Vecka 53 2020

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 3 januari 


Omvärldsbevakning 21.45

Nya hårda restriktioner i många europeiska länder

Både Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet rapporterar om hur många europeiska länder inleder det nya året med att införa nya hårda restriktioner, däribland Frankrike, Grekland och Norge. Det talas också om att Europa för närvarande upplever en tredje våg av smittspridning och att även Sverige, vars kurva ligger efter övriga Europas, kan komma att drabbas av denna våg.
Kommentar: Lär bidra till att spä på debatten kring huruvida Sveriges restriktioner är tillräckliga. Också aktuellt med tanke på den kommande tillfälliga pandemilagen.

Omvärldsbevakning 17.45

Faran över för Arvika men stigande nivåer i Säffle

Översvämningarna i Värmland har orsakat en hel del problem för husägare och jordbrukare, skriver Svenska Dagbladet. Räddningstjänsten tror att faran är över för Arvika men att vattennivån i Säffle väntas stiga ytterligare flera decimeter. De kommande dagarna väntas kyla och torrt väder, vilket binder fukten till marken och gör att nederbörd kommer som snö istället för regn.
Kommentar: Intressant information i förhållande till nyheten om klass 2-varningen för mycket höga nivåer. 

Omvärldsbevakning 14.45

Jordskalv i Umeå

Kraftiga skakningar och vibrationer kändes i stora delar av centrala Umeå vid lunchtid, skriver Västerbottens-Kuriren. Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet, bekräftar, enligt DN att det var ett jordskalv med magnitud 2,4 på Richterskalan.
Kommentar: Kan leda till frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 11.30

Fyra fall av mutation i Stockholm

Region Stockholm har identifierat fyra fall av muterat covid-19-virus, skriver bland andra SvD. Det handlar om tre fall av varianten från Storbritannien och ett fall av varianten från Sydafrika. Samtliga har hittats genom smittspårning.
Kommentar: Fynden är väntade skriver regionen i ett pressmeddelande.

Lördag 2 januari 


Omvärldsbevakning 21.45

SMHI uppdaterar sitt system för vädervarningar

Från och med april 2021 kommer SMHI:s vädervarningar att bygga på vilka konsekvenser vädret kan leda till, i stället för som nu själva omfattningen på vädret. Tanken är att varningarna bli mer relevanta och anpassade till regionala förhållanden.
Det nya systemet innebär att SMHI, liksom andra organisationer inom krisberedskap, kommer att behöva ändra sitt sätt att arbeta, skriver Svenska Dagbladet.
Kommentar: För kännedom. Påverkar även Krisinformations arbete.

Garagebrand i Hammarkullen

Göteborgs-Posten rapporterar om att det har brunnit i ett garage i stadsdelen Hammarkullen i Angered. Det ska även ha skjutits fyrverkerier mot räddningstjänstens personal.
Kommentar: Följer utvecklingen. Själva branden ska vara släckt nu, möjligen kan stökigheterna sprida sig.

Omvärldsbevakning 17.45

Har lagt ut en Just nu högst upp på Krisinformation om de stängda vägarna över norska gränsen, med länk till Trafikverket.

Omvärldsbevakning 14.30

Fjällräddningen varnar för tunna isar

Det milda vädret har fört med sig att isarna är svaga och eftersom det även snöat en hel del den senaste tiden ökar risken för att felbedöma isens tjocklek, rapporterar P4 Jämtland. Just nu är det mycket människor i Jämtlandsfjällen och fjällräddaren Rickard Svedjesten uppmanar i en intervju såväl skoterförare som skidåkare att vidta stor försiktighet.
Kommentar: Risken för olyckor ökar dessutom på grund av turistsäsongen. 

Vägar till Norge stängs efter testkrav

Från i dag på morgonen införs testkrav för inresa i Norge. Många vägar mellan Sverige och Norge stängs av på grund av att det inte finns kapacitet för att testa alla som passerar, meddelar bland andra SRDe vägar som fortsatt är öppna är enligt Trafikverket riksväg 61, riksväg 95, E6, E10, E12, E14, E16 och E18.
Kommentar: Påverkar många svenskar i gränstrakterna.

