Vecka 41 2020

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 11 oktober


Omvärldsbevakning 20.30

Skola i Göteborg stänger efter dödshot

Efter ett anaonymt dödshot riktat mot elever via Instagram har en skola i Landala i Göteborg valt att hålla stängt i morgon. Cirka 800 elever påverkas, rapporterar SVT med flera.
Kommentar: Kan leda till frågor. Hotets vidd framkommer inte. 

Långtidssjuka med covid-19-symtom riskerar utförsäkras

De personer som varit sjuka i covid-19-symtom i mer än 180 dagar riskerar nu att utförsäkras från Försäkringskassan. Det skriver SVT med flera. Försäkringskassan uttrycker också ett behov av mer kunskap om långtids-covid, för att kunna göra bedömningar. 
Kommentar: kan bli snackis.

Omvärldsbevakning 14.30

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 10.30

Översvämningar i Umeå

Kommentar: Läget är fortfarande problematiskt i Umeå, låter därför puff på startsidan ligga kvar.

Lördag 10 oktober


Omvärldsbevakning 21.30

Mer regn väntas över översvämmat Umeå

Vi har tidigare under dagen noterat översvämningarna i Umeå. På lördagseftermiddagen började läget stabiliseras i de drabbade områdena i kommunen och vattennivåerna börjat sjunka. Ett lågtryck drar sig nu sakta norrut och tidigt imorgon väntas det ligga över Umeåtrakterna, rapporterar TT/Sydsvenskan. 
Kommentar: för kännedom.

Omvärldsbevakning 16.15

Hackerattack mot Sveriges Radios Twitterkonton

Flera av Sveriges radio twitterkonton blev på lördagen utsatt för en hackerattack, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Konton som tillhör SR Ekot, SR Ekonomi samt SR Politik har publicerat flera inlägg som inte ska komma från redaktionerna. 
Kommentar: för kännedom.

Omvärldsbevakning 13.00

Nationella bombskyddet tillkallat i Trångsund, Huddinge kommun

Polisen har spärrat av ett område vid Trångssund torg och Trångsunds station efter att ett misstänkt farligt föremål har hittats, rapporterar Aftonbladet. Nationella bombskyddet har tillkallats för att undersöka om det rör sig om ett farligt föremål eller ej. Under arbetet kan trafiken komma att begränsas, stoppas eller ledas om.
Kommentar: vi följer. 

Kritiserad nationsfest inställd

Den fest som skulle ha gått av stapeln på Stockholms nation i Uppsala i dag har ställts in, rapporterar Sveriges Radio P4 Uppland. Runt 400 personer förväntades närvara på festen.
Kommentar: Den nu inställda festen möttes av hård kritik från både läkarhåll och allmänheten.

Tvärån på Rödäng i Umeå svämmar över

Det är stora problem med översvämningar i Umeå just nu, rapporterar SVT Nyheter Västerbotten. Flera dammar och vattendrag  svämmar över. Just nu är det akut på Rödäng i Umeå där Tvärån håller på att svämma över. Räddningstjänsten har arbetat med att få bort vattnet sedan i natt, och kommer nog att behöva jobba med det hela helgen, tror Anna Dahlberg, inre befäl vid räddningstjänsten.
Kommentar: Vi har lagt in ett översvämningsblock på startsidan. 

Omvärldsbevakning 10.00

Var tredje svensk säger nej till corona-vaccin

Enligt en ny undersökning från DN/Ipsos uppger mer än var tredje svensk att de trodligen eller helt säkert kommer att avstå från att vaccinera sig mot covid-19. Mätningen visar på en mer negativ inställning till coronavaccinet än en liknande undersökning som gjordes på uppdrag av MSB i somras.
Kommentar: tämligen stor minoritet visar sig vara skeptisk mot corona-vaccin.

