Vecka 6 2020

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 9 februari


Omvärldsbevakning 22.20

Broar stängs, tågtrafik och flyg ställs in på grund av Ciara

Öresundsbron stängdes vid 21-tiden, och tidigare har Uddevallabron, Tjörnbron och Angeredsbron stängts av delvis pga bilolyckor, skriver SvT. Över 10 000 hushåll är strömlösa just nu bland annat i Kristianstad. Flera tågsträckor i västra Sverige och i Skåne har varit avstängda redan i förebyggande syfte för att undvika påkörning av nedfallna träd. Vid 19.30-tiden larmades om att två personer saknades på sjön Fegen vid Svenljunga. Räddningstjänsten söker med värmekamera. Stormen väntas också föra med sig upp till 35 mm regn i Västra Götaland. Stormen väntas mojna under natten och måndagsmorgonen.  
Kommentar: Denna sammanfattning av läget gäller just som vindarna ökat över Skåne där de sedan väntas tillta ytterligare under natten innan ovädret drar vidare österut. 

Virusexpert: kommande veckor avgörande

SR har intervjuat virusexperten och professorn Ian Lipkin, som just nu sitter i karantän i sitt hem i USA efter att ha fungerat som rådgivare åt de kinesiska myndigheterna. Han menar att antalet nya fall av coronaviruset kan komma att sjunka dramatiskt om ett par veckor. Han menar att de åtgärder och restriktioner som de kinesiska myndigheterna använt sig av, som att sätta hela städer i karantän, saknar motstycke. Kritiskt just nu är hur situationen utvecklas när människor återgår till arbetet från denna vecka, menar Ian Lipkin.
Kommentar: För övrigt har coronaepidemin inte varit särskilt synlig i medierna sedan eftermiddagens uppdatering.

Klass 2-varning

Klass 2-varning för mycket högt vattenstånd utmed delar av vår kust publicerad på webben, i twitter och Facebook vid 21.30-tiden.

Omvärldsbevakning 16.00

Hundratals tåg och flyg inställda i Europa på grund av Ciara

Stormen Ciara har slagit till mot de brittiska öarna med vindar på upp till 35 meter i sekunden, enligt DN. I Tyskland ställer Deutsche Bahn in tåg vid Nordsjökusten och hundratals flyg har ställt in i Frankfurt och Amsterdam bland annat.
Kommentar: I Sverige har stormen just nått västkusten och ännu har medierna inte rapporterat någon allvarligare störning. Vi följer.

Anställda ska återvända i omgånger

GP skriver i en ekonomiartikel att anställda i nyckelindustrier som livsmedel och sjukvårdsmaterial ska få återvända så snart som möjligt. För att minska risken för smittspridning ska de anställda återvända till arbetet i omgångar. I Shanghai har myndigheterna redan under lördagen gett klartecken till fabriker att öppna igen, vilket är de första tecknen på att restriktioner börjar tas bort.
Kommentar: Vi följer utvecklingen av situationen i Kina på grund av coronautbrottet.

Omvärldsbevakning 11.00

Soldat i Thailand som masskjutit dödad

Den soldat som sköt ihjäl minst 26 personer och skadade över 50 har dödats av thailändska säkerhetsstyrkor, enligt DN.
Kommentar: Därmed slutar Krisinfo följa händelsen.

Antalet döda har passerat Sars-utbrottet från 2003

Enligt kinesiska myndigheter har nu 813 personer dött av coronavirus jämfört med 773 i sars, skriver SR. Antalet smittade överstiger 37 000. Samtidigt konstaterar WHO att antalet insjuknade per dag har sjunkit de senaste två dagarna (se diagram på BBC).

Passagerare får lämna fartyget i karantän

De 3600 passagerarna ombord på kryssningsfartyget World Dream utanför Hong Kong får gå iland efter att deras prov varit negativa för coronaviruset, det rapporterar South China Morning Post.

Ett sista brittiskt plan med evakuerade från Wuhan har landat

Planet förde med sig 200 personer, inklusive besättningen, skriver reuters. De kommer att sättas i karantän i fjorton dagar.