Elva fall av den nya virusvarianten funna

Elva fall av den nya virusvarianten från Storbritannien och ett fall av virusvarianten från Sydafrika har hittills hittats i Sverige, skriver DN (live). Samtliga har hittats vid smittspårning och Folkhälsomyndigheten betonar vikten av att testa sig först vid ankomst till Sverige och sedan fem dagar senare.
Kommentar: Virusvarianterna väcker frågor kring hur arbetet med att stoppa smittspridningen går till.

Omvärldsbevakning 11.00

Inget att notera.

Fredag 1 januari 


Omvärldsbevakning 21.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.15

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.00

WHO godkänner Pfizer/Biontechs coronavaccin

Världshälsoorganisationen, WHO godkänner coronavaccinet från Pfizer/Biontech, uppger de i ett pressmeddelande, rapproterar Sveriges Radio Ekot. Det här innebär att fler länder kan ge sitt godkännande och börja använda vaccinet. Men också att organisationer som UNICEF att fördela vaccinet till länder som behöver det.
Kommentar: för kännedom.

Omvärldsbevakning 10.20

Inget att notera.

Torsdag 31 december


Omvärldsbevakning 22.00

Översvämning i Arvika och Säffle

Stigande nivåer med klass 2-varning i Byälven i Värmland har lett till översvämning i Arvika-Säffle-området, skriver SR. Skyddsvallar har satts upp under dagen för att förhindra översvämning i tättbebyggt område.
Kommentar:  Har publicerat klass 2-varning för både Byälven och Upperudsälven på webben, FB och twitter. Vattennivåerna är stigande men väntas nå kulmen i början av januari.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.30

MSB: Inställda nyårsevenemang ökar risk för olyckor

I år väljer många kommuner att ställa in nyårsfiranden med fyrverkerishower. Det här kan öka risken för olyckor, menar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, enligt Aftonbladet.
– Om fler personer vill köpa egna fyrverkerier finns det en risk att olyckorna ökar, förklarar Rolf Weinander, handläggare på myndigheten till SVT Nyheter.
Kommentar: flera uppgifter om att personer har skadats av fyrverkerier de senaste dagarna.

Norge kräver coronatest vid inresa

Norska regeringen inför krav på testning för covid-19 vid inresa till Norge från och med den 2 januari 2021, rapporterar Svenska Dagbladet/TT. Testet ska göras så snart som möjligt, senast ett dygn efter ankomst.
Kommentar: för kännedom. Anledningen till åtstramningen är rädslan för den muterade virusvarianten.

Första fallet med muterad corona upptäckt i Kina

Kina bekräftar nu sitt första fall av den nya, troligen mer smittsamma coronamutationen från Storbritannien, rapporterar Sveriges Radio Ekot. En 23-årig kvinna från Shanghai, som återvände den 14 december från Storbritannien har konstaterats ha den här virusmutationen och smittspårning har genomförts, uppger den kinesiska hälsomyndigheten.
Kommentar: Den nya muterade virusvarianten upptäcks i allt fler länder världen över. 

Omvärldsbevakning 10.10

Försök till bedrägeri mot äldre

Folkhälsomyndigheten har fått information om att det i några fall förekommit försök att lura privatpersoner genom att använda myndighetens namn. Bedrägeriförsöken ska enligt uppgift ha riktats mot främst äldre personer och ha skett via telefon. Någon ska ha ringt upp och utgett sig för att ringa från Folkhälsomyndigheten och bett personer att logga in på 1177.se med bank-id för att boka tid för vaccinering mot covid-19.
Kommentar: för kännedom. Folkhälsomyndigheten vänder sig aldrig till allmänheten med uppmaningar om att logga in med bank-id eller med förfrågningar om bokningar, registreringar eller pengar.

Onsdag 30 december


Omvärldsbevakning 21.30

Fyra nya fall av brittiska virusvarianten upptäckta

Ytterligare fyra fall av den nya virusvarianten av covid-19 har påvisats i Sverige, rapporterar Dagens Nyheter. Alla fallen av mutationen, som befaras vara mer smittsam, har hittats i systemet för att screena inresande från Storbritannien, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.
Kommentar: för kännedom. 

