Vecka 7 2020

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Måndag 17 februari


Omvärldsbevakning 09.00

Översvämningar och trafikproblem efter söndagens stormväder

Söndagens oväder har drabbat delar av Borås och kommunerna runtomkring. Ätran och Viskan har svämmat över vilket har drabbat ett stort antal villor och vägar, skriver DN. 

Västtrafiks tåg mellan Varberg och Borås är inställda, liksom Krösagåten mellan Halmstad och Nässjö, uppger Sveriges Radio. 
Kommentar: Vi följer detta. 

Antalet coronafall ökar igen

Efter tre dagar av sjunkande siffror ökar antalet smittade av coronaviruset igen. Det senaste dygnet har 100 personer avlidit till följd av coronaviruset i Hubeiprovinsen i Kina. Totalt har över 1 700 personer avlidit av coronavirus. 

Söndag 16 februari


Omvärldsbevakning 22:00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 17:05

Flera SMHI-varningar i stormen Dennis fotspår

SMHI har utökat sina klass 1-varningar för hård vind, stora regnmängder, höga flöden, högt vattenstånd, snöfall samt plötslig ishalka till att gälla nästan hela landet. För Ätran och Viskan bedömer man att flödena kommer att nå klass 2-nivå under måndagen.
Trafikverket har gått ut med information om ovädret på sin hemsida och uppmanar tågresenärer att kontakta sina tågbolag för att se hur de påverkas. Många tågsträckor, exempelvis Uddevalla-Strömstad, Herrljunga-Borås och Borås-Varberg, har redan ställts in, skriver Dagens Nyheter. All trafik över Uddevallabron stängdes av på söndagsförmiddagen, rapporterar Ekot, som också nämner att Vattenfall och Ellevio under dagen har drabbats av ett antal mindre strömavbrott på Västkusten.
SVT rapporterar att myndigheterna i Wales har gått ut med den högsta varningsnivån för stormen Dennis, vilket innebär fara för liv.
Kommentar: Fortsätter att följa utvecklingen. Gick ut med en nyhet om SMHI:s klass 2-varningar.

Omvärldsbevakning 09:20

Färre fall av corona i Kina

Antalet nya registrerade fall av corona i Kina minskar för tredje dagen i rad, rapporterar Ekot. Totalt har över 68 000 människor i Kina smittats av viruset.
Kommentar: Fär kännedom. Kan verka lugnande.

Lördag 15 februari


Omvärldsbevakning 21:35

Avspärrningarna i Västerås hävda

Polisen har nu hävt avspärrningarna vid Bäckby centrum i Västerås, rapporterar P4 Västmanland. Avspärrningarna upprättades sedan man påträffat ett misstänkt farligt föremål efter ett rån mot ett apotek. Det Nationella bombskyddet har nu undersökt föremålet, men än så länge finns det inga uppgifter på vad det rörde sig om för slags föremål.
Kommentar: Eftersom avspärrningarna hävts och ingen fara längre verkar föreligga avslutar vi bevakningen kring detta.

Omvärldsbevakning 17:30

Ovädret Dennis närmar sig – flera inställda tågavgångar

Flera medier, däribland Ekot, DN och Svenska Dagbladet, rapporterar om att ovädret Dennis närmar sig Sverige. SMHI har utfärdat flera varningar om snödrev, kraftig nederbörd och högt vattenstånd, däribland två klass 2-varningar för mycket högt vattenstånd i Bottenviken och Norra Kvarken.
Det väntade ovädret innebär att Trafikverket ställer in tågtrafiken på flera sträckor runtom i landet. Tågresenärer uppmanas kontakta sitt tågbolag för att få reda på hur de berörs av de inställda avgångarna.
Kommentar: Har gått ut med nyhet om SMHI:s klass 2-varningar.

Misstänkt föremål i Västerås undersöks av det Nationella bombskyddet

Polisen har under dagen spärrat av delar av Bäckby centrum i Västerås, rapporterar P4 Västmanland. Orsaken är att ett misstänkt föremål hittats efter ett apoteksrån. Polisen har kopplat in det Nationella bombskyddet för att undersöka det misstänkt farliga föremålet.
Kommentar: Följer utvecklingen, ingen ny info på Polisens hemsida i nuläget.

