följa mediernas rapportering om eventuella skador. Rådet till svenskar på plats är att följa myndigheternas uppmaningar, meddelar svenska ambassaden.
Mörkar coronasymtom för att få träffa läkare.

Mörkar coronasymtom för att få träffa läkare

Enligt vårdpersonal mörkar och ljuger patienter om sina symtom för att få träffa läkare, rapporterar SVT. Anna-Karin Agvald, läkare och ordförande för Upplands allmänna läkarförening, säger att det kan drabba både personal och andra patienter och få till följd att vårdköerna blir ännu längre. Även i Norge har liknande beteenden registrerats.
Kommentar: Kan öka belastningen på vården. 

Småbränder blossar fortfarande upp på fabriken i Älvsbyn

Enligt SVT pyr småbränder fortfarande på Polarbröds fabrik i Älvsbyn. Räddningstjänsten fortsätter bevaka platsen och vissa platser kan inte beträdas.
Kommentar:  Följer.

Omvärldsbevakning kl 09.00

Stark koppling mellan fetma och covid-19

Ny forskning stärker sambandet mellan fetma och risken att bli allvarligt sjuk i covid-19. Jämfört med normalviktiga ökar risken för sjukhusvård med 113 procent. Risken för att hamna på intensivvård respektive dö  till följd av viruset ökar med 74 och 48 procent, skriver GP/TT. 
Kommentar: Kan leda till frågor

Brandattentat mot socialkontor i Malmö

Under natten till torsdagen sattes en av kommunens bilar i brand och en brandbomb hittades utanför ett socialkontor i Malmö. 
Kommentar: För kännedom

Onsdag 26 augusti


Omvärldsbevakning kl 21.10

Orkanen Laura närmas sig USA:s kust

Laura förväntas öka i styrka innan hon når södra Texas och Louisiana på onsdag kväll (lokal tid). Den förväntas dra med sig kraftiga orkanvindar, höga vågor och översvämningar, skriver svenska ambassaden på Swedenabroad.se. Laura har uppgraderats till en kategori 4-orkan, skriver BBC News. Endast lite tid finns kvar för att hinna skydda liv och egendom innan vattennivåerna stiger och vindhastigheterna ökar, skriver National Hurricane Center i en tweet på onsdagskvällen.
Kommentar: Vi följer utvecklingen med tanke på svenskar i området. Har delat ambassadens uppmaning till svenskar på Twitter.

Polisen ger inte tillstånd för protester mot Islam i Malmö

Två ansökningar om allmän sammankomst i Malmö på fredag 28 augusti nekas av polisen då man bedömer att sammankomsterna skulle innebära risk för ordning och säkerhet, skriver polisen på sin hemsida. Sammankomstens syfte är enligt ansökan att tala om islamiseringen i Norden och dess negativa konsekvenser och skulle hållas utanför moskén i Malmö. De sökande har möjlighet att överklaga polisens beslut.
Kommentar: För kännedom.

Norge rödlistar Kalmar och Västerbotten 

Från och med midnatt lördag 29 augusti kommer ytterligare två regioner att rödlistas av Norge: Kalmar och Västerbotten. Efter det är det endast Norrbotten och Södermanland som slipper karantänsregler vid inresa till Norge. Ändringen sker efter norska Folkhälsoinstitutets veckovisa utvärdering av smittläget.
Kommentar: För kännedom.

Finska läkare: Barn driver inte smittan

11.000 barn har provtagits för corona och endast 5 var smittade rapporterar SVT Nyheter. 6.000 barn i åldern 0-5 och 5.000 barn i åldern 5-10 år testades. I den yngre gruppen hittades 4 fall av corona och i den äldre 1 fall. Enligt Harri Saxén, avdelningsläkare vid Helsingfors universitetssjukhus, så förvantade man sig i början av pandemin att förskolor skulle bli smitthärdar. Så har det inte blivit utan istället har barnen blivit smittade på andra sätt, skriver SVT.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning kl 16.30

Riksdagens utbildningsutskott kräver högskoleprov i höst

En majoritet i utbildningsutskottet bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna vill att regeringen ändrar beslutet om att ställa in höstens högskoleprov, rapporterar Sveriges Radio. Universitet och högskolerådet, UHR, har tidigare beslutat att ställa in provet med anledning av corona-pandemin.
Kommentar: Kan skapa frågor från allmänheten.

Risk för stora regnmängder

I de sydöstra delarna av landet har SMHI utfärdat en risk för stora regnmängder under eftermiddagen och kvällen. I Skåne, Kronoberg och Kalmar län kan regn- och åskskurar lokalt ge skyfallsliknande regn som kan medföra översvämningar i källare, dagvattensystem och mindre vattendrag. Även vägar kan översvämmas. SMHI betonar dock att osäkerheten i prognosen är stor.
Kommentar: För kännedom.

