Vecka 9 2020

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 1 mars


Omvärldsbevakning 22:10

Migranter pressar grekisk gräns

SR rapporterar att grekisk gränspolis stoppat fyratusen migranter från att ta sig över från Turkiet till Grekland under lördagen. Turkiets president Erdogan bekräftar att Turkiet inte längre stoppar migranter som vill vidare till Europa. GP-TT hävdar att 15 000 migranter hittills tagit sig till gränsen. Grekland har kallat in sitt säkerhetsråd. 
Kommentar: Krisinfo följer utvecklingen.

Folkhälsomyndigheten ändrar information till skolor

Folkhälsomyndigheten gör en ändring i råden till skolor om vad föräldrar ska göra om de är oroliga för coronaviruset, enligt SvT och SR. Efter att ha samrått med Skolverket under dagen har en tidigare hänvisning till att det räknas som ogiltig frånvaro om en frisk elev stannar hemma  tagits bort och ersatts med att det är skolorna själva som har ansvaret. 
Kommentar: Det har funnits en stark kritik mot den tidigare skrivningen.

Omvärldsbevakning 17:10

Sjätte fallet av covid-19 i Västra Götaland 

GP rapporterar om ett nytt fall av covid-19 i Västra Götaland under söndagen. Personen har smittats i Italien. Det betyder att fjorton personer nu bekräftats smittade i Sverige.
Kommentar: Krisinfo följer utvecklingen av coronasmittan.

Omvärldsbevakning 10:40

Corona sprids inte av barn

SR rapporterar om en ny studie från WHO som visar att barn inte överfört smitta i något fall hittills i Kina, vare sig mellan barn eller till vuxna. Folkhälsomyndigheten besvarar i reportaget kritik från debattörer som vill att barn som besökt drabbade områden ska stanna hemma från skolan.
– Det är endast om man haft nära kontakt med känt fall som man ska vara hemma och avhålla sig från sociala kontakter, säger avdelningschefen för mikrobiologi Karin Tegmark Wisell.
Kommentar: Bra information för att besvara frågor.

Coronatest i hemmet införs i Stockholm

(DN-TT) För att öka tillgängligheten av testen införs nu provtagning i hemmet, vilket innebär att personen slipper åka in till vården och isoleras i väntan på provsvar. Fortfarande gäller att den sjuke inte ska åka till akuten utan ringa 1177.
Kommentar: Bra info för eventuella frågor.

Lördag 29 februari


Omvärldsbevakning 22:45

Uppdatering covid-19

•SR och SvT rapporterar ytterligare ett fall i Stockholm under lördagen.

•Från TT-GP finns en sammanställning av  smittläget i världen. USA har rapporterat sitt första dödsfall. 

•BBC sammanfattar läget i USA och skriver att Frankrike infört ett förbud på inomhusmöten på över femtusen personer.

Kommentar: I övrigt inga stora förändringar av läget under kvällen.

Omvärldsbevakning 16:15

Uppdatering höga flöden

Klass 3-varningarna borttagna och händelsesidan uppdaterad.

Femte bekräftat fall av coronavirus i Västra Götaland

Personen som bekräftats smittad hade varit i Iran, skriver DN. Därmed har totalt tolv personer smittats i Sverige. Samtliga har smittats vid besök i utlandet eller i direlkt kontakt med person som varit i utlandet.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 11:00

Sjukhusanställda i Oslo kan ha smittat hundratals

Rapporter från olika delar av världen visar att antalet fall stiger och fler länder blir berörda, skriver DN i en översikt över de senaste fallen. I Oslo har två sjukhusanställda konstaterats smittade. En av dem har haft kontakt med hundratals patienter och kollegor. Norge har hittills sju konstaterade covid-fall.
Kommentar: Artikeln sammanfattar läger i de värst drabbade länderna.

Turkiet öppnar gränsen mot Europa för flyktingar

Turkiets president Erdogan bekräftar för nyhetsbyrån Al Jazeera att gränsen mot Europa öppnas för flyktingar. Uppgifter har cirkulerat några dagar om att gränsen ska öppnas och hundratals flyktingar har rört sig mot gränsen. Grekland har förstärkt sin gränsbevakning.
Kommentar: Uppgiften är helt färsk. DN har en sammanfattande text som de uppdaterar löpande.