Första corona-dödsfallet utanför Asien

En kinesisk turist smittad av coronaviruset har avlidit i Frankrike. Det är det första konstaterade dödsfallet utanför Asien. Samtidigt bekräftas över 2000 nya personer ha smittats i Kina, skriver Aftonbladet.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor.

Omvärldsbevakning 09:45

Coronaviruset, uppdatering

Dödssiffran för coronaviruset i Kina har nu överstigit 1500 personer, skriver Aftonbladet. Samtidigt rapporterar DN om att viruset kan spridas via mänsklig avföring, något som kan innebära en extra fara i många byar i Kina där man inte har ett utbyggt system för vattentoaletter. 
Svenska Dagbladet uppger att nästan fyra procent av alla som smittats i Kina är sjukvårdare. Läkare har anonymt rapporterat om att det råder brist på bland annat munskydd och skyddskläder på sjukhusen
På sikt skulle spridningen av coronaviruset även kunna få konsekvenser för den svenska sjukvården, rapporterar Ekot. Orsaken är att många medicintekniska produkter och komponenter tillverkas i Kina.
Kommentar: Fortsätter att följa utvecklingen. Frågor och kommentarer fortsätter att komma in på våra sociala medier.

Fredag 14 februari


Omvärldsbevakning 21.20

Stormen Dennis drar in - klass-1 varningar för höga flöden

SMHI klass-1 varnar för höga flöden i stora delar av Väst- och Sydsverige. Aftonbladet har intervjuat Jon Jörpeland på SMHI som säger att det kan vara det djupaste lågtryck vi haft i modern tid och att Västra Götaland och Värmland kan räkna med nederbördsmängder som  under stormen Ciara förra helgen.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 15.30

Coronavirusets utbredning

Enligt en artikel i Svenska Dagbladet är nära fyra procent av alla smittade i Kina sjukvårdare. Sex av dessa personer har avlidit som följd av sjukdomen. I artikeln framgår att läkare anonymt har vittnat om brist på sjukvårdsmateriel, vilket försvårar situationen ytterligare. 
Kommentar: Följer spridningen och rapporteringen av coronaviruset.

Omvärldsbevakning 11.30

Coronaviruset

Ägarna till den asiatiska restaurangen Jiaozibar i Nordmaling har satt sig själva i frivillig karantän. Ägarna har varit i Kina, dock inte i närheten av de provinser där coronavirusutbrottet ägt rum. De båda känner sig friska men vill stänga restaurangen som en säkerhetsåtgärd, skriver Aftonbladet. SAS förlänger flygstoppet och kommer att ställa in alla flygningar till Peking och Shanghai till och med den 29 mars. Detta som en följd av coronaviruset, skriver SAS på sin hemsida. I en artikel hos BBC uppger WHO att man inte ser att antalet coronavirussmittade ökar dramatiskt, förutom i Hubei-provinsen i Kina. Nu har Japan rapporterat sitt första dödsfall kopplat till coronaviruset. En äldre kvinna har avlidit. Varken kvinnan eller de andra tre nya fallen av coronaviruset i Japan har kunnat kopplats till Kina, vilket gör att det kan vara möjligt att viruset sprids lokalt i Japan, rapporterar Sveriges Radio Ekot. 
Kommentar: Följer spridningen av coronaviruset.

Omvärldsbevakning 08.00

Driftstörningar för Swedbanks tjänster

Sedan tidig morgon har Swedbank drabbats av allvarliga driftstörningar. Det går inte att komma åt hemsidan, appen eller använda Swish. Vissa uppgifter tyder även på att kortbetalningar kan påverkas, Sveriges Radio Ekot. 
Kommentar: Om störningarna blir långvariga kan många påverkas. Följer.