Omvärldsbevakning 15.45

Munskydd i kollektivtrafiken från den 7 januari

Folkhälsomyndigheten rekommenderar resenärer att använda munskydd i kollektivtrafiken. Rekommendationen gäller för resor som sker vardagar mellan klockan 7–9 och 16–18. Det nya rådet om munskydd gäller från och med den 7 januari 2021.
Kommentar: Vi har publicerat nyhet och delat i sociala medier.

Negativt testsvar för covid-19 krävs för inresor till Sverige från Storbritannien

Regeringen har i dag fattat beslut som innebär att utlänningar som omfattas av undantag från inreseförbudet från Storbritannien till Sverige ska visa upp ett negativt testsvar för pågående covid-19-smitta, innan de tillåts resa in i landet. Förändringen gäller från och med i övermorgon, den 1 januari.
Kommentar: Vi har uppdaterat aktuella sidor med informationen. 

Dödsfall efter vaccinering av multisjuk person

En man i 85-årsåldern har avlidit dagen efter att han vaccinerades med Pfizer/Biontechs vaccin, rapporterar Göteborgs-Posten. Mannen var multisjuk och bodde på ett särskilt boende i Region Kalmar. Han avled i ett misstänkt hjärtstopp men dödsorsaken är ännu inte fastställd, uppger Läkemedelsverket för TT. 
Kommentar: kan ge upphov till frågor och kommentarer i våra sociala medier. 

Omvärldsbevakning 12.45

Inget nytt att notera. 

Omvärldsbevakning 09.45

Jordbävning Kroatien

En jordbävning med magnituden 6,2 på Richterskalan inträffade igår i centrala Kroatien. Skalvet hade epicentrum i närheten av Petrinja, omkring 50km sydost om Zagreb. Svenska ambassaden följer situationen och har i nuläget inga uppgifter om drabbade svenskar. Ambassaden har uppdaterat sin reseinformation och svenskar i området uppmanas att följa de lokala myndigheternas instruktioner.
Kommentar: Vi följer utvecklingen.

Norsk studie om smittade i kollektivtrafiken

En ny norsk studie visar att de som reser kollektivt löper större risk att smittas av coronaviruset, skriver GP. Studien, som är gjord vid Oslo universitetssjukhus, visar bland annat att för vårdpersonal som reser kollektivt ökar risken att smittas med 50 procent, jämfört med de som reser på andra sätt. Studien startade i våras och är ännu inte granskad eller publicerad i någon medicinsk tidskrift.
Kommentar: Noterar om vi får frågor i sociala medier.

Flera skadade efter jordskred i Norge

Flera hus har förstörts i ett stort jordskred i kommunen Gjerdrum i Norge och flera skadade ska ha förts till sjukhus. Mellan 150 och 200 personer har fått evakuerats rapporterar SVT Nyheter. Kommentar: Vi följer utvecklingen.

Astra Zenecas vaccin godkänt i Storbritannien

Storbritanniens regeringen har godkänt vaccinet för användning och landet blir därmed först i världen att godkänna Astra Zenecas vaccin. Det rapporterar flera medier, bland annat SVT Nyheter. 
Kommentar: Noterar om vi får frågor i sociala medier.

Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund

Räddningstjänst och polis larmades under natten till en restaurang i centrala Östersund på grund av rökutveckling. Byggnaden går enligt räddningstjänst inte att rädda och kommer brinna ner till grunden. Det är kraftig rökutveckling i centrala Östersund och VMA har gått ut i området. Boende i närliggande byggnader har på grund av röken evakuerats till säker plats i närheten.
Kommentar: Vi har publicerat nyhet och delat i sociala medier. VMA:t drogs tillbaks vid klockan 07.20

Tisdag 29 december


Omvärldsbevakning 21.45

Mer vaccin i Pfizers vaccinampuller – kan räcka till fler

Ampullerna med vaccin kan räcka till fler än beräknade 5 doser per ampull, eftersom läkemedelsbolaget fyller upp dem med mer vaccin som säkerhetsmarginal, uppger TT/Aftonbladet. Med en sjätte dos kan 20 procent fler vaccineras än planerat. Men dels måste man då veta att det finns tillräckligt mycket vaccin i ampullerna, dels är det en juridisk fråga om det är ok att använda fler än fem doser. Pfizer Sverige har en dialog med EMA om de ska ändra produktspecifikationen från fem till sex doser. Flera regioner i Sverige, däribland Uppsala, Örebro och Halland, uppger till SR Ekot att de redan använder sex doser om möjligt.
Kommentar: Med fler doser vaccin kan fler vaccineras.