Fredag 28 februari


Omvärldsbevakning 22:00

Fyra nya fall av covid-19 i Sverige

Under fredagkvällen uppger Folkhälsomyndigheten att fyra nya personer har bekräftats vara smittade av coronavirussjukdomen covid-19.  Det rör sig om två fall i Region Stockholm, ett i Region Uppsala och ett i Region Jönköpings län. Samtliga fall kan spåras till utlandet eller till personer som nyligen befunnit sig utomlands. Det betyder att totalt elva fall av smittade personer har bekräftats i Sverige, rapporterar DN.
Kommentar: Uppdaterade händelsesidan.

WHO uppgraderar risken för coronaspridning på global nivå

Flera medier rapporterar att WHO har uppgraderat risken för spridning av coronaviruset till "mycket hög", den högsta nivån som organisationen använder i sina bedömningar av sjukdomars spridningsrisk. Samtidigt säger WHO att sjukdomen inte sprider sig obehindrat i samhället utan de flesta fallen kan länkas till personer som en smittad har haft kontakt med. Totalt har fler än 50 länder nu rapporterat bekräftade fall av sjukdomen covid-19. Bland medierna som rapporterar finns bl a DN, Sveriges Radio Ekot och BBC. 
Kommentar: För kännedom om frågor uppstår.

Länsstyrelsen Uppsala aktiverar delar av krisorganisationen efter bekräftad covid-19

Delar av krisledningsorganisationen på Länsstyrelsen Uppsala har aktiverats efter att två fall av covid-19 har konstaterats i länet. Aktiveringen ska skapa bättre förutsättningar för samordnade åtgärder och kommunikation, rapporterar SR P4 Uppland.
Kommentar: För kännedom om frågor uppstår. 

Uppgifter om att Turkiet släpper igenom flyktingar till Europa

Under fredagen kom uppgifter som gjorde gällande att Turkiet skulle lätta på gränskontrollen och släppa igenom flyktingar till Europa, rapporterar SVT Nyheter. Samtidigt kommer motstridiga uppgifter från Turkiets huvudstad Ankara och utrikesministern där att avtalet med EU om att stoppa migranter från att passera gränsen till EU fortfarande gäller och ska upprätthållas av landet, rapporterar DN. BBC rapporterar att såväl Grekland som Bulgarien har förstärkt sin gränskontroll med anledning av uppgifterna.
Kommentar: För kännedom om frågor uppstår.

Omvärldsbevakning 16:00

Ge oss riktiga svar istället för floskler

Kolumnist Peter Kadhammar Aftonbladet, Ställer krav på svenska myndigheter
Sätter fingret på att det kan vara skillnad på att informera och att säga något konkret på riktigt.
Kommentar: För Info

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/MRkejK/ge-oss-riktiga-svar-i-stallet-for-floskler

Viruset monumental utmaning för världens svagaste sjukvård

Erik Esbjörnsson DN, resonerar kring vad som kan hända om corona-viruset får fäste på den afrikanska kontinenten.
Kommentar: Följ utveckling även utanför sverige

https://www.dn.se/nyheter/varlden/erik-esbjornsson-viruset-monumental-utmaning-for-varldens-svagaste-sjukvard/

Falska flygblad

I Härryda har någon spridit falska flygblad med kommunen som avsändare. I flygbladen har Landvetterborna rekommenderats att stanna hemma och inte låta sina barn gå till skolan.
Kommentar: Liknar händelsen i Strängnäs för några år sedan då någon i flygblad drev tesen att älderboende skulle utrymmas för att användas som mottagning
https://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/falska-flygblad-om-coronaviruset-sprids-i-kommunens-namn-1.24633054

https://www.harryda.se/arkiv/nyhetsarkivkommunochpolitik/falskaflygbladomcoronavirusetspredsikommunen.5.118fea821707b491fdd3a55d.html

Klass 3 Lagan

Flödena har stabiliserat sig men ligger kvar på klass 3-nivå några dagar till.

Coronadrabbade mannens arbetsplats i Mölndal är nedstängd

Kommentar: Bilden spretar arbetsplatse stänger men skolor fortsätter som vanligt
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/den-coronadrabbade-mannens-arbetsplats-ar-nedstangd-i-molndal

Omvärldsbevakning 08.00

Ökad beredskap på landets karantänsflygplatser på grund av coronaviruset

Sveriges Radio Ekot skriver att man skärpt beredskapen på landets karantänsflygplatser. Sverige har åtta utsedda karantänshamnar och fem karantänsflygplatser från Malmö i söder till Luleå i norr. Där ska händelser som kan utgöra ett internationellt hot mot människors hälsa, som Världshälsoorganisationen WHO klassat coronautbrottet som, kunna hanteras.
Kommentar: Vi fortsätter att följa coronaviruset.