Skolor på franska skidorten håller stängt nästa vecka efter coronautbrott

Det brittiska barn som smittats tillsammans med fyra andra britter på en fransk skidort har visat sig deltagit i lektioner i skolan på orten, enligt DN. Myndigheterna har därför beslutat stänga skolorna och testa övriga skolelever. 
Kommentar: Detta var de senaste uppgifterna kring coronaviruset. Vi fortsätter följa rapporteringen kring corona.

Lördag 8 februari


Omvärldsbevakning 21.50

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 14.00

Fem britter i franska alperna har smittats av coronaviruset

Fem britter i skidorten Contamines-Montjoie i de franska alperna har smittats av coronaviruset, meddelar SVT. Ingen i gruppen har blivit allvarligt sjuk men samtliga vårdas på sjukhus, enligt de franska myndigheterna. De uppges ha delat stuga med en annan brittisk medborgare som nyligen besökt Singapore.
Kommentar: Noterar eftersom det är fråga om en smitta utanför Kina.  

Flera döda i en masskjutning i Thailand

SVT rapporterar att en soldat skjutit ihjäl ett antal människor, bland annat i ett köpcentrum i staden Nakhon Ratchasima, nordöst om Thailands huvudstad Bangkok. Gärningsmannen uppges enligt lokala medier inte vara gripen.
Kommentar: Noterar ifall frågor skulle uppstå.  

Uppdatering klass 2-varning

Vi har skrivit och delat en nyhet på den klass 2-varning som SMHI utfärdad för stormbyar på västkusten för söndagen. Vi följer om SMHI:s varning skulle ändras. 

Omvärldsbevakning 09.10

Rykten och falska nyheter i utbrottets spår

Mängder av rykten och falska nyheter sprids om coronautbrottet, skriver Dagens Nyheter.
Ett hälsoövervakningsbolag upptäckte med hjälp av artificiell intelligens redan före nyår att ett influensaliknande virus spreds i Kina. Det var coronasmittan, skriver Sveriges Radio. I Inslaget intervjuas företrädare för Folkhälsomyndigheten, som berättar om hur myndigheten gör sina analyser. 

Rasism mot kineser i Sverige

Kinas ambassad skriver på sin webbplats att kineser i Sverige diskrimineras på grund av viruset, skriver Expressen. 

Många smittade på sjukhus i Wuhan  

I januari smittades drygt 40 av det nya coronaviruset på ett sjukhus i Wuhan, skriver indiska Indiatimes. Det var inte bara vårdarbetare, utan även  17 patienter som vårdades på sjukhuset med andra symtom som smittades. Detta enligt en studie från Wuhan university.

Antalet döda stiger: Fler än under SARS-epidemin

Aftonbladet meddelar att antalet smittade och döda i Wuhan och Hubeiregionen fortsätter stiga och att myndigheterna inför stränga straff för den som försöker bryta karantänen. Kinesiska myndigheter kritiseras åter, efter den avlidne kinesiske läkarens död, att försöka ge sken av att kampen mot utbrottet lyckats bättre än det har, rapporterar Dagens Nyheter.  Enligt amerikanska National Public Radio gör varje nytt upptäckt fall av smitta på kryssningsfartyget Diamond Princess, att karantänen för fartyget som ligger i Japan, pågår fjorton dagar till. Antalet avlidna överstiger det antal som förekom mellan 2002 och 2003 då SARS härjade i Asien.
Kommentar: Det var några av de spår som medierapporteringen tagit sedan igår kväll. Smittan fortsätter ha sitt huvudfäste i Hubei och Wuhan och inga nya dödsfall rapporteras från andra länder än Kina. Vi fortsätter följa rapporteringen kring utbrottet.