Privata vårdföretag kritiska mot regioner

Flera privata vårdföretag väntar på besked om de ska vara med och vaccinera mot covid-19, uppger SvD. Doktor24 har erbjudit samtliga regioner att utföra vaccineringar. Förutom Skåne, som inlett en upphandling, har intresset varit svalt, enligt vd Martin Lindman. Även Kry är frustrerade över att processen går långsamt. De menar att det finns en risk att vaccineringarna försenas.
Kommentar: För kännedom.

Brittiska medborgare kan resa in i Sverige

SR Ekot rapporterar att brittiska medborgare kan resa in i Sverige, trots att inreseförbud från Storbritannien. Då det är fri rörlighet inom Schengenområdet kan den resande komma in i Sverige via något Schengenland som inte har inreseförbud från Storbritannien.
Kommentar: Noterar då detta tidigare diskuterats i sociala medier.

Omvärldsbevakning 17.15

Klass 1 och 2-varningar för höga och mycket höga flöden i Värmlands län

SMHI har gått ut med en klass 2-varning för höga flöden i Byälven i Värmland. Klass 1-varningen gäller för Byälvens biflöden, Upperudsälven och Enningdalsälven med biflöden samt för Mölndalsån.
Kommentar: Klass-2 varningen kan innebära problem med översvämningar. Vi bevakar.

Region Skåne vill aktivera krislägesavtal

Sjukhusen i Region Skåne är hårt ansträngda och klarar inte att bemanna fler iva-platser för svårt sjuka covidpatienter, uppger Sydsvenskan. Regionen begär idag att få aktivera ett krislägesavtal, så att vårdpersonalen på iva kan schemaläggas tätare och i längre arbetspass. Skåne blir nu den fjärde regionen i landet som aktiverar krislägesavtalet. Region Stockholm, Gävleborg och Västra Götaland använder det redan.
Kommentar: Vi följer läget inom akutvården.

Nästan 3000 personer har hittills avvisats från att resa in från Danmark

Efter att regeringen den 22 december förbjöd inresor till Sverige från Danmark och Storbritannien, har över 2900 personer nekats inresa från Danmark och avvisats vid gränsen, skriver SvD. Flest avvisningar sker vid Öresundsbron, något som stundtals skapat långa köer.
Kommentar: För kännedom, om vi får frågor eller kommentarer om inreseförbudet i sociala medier.

Nya fall av muterat virus i Norge och flera andra länder

Tre nya fall av den brittiska muterade coronaviruset har upptäckts i Norge. Personerna kom från Storbritannien strax före jul och kommer att sättas i karantän, uppger Aftonbladet. Totalt har fem personer i Norge diagnostiserats med det muterade coronaviruset.

Enligt BBC har den muterade varianten nu också upptäckts i Indien, Pakistan och Schweiz. I Tyskland har viruset upptäckts hos en person som insjuknade redan i november, skriver SvD. Virusvarianten finns sedan tidigare även i Sydkorea, Kanada, Jordanien och flera länder i Europa.
Kommentar: För kännedom, om vi får frågor om detta i sociala medier.

Omvärldsbevakning 13.20

Många anmälningar om fyrverkerier

På flera håll i landet rapporteras det om att fyrverkerier har avfyrats på ett olämpligt sätt. I Trollhättan sköts raketer mot poliser för andra natten i rad, skriver Dagens Nyheter.
Både P4 Blekinge och P4 Kronoberg rapporterar om många anmälningar av raketskjutningar i södra Sverige.
Kommentar: MSB har delat information om säkrare fyrverkerianvändning i sina sociala medier. Krisinformation.se har delat denna info vidare i sina sociala medie-kanaler.

Distrikts- och barnsköterskor får rätt att ordinera vaccin

Socialstyrelsen har tagit beslut om att ge distriktssköterskor och barnsjuksköterskor rätt att ordinera vacciner mot covid-19. Föreskrifterna kommer att träda i kraft omedelbart men kan börja tillämpas först efter det att Folkhälsomyndigheten har publicerat sina rekommendationer om vaccination.
Kommentar: För kännedom. Stort intresse hos allmänheten kring vaccin/vaccinering.

