Vecka 4 2020

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 26 januari


Omvärldsbevakning 21.15

Corona uppdatering

Sverige ska inte evakuera svenskar från Hubeiprovinsen, enligt UD.
- Vi gör hela tiden en kontinuerlig bedömning av behoven på plats, och just nu gör vi bedömningen att det behovet inte finns och vi har inga planer på det för tillfället, säger Erik Karlsson på UD:s presstjänst till TT.
Kommentar: Hittar inte uppgiften hos UD eller ambassaden. Om det kommer frågor i ämnet kanske vi ska kontakta UD.

Omvärldsbevakning 17.20

Coronona uppdatering

Utrikesdepartementet, UD, avråder från icke nödvändiga resor till Hubeiprovinsen i Kina. Anledningen är coronaviruset som drabbat provinsen.
Kommentar: Publicerar nyhet samt i sociala medier. Skrev även nyhet på engelska. Ändrade nyhetsflödet på både svenska och engelska sidan så att nyheten syns. TiB ringde så fort UD meddelat beslutet så vi fick ut nyheten snabbt.

Gasläcka Askersund uppdatering

Uppmaningen att hålla sig inomhus gäller inte längre.
Kommentar: Tog bort Just nu och kommenterade fb-inlägget med nyheten. Därmed är händelsen sannolikt färdighanterad för vår del.

Omvärldsbevakning 14.45

Corona uppdatering

Delar UDResklars facebook-inlägg om att ambassaden i Hongkong uppdaterat sin information. Vår länk på händelsesidan hamnar fortfarande rätt.

Gasläcka Askersund uppdatering

Polisen skriver i sin händelserapportering att produktionen i fabriken är nu stoppad vilket innebär att det inte längre läcker ut någon gas. Antar att uppmaningen att hålla sig inomhus snart kommer att tas bort. Följer.

Strömavbrott i södra Stockholm

Ett stort strömavbrott har drabbat Skärholmen i södra Stockholm, rapporterar SVT. Bland annat så har gallerior och varuhus blivit utan el. Felet väntas vara avhjälpt vid 16-tiden, enligt Vattenfall.
Kommentar: För kännedom. Kan komma frågor då ställen som drar mycket folk, Heron city och Ikea till exempel, drabbas.

Omvärldsbevakning 11.45

Gasutsläpp vid Aspa bruk i Askersund. Boende i området uppmanas hålla sig inomhus

Fick nyheten genom en pushnotis från SVT. Inget VMA eller myndighetsmeddelande. SR P4 Örebro har kortfattad information. Nerikes brandkår ingen information och Askersunds kommun hänvisar till polisen, som har bra information.
Kommentar: Initialt oklart om det fanns en uppmaning att hålla sig inomhus. Tvekade därför att publicera. När det stod klart att boende uppmanades att hålla sig inomhus publicerade jag en just nu, med länk till polisen.

Omvärldsbevakning 09.00

Ingenting att rapportera.

Lördag 25 januari


Omvärldsbevakning 23.15

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 15.55

Coronaviruset allvarligare än vanlig säsongsinfluensa

Virologen Niklas Arnberg vid Umeå universitet uttalar sig i Aftonbladet om dödligheten i det nya coronaviruset. Arnberg säger till tidningen att dödligheten för det nya coropnaviruset verkar betydligt högre än för en vanlig säsongsinfluensa. Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att spridningen inom sjukvården varit begränsad, vilket kan indikera att smittan inte sprider sig så fort generellt heller. Men han manar till försiktighet med tolkningar av siffrorna i nuläget.
– Så här tidigt ska man vara extremt försiktig när man uttalar sig om dödlighet då siffrorna kan vara helt otillförlitliga och dödlighetstalet kommer med alla sannolikhet att sjunka kraftigt,
säger han till Aftonbladet.

Så ser den svenska vårdens beredskap ut för fall av coronasmitta

Sveriges regioner följer noga rapporteringen om spridning av Coronaviruset i Kina, rapporterar Sveriges Radio. Av det tiotal personer som hittills har testats i Sverige har ingen visat sig vara smittad.  Eva Melander, smittskyddsläkare i Skåne berättar att det finns en plan för hur de skulle hantera om någon visar sig ha smittats med coronaviruset. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, följer utvecklingen och samarbetar i ett nätverk med andra myndigheter, rapporterar Sveriges Radio.