Fredag 7 februari


Omvärldsbevakning 20.52

Fler fall av coronasmitta på karantänsfartyg utanför Japan

Antalet fall av coronasmitta på fartyget som befinner sig i karantän utanför Japans kust har ökat skriver Dagens Nyheter. De dryga sextiotalet smittade har flyttats till ett sjukhus och resten av passagerarna på fartyget hålls fortsatt i karantän.
Kommentar: Frågor kring karantän är högaktuella just nu så vi fortsätter följa utvecklingen. 

WHO uppmanar till sparsamhet med skyddsutrustning

Världshälsoorganisationen WHO har gått ut med en uppmaning till företag och länder att begränsa försäljning av skyddsutrustning till personer utanför vården. Detta för att minska risken
att det blir brist på sådan utrustning. Även Sveriges Radio rapporterar om detta.
Kommentar: Vi har tidigare noterat medierapporter på temat och nu går WHO ut och bekräftar detta. Vi fortsätter följa den information som svenska myndigheter går ut med.  

Inställda tåg inför annalkande stormvindar

TT/SVD skriver att tåg på vissa sträckor i västsverige har ställts in i helgen, eftersom
starka vindar väntas. För närvarande har SMHI utfärdat så kallad risk för stormbyar i delar av
södra Sverige för söndagen. En risk är inte en varning, eftersom osäkerheten är högre. 
Kommentar: Om risken skulle omvandlas till en varning klass två eller högre, eller om ansvariga myndigheter går ut med varningar eller annan information riktad till allmänheten, så kan Krisinformation.se förmedla detta. Tills vidare följer vi prognoserna från SMHI.  

Ökade antal fall av fågelinfluensa i Europa i januari

Enligt europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC har antalet fall av fågelinfluensa ökat i delar av östra Europa den senaste månaden. Det rör sig om A(H5N8) och (H5N1).
Kommentar: Noterar detta ifall det skulle uppstå frågor från allmänheten.
 

Omvärldsbevakning 15.30

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.00

Risk för stormbyar i södra Sverige

SMHI meddelar att det är risk för stormbyar (upp mot klass 2-nivå) i södra Sverige. Risken gäller söndag natt till måndag.
Kommentar: Följer på söndag.

Omvärldsbevakning 08.00

Uppdatering: Boende evakuerade i Helsingborg - misstänkt farligt föremål hittat

Händelsen avslutad, de evakuerade fick enligt polisen flytta hem strax före midnatt.
Kommentar: Avslutat för vår del.

Corona: Varnande läkaren rapporteras vara död

Enligt flera medier, bland annat Sveriges Radio, har den kinesiske ögonläkare som varnade sina kollegor för att corona kunde vara värre än vad som framkommit själv avlidit av sjukdomen.
Kommentar: Kan leda till diskussion om hur farlig smittan egentligen är, särskilt som läkaren ser ung och pigg ut på de bilder han själv publicerat på sig själv. Vi har i nuläget inte läst något om att läkaren skulle tillhöra en riskgrupp.

Torsdag 6 februari


Omvärldsbevakning 21.45

Boende evakuerade i Helsingborg - misstänkt farligt föremål hittat

Efter att polisen under en insats hittat ett misstänkt farlgit föremål i ett flerbostadshus så har flera våningar i huset evakuerats, rapporterar SVT Nyheter. Nationella bombskyddet har skickats till platsen och evakueringen var klar vid 21.30, det skriver polisen på sin webbplats.
Kommentar: Vi följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 16.10

Brand i Gruva i Dalarna

130 personer har fått uppsöka skyddsrum efter att en maskin tagit eld på 852 meters djup i Garpenbergs gruva, rapporterar SVT Nyheter.Räddningstjänst, polis och flera ambulanser har larmats till platsen.– Vi har rökutveckling från en maskin 852 meter under jord. Vi följer våra rutiner vilket innebär att vi tagit alla medarbetare i säkerhet, vi aktiverar våra vägvisare och räddningstjänsten är på plats, säger Jenny Gotthardsson, områdeschef vid Garpenbergs gruva, till SVT.
Kommentar: Branden är släckt. Skadeläget är oklart, vi fortsätter följa händelsen.

