Vecka 43 2020
Söndag 25 oktober
Omvärldsbevakning 21.50
Inget nytt att notera.
Omvärldsbevakning 16.00
Spanien utfärdar hälsonödläge – smittspridningen ökar i Europa
Spaniens regering beslutade på söndagen att på nytt införa ett hälsonödläge, skriver bland andra DN. Hälsonödläget gäller i 15 dagar till att börja med. Till skillnad från i våras, när liknande restriktioner infördes, stängs inte gränserna och för att skydda turismen kommer restriktionerna inte att tillämpas lika hårt på Kanarieöarna. Men de nya reglerna innebär förbud mot folksamlingar på fler än sex personer. Dessutom införs nattliga utegångsförbud och resor mellan olika regioner kan stoppas av provinsledningarna.
DN skriver också om öka smittspridning på många andra håll i Europa. 25 länder har den senaste veckan registrerat det högsta antalet smittade under ett dygn. Statistiken kan till viss del kan förklaras med att fler nu testas men WHO uppmanar ledare att vidta åtgärder På söndagen skärpte även Italien sina nationella restriktioner, dessa börjar gälla på måndag. Där måste bland annat restauranger avsluta sin servering klockan 18 och biografer, teatrar och pooler måste hålla stängt.
Kommentar: Nya restriktioner i europeiska länder påverkar svenska resenärer, i synnerhet under höstlovet. Har delat ett Facebookinlägg från UD Resklar om de förändrade reglerna i många länder.
Omvärldsbevakning 10.00
Inställd färjetrafik mellan Danmark och Sverige
Sundsbussarna ställer tillfälligt in sin färjetrafik mellan Helsingborg och Helsingör efter torsdagens besked om skärpta inreseregler till Danmark, rapporterar bland andra SVT. Det är oklart hur länge stoppet kommer att pågå.
Kommentar: För kännedom, som konsekvens av de uppdaterade restriktionerna i Danmark.
Fler ska coronatestas i Uppsala län
Region Uppsala får bättre möjligheter att analysera coronatester från och med nästa vecka, skriver SVT. Efter en överenskommelse med Folkhälsomyndigheten kommer cirka 4000 prover per vecka att skickas för analys till ett laboratorium i Stockholm. Region Uppsala kan just nu analysera omkring 5 000 prover per vecka men tider för provtagning har snabbt tagit slut och den bristande kapaciteten har lett till klagomål.
Kommentar: Testkapaciteten i hela landet är en uppmärksammad fråga som berör många.
Lördag 24 oktober
Omvärldsbevakning 21.00
Rapporter om att råden inte efterföljs i Uppsala
Både SVT och Aftonbladet rapporterar om att de skärpta corona-råden inte efterlevs i Uppsala. Samtidigt fortsätter trycket öka på Akademiska sjukhuset.
Kommentar: Det är bara att fortsätta påminna. Just nu har vi en instastory där läsare får tipsa om hur man kan ha en fin helg och ändå följa restriktionerna. Delat många bra svar!
Fler än väntat reser utomlands på höstlovet
Enligt Sveriges Radio har fler än väntat valt att resa utomlands på höstlovet, som precis har börjat.
Kommentar: För kännedom och eventuellt att koppla ihop med ovan - många orkar inte längre bry sig om råden och rekommendationerna och riskerar en högre smittspridning som följd.
Omvärldsbevakning 15.30
Inget nytt.
Omvärldsbevakning 10.00
75 000 färre operationer genomförda
Enligt Sveriges Radio genomfördes 75 000 färre planerade operationer mellan mars och fram till dagens datum det här året jämfört med samma period året innan. Detta som en effekt av pågående pandemi. De operationer som ska ha minskat mest i antal är knäledsoperationer, gråstarr och höftprotesoperationer. Detta har lett till långa köer.
Kommentar: Fråga som kan oroa. Viktigt att fortsätta lyfta att akut vård fortfarande genomförs och att den som behöver vård ska söka den för bedömning.
