Vecka 52 2020

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 27 december


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 17.30

Svår halka i delar av landet

Stora delar av Sveriges vägar har drabbats av blixthalka, samtidigt som många reser hem efter julhelgen. Halkan har redan orsakat flera trafikolyckor, skriver Aftonbladet. SMHI klass 1-varnar för halka längs framförallt Norrlandskusten och i Gävleborgs, Hälsinglands och Västernorrlands inland.
– I Norrland väntas ymnigt snöfall i kombination med kraftig blåst, i Dalarna och Värmland finns risk för lokal väghalka och i Götaland kan det också bli besvärligt under natten, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI, till Aftonbladet.
Kommentar: För kännedom, det svåra väglaget kommer att fortsätta även ikväll och natt.

Över 1000 hushåll utan ström i Kalmar län

450 hushåll i Kalmarområdet och 800 på Öland är strömlösa, uppger SR P4 Kalmar. Det är kunder till Eon som drabbats och ännu finns ingen prognos för när elen är tillbaka.
Kommentar: Noterar eftersom elavbrott på vintern kan göra att det blir kyligt snabbt inomhus, dessutom är folk hemma och lediga.

Folkhälsomyndigheten om att vaccineringen påbörjats idag

Fohm skriver i en nyhet att vaccinationerna startat och att cirka 80 000 nya doser vaccin väntas levereras i nästa vecka. Sveriges vaccinsamordnare uttalar sig också om starten i SR Ekot.
Kommentar: Har delat Fohms FB-inlägg och tweet i våra sociala medier.

Omvärldsbevakning 14.00


Delade Folkhälsomyndighetens tweet om att vaccinationerna inletts i Sverige

Otydligt om flyg från Storbritannien - Ryanair säljer flygbiljetter

Aftonbladet uppger att flygbolaget Ryanair säljer biljetter till två flyg från London till Skavsta, ett på tisdag 17.40 och ett på onsdag 06.05. Transportstyrelsen säger till tidningen att det inte tillåtet att flyga vanliga passagerare från Storbritannien till Sverige, men att de inte kan utfärda något förbud mot biljettförsäljning.
- Skulle flygen bli av och landa i Sverige så kommer vi att agera och kontakta det brittiska luftfartsmyndigheterna. Men det har man inte gjort än, vi kan inte agera mot ett regelbrott som inte skett, säger Mikael Andersson, presschef.
Kommentar: Kan dra igång nya frågor och diskussioner i sociala medier.

Omvärldsbevakning 11.00

Vaccinationer påbörjade i Sverige

I morse påbörjades vaccinationerna mot covid-19 i Sverige. Ett vårdboende i Mjölby var först, skriver Aftonbladet. Med den första leveransen kommer totalt 4 900 personer vaccineras mot corona i landets 21 regioner. 425 doser går till de tre storstadsregionerna, övriga regioner får 200 doser var. Även i övriga EU har vaccinationerna dragit igång, skriver bland annat TT/Sydsvenskan och BBC.
Kommentar: Kan leda till diskussioner och frågor i våra sociala medier.

Transportstyrelsen om brittiska flygplanet

Efter att ett flygplan från Storbritannien landat på Arlanda under lördagen, trots flygförbud, har Transportstyrelsen haft kontakt med British Airways och kommer även att kontakta brittiska luftfartsmyndigheter, skriver SvD. Enligt Transportstyrelsen hade bolaget missförstått reglerna, då Transportstyrelsen har utfärdat två flygförbud. Dels ett inreseförbud från Storbritannien till Sverige, där bland annat svenska medborgare är undantagna, dels ett flygförbud för passagerarflygplan.
Kommentar: Noterar då denna händelse diskuterats i våra sociala medier.

Flera klass 1-varningar utfärdade

SMHI varnar bland annat för ishalka i Västernorrland, Västerbotten, Västmanlands- och Gävleborgs län, stora snömängder i norra Norrland, blåst i Lapplandsfjällen samt höga flöden i Upperudsälven med biflöden samt i Byälven. Kulingvarning är utfärdad för samtliga farvatten.
Kommentar: För kännedom.

Lördag 26 december


Omvärldsbevakning 21.35

Ett flygplan från London landade på Arlanda

Ett British Airways-flygplan med 29 svenska passagerare ombord landade på Arlanda på lördagen, rapporterar Dagen Nyheter. Detta trots det nya flygförbudet från landet som finns för att hindra att en ny muterad covidvariant ska sprida sig i Sverige.
Kommentar: ganska många kommentarer om detta i sociala medier. 