Läkare oroliga för större coronautbrott

I en artikel i Sveriges Radio Ekot har flera läkare uttalat sig om att de befarar svåra problem i vården vid ett långvarigt coronatubrott i Sverige. Detta eftersom de menar att sjukvården redan är ansträngd och det råder akut brist på vårdplatser och sjuksköterskor på Sveriges sjukhus. 
Kommentar: Fortsätter att följa. 

Torsdag 27 februari


Omvärldsbevakning 22.30

Ytterligare fem bekräftade fall av covid-19 i Sverige

Under kvällen uppgav Folkhälsomyndigheten på sin hemsida och i en presskonferens att fem nya bekräftade fall av coronavirus-sjukdomen covid-19 konstateras i flera regioner under dagen. Tre av de nya fallen finns i Västra Götalandsregionen där också en person sedan tidigare är bekräftad smittad, totalt alltså fyra smittade. Ytterligare en person är smittad i Region Uppsala och samt en person i Region Stockholm. 
Kommentar: Publicerade nyhet och delade på Facebook och Twitter. Uppdaterade även händelsesidan med ny information om totala antalet smittade i Sverige.

UD avråder från icke nödvändiga resor till Iran

Utrikesdepartementet beslutade under torsdagen att avråda från icke nödvändiga resor till Iran med anledning av smittspridningen av coronaviruset i landet. Ambassaden uppmanar resenärer att följa händelseutvecklingen och lokala myndigheters anvisningar.
Kommentar: Delade UD Resklars inlägg på Facebook och uppdaterade händelsesidan med reseinformation till svenskar i Iran.

Krishanteringsrådet i Regeringskansliet aktiveras

Flera medier rapporterar att krishanteringsrådet i Regeringskansliet har kallats in med anledning av coronavirusets spridning. Rådet är en sammanslutning av myndighetschefer, företrädare för länsstyrelserna samt berörda statssekreterare och träffas två gånger per år men kan också sammankallas för att diskutera uppkomna situationer, så som nu sker. Aftonbladet rapporterar att rådet ska sammanträda på måndagen för att diskutera coronaviruset.

Skolelever i Skellefteå testas för coronavirussjukdom

Under fredagen kommer skolelever som besökt norra Italien att testas för covid-19. Farhågorna för smittspridning uppstod efter att några av eleverna insjuknat efter hemkomst, rapporterar P4 Västerbotten.

Smittskyddsläkare uppmanar allmänheten att inte bunkra andningsskydd

Läkare på Akademiska Sjukhuset i Uppsala uppmanar allmänheten att inte bunkra andningsskydd som behövs inom vården. Orsaken är att den stora efterfrågan på skydden globalt och nationellt har gjort tillgången ansträngd och det riskerar att bli en potentiell bristvara, rapporterar SVT Uppsala.

Nya bekräftade fall av covid-19 i Norge

Tre nya fall av coronavirussjukdomen har konstaterats i Norge. Under onsdagen bekräftades Norges första fall och totalt är alltså fyra personer smittade i Norge, rapporterar GP.

WHO:s direktör uttalar sig om coronaviruset

För andra dagen i rad är det fler bekräftade fall av covid-19 som rapporteras utanför Kina än i Kina. WHO:s direktör Tedros Ghebreyesus säger till BBC att sjukdomen har "potential att bli en pandemi" och att WHO nu oroar sig mer för vad som händer med sjukdomens spridning utanför Kina än i Kina.
Kommentar: Vi fortsätter att följa rapporteringen om coronaviruset.

Posten uteblir på grund av halka

I Flen och Strängnäs kommer inte hushållen att få sin post i dag rapporterar, P4 Sörmland. Anledningen är det hala väglaget, uppger Postnord.
Kommentar: För kännedom om problemen blir långvariga.

Terrorhot mot hotell i Nairobi

Amerikanska utrikesministeriet varnar Kenya för ett terrorhot mot ett hotell i huvudstaden Nairobi, skriver TT. Av varningen framgår inte vilket hotell men enligt USA ska det vara ett större hotell som är populärt bland turister och affärsresenärer.
Kommentar: För kännedom om frågor uppstår. UD har inte gått ut med någon information med anledning av uppgifterna.