Fredag 23 oktober
Omvärldsbevakning 21.30
Fullbelagd intensivvårdsavdelning i Uppsala
SVT rapporterar att nio patienter för närvarande vårdas på IVA på Akademiska sjukhuset och en patient har flyttats till ett annat sjukhus. Antalet är inte är lika högt som i våras då 26 patienter vårdades som mest, läget är ansträngt och allvarligt säger en läkare till SVT.
Kommentar: Läget är fortsatt besvärligt i Uppsala.
Ny studie: Kvinnor drabbas oftare av långvarig covid-19
Enligt en ny och delvis svensk studie drabbas kvinnor oftare av långvariga symtom av covid-19, skriver Aftonbladet. Risken är störst för kvinnor mellan 50 och 60 år. Enligt studien är det inte ovanligt med långvariga symtom efter covid-19, en av sju smittade har symtom längre än fyra veckor. Studien har ännu inte publicerats i någon vetenskaplig tidskrift.
Kommentar: För kännedom, om vi får frågor i sociala medier.
Nya coronarestriktioner i Danmark: max 10 får samlas och krav på munskydd inomhus
Danmarks statsminister Mette Frederiksen meddelade ikväll att krav på munskydd i offentliga miljöer inomhus, exempelvis i butiker, biografer och skolor, kommer att införas, rapporterar TT/DN. Ett förbud mot alkoholförsäljning efter klockan 22 införs, dessutom sänks gränsen för hur många som får samlas vid ett och samma tillfälle från 50 till 10 personer.
Kommentar: De nya kraven i Danmarks kommer antagligen att diskuteras i Sverige. Kan eventuellt komma frågor och synpunkter om besluten i sociala medier.
Minkar smittade av corona
Coronasmittad mink har upptäckts i Sverige, uppger SR Ekot. Jordbruksverket har tagit prover vid en minkfarm i Sölvesborg, samtliga fem minkar som provtogs vid sista tillfället var smittade med coronaviruset. Troligen har smittan kommit in via människor. I Nederländerna och Danmark har smittspridning mellan minkar och människor resulterat i massavlivning och stängning av minkfarmar. Jordbruksverket tror för närvarande inte att det blir aktuellt med massavlivning i Sverige, provtagning kommer att ske vid fler besättningar.
Kommentar: Om avlivning blir aktuellt kan detta orsaka reaktioner hos allmänheten, kanske även kan komma frågor om smittan kan överföras till eller från andra djur. I Jordbruksverkets FAQ finns svar om smitta och djur.
Högt förtroende för myndigheterna under corona, visar ny rapport
Under april-juni genomfördes en extrainsatt SOM-undersökning om coronaviruset (Samhälle-Opinion-Medier), där en stor del handlar om svenskarnas förtroende för olika aktörer. Enligt Göteborgs universitet visar undersälningen att 81 procent av svenskarna hade högt förtroende för Folkhälsomyndigheten och 72 procent för 1177 Vårdguiden.
Kommentar: Svenskarnas förtroende för myndigheterna är en viktigt del i att få människor att följa rekommendationer och råd.
Omvärldsbevakning 16.00
Inget nytt att notera.
Omvärldsbevakning 13.15
Var tredje region saknar allmänt antikroppstest
I sju av Sveriges 21 regioner erbjuder man inget allmänt test för antikroppar, skriver Nya Wermlands-Tidningen, enligt GP/TT . De regioner som saknar test är Västerbotten, Jämtland Härjedalen, Dalarna, Värmland, Östergötland, Gotland och Blekinge.
I Värmland planerar man nu att börja testa riskgrupper.
– Det är steg två enligt Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning. Och anledningen till att det ser olika ut i landet är för att vi har en ojämn smittspridning. Vissa regioner har varit hårdare drabbade än Värmland. Vi har haft "tur" med inte lika många sjuka, säger chefläkaren Charlotta Nelsson till tidningen.