Telefoniproblem för Region Gotland 

En driftstörning gjorde att det under onsdagseftermiddagen kunde vara svårt att nå delar av regionens verksamhet. Vid 15-tiden fungerade telefonin normalt igen. 
Kommentar: För kännedom. Felet avhjälpt.

Omvärldsbevakning kl 13.15

UD häver reseavrådan för Bulgarien, Rumänien och Nederländerna

Utrikesdepartementet häver reseavrådan för Bulgarien, Rumänien och Nederländern från och med 27 augusti 2020. För övriga länder inom EU, EES och Schengenområdet samt Storbritannien förlängs avrådan för icke nödvändiga resor till och med 9 september. Samtidigt förlängs reseavrådan för icke nödvändiga resor till länder utanför EU, EES och Schengenområdet samt Storbritannien till och med den 15 november 2020.
Kommentar: Vi har skrivit en nyhet och delat i sociala medier.  

Omvärldsbevakning kl 09.00

Sverige ska hjälpa Norge med vaccin

När ett kommande vaccin ska fördelas bland EU-länderna står Norge och Island utanför avtalet. Sverige har nu lovat att hjälpa grannländerna med vaccin genom att köpa in extra doser och sälja vidare, rapporterar norska NRK, skriver GP/TT. 
Kommentar: Lite intressant med tanke på det norsk-svenska corona-racet. 

Region Östergötland kan få krav på munskydd i väntrum

Enligt smittskyddsläkare Britt Åkerlind diskuteras detta i regionen. Detta för att på ett säkert sätt öka sjukbesöken för patienter som behöver vård för andra sjukdomar, uppger Sveriges Radio.
Kommentar: Vi följer munskyddsfrågan.

Tisdag 25 augusti


Omvärldsbevakning 21.50

Socialstyrelsen öppnar för att häva besöksförbud

Det nuvarande besöksförbudet på äldreboenden gäller till 30 september, men Socialstyrelsen kan tänka sig att tillåta besök igen.
– Smittspridningen i samhället har gått ner väsentligt, man har en mycket bättre kapacitet i dag att testa och smittspåra på boendena som man inte hade tidigare, säger Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd vid Socialstyrelsen, till Ekot.
Kommentar: Väcker säkerligen förhoppningar om en mer normal tillvaro för många äldre.

Sex lärare smittade på skola i Lund

Järnåkraskolan har haft sex smittade lärare, men fyra av lärarna är redan tillbaka i tjänst. Lärarna tros ha smittats under en utvecklingsdag i början av augusti, skriver Sydsvenskan.
Kommentar: Det har funnits en oro för ökad smittspridning i samband med skolstarten.

Bombhot mot Oslo central

Oslo centralstation utrymdes på tisdagskvällen efter att en man framfört ett bombhot, rapporterar VG. Mannen greps av polis.
Tågtrafiken stoppades först helt men tågen tilläts sedan passera Oslo centralstation, medan den genomsöktes av polis.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 16.00

3 700 svenskar har fått felaktiga coronasvar

Två laboratorier har analyserat provsvar från självtestkit från Kina. Dessa självtest har nu visat sig vara bristfälliga, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande. Cirka 3 700 har fått felaktigt positiva provsvar, trots att de inte hade covid-19.
– Det är viktigt att understryka att det gäller egentagna PCR-tester. Från början ringade vi in att det rörde sig om 4 000 men vi jobbar fortfarande med kvalitetssäkring av siffrorna, säger Karin Tegmark Wisell vid Folkhälsomyndigheten till Aftonbladet.
Kommentar: Personerna som fått felaktiga svar kommer att kontaktas i veckan. Visar på vikten av kvalitetssäkrade test. Kan leda till frågor i sociala medier.

Ett nytt dödsfall i covid-19

På tisdagen rapporterades ytterligare ett dödsfall i covid-19, vilket gör att totalt 5 814 personer med bekräftad covid-19 nu har avlidit, skriver Svenska Dagbladet.
Totalt har 86 891 personer bekräftats vara smittade, en siffra som kommer justeras ned efter beskedet om de cirka 4 000 felaktiga provsvaren (se ovan).
Kommentar: Antalet allvarliga fall av covid-19 fortsätter att minska i Sverige.

Norge kan rödlista två svenska regioner till

Om den norska regeringen följer myndigheternas råd så kommer 19 av 21 svenska regioner vara rödlistade. Endast Norrbotten och Södermanland slipper i så fall karantänsregler vid resa till Norge, rapporterar TT/Svenska Dagbladet.
Kommentar: Viktigt att hålla sig uppdaterad inför resor.