Hårt belastad sjukvård i det drabbade området

Enligt Dagens Nyheter är sjukvården i Wuhan mycket hårt belastad av hanteringen av utbrottet.
Det råder brist på sängplatser, utrustning och personal och landets myndigheter har beslutat sig för att låta bygga två nya sjukhus i Wuhan för att hantera situationen. Tidningen skriver att två
läkare i Wuhan har dött. En i sviterna efter en hjärtattack. Kolleger till läkaren menar att utmattning till följd av belastningen på vården var orsaken. En annan läkare hade arbetat med viruset och avlidit. Kinas ledare Xi Jinping varnade på lördagskvällen för att smittspridningen accelererar  och att landet tillsatt en krisgrupp som ska se över hanteringen av situationen. Gruppesor inom landet har tidigare stoppats, men från och med måndag stoppas även kinesiska gruppresor till utlandet, meddelar Sveriges Radio.

USA stänger enligt DN sitt konsulat i staden Wuhan och flera länder, däribland USA och Frankrike, planerar att ta hem sina medborgare från området.

Hong Kong stänger skolor och utlyser nödläge

I Hong Kong har nödläge förklarats till följd av viruset. Skolor kommer att hållas stängda till i mitten av februari och fem personer har bekräftats smittade där.
Kommentar: Vi följer mediernas rapportering och uppdaterar de råd som Folkhälsomyndigheten och svenska ambassader publicerar.    

Omvärldsbevakning 10.00

Coronaviruset uppdatering

Bland annat SVT  rapporterar om antalet dödsfall i Kina på grund av coronasmittan. I Wuhan byggs nu ett nytt sjukhus i rekordfart. Detta ska vara centrat för behandling av smittade. Flera städer i Hubeiprovinsen hålls isolerade av myndigheterna för att begränsa spridning av viruset. Över 50 miljoner människor i kinesiska städer påverkas av åtgärderna, skriver Aftonbladet.
Kommentar: Igår meddelade Sveriges statsepidemiolog att de bekräftade fallen av smitta i Frankrike inte förändrar bedömningen av risken att viruset skulle spridas i Sverige. Krisinformation.se håller den information vi har om coronavirus uppdaterad kontinuerligt utifrån den information myndigheterna går ut med och följer samtidigt rapporteringen i medierna. 

Fredag 24 januari


Omvärldsbevakning 21.50

Bekräftade fall av coronavirus i Frankrike

De misstänkta fall av coronavirus i Finland har idag visat sig inte vara det, enligt Dagens Nyheter. Tidningen rapporterar om två patienter i Frankrike som besökt Kina och nu har visat sig vara smittade av coronaviruset. En vårdas nu i Paris och en i Bordeaux. Se även SVT.
Kommentar: Noterar det och fortsätter följa rapporter om coronavirusutbrottet.

Skador efter jordbävning i östra Turkiet

Jordskalv med magnitud 6,8 har drabbat ett område drygt 500 kilometer öster om den turkiska huvudstaden Ankara, skriver Dagens Nyheter. Skalvet uppges ha känts i grannländerna Syrien, Libanon och Iran. Medieuppgifter gör gällande att skador skett på byggnader och enligt inrikesdepartementet har ett antal dödsfall inträffat. Dock är området i den drabbade Elazigprovinsen glesbefolkat så det kan ta tid innan myndigheterna fått överblick över skadorna. 
Kommentar: Fortsätter följa rapporter om skador och konsekvenser.