Omvärldsbevakning 17.10

Första fallet av den brittiska varianten av covid-19 upptäckt i Sverige

Folkhälsomyndigheten konstaterar att en person som rest från Storbritannien till Sverige för att fira jul har testats positiv för den mutation av covid-19 som tros vara mer smittsam än övriga varianter.  Region Sörmland uppger att smittspårningen startade omedelbart efter det att man konstaterade fallet. Risken för smittspridning när det gäller det specifika fallet bedöms därför vara väldigt låg. 
Kommentar: Har publicerat nyhet om fallet, vilket lett till en del reaktioner på sociala medier. Överhuvudtaget stor medierapportering kring detta, toppade de flesta medier under lördagseftermiddagen.

Den nya varianten av covid-19 upptäckt i Spanien

Fyra personer i Madrid har konstaterats bära på den nya mer smittsamma varianten av covid-19, skriver Göteborgs-Posten. Det muterade viruset upptäcktes först i Storbritannien och har under de senaste dygnen även konstaterats i Frankrike och Japan.
Kommentar: Det muterade viruset sprider sig till allt fler länder. Kan orsaka oro och frågor.

Nödläge utlyst i Peking efter nya konstaterade fall av covid-19

Efter det att fem nya coronafall har konstaterats i Peking har man utlyst nödläge i Shunyi i den nordöstra delen av staden. Två byar kommer att totalisoleras, skriver Göteborgs-Posten.
Kommentar: Även om det bara rör sig om enstaka fall är det oroande och tecken på en ny våg. Peking har enligt officiella källor varit corona-fritt i månader. 

Omvärldsbevakning 11.20
Vaccinet framme i Sverige

De första doserna vaccin anlände idag till Sverige. Totalt beräknas de doser som levereras under helgen räcka till cirka 4 900 personer. Efter årsskiftet väntas regionerna få påfyllning, uppger Folkhälsomyndigheten.
Kommentar: För kännedom. Kan komma många frågor på sociala medier inför vaccineringen som påbörjas under morgondagen.

Nya virusmutationen upptäckt i Frankrike

Den nya, mer smittsamma virusstammen av covid-19 fortsätter har nu upptäckts även i Frankrike. I Sverige har några fall ännu inte rapporterats men prover från Folkhälsomyndigheten tyder på att de skulle kunna innehålla den nya virusstammen. Det skriver Dagens Nyheter.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor.

Varning för ishalka i flera län

SMHI varnar för plötslig ishalka i Västmanlands, Värmlands, Västra Götalands och Örebro län.
Kommentar: För kännedom. Trots att färre än vanligt reser denna jul påverkas många trafikanter.

Fredag 25 december


Omvärldsbevakning 21.15

Avvecklingen av journalsystemet Svevac för vaccinering pausas

Redan 2018 beslutande Svevacs ägare Inera att avveckla journalsystemet, skriver DN. När det nu visar sig att ett flertal kommuner och regioner ännu inte avtalat några nya lösningar har Inera beslutat att skjuta upp avvecklingen. Journalsystemet kommer att gå att använda till och med år 2022.
Kommentar: Den förestående massvaccinationen kommer att vara huvudtema i Krisinfos sociala kanaler framöver.

Omvärldsbevakning 17.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.00

Besvärligt läge på vägarna

Enligt en intervju med SOS Alarm SR Ekot har det inträffat en hel del trafikolyckor landet över under senaste dygnet. SOS Alarm vill därför uppmana alla ta det lugnt på vägarna. Inte minst som det blivit vinterväder på flera håll där det tidigare varit mildare. 
Kommentar: Vi har puff om att ta det lugnt i trafiken reletaivt högt upp på sajten. Delades i sociala medier i början av veckan. 

Omvärldsbevakning 10.30

Inget att notera.

Torsdag 24 december


Omvärldsbevakning 21.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.30

"Nya" viruset funnet i Danmark

Vid en analys av 13,5 procent av alla positiva cornatest i Danmark under perioden 14 november-14 decemberhar man hittat 33 fall (0,4 %) av den "nya" coronamutationen som just nu sprids i Storbritannien.
Kommentar:  Uppgifter från TT så kan ej länka. Finns i de flesta tidningars live-rapporter. Återstår att se hur det ser ut i Sverige när en analys är gjord här. Intressant resultat från Danmark. 

Omvärldsbevakning 10.30

Lugn inledning på julaftonen. Inget att notera.

Onsdag 23 december


Omvärldsbevakning 21.50

Krislägesavtal aktiveras i tre regioner

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har beviljat Region Stockholm, Region Gävleborg och Västra Götalandsregionen att aktivera krislägesavtalet. Orsaken är att regionerna inte bedömer att nuvarande kapacitet inom sjukvården är tillräcklig för att klara det ökande antalet av covid 19-patienter.
Kommentar: Har uppdaterat Aktuellt-sidorna (både de regionala för respektive region och den rikstäckande) med den nya informationen.