Omvärldsbevakning 12.30

Krisläge i Wuhan – smittade isoleras inte

I Kina förvärras nu läget dag för dag i den värst drabbade staden Wuhan, där antalet nya fall av det nya coronaviruset fortsätter öka snabbt, uppger Sveriges Radio. Sjukvården uppges vara under enorm press och sjukbäddarna räcker inte till, vilket riskerar sprida viruset ytterligare när smittade inte isoleras. Det nya coronavirusets epicentrum, elvamiljonersstaden Wuhan, är under hård press. Antalet smittade ökar explosionsartat och närmar sig nu 2 000 nya bekräftade fall per dygn.
Kommentar: Fortsätter följa händelseutvecklingen.

Omvärldsbevakning 08.30

Folkhälsomyndighetens chef om åtgärderna mot corona

Fohms högste chef Johan Carlson intervjuas i SVD om den svenska linjen i hanteringen av coronautbrottet och avseende kommunikation med allmänheten. "Vi hanterar detta som man bör bedriva smittskyddsarbete. Det bygger på tillit mellan myndigheter och befolkningen. Det är fel att tro att mer drastiska metoder innebär bättre hantering av ett sjukdomsutbrott. I grunden är det tvärtom," säger Carlsson.
Kommentar: Noterar detta eftersom frågor har uppstått kring detta i sociala medier. 

Onsdag 5 februari


Omvärldsbevakning 21.00

Uppdatering flygolycka Turkiet

Flera medier, bland annat SVT, uppger att 120 personer skadades vid olyckan. Det finns i nuläget inga bekräftade uppgifter om att några svenskar var med på flygplanet.
Kommentar: Vi håller koll på om UD eller ambassaden går ut med någon information.

Folkhälsomyndigheten om regler för karantän

Folkhälsomyndigheten har gått ut med information om karantän. Friska hemvändande personer från områden i Kina där fall av det nya coronaviruset rapporterats bör vara uppmärksamma på symtom, men behöver inte sitta i karantän.  Karantän i dess tvångsmässiga form innebär en kraftfull åtgärd som är noga reglerad i smittskyddslagen och bedöms i nuläget inte vara motiverad.
Kommentar: Publicerat nyhet.

Omvärldsbevakning 18.00

Flygolycka i Turkiet

I Istanbul bröts ett flygplan i tre delar efter att ha kraschat i samband med landning på Sabiha Gökcen flygplatsen vid 17-tiden svensk tid, det rapporterar Sveriges Radio och flera andra medier. Istanbuls borgmästare uppger att 52 personer har skadats i kraschen. Det finns inga rapporter om dödsfall. 
Kommentar: Vi följer händelseutvecklingen med tanke på ev. drabbade svenskar.  

Omvärldsbevakning 16.00

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.00

Vaccin mot coronavirus

Enligt Dagens Nyheter har brittiska forskare gjort ett genombrott i arbetet med att ta fram ett vaccin mot det nya coronaviruset. Vaccinet kan ha svårt att påverka den pågående epidemin, men kan ha betydelse för framtida utbrott, skriver DN. 

Svenskar bokar av resor efter coronavirusavbrottet

Göteborgs-Posten skriver att var femte svensk som bokat en resa till Thailand via resebyrån Ticket har avbokat den under sista veckan i januari. Detta kan jämföras med att var tionde svensk avbokade sin resa under samma period förra året.

Livsmedelsverket om coronaviruset

Enligt Livsmedelsverket finns det i dagsläget inget som tyder på att viruset kan smitta via livsmedel och dricksvatten. 
Kommentar: Bra att känna till. Vi fortsätter att följa rapportering om coronaviruset.

Omvärldsbevakning 09.30

Coronavirus uppdatering

Samtidigt som WHO uppmanar världens länder att inte införa restriktioner som försvårar resor och handel har brittiska Foreign Office gått ut med rådet till britter i Kina att lämna landet om de kan, rapporterar Dagens Nyheter. Två kryssningsfartyg i Asien satta i karantän på grund av coronaviruset, rapporterar SVT. Det ena har 3700 passagerare och befinner sig vid Yokohama i Japan och ett antal passagerare har bekräftats ha smittats, enligt SVT. Det andra fartyget med 1800 passagerare hålls kvar utanför Hongkong.  
Kommentar: Nyheter om karantän i Asien kan påverka resande och frågor om smittorisken och hur man bäst begränsar spridningen.  