Omvärldsbevakning 15.30

Coronasmittad i Göteborg kan ha exponerat 40 personer för virus

Göteborgs-Posten skriver att den person som insjuknat i covid-19 i Göteborg kan ha exponerat ett 40-tal personer för smittan. Dessa personer kommar ha daglig telefonkontakt med vården varje dag i två veckor och om de uppvisar symptom kommer man att ta prover. Chefsläkare Per Karlsson säger att det mest sannolika är att det dyker upp några fler ströfall, men risken för spridning i samhället är låg. 
Kommentar: Fortsätter att följa rapportering om coronaviruset.

Omvärldsbevakning 12.45

Anställda på Uppsala-företag jobbar hemma på grund av risk för coronasmitta

På det amerikanska företaget Thermo Fisher Scientifics i Uppsala har omkring 700 anställda uppmanats att jobba hemma. Detta beror på att personer som jobbar på företaget kan ha blivit utsatta av smitta genom att de umgåtts med en smittar person, skriver SVT Nyheter Uppsala.

ECDC: Smittspridning av coronaviruset pågår i Europa

Enligt EU:s smittskyddsmyndighet ECDC pågår just nu en smittspridning av det nya coronaviruset i Europa. Enligt Karl Ekdal, chef på sjukdomsprogrammen på ECDC, följer man nu situationen i Italien timme för timme. Han beskriver situationen som bekymmersam eftersom ett hundratal nya fall per dag rapporterats de senaste dagarna, skriver Sveriges Radio.

Oro i Frankrike för coronaepidemi

Sveriges Radio Ekot skriver att oron i Frankrike ökar för att det ska bli en coronaepidemi i landet, med tanke på de senaste dagarnas smittspridning i Italien. En av de insjuknade i Frankrike avled under gårdagen, utan att ha varit i Norra Italien eller i Wuhan, Kina. Sjukvårdspersonal i landet menar att en av deras största utmaningar är att lugna folk, så att inte panik uppstår. President Emanuel Macron har besökt ett sjukhus i Paris tillsammans med landets hälsominister. Under besöket sa Macron att man står inför en epidemi och behöver anpassa organisationen för att bemöta den.
Kommentar: Vi fortsätter att följa rapporteringen om coronaviruset.

Omvärldsbevakning 08.00

Coronaviruset uppdateringar

Första fallet i Danmark

Under morgonen rapporterade Danmark sitt första fall av coronaviruset. Personen hade just kommit tillbaka från en semester i Italien och insjuknade därefter strax efter hemkomst, skriver SVT.

Expert avråder från resor till Italien

Johan Giesecke, före detta statsepidemiolog och numera rådgivare åt WHO i smittskyddsfrågor, säger i en artikel i Svenska Dagbladet att man inte bör resa i onödan om man inte måste och han tycker inte att man ska resa till Italien nu. För den som reser rekommenderar Johan att man bör bära med sig en flaska handsprit, det man minska risken att smittas av virus och bakterier.

Antalet coronasmittade i Sydkorea ökar snabbt

Antalet fall av det nya coronaviruset i Sydkorea fortsätter öka snabbt i takt med att fler testas för viruset. Nästan 1600 personer i Sydkorea hade på morgonen lokal tid konstaterats smittade av Covid 19, sjukdomen som orsakas av det nya coronaviruset, rapporterar Sveriges Radio. 

Kommentar: Vi fortsätter att följa alla nya medieuppgifter om coronaviruset och uppdaterar våra kanaler med bekräftad information när sådan kommer.

Onsdag 26 februari


Omvärldsbevakning 23.50

Nya bekräftade fall av covid-19

En person i Göteborg bekräftades smittad med det nya coronaviruset på onsdag kväll, meddelade Folkhälsomyndigheten och Västra Götalandsregionen. Mannen hade besökt norra Italien och själv kontaktat vården när han upptäckte symtom på smitta. Han insjuknade tre dagar efter att ha kommit hem till Sverige med feber och luftvägssymtom. Mannen mår enligt Region Västra Götaland väl och är inlagd för observation på Infektionskliniken på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, rapporterar Sveriges Radio. 
Kommentar: Har publicerat en nyhet om fallet i Sverige, samt delat informationen i våra sociala kanaler.