Torsdag 13 februari


Omvärldsbevakning 21.15

Coronavirusets smittspridning

Världshälsoorganisationen WHO uppger att varken smittspridningen eller dödligheten i coronaviruset har ökat utanför Kina trots den uppskrivning av antal fall som skedde i igår. Detta rapporterar BBC.
Samtidigt kommer en ny studie fram till att WHO kan ha underskattat hur smittsamt viruset är. Den svenska professorn i hållbar hälsa vid Umeå universitet Joacim Rocklöv säger till TT att WHO i sin officiella skattning har underskattat virusets reproduktionstakt och att det verkar ha högre reproduktionstal än sars.
Kommentar: Följer coronaviruset kontinuerligt.

Omvärldsbevakning 16.20

Inga tecken på sjukdom hos isolerade svenskar

På söndag har det gått två veckor sedan elva svenskar frivilligt isolerade sig från omvärlden på grund av eventuell smitta av det nya coronaviruset, enligt TT/GP. – Det har gått bra. Ingen har visat tecken på sjukdom, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till tidningen.
Kommentar: Bra att känna till om det kommer frågor från allmänheten.

Folkhälsomyndigheten om att det inte finns någon spridning av det nya coronaviruset i Sverige

Många har frågor om det nya coronaviruset som upptäckts i Kina. Folkhälsomyndighetens biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten svarar på frågor om oro, resor och varför Sverige i likhet med många andra länder anser att frivillighet är bättre än tvång i smittskyddsarbetet.
Kommentar: Vi har delat deras nyhet med film i våra sociala kanaler.

Omvärldsbevakning 12.20

Professorn: Antalet döda och smittade kommer stiga snabbt

Antalet bekräftade corona-fall i Hubei ökade dramatiskt i går. I själva verket finns det ännu fler drabbade i den kinesiska provinsen – och det kommer fortsätta stiga, tror experten. – Det är inte helt otroligt att det här viruset blir en del av vår normala virusflora så småningom, säger Björn Olsen, professor vid Uppsala universitet till Aftonbladet. Det finns beräkningar som visar att viruset kan fortsätta att spridas i åratal, och att så många som 60–80 procent av jordens befolkning kan komma att drabbas av viruset.
Kommentar: Kan medföra en del frågor från allmänheten. Vi fortrsätter följa spridningen av viruset.

Omvärldsbevakning 08.30

242 rapporterade dödsfall på ett dygn i Hubei

Under onsdagen rapporterades 242 nya dödsfall till följd av coronaviruset i den kinesiska provinsen Hubei, rapporterar flera medier, bland annat SVT Nyheter. Det är högsta antalet rapporterade dödsfall på ett dygn sedan viruset bröt ut. Tidigare var det högsta antalet 103. En förklaring den dramatiska ökningen är att sjukvården börjat använda en ny klinisk diagnosmetod, enligt Reuters, uppger SVT.
Kommentar: Fortsätter följa utvecklingen.

Onsdag 12 februari


Omvärldsbevakning 20.40

WHO: Coronavirusutbrottet börjar stabiliseras

Under onsdagskvällen konstaterade WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus att spridningen av coronaviruset har börjat stabiliseras. Men siffrorna måste tolkas försiktigt och spridningen kan ta ny fart, säger han i en artikel av Dagens Nyheter.
Kommentar: Vi fortsätter att följa spridningen av coronaviruset.

Omvärldsbevakning 15.50

Vänern tappas på vatten

Efter de stora regnmängderna måste Vänern tvångstappas på vatten, meddelar Sveriges Radio. Bland annat i Lilla Edet öppnas dammluckorna bredvid Vattenfalls kraftverksanläggning för att sänka vattennivån i sjön. Just nu tappas 900 kubikmeter vatten per sekund. Enligt Vattenfall begränsas den mängd vatten som kan tappas på grund av att havsvattnet trycker på mot Västkusten.
Kommentar: Kan vara bra att känna till i samband med rapporter om väderläget och eventuella varningar från SMHI. 

Omvärldsbevakning 12.40

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 08.50

Ingenting att rapportera. 