Omvärldsbevakning 08.00

Svenskar som evakuerats från Wuhan är extremt övervakade

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till Aftonbladet/TT att svenskarna som evakuerats från Wuhan är "extremt övervakade". Enligt Anders Tegnell innebär frivillig karantän att de inte får göra som de vill. Personerna har en nära dialog med smittskyddet i respektive region och dagliga kontakter med sjukvården för att stämma av eventuella symtom och feber. 
Kommentar: Kan komma frågor från allmänheten om frivillig karantän.

Kinesisk läkare tycker att vi borde leva försiktigare

En kinesisk läkare i Skåne tycker att Folkhälsomyndigheten borde uppmana folk att leva mer försiktigt, med tanke på coronaviruset. Läkaren har därför, på uppdrag av Kinesiska Riksförbundet i Sverige, satt ihop råd till kineser som återvänder från Kina. Riksförbundet har erbjudit Folkhälsomyndigheten hjälp med att dela ut informationsblad till resenärer som kommer från Kina, skriver Svenska Dagbladet.
Kommentar: Följer med tanke på coronaviruset.

Jordbruksverket: coronaviruset är en folkhälsofråga

Jordbruksverket skriver på sin hemsida att coronaviruset är en folkhälsofråga. Myndigheten följer dock utvecklingen.
Kommentar: Noterar med tanke på coronaviruset.

Tisdag 4 februari


Omvärldsbevakning 20.00

Fågelsjuka i Vietnam och Saudiarabien

Enligt Aftonbladet/TT rapporterar Vietnam fall av den smittsamma fågelsjukan av typen H5N6. Viruset har upptäckts i en flock på 3 00 fåglar, varav 2 000 av dessa har slaktats. Saudiarabien ska också ha upptäckt ett liknande smittoutbrott i en fjäderfäfarm, men av typen H5N8.
Kommentar: Oklart om det här kan få konsekvenser för människor. Vi fortsätter att följa. 

Svenskar i frivillig karantän

Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog, uttalar sig i Dagens Nyheter om varför Sverige väljer att använda sig av frivillig karantan.
– Det är så här vi brukar hantera utbrott av virussjukdomar. Frivillighet är att föredra framför tvång så länge det är en fullgod lösning. I det här fallet har de tolv evakuerade daglig kontakt med smittskyddsläkare, det gäller även personer som befinner sig i deras närhet, säger Anders Wallensten.
Kommentar: Vi fortsätter att följa information från Folkhälsomyndigheten. 

Brittiska UD uppmanar britter att lämna Kina

Enligt Dagens Nyheter uppmanar nu brittiska UD samtliga britter som kan lämna Kina att göra det omgående. Detta som en åtgärd för att undvika att de smittas av coronaviruset. Cirka 30 000 brittiska medborgare befinner sig just nu i Kina. Samtidigt varnar brittiska UD för att det snart kan bli praktiskt svårt att lämna Kina, eftersom transporter inte fungerar som vanligt. I dagsläget avråder svenska UD enbart från icke-nödvändiga resor till Hubeiprovinsen, men frågan utreds löpande. Något UD tittar på är bland annat hur lokala förutsättningar för att ge vård ser ut och hur den lokala infrastrukturen påverkas av smittoutbrottet.
Kommentar: Vi följer händelsen och håller koll på om förändringar sker i svenska UD:s reseinformation. 

Explosivt föremål i Örebro uppdatering

De boende som evakuerades har nu fått återvända hem, skriver SVT Nyheter Örebro. Avspärrningarna hävs. Bombskyddet har undersökt föremålet som misstänktes vara explosivt. Polisen har dock ingen ytterligare information om kring om föremålet var farligt eller inte.
Kommentar: Uppföljning efter tidigare notering. Slutar att följa händelsen. 