Kommentar: För kännedom.
Tegnell uppmanar till eftertänksamhet kring höstlovsresor
Under gårdagens presskonferens presenterade statsepidemiolog Anders Tegnell några riktlinjer inför veckans höstlov, skriver DN. Man ska bland annat undvika att resa med kollektivtrafiken och boka platsbiljetter.
– Stanna hemma om du har symtom, se till att du kan isolera dig även dit du åker om du får symtom, tänk på att inte belasta sjukvården där. Och även om vi inte längre har några råd och rekommendationer på plats, ska man träffa äldre anhöriga så är det viktigt att tänka igenom hur man gör det, så man inte utsätter någon för onödig risk, säger han.
Folkhälsomyndigheten föreslår att demenssjuka med covid-19 ska kunna isoleras
Enligt myndighetens chefsjurist Bitte Bråstad förstår inte demenssjuka att de kan smitta andra. Det finns rapporter om äldreboenden som stängt in smittade i lägenheter. Men smittskyddslagen medger endast detta när det gäller regionernas vårdinrättningar, till exempel sjukhus.
Kommentar: Bra att känna till att det kan komma en sådan lagändring
Omvärldsbevakning 09.00
VMA: Brand i ICA-butik i Järvsö
Det brinner i en ICA-butik i Järvsö, Ljusdals kommun i Gävleborgs län. Räddningsledaren uppmanar människor att gå inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation.
Kommentar: Vi har skrivit nyhet och delat i sociala medier.
Andra våg har nått Europa
Vi ser nu en andra våg av smitta i Europa, enligt Agoritsa Baka, expert på krisberedskap på EU:s smittskyddsenhet ECDC. Myndigheten förväntar sig en ökad smittspridning och att fler kommer att behöva intensivvård, rapporterar Sveriges Radio.
– De fall vi upptäcker nu har blivit sjuka för minst en vecka sedan. Det betyder att vi aldrig tittar på en riktigt aktuell situation utan bara på en så aktuell bild som det är möjligt att få. Det här betyder att vi förväntar oss en förvärrad situation, säger hon.
Kommentar: Vi följer. Kan leda till oro hos allmänheten.
Torsdag 22 oktober
Omvärldsbevakning 21.25
Skåne fortsätter att följa 50-regeln
Idag meddelade regeringen att publiktaket höjs till 300 personer efter den 1 november men i Skåne kommer man fortsätta att följa regeln om max 50 personer i publiken vid kultur- och idrottsevenemang, skriver Kvällsposten. Med tanke på det höga smittoläget i Skåne tycker inte regionstyrelsens ordförande i Region Skåne, Carl-Johan Sonesson, att det är läge just nu att öka publikantalet.
Kommentar: Kan skapa frågor.
Frankrike utökar nattligt utegånsförbud
Totalt påverkas 46 miljoner människor rapporterar bland annat BBC News. Utökningen görs i syfte att minska smittspridningen i landet som de senaste dagarna rapporterar över 20.000 nya fall. Utegångsförbudet gäller nu i ytterligare 38 administrativa områden och gäller mellan klockan 21.00 och 06.00.
Kommentar: För kännedom.
Norge avråder från resor till hela Sverige
Från och med lördag så avråder Norge från resor till hela Sverige då även resor till Kalmarregionen avråds. Hela Sverige är därmed rödlistat. Alla som reser in i Norge från Sverige måste sitta i tio dagars karantän rapporterar SvD/TT.
Kommentar: Bra att känna till.
Omvärldsbevakning 16.50
Uppdatering: Misstänkt farligt föremål på pendeltåg stoppar tågtrafik
Nu är avspärrningarna vid Gnesta station hävda och tågtrafiken rullar åter. Inget farligt föremål hittades rapporterar Sveriges Radio P4 Stockholm.
Kommentar: För kännedom.