Nya råd för äldre och andra riskgrupper kommer snart

Folkhälsomyndigheten håller på att ta fram nya råd till äldre och andra med förhöjd risk vid covid-19, säger Anders Tegnell i en intervju med SVT. 
– Många äldre har kanske isolerat sig ännu mer än man skulle behöva. Man kan ju faktiskt vara ute och träffa folk utan problem så länge man håller avstånd, säger han.
Då smittotalen just nu visar på en uppåtgående trend har myndigheten valt att avvakta med eventuella förändringar.
Kommentar: kan ge upphov till frågor från allmänheten.

Bus eller godis-rundor är inte lämpligt i år

Enligt Folkhälsomyndigheten är det inte lämpligt att gå bus eller godis-rundor i år, rapporterar Sveriges Radio Ekot. 
– Jag är tveksam till om man ska gå bus eller godis. Vi vet att det kan vara en kontaktsmitta. Man kan möjligtvis gå bus eller godis till folk man redan känner, som man är i samma klass som, men inte till ett stort antal individer som man inte känner. Man får försöka hitta och anpassa så att det blir innehåll för barnen men att man gör det smittsäkert, säger Karin Tegmark Wisell, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.
Kommentar: för kännedom.


Omvärldsbevakning 21.30

Madrid stängs ned igen

Efter att det regionala styret i Madrid gått till domstol och upphävt ett regeringsbeslut om delvis karantän av huvudstaden har nu Spaniens regering utlyst undantagstillstånd för att kunna återinföra en nedstängningen. Det handlar om 15 dagars partiell nedstängning i Madrid och omkringliggande städer. 
Kommentar: För kännedom om svenskar hör av sig.

Omvärldsbevakning 16.30

Coronautbrott på sjukhus i Luleå

Tio medarbetare på Sunderby sjukhus i Luleå har bekräftad covid-19. Nu genomförs smittspårning för att utröna om även patienter kan ha smittats.
Kommentar: Kan leda till frågor.

Inga gränskontroller mot Danmark

Trots att Danmark rödlistar stora delar av de svenska regionerna igen kommer de strikta gränskontrollerna inte att återinföras. Dansk polis fortsätter dock med stickprovskontroller. Detta gäller dock inte flyg, där varje passagerare kontrolleras.
Kommentar: För kännedom vid frågor.

Omvärldsbevakning 13.00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 08.30

Pressträff med högskoleministern efter coronautbrott på högskolor

Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, håller på fredagen en pressträff tillsammans med Folkhälsomyndigheten och Sveriges förenade studentkårer, skriver TT/Aftonbladet. Detta med anledning av den senaste tidens ökade smittspridning bland högskolestudenter, bland annat på Mälardalens högskola i Västerås och Linköpings universitet.
Kommentar: Vi bevakar och ser om det bör följas upp med nyhet.

Torsdag 8 oktober


Omvärldsbevakning 21.30

Akut blodbrist på Sahlgrenska sjukhuset

I Västra Götalandsregionen har antalet blodgivare sjunkit under coronapandemin vilket är en av anledningarna till det anstränga läget skriver Dagens Nyheter. Förbättras inte läget kan sjukhuset behöva ställa in planerade operationer.
Kommentar: För kännedom.

FHM:s generaldirektör i Aktuellt

Under kvällen medverkade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson i SVT:s Aktuellt och sa bland annat att hårdare lokala restriktioner kan komma att införas. Exempelvis kan det handla om en stark avrådan från att handla i köpcentrum och resa med kollektivtrafik på orter med hög smittspridning, rapporterar SVT. Carlson sa också att årets julfirande måste vara dämpat och det får inte vara för många människor.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 16.30

Pandemin tar ny fart i Sverige

Smittspridningen i Sverige tar ny fart. Även inom sjukvården syns en liten ökning. I Uppsala syns tecken på en kraftig ökning i smittspridningen, rapporterar SvD/TT. 
Kommentar: För kännedom.