Tisdag 11 februari


Omvärldsbevakning 21.20

UD avråder från alla resor till Hubei-provinsen

Utrikesdepartementet, UD, avråder nu från alla resor till Hubei-provinsen, men också från icke nödvändiga resor till Zhejiang-provinsen. Enligt UD har beslutet om avrådan fattats på grund av utbrottet av det nya coronaviruset. UD skriver att sjukvården i de här områdena är hårt ansträngd, vilket gör att det kan vara svårt att få tillgång till vård vid behov. Avrådan gäller tills vidare.
Kommentar: Delat UD Resklars inlägg på Facebook och Twitter samt publicerat nyhet på webben. Kan uppstå frågor med anledning av skärpt och utökad avrådan. 

Risk för förorenat vatten i Gnesta

Enligt Gnesta kommun råder risk för förorenat vatten på grund av ett grävarbete under dagen. Kranvattnet behöver kokas innan det används till mat och dryck. Kokningsrekommendatione gäller för delar av Gnesta tätort, norr om järnvägen och väster om Mariefredsvägen samt i Södertuna.
Kommentar: Delat Gnesta kommuns inlägg på Facebook. Fortsätter att följa läget under morgondagen. 

Omvärldsbevakning 16.20

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 13.15

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.20

Coronaviruset: "Superspridare" smittade flera i tre länder

Aftonbladet skriver om en brittisk man som är en så kallad "superspridare", och har smittat flera andra människor med coronaviruset. Mannen uppges ha blivit smittad på en affärsresa till
Singapore och sedan rest till Storbritannien och Frankrike där han smittade flera. Individer som beskrivs som sådana "superspridare" rår själva inte för att de smittar många, enligt artikeln.
Kommentar: Uppgifter som dessa kan öka antalet påståenden om att smittan sprider sig utan symtom. Något slags genomsnitt uppges vara att varje smittad för vidare smittan till tre andra.  

Måndag 10 februari


Omvärldsbevakning 22.00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.20

Simhall utrymd i Stockholm: Kemstyrka på plats

Räddningstjänsten har larmats till Vällingby simhall där någon form av gas har spridit sig i lokalerna, skriver Aftonbladet.se. Larmet kom vid 15.41. – Det är något som sticker i ögon och ger hosta, säger Henrik Jynnesjö vid Storstockholms brandförsvar.
Kommentar: Vi följer händelsen.

Ytterligare fyra svenskar hemma från Wuhan

Under helgen har svenska myndigheter hjälpt ytterligare fyra svenskar att ta sig hem från smittdrabbade Wuhan i Kina, rapporterar TT/DN. Utrikesdepartementet har organiserat hemresan från Kina med hjälp av Folkhälsomyndigheten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
Kommentar: MSB har också lagt ut information om detta på sin webbplats.

Omvärldsbevakning 11.00

Inget nytt att rapportera

Omvärldsbevakning 08.00

Stormen Ciara uppdatering av läget

Sveriges Radio Ekot rapporterar om läget efter att stormen Ciara dragit in över södra Sverige. Det kommer vara fortsatt blåsigt under måndagen, men enligt SMHI har de värsta stormvindarna dragit bort. Högt vattenstånd råder i Kattegatt, Skagerack, Bottenviken och Norra Kvarken. I södra Sverige saknar omkring 15 000 kunder fortfarande el. Under måndagen har Öresundsbron och Ölandsbron öppnat för trafik, men vindkänsliga fordon bör fortfarande inte använda Öresundsbron.
Kommentar: Vi fortsätter att följa läget.

Fler coronasmittade på fartyg i karantän

Enligt Aftonbladet/TT ska ytterligare 60 personer på kryssningsfartyget Diamond Princess vara smittade av coronaviruset, rapporterar japanska medier. Det betyder att omkring 130 personer på fartyget nu är smittade. 

WHO: Infodemi kan göra utbrottet värre

DN skriver att i samband med utbrottet av coronaviruset har en mycket stor mängd felaktigheter, rykten och konspirationsteorier fått stor spridning - en så kallad infodemi har uppstått, enligt WHO. Nu larmar WHO om att det kan förvärra utbrottet.
Kommentar: Vi fortsätter att följa rapporteringen om coronaviruset.