Inte aktuellt med lokala skärpningar i Skåne
Statsepidemiologen Anders Tegnell sa under dagens presskonferens att det inte är akutellt med några lokala skärpningar av råden i Skåne rapporterar Sveriges Radio P4 Malmöhus.
Kommentar: För kännedom.
Danmark stänger gränsen för Skåne
Den danska regeringen har beslutat om nya restriktioner för in- och utresande till landet. Anledningen är den höga smittspridningen i Skåne, rapporterar bland annat Sveriges Radio.
Kommentar: För kännedom. Kan skapa frågor till oss.
Höjning av publiktak och återinfört förbud för offentliga danstillställningar
Regeringen meddelade idag att taket för sittande publik höjs till 300 personer på kultur- och sportevenemang. För att förhindra trängsel på nattklubbar har regeringen även beslutat att offentliga danstillställningar för fler än 50 personer åter ska förbjudas. Besluten gäller från den 1 november.
Kommentar: Om detta har vi skrivit nyhet och delat i sociala medier.
Omvärldsbevakning 12.50
Misstänkt farligt föremål på pendeltåg stoppar tågtrafik
Ett misstänkt farligt föremål har hittats på ett pendeltåg som står på Gnesta station, söder om Stockholm. Det skriver polisen på sin hemsida.
Tåget och perrongen har utrymts och platsen är avspärrad. Polispatruller är på plats för att utreda föremålet. Just nu inväntar man ersättningsbussar, som ska ta resenärerna vidare. För nuvarande stannar inga tåg vid stationen, rapporterar Aftonbladet.
Kommentar: Vi följer händelsen.
Ny rapport: Rekommendationerna har lett till sämre psykisk hälsa
Rekommendationerna för de äldre i samband med coronapandemin har minskat trycket på sjukvården men också lett till sämre hälsa för dem som är över 70 år. Det visar en ny rapport från Folkhälsomyndigheten. Rapporten är en av anledningarna till att rekommendationerna på torsdagen togs bort, rapporterar SVT nyheter.
Kommentar: Vi länkar till rapporten i vår nyhet, se nedan.
Omvärldsbevakning 08.40
Särskilda rekommendationer för 70-plussare tas bort
Vid en pressträff på torsdagsmorgonen meddelade socialminister Lena Hallengren att personer över 70 år och andra riskgrupper nu omfattas av samma rekommendationer som resten av befolkningen. Det rapporterar bland annat Sveriges Radio.
Kommentar: Folkhälsomyndigheten har lagt ut information om ändringen här. Vi skriver nyhet och ändrar på händelsesidan.
Onsdag 21 oktober
Omvärldsbevakning 21:00
Försäkringskassans beslut om läkarintyg
Region Skåne kräver att Försäkringskassan drar tillbaka beslutet att återinföra krav på läkarintyg i ett öppet brev till myndigheten.
Källa: SR Nyheter
Så kallad "familjekarantän" i Västra Götaland
Smittskyddsläkaren använder begreppet "förhållningsregler till hushållskontakter" men från och med onsdag uppmanas alla i hushållet stanna hemma från arbete eller gymnasieskola i sju dagar om någon blir smittad.
Källa: Götteborgs Posten
Elavbrott på söder 30 000 berörda
Det var över på en timme.
Kommentar: Kan ju möjligen väcka frågor om säkerhet i elnätet
Omvärldsbevakning 12.45
Ingen snabb minskning av resenärer i Uppsala
Igår infördes särskilda råd för de som vistas i Uppsala län om att undvika onödiga resor med kollektivtrafiken. Men idag märktes ingen skillnad på bussarna, rapporterar Sveriges Radio. Däremot har det varit färre motionärer än vanligt på vissa gym under dagen.
Kommentar: Vi följer rapporteringen för att få en indikation på hur de allmänna råden tas emot.