Försvarsministern kallas till utfrågning om Estonia

En majoritet i riksdagens försvarsutskott har enats om att ställa frågor till försvarsminister Peter Hultqvist om Estoniakatastrofen rapporterar Dagens Nyheter. De frågor som ska ställas till försvarsministern är: 1. När blev informationen om transporter av militär materiel ombord M/S Estonia känd på regeringsnivå? 2. Har några av de efterföljande besluten, som bärgningsfrågan, i så fall påverkats av dessa transporter? 3. Fanns det känslig last ombord på M/S Estonia när färjan förliste? 4. Vad har regeringen dragit för slutsats av de militära transporternas betydelse för M/S Estonias förlisning. 5. Finns militär sekretess kring M/S Estonias förlisning och hennes känsliga last? 6. Var man från svensk sida tidigt efter M/S Estonias förlisning nere och undersökte färjans känsliga last, och finns det sekretess om detta? 
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 13.30

Inga lättade publikrestriktioner

Från den 15 oktober skulle lättnader införas som tillät större publik på vissa arrangemang. Idrottsarenor skulle till exempel kunna ta in sittande publik på upp till 500 personer med ett avstånd på en meter. Men i dag meddelade regeringen att man skjuter på beslutet, rapporterar SVT nyheter och flera andra medier.
Kommentar: Vi skriver nyhet på detta när den publiceras på regeringen.se.

Omvärldsbevakning 12.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.45

Inget att notera.

Onsdag 7 oktober


Omvärldsbevakning 20.50

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.30

Allmän smittspridning i Uppsala

Enligt Aftonbladet meddelade region Uppsala under dagens presskonferens att man nu ser en allmän smittspridning inom alla åldersgrupper i regionen.
Kommentar: Inväntar eventuellt pressmeddelande för mer information.

Omvärldsbevakning 12.10

Operationer stoppas på Akademiska sjukhuset

Akademiska sjukhuset i Uppsala stoppar planerade operationer och icke nödvändig behandling på grund av att fall av covid-19 upptäckts, rapporterar SVT. Sjukhuset kan behöva gå upp i stabsläge.
Kommentar: Vi följer regionens information. De har presskonferens i eftermiddag.

Ökad smittspridning i Skåne

Spridningen av covid-19 i Skåne ökar, meddelar SVT. Belastningen på sjukvården har dock inte ökat.
Kommentar: Vi kommer lägger ut en notis från Region Skåne på sidan för regionala nyheter på Krisinformation.se. 

Omvärldsbevakning 08.40

Nya regler om coronasmitta i hemmet dröjer på vissa håll

I flera regioner dröjer de nya förhållningsreglerna om att ungdomar och vuxna som bor tillsammans med en coronasmittad ska stanna hemma en vecka. Ungefär hälften av landets regioner börjar nu använda de nya förhållningsreglerna för att minska risken för smittspridning, men på flera håll dröjer det, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Ekot har frågat landets smittskyddsläkare när de nya rekommendationerna börjar tillämpas. Regionerna Jämtland Härjedalen och Gotland började redan i torsdags, i till exempel Västra Götalandsregionen och Region Norrbotten är förhoppningen att vara igång under veckan, och Region Uppsala startade i måndags. 
Kommentar: Bra att känna till.  Kan komma frågor från allmänheten om att förhållningsreglerna dröjer i flera regioner.

Oroande ökning samtidigt som restriktioner ska lättas

Antalet fall av covid-19 har ökat den senaste tiden ibland annat Stockholm, Skåne, Örebro och Uppsala, skriver Aftonbladet/TT. Samtidigt kommer reglerna för begränsning av antalet deltagare vid publika arrangemang lättas upp. På torsdag väntas även besked om ifall lättnader även kan ske för större evenemang som konserter och idrottsmatcher.
Kommentar: Det här kan ju ge upphov till frågor och kritik mot att restriktionerna lättas. Vi följer vad för sorts besked som kommer från myndigheterna.  

Tisdag 6 oktober


Omvärldsbevakning 21.00

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.40

Smittan ökar bland unga

Enligt Folkhälsomyndigheten syns just nu en ökning av smitta i både Stockholm, Uppsala och Malmö. Detta kan inte enbart bara förklaras med ökad testning. Statsepidemiolog Anders Tegnell berättar att det spridning syns på universitet och högskolor samt inom lagidrott, skriver DN.
Kommentar: Vi följer de regionala utbrotten.