Spridning av coronaviruset mellan länder i Europa

Det pågår nu smittspridning av det nya coronaviruset inom Europa. Det konstaterar EU:s Smittskyddsmyndighet ECDC, rapporterar Sveriges Radio. Nya fall med ursprung i Italien har hittats ibland annat Kroatien, Österrike, Schweiz, Frankrike och Spanien, efter smittspridningen i Italien. Även Norge fick ett bekräftat fall på onsdagen, det första i landet, rapporterar norska NRK.
Kommentar: Fortsätter att följa utvecklingen

Risk för att E4 stängs av på grund av höga flöden

E4:an utanför Hornsborg, mellan Hamneda och Traryd, kan stängas på grund av för höga flöden i Lagan. Om det sker finns en plan för omledning av trafiken till gamla E4:an, rapporterar Sveriges Radio.

Omvärldsbevakning 16.00

UD samlar råd för resenärer

UD har samlat och delat ett antal råd till resenärer, med anledning av att coronaviruset lkan påverka in- och utresa till ett antal länder. Råden finns här.
Kommentar: Delat samt skrivit egen, kort nyhet med hänvisning till UD:s text.

Omvärldsbevakning 12.30

Höga halter av farliga ämnen vid Klevshults gamla smältverk

Enligt Länsstyrelsen i Jönköpings län har man hittat mycket höga halter av hälsofarliga metaller och ämnen vid före detta Klevshults smältverk i Vaggeryds kommun. Provresultaten visar mycket höga och hälsofarliga halter av aluminium, bly, koppar och PCB. Vaggeryds kommun har inhägnat området och uppmanar allmänheten att inte vistas på platsen.
Kommentar: Bra att känna till om vi får frågor från allmänheten.

Coronaviruset uppdatering

Sveriges Radio Ekot skriver att det nya coronavirusets snabba spridning i Iran oroar många i Sverige med anhöriga i landet. Irans regering har bekräftat att 19 personer avlidit på grund av coronaviruset och att 139 personer är smittade i landet. Samtidigt finns en viss misstro kring siffrorna, där en parlamentarier från staden Qom sagt att den verkliga dödssiffran är en annan. Under dagen har Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen hållt en gemensam presskonferens, skriver Dagens Nyheter. Där berättade statsepidemiologen Anders Tegnell att Folkhälsomyndigheten har regelbundna möten med regionerna och att det i dagsläget inte är aktuellt att införa screening på svenska flygplatser, då det är resurskrävande och ineffektivt.
Kommentar: Vi fortsätter att följa rapporteringen kring nya coronaviruset.

Omvärldsbevakning 08.00

Sjukvårdens personliga skyddsutrustning räcker i cirka 1400 vårddygn

Sveriges radio skriver om en rapport från Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten, där de gör bedömningen att sjukvårdens personliga skyddsutrustning räcker i cirka 1400 vårddygn, det vill säga vård för 100 personer i 14 dagar. De skriver också att regionerna kraftsamlar på olika sätt, till exempel genom att hushålla med vissa förbrukningsmaterial, som munskydd.
Kommentar: Klockan 12 i dag håller Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen en gemensam presskonferens om beredskapen. Vi följer.

Tisdag 25 februari


Omvärldsbevakning 21.50

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.30

Ny riskbedömning från Folkhälsomyndigheten

Risken är hög för att personer upptäcks i Sverige som smittats av det nya coronaviruset utomlands. Detta på grund av den senaste tidens utveckling i omvärlden.
Samtidigt bedöms risken för allmän smittspridning i Sverige som låg, skriver Folkhälsomyndigheten enligt SVT. 
Kommentar: Vi skrivit en nyhet om detta och uppdaterat formuleringen på samlingssidan om coronavirus.

Omvärldsbevakning 14.30

Nya coronafall i flera länder, bland annat i Europa

Österrike och Kroatien rapporterar sina första fall av coronasmitta. Från Italien kommer rapporter om fler smittade, bland annat i Toskana och på Sicilien. Utanför Kina har nu 35 länder och territorier rapporterat att de har smittade patienter. I Italien är omkring 100 000 människor i de norra regionerna Lombardiet och Veneto isolerade efter myndigheternas åtgärder för att försöka begränsa smittan, rapporterar Aftonbladet.
Även Iran rapporterar fler fall och landets biträdande hälsominister Iraj Harichi har bekräftats smittad, skriver SVT. 
Kommentar: Noterar det och fortsätter följa medierapporteringen om utbrottet.