Stor risk för nya våldsdåd mot muslimer och invandrare

Det finns en risk för fler attentat riktade mot muslimer, judar och invandrare, enligt en ny rapport om radikal nationalism.
– Jag tror att man måste se över säkerheten för svenska moskéer och andra samlingsplatser. För jag tror att det kommer att komma nya attacker framöver, säger forskaren Magnus Ranstorp till Dagens Nyheter.
I rapporten lyfts 507 våldsbejakande högerextremister fram.
Kommentar: Risken för högerextrem terror följs av flera svenska myndigheter.

Omvärldsbevakning 13.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.30

Fortsatt brandrisk

Rött på SMHI:s brandriskkarta i sydöstra delarna av landet, under tisdagen gäller det östra delarna av Götaland, Svealand och södra Norrland. Onsdag-torsdag östra Svealand. Därefter avtar brandrisken.
Kommentar: Följer läget.

Måndag 24 augusti


Omvärldsbevakning 21.15

Inget skydd om covidvaccin ger biverkningar

Läkemedelsförsäkringen kommer inte ge någon ersättning för biverkningar från AstraZenecas covid-19-vaccin. Vaccinet anses för oprövat.
– Det här är en extrem situation. Vi för en dialog med socialdepartementet, men i dagsläget kan jag vare sig säga bu eller bä, säger Robert Ström, vd för Läkemedelsförsäkringen, till TT/Svenska Dagbladet.
Ström säger dock att han ”är helt övertygad” om att frågan kommer lösas innan Sverige börjar vaccinera.
Kommentar: Om ersättningsfrågan inte löses i tid kan detta möjligtvis påverka viljan att vaccinera sig.

Försvarsmakten inleder beredskapsinsats i Östersjön och på Gotland

Fokus för beredskapsinsatsen är att förstärka sjöövervakningen i Östersjön till havs och från luften. Dessutom ökas den militära närvaron på Gotland.
– Det pågår omfattande militär verksamhet i östersjöregionen, både från rysk och från västlig sida, på ett sätt som i vissa delar inte upplevts sedan kalla krigets dagar, säger Försvarsmaktens insatschef Jan Thörnqvist i ett pressmeddelande från Försvarsmakten.
Kommentar: Bra att känna till.

Omvärldsbevakning 16.10

Första fallet med patient som smittats två gånger av covid-19

Forskare i Hongkong har bekräftat att en 33-årig man smittats av covid-19 en andra gång. Enligt forskarna har mannen smittats av två olika stammar av det nya coronaviruset, skriver Dagens Nyheter och hänvisar till Bloomberg.
Mannen hade milda symtom vid första infektionen och inga symtom andra gången.
Kommentar: Kan skapa oro och väcka frågor.

Uppdatering om branden i Älvsbyn – skolor öppnar, ny brand i fabriken

I morgon, tisdag 25 augusti, öppnas förskolor, fritids och skolor i Älvsbyn igen, meddelar kommunen på sin hemsida. Under måndagen hade samtliga förskolor, fritids och skolor stängd med anledning av branden som totalförstört Polarbröds fabrik i Älvsbyn.
VMA hävdes vid lunchtid, men fortfarande är rekommendationen till allmänheten att hålla ventilation, dörrar och fönster stängda, på grund av brandrök från området.
En brand i en annan del av fabriken utbröt under måndagseftermiddagen, rapporterar bland andra Aftonbladet. Räddningstjänsten räknar med att fortsätta arbetet under måndagen och tisdagen.
Kommentar: Vi följer utvecklingen under kvällen.

Tre nya dödsfall med covid-19

Totalt har 5 813 personer med bekräftad covid-19 avlidit i Sverige, enligt TT/Svenska Dagbladet.
86 721 har bekräftats vara smittade.
Kommentar: Vi fortsätter följa utvecklingen kring smittade och döda.

Omvärldsbevakning 13.30

Uppdatering: Brand i Polarbröds fabrik i Älvsbyn

Vid 12.02 drogs VMA:t tillbaka. Dock så gäller fortfarande att allmänheten ska hålla dörrar, fönster och ventilation stängda samt att inte vistas utomhus i brandröken tillsvidare.
Kommentar: Fortsätter följa utvecklingen.

Omvärldsbevakning 10.00

Brand i Polarbröds fabrik i Älvsbyn

Sent under söndagskvällen utbröt en brand på Polarbröds fabrik i Älvsbyn i Norrbottens län. Ett VMA utfärdades vid 03-tiden då det finns en risk för ett utsläpp av ammoniak som kan orsaka andningsbesvär. Vägar till och från Älvsbyn är avstängda och tågtrafiken är stoppad. Skolor, förskolor och fritids i Älvsbyns centralort är stängda under dagen på grund av branden. Älvsbyns vårdcentral håller endast öppet för akuta besök.
Kommentar: Publicerat VMA enligt rutin och byggt ut nyheten med information från kommun, polis och Trafikverket.