Omvärldsbevakning 11.40

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 09.00

Regeringen vill kunna införa munskyddskrav

I lagförslaget om ny pandemilag föreslås krav på munskydd kunna införas i kollektivtrafik och på inrikesfölyg, inom fritids- och kulturverksamhet, på handelsplatser och platser för privata sammankomster rapporterar Dagens Nyheter.
Kommentar: I lagförslaget skriver regeringen att det ska vara upp till verksamhetsutövaren som ska ha ansvaret för att kravet efterlevs. Ansvaret ska inte hamna på individen, enligt förslaget.

Måndag 28 december


Omvärldsbevakning 21.30

Ännu ingen spridning av muterade viruset i Sverige

Det första bekräftade fallet av den brittiska mutationen av coronaviruset, som upptäcktes i Sörmland i lördags, har än så länge inte spridit sig vidare. Nu inväntar Folkhälsomyndigheten fler provsvar från övriga regioner, skriver TT/SvD. Positiva provsvar från inresta personer kommer att analyseras för att undersöka om det rör sig om den nya varianten. Även fler stickprov samlas in från patienter i alla regioner för att se om mutationen förekommer.
Kommentar: För kännedom, fler provsvar väntas men ännu ingen känd spridning.

Debatt om privilegier för vaccinerade

I Tyskland pågår en het debatt om särskilda rättigheter för vaccinerade i landet, skriver DN. Hälsoministern Jens Spahn säger nej till att den som är vaccinerad mot coronaviruset ska kunna resa obehindrat, gå på konsert och restaurang, medan andra får avstå. I Schweiz diskuteras ett förslag om att införa särskilda immunitetsintyg för vaccinerade och personer med antikroppar. Det australiska flygbolaget Qantas planerar att kräva ett vaccinationsintyg av passagerare, och i Storbritannien säger ministern med ansvar för vaccinationer, Nadhim Zahawi, att det är troligt att barer, restauranger och arrangörer av sportevenemang kommer att vilja veta om deras besökare är vaccinerade framöver. Friheten kan bli större för vaccinerade än ickevaccinerade under den närmaste tiden, oavsett vad lagar och regeringar säger.
Kommentar: För kännedom, denna diskussion kommer med stor sannolikhet också att dyka upp här. Det är alltid frivilligt att vaccinera sig i Sverige, men en diskussion om krav på den som inte är vaccinerad respektive lättnader för den som är vaccinerad kan skapa oro och frågor. 

Omvärldsbevakning 17.15

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 13.45

Pandemilag föreslås gälla från den 10 januari

Regeringen föreslår att den nya pandemilagen träder i kraft den 10 januari och gäller fram till slutet av september. Det uppgav idag socialminister Lena Hallengren på en pressträff. Lagen ska ge regeringen befogenhet att besluta om fler smittskyddsåtgärder för exempelvis gallerior och varuhus. Förslaget om den nya lagen lämnas i dag in till lagrådet, rapporterar Sveriges Radio.
Kommentar: Kan komma frågor om lagen och dess konsekvenser på sociala medier.

Ansträngt läge i vården på många håll i landet

Till följd av den rådande pandemin rapporterar Sveriges Radios lokalradiostatiner om ett ansträngt läge i vården på flera håll, exempelvis i regionerna Skåne, Kalmar, Västerbotten och Dalarna.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor.

Transportstyrelsen granskar samtliga flyg från Storbritannien och Sverige

Mot bakgrund av att British Airways i dagarna bröt mot det rådande flygstoppet från Storbritannien till Sverige granskar Transportstyrelsen nu samtliga plan som flyger den aktuella sträckan. Det skriver Aftonbladet.
– Man trodde det var okej att flyga hem svenska medborgare. Men flygstoppet är absolut, vilket gör att flygningen inte var okej, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen.
Kommentar: Har noterat att det redan kommit en del frågor på sociala medier om flygstoppet (och om att det har brutits).

Omvärldsbevakning 09.00

Ingenting att rapportera.