Covidsmittan ökar i Skåne
Under onsdag förmiddag höll Region Skåne en presskonferens om den kraftigt ökande smittspridningen i länet. Antal nya fall har i en veckas tid legat över 100 per dag. Regionens smittskyddsläkare Eva Melander uppmanar allmänheten att undvika fester och trängsel i köpcentra och affärer. Fler behöver stanna hemma från arbetet, säger Eva Melander till Sydsvenskan. Än så länge behöver få smittade i länet sjukhusvård.
Kommentar: Flera medier rapporterar om ökningen i Skåne, Örebro och Uppsala län och det spekuleras kring om lokala råd kommer att utfärdas i fler regioner. Följ regionernas information här.
Omvärldsbevakning 08.20
Ingenting att rapportera.
Tisdag 20 oktober
Omvärldsbevakning 20.15
Inget nytt.
Omvärldsbevakning 16.30
Sjukhus upp i stabsläge
Sjukhusen i Ljungby och Växjö går upp i stabsläge efter att antalet covid-patienter ökar markant den senaste tiden. Det skriver SR P4 Kronoberg. Stabsläget innebär att planerade operationer ställs in. Sjukhuschefen i kronoberg säger också till patienterna att inte komma "om de inte absolut behöver".
Kommentar: Kan orsaka oro inför att söka vård i länet.
Följande två nyheter har publicerats på sajten under eftermiddagen:
- Skärpta allmänna råd i Uppsala
Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkaren i Region Uppsala har utfärdat skärpta allmänna råd, som att i möjligaste mån undvika fysisk kontakt med andra än de man bor med, för personer som vistas i Uppsala län. Syftet är att minska den snabba smittspridningen av covid-19.
Nyheten finns här. - Återgång till tidigare regler för sjukintyg
Från och med den 1 november 2020 gäller de tidigare reglerna för läkarintyg avseende sjukpenning och vård av barn, meddelar Försäkringskassan. Från dag 8 behövs läkarintyg för vård av barn och från dag 15 för sjukpenning.
Nyheten finns här.
Omvärldsbevakning 12.50
Friska volontärer smittas med coronaviruset i Storbritannien
Som en del i arbetet med att ta fram ett vaccin mot covid-19 genomför Storbritannien nu ett experiment där friska volontärer mellan 18-30 smittas med coronaviruset. Syftet är att studera sjukdomen för att snabbare kunna utveckla ett vaccin, skriver SVT.
Kommentar: Kan komma frågor på detta i sociala medier.
Kinesisk 5G kommer inte vara tillåtet i Sverige
Efter krav från Säkerhetspolisen och Försvarsmakten stängs Huawei, världens största tillverkare av nätutrustnning, ute från den svenska 5G-utbyggnaden. Enligt inrikesminister Anders Ygeman möjliggör den nya lagen, som infördes vid årsskiftet, att man kan neka ett tillstånd om en nätutrustningsleverantör utgör ett hot mot svensk säkerhet. Lagen gör att Post- och telestyrelsen, PTS, måste rådgöra md Säpo och Försvarsmakten om villkor för mobiloperatörernas utrustning.
Kommentar: För kännedom. Kan komma frågor på detta i sociala medier.
Omvärldsbevakning 08.00
Irland stänger ner igen
Under gårdagskvällen beslutade Irlands regering att stänga ner stora delar av samhället under sex veckor för att få stopp på den ökade smittspridningen av covid-19. Restriktionerna innebär att icke-nödvändiga affärer, gym och turistattraktioner behöver stänga, att pubar och restauranger endast får sälja hämtmat och att de som kan behöver jobba hemma, skriver Sveriges Radio.
Kommentar: Vi fortsätter att följa.
Bilbränder vid Teslas lokaler i Malmö
Under natten brann flera bilar utanför elbiltillverkan Teslas lokaler i Malmö. Ett viktigt meddelande till allmänheten, VMA, på grund av kraftig rök, utfärdades klockan 02.23 men drogs tillbaka en knapp timme senare, skriver Sveriges Radio.