Vaccin kan vara klart innan årets slut, enligt WHO

Ett covid-vaccin tros vara klart innan året är slut. Det uppgav WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreysus i samband med att organisationen avslutade ett två dagar långt möte om coronahanteringen, skriver TT-Aftonbladet. WHO granskar för närvarande nio olika vaccin. Flera av dessa nio genomgår just nu fas-3-studier.
Kommentar: Höstens och vinterns stora pandemifråga.  

Omvärldsbevakning 12.00

Europeiska läkemedelsmyndigheten påbörjar granskning av ytterligare ett vaccin

Läkemedelsverket skriver att den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA inleder en till utredning av ett vaccin mot covid-19. Det handlar om ett vaccin som är utvecklat av företaget BioNTech i samarbete med Pfizer. EMA nu ska ganska forskningsdatan som har kommit fram. Det går ännu inte att säga om vaccinet är säkert eller effektivt.
Kommentar: Vi fortsätter att följa vaccinutvecklingen. 

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att rapportera.

Måndag 5 oktober


Omvärldsbevakning 21.45

Viktigt meddelande till allmänheten i Svedala

En fordonsbrand i centrala Svedala skapar rökutveckling från ett batteri. Branden beräknas pågå i några timmar. Ett Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, har gått ut där räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga fönster dörrar och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
Kommentar: Publicerat i våra kanaler enligt rutin.

Allt fler restriktioner i Europa

Ungefär var tionde människa i världen kan ha haft covid-19. Det är WHO:s senaste bedömning. Det innebär att många ännu inte haft viruset. I Europa kommer allt fler restriktioner nu i takt med att smittan ökar, rapporterar Ekot.  Frankrike inför till exempel alltfler åtgärder mot smittspridningen. I Paris är varningsnivån nu den högsta. Nästan var tredje intensivvårdsplats där är upptagen av en covidpatient och situationen har inte förbättrats sen förra veckan. I dag presenterades nya restriktioner med stängda barer och kaféer i huvudstaden under två veckor, från och med imorgon. I grannlandet Spanien berörs nästan fem miljoner människor av restriktioner som införts i Madridområdet i dagarna.
Kommentar: Restriktionerna kan påverka svenskar som befinner sig i Frankrike och Spanien.

Omvärldsbevakning 16.15

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.00

Testningen ligger tillfälligt nere i flera regioner

Under måndagen har det varit störningar i Labportalen, det system som flera regioner använder för elektronisk hantering av covid-19-tester. Just nu finns det ingen prognos för när felet kan vara åtgärdat. 
Kommentar: Om vi skulle få frågor om detta. 

Omvärldsbevakning 11.00

Avloppsvattnet visar på kraftig virusökning i Stockholm

Mätningar i Stockholms avloppsvatten visar att virussmittan har fördubblats i Stockholm under september. Den närmare sig nu de höga nivåer vi hade i våras, skriver DN.
– Vi kan i studien konstatera att vi ser en mycket tydlig ökning av antalet fall av covid-19 i samhället, som inte beror på att fler har testats, säger Zeynep Cetecioglu Gurol, universitetslektor och KTH-forskare.

Omvärldsbevakning 09.00

Restriktioner blir kvar minst ett år

Enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson kommer de restriktioner som införts för att minska smittspridningen i Sverige ligga kvar ett bra tag. 
– Vi får räkna med att åtgärder mot coronaspridningen kommer ligga kvar lång tid, vi pratar om åtminstone ett år fram. De åtgärder man vidtar ute Europa är inte hållbara, vi försöker hitta ett läge som ligger stadigt och som håller nere spridningen, vi får inte bort den men vi kan hålla nere den på en rimlig nivå, sa han i en intervju med Agenda på söndagskvällen.
Kommentar: Inte oväntat, men ändå bra att tänka på.