Omvärldsbevakning coronavirus 17.00

Belgisk kvinna med coronasmitta åkte samma flyg som svenskar

Kvinnan var en av de belgiska medborgare som evakuerades från Wuhan i helgen, rapporterar flera medier, däribland DN. På samma flyg fanns även de svenskar som transporterades hem från området. Den belgiska kvinnan har testats positivt för coronaviruset men visar inga sjukdomstecken.
Kommentar: Vi följer händelsen.

Fejkad artikel om coronavirus på gymnasieskola i Halland

En manipulerad artikel som ser ut att komma från tidningen Norra Halland sprids nu, rapporterar norrahalland.se. Den korrekta artikeln som tidningen publicerat handlar om att att elever och lärare på ett gymnasium i området befunnit sig i samma område i Finland som en person smittad med coronaviruset. Artikeln har sedan skärmdumpats och manipulerats så att det felaktigt står att ett fall av coronavirus bekräftats.
Kommentar: Vi följer händelsen och tar upp den i morgondagens mediebild. Tidningen har kontaktat MSB:s kommunikationsavdelning kring de felaktiga uppgifterna.

Övriga händelser 17.00

Flera fastigheter i Örebro utrymda efter larm om explosivt föremål

Fyra personer greps under eftermiddagen av polis efter att en person larmat om att de uppfört sig underligt utanför en fastighet på Norr. När polis kom till platsen hittade de något som misstänktes vara explosivt, och nationella bombskyddet har kallats till platsen, skriver SVT Nyheter Örebro.
Kommentar: Vi följer händelsen.

Uppdatering coronavirus 13.30

Uppdaterad information från ambassaden i Kina

Svenskar som befinner sig i Hubei-provinsen uppmanas ta kontakt med ambassaden.
Svenskar i Kina bör också anmäla sig till svensklistan samt avanmäla sig om man väljer att resa ut tidigare än angivet.
Kommentar: Uppdaterat händelsesidan, avvaktar övrig publicering.

Omvärldsbevakning coronavirus 13.00

Misstänkt fall av coronavirus i Blekinge

En patient som nyligen kommit tillbaka till Sverige från Kina och som har luftvägssymtom utreds på Blekingesjukhuset, rapporterar Blekinge läns tidning. Provsvar på om det rör sig om coronavirus väntas i morgon onsdag. Smittskyddsläkare Bengt Wittesjö säger att misstanken är väldigt låg och att det inte finns någon anledning till oro för allmänheten.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor från allmänheten. Vi följer och inväntar besked om provresultat.

Övriga händelser 13.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning coronavirus 09.00

Första coronadödsfallet i Hongkong

Det nya coronaviruset har skördat sitt första offer i Hongkong. Det är det andra dödsfallet i sjukdomen utanför Fastlandskina, skriver bland annat DN.

Australien isolerar evakuerade på Julön

En plan att isolera australier som evakuerats från Kina och placera dem på Julön har fått kritik i Australien, skriver SVT. Men regeringen menar att det är ett sätt att förhindra spridning av viruset och att man inte får plats med de evakuerade på sjukhusen på fastlandet.

Tror på fler coronafall i Sverige – men jämför med influensa

En person har hittills bekräftats bära på det nya coronaviruset i Sverige – och fler fall är att vänta, säger smittskyddsläkaren Peter Nolskog till GP. Samtidigt är risken för en epidemi liten och chansen att friskförklaras stor.
Kommentar: Vi fortsätter följa utvecklingen.

Övriga händelser 08.30

Inget att notera.

Måndag 3 februari


Omvärldsbevakning 19.30

Resebolag märker av oro inför Thailandsresa

Flera resebolag som intervjuats av SVT berättar att antalet resenärer som känner oro inför framtida Thailandsresa verkar ha ökat. Åtminstone sett till antalet samtal till resebolagen. En orsak antas vara ett inslag på SVT:s Agenda igår kväll, där två smittskyddsexperter uttryckte att de inte rekommenderade resor till Thailand med anledning av risk att smittas av coronavirus.
Kommentar: Vi följer läget eftersom det är högsäsong i Thailand och många svenskar planerar att resa dit i sportlovstider. UD avråder inte från resor till landet.