Omvärldsbevakning 15.40

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.00

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.00

Uppdatering coronaviruset

Svenska Dagbladet/TT och flera andra medier rapporterar om att två misstänkta fall av coronaviruset upptäckts i Finland. Provsvar kommer att analyseras under dagen. Enligt Kinas hälsomyndighet är antalet smittade i landet minst 830 personer, varav tillståndet för 177 av dem är allvarligt. Antal dödsfall är nu uppe i 26 personer. Svenska ambassaden i Kina har uppdaterat sin reseinformation med att svenskar på plats i Kina bör följa händelseutvecklingen och lokala myndigheters anvisningar. 
Kommentar: Vi fortsätter att följa utvecklingen kring coronaviruset och uppdaterar med ny information när sådan finns. Vi har delat UD Resklars inlägg på Facebook med ny reseinformation från Svenska ambassaden i Kina.

Torsdag 23 januari


Omvärldsbevakning 22.05

WHO avvaktar med att utlysa internationellt nödläge

Världshälsoorganisationen WHO avvaktar med att utfärda internationellt nödläge gällande coronavirusets utbrott. Situationen bedöms inte som tillräckligt allvarlig för ett internationellt nödläge, skriver Dagens Nyheter med flera. Däremot anses nödläge råda på ett nationellt plan i Kina. WHO utesluter inte heller att internationellt nödläge kan komma att utlysas om situationen förvärras. Enligt Sveriges Radio har det även rapporterats om fall av corona i Thailand, Japan, Sydkorea, Taiwan och USA.
Kommentar: Fortsätter att följa. Har uppdaterat nyheten med ny information från Folkhälsomyndigheten och Sveriges ambassad i Kina. La även till en länk till WHO:s officiella uttalande. 

Omvärldsbevakning 16.05

Första fallen av coronasmitta i Singapore och Vietnam

Minst en person i Singapore ska enligt landets hälsominister ha smittats av coronaviruset.
Mannen hade nyligen varit i Wuhan i Kina. Det resesällskap mannen färdades med har placerats i karantän. Minst en ytterligare person i staden misstänks vara smittad, uppger lokala tidningen Straits Times. Även i Vietnam har ett fall av smitta bekräftats, rapporterar SVT. Myndigheterna har ställt in stora delar av firandet av det kinesiska nyåret i huvudstaden Peking, rapporterar bland andra Sveriges Radio.  
Kommentar: Vi följer bevakningen av frågan med tanke på de frågor som kan uppstå, bland annat utifrån resor i området och hur och om det smittar.

 

Omvärldsbevakning 12.15

Flera dödsfall och omfattande strömavbrott efter oväder i Spanien

Ovädret Gloria har krävt ett antal liv på olika håll i östra Spanien med hagelstormar, mycket hårda vindar och höga vågor samt snö i bergstrakter, enligt medieuppgifter som sammanställts av sajten RSOE-EDIS. Aftonbladet rapporterar även om omfattande strömavbrott i Tarragona. 
Kommentar: Ovädret verkar ha pågått under flera dagar och konsekvenserna har uppdagats efterhand. 

Flera kinesiska städer isoleras på grund av coronaviruset

Kinesiska myndigheter har försatt grannstäder till Wuhan i karantän för att begränsa spridningen av det nya coronaviruset, skriver DN och Aftonbladet. Det innebär att människor inte får lämna städerna, kollektivtrafiken står stilla och att offentliga platser håller stängt.

Vidare skriver Aftonbladet att antalet dödsfall på grund av viruset stiger.  
Kommentar: Vi följer vilka råd Folkhälsomyndigheten och svenska ambassaden ger med anledning av detta.

Omvärldsbevakning 08.35

Ingenting att rapportera. 

Onsdag 22 januari


Omvärldsbevakning 22.05

Coronaviruset uppdatering

Inga tåg eller flyg tillåts tills vidare lämna den kinesiska staden Wuhan, rapporterar flera medier, däribland DN och Sydsvenska Dagbladet. Dessutom ställs staden in all buss-, tunnelbane- och färjetrafik. WHO avvaktar dock med beslutet om att utlysa nödläge, men kommer att återsamlas för fortsatta diskussioner imorgon torsdag. Det uppger SVT. 
Kommentar: Fortsätter att följa. WHO kan eventuellt komma att utlysa ett nödläge (PHEIC) imorgon torsdag.