Kraftigt minskat förtroende för Folkhälsomyndigheten

Antalet svenskar som har ett stort eller ganska stort förtroende för Folkhälsomyndigheten  har sjunkit från 71 till 47 procent mellan oktober och december. Det framgår av en ny undersökning som Demoskop låtit göra, skriver Aftonbladet.
Kommentar: Kan möjligen påverka svenskarnas beteende och vilja att följa restriktionerna om förtroendet för FHM är lågt.

Omvärldsbevakning 17.00

Det muterade viruset från Storbritannien kan ha nått Sverige

Den muterade varianten av coronaviruset som sprids i Storbritannien kan redan ha nått Sverige. Det framgår av virusprover från Folkhälsomyndighetens laboratorium, uppger Dagens Nyheter.
– Det kan vara den brittiska varianten men det kan också vara andra mutationer, säger enhetschefen Mia Brytting.
Kommentar: Kan orsaka både oro och frågor.

Riksdagen kallas in för tillfällig pandemilag

Under den första veckan i januari kallas riksdagen in för att behandla en tillfällig lag för att förhindra smittspridning av covid-19, den så kallade pandemilagen. Det framgår av ett pressmeddelande från riksdagen. Förslaget handlar främst om att möjliggöra en bromsning av smittspridningen utan att lägga onödiga begränsningar på sådant som kan genomföras smittsäkert, skriver Svenska Dagbladet.
Kommentar: Kan komma frågor om lagen.

Flygstopp från Storbritannien förlängs

Regeringen har tagit beslut om att det tillfälliga flygstoppet från Storbritannien till Sverige förlängs fram till årsskiftet. Det rapporterar Dagens Nyheter.
Kommentar: Kan påverka många svenskar, speciellt så här i juletid. Många av de svenskar som bor i Storbritannien har troligen tänkt flyga hem under julen.

Region Gävleborg vill aktivera krislägesavtal

Region Gävleborg har begärt att få aktivera krislägesavtalet för sjukvården. Orsaken är att man ligger nära ett kapacitetstak, detta trots att ett antal patienter har sänts till andra län för intensivvård. Det rapporterar P4 Gävleborg. 
Även Sahlgrenska universitetssjukhuset vill att krislägesavtalet för Västra Götalandsregionen aktiveras, uppger P4 Sjuhärad.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor.

Bibliotek undantas från de nya restriktionerna

Folkhälsomyndigheten har tagit bort bibliotek från sin lista på vilka statliga och kommunala verksamheter som bör hålla stängt. Orsaken är att beslutet strider mot bibliotekslagen som säger att biblioteken är en samhällsservice som enligt lag ska finnas tillgängliga för alla. Det rapporterar Sveriges Radio.
Kommentar: För kännedom. Sajten uppdaterades under dagen med denna information.

Omvärldsbevakning 12.30

Mat och vatten till hela befolkningen i kris

Hela Sveriges befolkning ska få mat och dricksvatten även vid kris eller krig. Från och med 2021 får Livsmedelsverket nya uppgifter och resurser för att bygga upp Sveriges nya livsmedelsberedskap.
Kommentar: Eventuellt relevant för fördjupande text på sajten fram mot våren.

Omvärldsbevakning 08.00

Södertälje kommun prövar nya trängsellagen och miljöbalken

Samtidigt som Södertälje har bekymmer med stor smittspridning har man haft svårt att stoppa stora privata fester. Kommunen tänker därför nu pröva nya trängellagen och miljöbalken och genom dem förbjuda större mingel och fester, skriver SVT nyheter.
Kommentar: Relevant att följa utfallet av det. Fler kommuner kan följa. 

Oro för trängsel i fjällen

Flera medier, bland annat SVT, rapporterar om oro för trängsel när många människor nu reser till fjällen för att fira jul.
Kommentar: Följer.

Tisdag 22 december


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.35

Invånare i Stockholm uppmanas till att avstå organiserad uteträning

Smittskyddsläkaren i region Stockholm uppmanar alla invånare i länet att avstå från organiserad uteträning till och med 24 januari, rapporterar Dagens Nyheter. Det sker för att minska resandet och därigenom risken för smittspridning, säger smittskyddsläkaren Maria Rotzén Östlund. Detta går emot Folkhälsomyndigheten som ger klartecken till utomhusaktiviteter under pandemin.
Kommentar: Bra att känna till om frågor uppstår. 

Omvärldsbevakning 13.00

Vaccinering mot covid-19 inleds 27 december

Den 27 december kommer vaccineringen mot covid-19 att inledas på äldreboenden i Sverige. Den första leveransen, med 9 750 doser, kommer att delas ut till landets alla regioner.
Kommentar. Publicerat samt delat nyhet. 

Skärpta råd för butiker, köpcentra och träningsanläggningar

Folkhälsomyndigheten har uppdaterat sina råd till verksamheter. Det blir nu tydligare att verksamheter bör bestämma ett maxantal för hur många som får vara i lokalerna samtidigt.
Kommentar. Publicerat samt delat nyhet. 