Lärosäten rekommenderar karantän

Enligt Sveriges Radio rekommenderar flera lärosäten, till exempel Jönköpings universitet, studenter som återvänder från Kina att sätta sig själva i frivillig karantän. Dessa universitet erbjuder möjlighet till studier hemifrån under tiden.
Kommentar: Relevant att känna till, eftersom frågan om karantän varit stor i våra sociala medier under dagen och helgen.

Omvärldsbevakning 15.30

Flera tusen strömlösa i Jämtland

Cirka tretusen abonnenter i Ragunda och Bräcke har varit strömlösa sedan halv ett-tiden idag.
Elbolaget E.ON vet inte någon orsak till strömavbrottet och kan inte heller säga när elen kommer tillbaka.
Kommentar: Noterar eftersom prognosen för när strömmen kan vara tillbaka är oklar och för att det är kallt i området. Bra att följa upp elen kommit tillbaka.

Uppdatering coronaviruset

Enligt Sveriges Radio Ekot står stora delar av Kina stilla efter coronavirusutbrottet och börserna i Shanghai och Shenzhen rusade mot botten när de öppnade idag. I en artikel i Dagens Nyheter uttalar sig ekonomiprifessorn Lars Jonung med anledning av virusutbrottet. Han menar att utbrottet kan ge effekter för världsekonomin om det utvecklas till en epidemi. Kina står för 17 procent av den globala ekonomiska produktionen. En stor del av världens datorer och iPhones tillverkas i landet, flera stora biltillverkare har fabriker i Wuhan och Kina är även ledande exportör av kläder. Även turismen påverkas. 
Kommentar: Fortsätta att ha koll på de ekonomiska effekterna av ett långvarigt coronavirusutbrott. Effekterna kan drabba många på lång sikt.

Omvärldsbevakning 11.00

Uppdatering coronaviruset

Sveriges Radio P4 Jönköping skriver att den person i Jönköping som är smittad av coronaviruset kommer att följas upp med upprepade prover. Om proverna är negativa vid två tillfällen är personen smittfri, säger smittskyddsläkaren Malin Bengnér. Personen har nu isolerats på länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, säger till Sveriges Radio Ekot att med den klassning som viruset har i dag så finns möjligheter till tvångsåtgärder. Anders Tegnell säger att han har svårt att se varför man skulle behöva nyttja dem, de här personerna är välinformerade och välmotiverade att följa ordningen och det är mycket för deras egen skull.
Kommentar: Kan dyka upp frågor med anledning av detta. Vi fortsätter att följa. 

Omvärldsbevakning 08.00

UD och MSB har hämtat hem tolv svenskar från Wuhan i Kina

Under helgen har en EU-gemensam transport genomförts för att ta hem de tolv svenskar som velat lämna Wuhan i Kina, skriver UD. Folkhälsomyndigheten har bidragit med stöd så att resan kunde genomföras utan risk för smittspridning. MSB bistod med stöd och samordning under transporten. Ombord på flyget fanns även personal från MSB med krisstödskompetens.
Kommentar: Publicerat nyhet på Facebook och Twitter. Kan komma mycket frågor från allmänheten med anledning av detta.

Spridning av coronaviruset

Folkhälsomyndigheten skriver att den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC:s sammanställning nu visar att mer än 17 300 smittats av coronaviruset och 362 personer har avlidit. Dagens Nyheter jämför coronaviruset med sars, där 8 000 insjuknade och 342 personer dog. Det visar att coronaviruset har lägre dödlighet än sars. 
Kommentar: Trots lägre dödlighet kan coronaviruset fortsätta att skapa oro. Vi fortsätter att följa rapporteringen kring coronaviruset.