Omvärldsbevakning 16.40

Kinesiska myndigheter avråder från resor till och från Wuhan

Kinesiska myndigheter avråder från resor från och till den coronavirusdrabbade staden Wuhan, uppger BBC.
– Basically, do not go to Wuhan. And those in Wuhan please do not leave the city, säger Li Bin, biträdande minister vid Kinas hälsokommision till BBC.
Kommentar: Viktig information för svenskar som reser i Kina. I vår nyhet länkar vi till Sveriges ambassad som har information för svenskar som reser i Kina.

Omvärldsbevakning 13.00

Uppdatering coronaviruset

Kinesiska myndigheter uppmanar allmänheten att inte färdas in och ut ur Wuhan, staden där 9 personer avlidit som följd av coronaviruset, skriver BBC. Folkhälsomyndigheten följer läget och menar att risken att viruset kommer till Sverige är mycket låg, men i och med att många reser runt i världen går det inte att utesluta. Sveriges ambassad i Kina rekommenderar svenskar på plats att undvika marknader där djur och fjäderfä finns och att undvika kontakt med personer som har symtom på luftvägsinfektion.
Kommentar: Vi fortsätter att följa utvecklingen och samla myndigheternas information i vår nyhet om coronaviruset.

Omvärldsbevakning 08.50

Explosion i bostadshus i Norrköping

Strax efter klockan sex på onsdagsmorgonen inträffade en kraftig explosion i ett trapphus till ett bostadshus i Hageby i Norrköping, skriver Norrköpings kommun på sin hemsida.
Flera personer har fått lindriga skador, uppger räddningstjänsten. De boende i trapphuset har evakuerats.
Händelsen rapporteras i de flesta medier, bland annat SR P4 Östergötland.
Kommentar: Om kommunen upprättar krisstöd eller motsvarande kan vi publicera en nyhet om detta.

Coronaviruset

Antal bekräftade sjukdomsfall är i nuläget 440, av dessa har 9 personer avlidit enligt kinesiska myndigheter. Samtliga dödsfall har skett i Hubei provinsen där Wuhan ligger. Övriga länder som rapporterat sjukdomsfall av Coronavirus är: Japan 1, Sydkorea 1, Thailand 3, USA 1 och Taiwan 1 . En särskild WHO-kommitté ska mötas i dag och fatta beslut om huruvida nödläget ska utlysas. Wuhan där utbrottet startade ställer in firande av det kinesiska nyåret, uppger DN.
Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten, i SVT:
Överdriver medierna ofta riskerna?
– Det finns en tendens att överdriva, men det är också svårt i början att veta vem som har rätt. Det florerar olika uppgifter om viruset att sprids från människa till människa. Mycket tyder på att så är fallet, men viruset verkar spridas från en lokal källa och inte särskilt effektivt.
Är världen bättre rustad att hantera smittspridning numera ?
– Absolut. Vi har helt andra möjligheter att hantera dessa frågor eftersom informationen är bättre och snabbare.
Kommentar: Vi följer händelseutvecklingen.

Tisdag 21januari


Omvärldsbevakning 22.30

En sjuk av coronavirus i USA - viruskontroller inte aktuellt i Sverige än

En man från nordvästra USA har insjuknat i det nya coronaviruset efter en resa till Kina. Enligt Aftonbladet insjuknade mannen i lunginflammation efter hemkomsten i förra veckan. I en intervju i DN säger Folkhälsomyndigheten att viruskontroller av flygpassagerare till Sverige inte är aktuellt.

– Sverige avvaktar, vi tycker inte att det är aktuellt med åtgärder nu. Vi ser viruset framför allt som lokalt för Kina, och att sannolikheten för att det skulle komma hit nu är liten. Men vi följer utvecklingen, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Swedavia har beredskap för screening och har löpande kontakt med Folkhälsomyndigheten och smittskyddet i regionerna.

Viruset har hittills bekräftats i fem länder, sex personer har avlidit och fler än 300 smittats.

Kommentar: Flera länder har börjat screena flygpassagerare, eller är på gång. I morgon onsdag håller WHO möte för att besluta om de ska utlysa nödläge pga smittan. Krisinfo följer läget för ev. kommande publiceringar.

Omvärldsbevakning 16.30

Ingenting nytt att notera.