Covid-utbrott på IVA i Sollefteå

IVA på Sollefteå sjukhus har drabbats av ett covid-utbrott bland personalen. Stora delar av bemanningen är sjuka. Det skriver Sveriges Radio P4 lokalt här. 
Kommentar: Kan leda till oro samt frågor om smittbegränsningar på sjukhusen.

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att notera.

Måndag 21 december


Omvärldsbevakning 21.20

Inreseförbud från Storbritannien och Danmark

Som väntat presenterade regeringen på måndagseftermiddagen att det blir inreseförbud från Storbritannien och Danmark. Sverige inför även en reseavrådan från icke nödvändiga resor till Storbritannien. Folkhälsomyndigheten gick också ut med rekommendationer om bl a testning till resenärer från Storbritannien.
Kommentar: Vi publicerade en nyhet, som också puffades ut i sociala medier.

EU-kommissionen har gett villkorat godkännande till Pfizer/BioNTechs covidvaccin

Efter att EMA godkänt vaccinet, gav EU-kommissionen också ett villkorat godkännande till vaccinet. Det innebär att det nu kan användas i hela EU, skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.
Kommentar: Vi fortsätter att följa utvecklingen kring vacciner.

Arbetsmiljöverket hävde skyddsstopp på bussar

De plexiglasburar som skulle skydda mot coronasmitta var en fara för trafiksäkerheten enligt Kommunal som skyddsstoppade ett 40-tal bussar i Stockholmstrafiken på måndagen.
Arbetsmiljöverket hävde dock stoppet, eftersom det inte uppfyller lagkraven på omedelbar risk för arbetstagarnas liv och hälsa, skriver TT/Göteborgs-Posten.
Arbetsmiljöverket öppnar dock ett nytt ärende, där arbetsgivaren måste göra en ny riskbedömning.
Kommentar: Påverkan på busstrafiken väcker alltid frågor.

Omvärldsbevakning 15.45

Regeringen håller pressträff kl. 16.30 om inreseförbud

Presskonferensen väntas handla om inreseförbud från Storbritannien och enligt uppgifter i Expressen även från Danmark, med anledning av den nya mer smittsamma varianten av SARS-Cov2-viruset. Läs regeringens kallelse.
Kommentar: Vi följer pressträffen kl. 16.30 och skriver en nyhet på den.

Covidvaccin godkänt i EU

Pfizer/Biontechs vaccin mot covid-19 har fått ett första godkännande av EU:s läkemedelsmyndighet EMA. Det meddelades vid en pressträff på måndagen, enligt TT/Svenska Dagbladet.
EU-kommissionen väntas ge klartecken på onsdag till att vaccinationer kan starta i EU. Läs också Läkemedelsverkets nyhet om detta.
Kommentar: Vi publicerar en nyhet.

JO avstyrker regeringens förslag till pandemilag

I sitt remissvar skriver Justitieombudsmannen, JO, bland annat att det behövs kontrollmekanismer som säkerställer riksdagens ställning i förhållande till regeringen, samt att åtgärderna inte blir för långtgående i de enskilda fallen. JO ifrågasätter även att lagen skall gälla i ett år, rapporterar SVT.
Kommentar: Vi fortsätter följa utvecklingen.

Omvärldsbevakning 12.20

Flertalet länder stoppar flyg från Storbritannien

Norge, Danmark och Finland stoppar flyg från Storbritannien, rapporterar DN.
Även Sverige ska införa inreseförbud från landet, men regeringen har ännu inte tagit ett formellt beslut. Flera flygplan från Storbritannien fortsatte att landa i Sverige på måndagen.
Kommentar: Vi följer och publicerar nyhet när beslut kommer.

Skyddsstopp på flera bussar i Stockholm

Plexiglasen som ska skydda bussförarna i SL-trafiken är inte trafiksäkra. Det menar Kommunal som under måndagen lade ett skyddsstopp mot de bussar där plexiglaset monterats, rapporterar SVT Stockholm och flera andra medier. Enligt bussbolaget Keolis handlar det om 30-40 bussar som tas ur trafik.
Kommentar: Bra att känna till om det kommer frågor till oss.

Stäng gränsen för danska shoppare och turister

Region Skånes högsta politiker vill stänga gränsen för danskar som åker till Sverige för att shoppa, turista och roa sig. – De som kommer hit för att arbeta är fortfarande välkomna, säger Carl Johan Sonesson regionstyrelsens ordförande i Skåne. Den nya mutationen av coroaviruset har konstaterats i Storbritannien, Danmark och Nederländerna. – Nu vill jag stänga gränsen för danska turister på grund av det här nya farligare viruset som finns i bland annat Danmark, säger Carl Johan Sonesson till SVT Skåne.
Kommentar: Vi följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 08.35

Inget att notera.