Omvärldsbevakning 12.40

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.45

Hotell i karantän på Teneriffa

En italiensk läkare som semestrade på Teneriffa har visat sig vara smittad av coronaviruset. Hotellet där han bodde har försatts i karantän, rapporterar SVT. Sveriges Radio uppger att ett tusen turister finns på hotellet och de får tills vidare inte lämna det.
Kommentar: Enligt uppgifter från SVT ska två svenskar befinna sig på hotellet. Följer mediernas rapportering.

Måndag 24 februari


Omvärldsbevakning 22.30

Coronaviruset: Oro för materialbrist och beredskapen

Aftonbladet uppger att Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten i en skrivelse till regeringen varnar för en liknande situation med materialbrist som drabbade delar av sjukvården hösten 2019. Riskerna är utebliven leverans från tillverkare av förbrukningsmaterial för vården och läkemedel, då viss produktion ligger i Kina. I artikeln citeras Sven Britton, professor emeritus i infektionssjukdomar:
– Att säga att beredskapen är god, det är kanske bra för att ingjuta lugn hos folket. Men jag tror inte att den är särskilt god. Britton menar att antalet infektionsplatser i Sverige redan är få och anser att Sverige ska aktivera en beredskapsplan i det fall sjukvården måste använda hundra platser för coronasjuka patienter.

DNs medicinreporter Amina Manzoor skriver en längre text om smittoläget och att beredskap kan begränsa skadan av en pandemi.

Enligt SvD har Folkhälsomyndigheten lyckats odla fram coronaviruset i Sverige, odlingen ska nu ska spridas till forskare som arbetar med att ta fram vaccin och läkemedel mot viruset.

SvD uppger att munskydden är slut hos leverantören Apotekstjänst AB. SvD tar också upp att svenska företag påverkas av läget i norra Italien och att flera företag höll krismöten under måndagen.
Kommentar: Medierna har publicerats många nyheter om smittan under kvällen och krisinfo har fått många frågor i våra sociala medier. Vi fortsätter att följa smittoläget.

Omvärldsbevakning 15.30

Höga flöden uppdatering

SMHI har nedgraderat klass 3-varningen för Nissan till klass 2. Klass 3-varningar gäller nu endast för Lagan från biflödet Bolmån, sjön Kösen, ned till mynningen i havet. 
Kommentar: Vi har uppdaterat nyhet och händelsesidor på svenska och engelska. Vi fortsätter att följa och kommunicera om vädervarningar och eventuella konsekvenser av översvämningarna. 

Coronaviruset uppdatering

Sveriges Radio Ekot skriver att Italien nu har 200 bekräftade fall av coronaviruset. Sex dödsfall har rapporterats. Samtliga personer som dött har varit äldre än 75 år. Som följd av den snabba spridningen i Italien, Iran och Sydkorea under helgen så har Folkhälsomyndigheten justerat sin så kallade provtagningsindikationen för Sverige. Den innebär att alla som varit i Hubei eller annan provins tillhörande Kinas fastland där smittspridning pågår, de italienska regionerna Lombardiet, Piemonte, Emilia-Romagna och Veneto, Iran och Sydkorea och får symptom på hosta, andnöd eller feber ska kontakta 1177 för att bedöma om eventuell provtagning behövs.
Kommentar: Vi kommer att publicera nyhet med anledning av Folkhälsomyndighetens uppdaterade provtagningsindikation.

Bil körde in i folkmassa i tyska Volkmarsen

Aftonbladet och flera andra medier rapporterar om en bil som kört in i en karneval i Volkmarsen, Tyskland. Minst 15 personer uppges vara skadade, men ingen har avlidit. Föraren ska ha gripits.
Kommentar: Volkmarsen är en mindre stad. Det finns inga uppgifter om att svenskar ska ha drabbats. Noterar för kännedom.

Omvärldsbevakning 12.30

Översvämningar på grund av höga flöden

Dagens Nyheter skriver om översvämningssituationen i Halland efter att SMHI utfärdat klass 3-varingar för höga flöden. Några konsekvenser är att källare har svämmat över, vägar är avstängda och att hela fält står under vatten. Under veckan väntas mer regn och enligt SMHI:s hydrologer kommer det att ta tid innan vattennivåerna sjunker. 
Kommentar: Vi fortsätter att följa situationen och konsekvenser av de höga flödena. 

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att rapportera.