Omvärldsbevakning 12.30

Nya coronaviruset: WHO möts i morgon onsdag

Sex dödsfall har inträffat i det nya coronaviruset Corona Wuhan, rapporterar Aftonbladet. Uppgifterna om antalet smittade varierar från tvåhundra till trehundra. BBC skriver att Kinas politiska ledare gått ut med uppmaning till tjänstemän i smittskyddssektorn att inte mörka antalet fall. I morgon onsdag kommer världshälsoorganisationen WHO  ha ett möte för att besluta om utbrottet ska förklaras utgöra ett internationellt nödläge.
Kommentar: Intresset för utbrottet är internationellt stort och bland andra Folkhälsomyndigheten har publicerat information om det nya coronaviruset. Vi har ännu inte fått många frågor om det men medierna bevakar frågan och vi följer rapporteringen om detta. 

Omvärldsbevakning 10.30

Explosioner i bostadshus i Stockholm uppföljning

Stadsdelsförvaltningen ordnar krisstöd för drabbade av nattens explosioner.
Kommentar: Publicerar nyhet och i sociala kanaler. Se även tidigare anteckning.

Omvärldsbevakning 09.00

Explosioner i bostadshus i Stockholm

Två explosioner skedde vid 02.30-toden i natt i två bostadshus i nordvästra Stockholm, Kista respektive Husby. En person har förts till sjukhus med lindiga skador, rapporterar SR.
Enligt DN så evakuerades ett 50-tal personer på grund av rasrisk. Dessa ska dock kunna återvända under dagen.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor.

Stor lavinfara

Stor lavinfara Abisko/riksgränsfjällen samt västra Vindelfjällen, uppger Lavinprognoser.
Kommentar: För kännedom.

Coronaviruset

En fjärde person rapporterars ha dött av det kinesiska coronaviruset, enligt SVT. På ett par flygplatser runt om i världen har man börjat screena passagerare (alltså undersöka om de har feber) som kommer med direktflyg från Wuhan i Kina, varifrån smittan tros komma. Sverige har inga direktförbindelser med Wuhan.
Kommentar: Vi följer utvecklingen. Men än så länge finns det inget som tyder på att smittan kommer att drabba Sverige, enligt Läkemedelsverket, och därför avvaktar vi publicering.

Måndag 20 januari


Omvärldsbevakning 22.30

På onsdag håller Världshälsoorganisationen WHO krismöte om det nya coronaviruset, uppger SR Ekot. Vid mötet avgör WHO om viruset ska klassas som ett internationellt hot mot människors hälsa. Folkhälsomyndigheten följer utbrottet.
Kommentar: För kännedom, om det kommer frågor från allmänheten och för vår vidare bevakning.

Omvärldsbevakning 16.30

Coronaviruset smittar mellan människor

Det kinesiska coronaviruset smittar mellan människor, meddelar en forskare vid Kinas folkhälsomyndighet, uppger SVT. 
Kommentar: Vi följer detta. 

Varning för kvicksilver i hudblekande krämer

Läkemedelsverket varnar för kvicksilver i sex hudblekande krämer. Kvicksilvret kan lagras i kroppen och ge allvarliga skador på bland annat njurarna och nervsystemet.
Kommentar: Vi publicerar en nyhet på sajten.  

Omvärldsbevakning 12.20

Inget att rapportera. 

Omvärldsbevakning 09.00

139 nya fall av Corona-viruset - första fallet i Sydkorea

Enligt Kina har 139 nya fall av coronaviruset upptäcktes i helgen, skriver bland andra Göteborgs-Posten/TT. Man har även upptäckt ett första fall i Sydkorea. Totalt rör det sig om över 200 smittade och tre döda. Sannolikheten ökar för att smittan sprids från människa till människa, menar Alexandra Phelan, forskare i global hälsa vid amerikanska Georgetown University.

Centrum för global analys av infektionssjukdomar (MRC) vid Imperial College i London menar att siffran över smittade kan vara så stor som 1 700 och enligt Alexandra Phelen kan denna siffra stämma.
Kommentar: Vi följer detta noggrannt.