Kommentar: Följt händelsen och publicerat VMA i våra kanaler.
Måndag 19 oktober
Omvärldsbevakning 21.30
Regeringen förbereder ny pandemilag
En tillfällig pandemilag som bland annat skulle ge regeringen större möjligheter att begränsa antalet människor i kollektivtrafiken och i butiker förslås, uppger DN. Socialminister Lena Hallengren säger till tidningen att lagen skulle kunna vara på plats till sommaren.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor. Det finns ingen färdig lagförslag om jag tolkat dn-artikeln rätt så en ny lag borde ju ligga ett styycke bort i tid.
Irland förbereder nedstängning
Irland uppges förbereda en ny nästan total nedstängning under sex veckor för att hejda virusspridningen, rapporterar Irish Times, enligt Omni. Skolor kommer att vara öppna.
Kommentar: För kännedom. Intressant hur olika länder resonerar kring ökande smittspridning. Om kanske fler länder stänger ned igen, på samma sätt som vissa gjorde i våras.
Omvärldsbevakning 17.00
Ingenting nytt att rapportera.
Omvärldsbevakning 13.15
Klass 1-varningar för nya snöoväder i flera län
SMHI utfärdar klass 1-varningar för flera län där det väntas komma mellan 5 och 15 centimeter snö, rapporterar Sveriges Radio. Varningar har utfärdats för Jämtlands län, Västernorrland, Göteborgs län, Dalarnas län utom dalafjällen, Värmland och Västmanland samt Örebro.
Kommentar: Vi följer detta och har lagt upp ett temablock om trafik i vinterväglag på startsidan.
EU oroas av 5G-konspirationer
Flera sabotage mot 5-master samt olika konspirationsteorier kring tekniken har fått flera länder inom EU att reagera, rapporterar SVD/TT. Sverige och 14 andra länder kräver nu åtgärder från EU-kommissionen. I ett brev manar man till gemensam kamp mot desinformation, men även till mer forskning om hälsorisker. "Oron och rädslan från folk som är motståndare till 5G av elektromagnetiska skäl måste tas på allvar", skriver de 15 EU-länderna till EU-kommissionärerna Margrethe Vestager, Vera Jourová och Thierry Breton.
Kommentar: Bra att hålla koll på detta.
Flera regioner har lägre testkapacitet under veckan
Under veckan kommer flera regioner har minskad provtagningskapacitet för covid-19, skriver GP/TT. Det beror på att analysmaterial till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är försenat. SVA analyserar covid-19-prover åt bland annat regionerna Jönköping, Kronoberg och Örebro.
I normala fall handlar det om 1 700–1 800 tester per dag. Men den här veckan blir det ungefär halva den summan, säger Henrik Ericsson, chef på den mikrobiologiska enheten på SVA, till TT.
Kommentar: Kan leda till frågor från allmänheten.
Omvärldsbevakning 09.00
Många Jönköpingsbor utan värme
Cirka 30 000 hushåll i Jönköping, Bankeryd och Huskvarna har drabbats av fjärrvärmeavbrott under natten till måndag, skriver DN/TT. Felet beräknas vara åtgärdat tidigast vid niotiden på morgonen.
Kommentar: Vi följer detta.
Samordnaren tonar ned förväntningarna på vaccin
Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström säger till Svenska Dagbladet att en massvaccination kommer att dröja. Han spår att max tre miljoner svenskar kommer att vara vaccinerade mot coronaviruset för sommaren 2021. Bergström varnar också för konspirationsteorier kring vaccin. Under förra veckan spreds till exempel ett falskt påstående om att personer som deltagit i Astra Zenecas studier utvecklat "chimpansliknande drag".
– All sådan här desinformation som finns på sociala medier är ett bekymmer, det finns mycket man kan hitta på om man vill skapa elände runt de här vaccinen, säger han.
Kommentar: Vi följer vaccinfrågan.