Res säkert på höstlovet

Många människor är på resa till och från aktiviteter under höstlovet. Här kan du läsa om vad du kan göra för att vistas säkert i trafiken och på resor.
Uppdaterades
Foto: Johnér bildbyrå.

I trafiken

  • Håll avstånd. Under höstlovet är det många trafikanter som ska samsas på våra gemensamma vägar. Det kan påverka framkomligheten. Tänk på att hålla avstånd och visa respekt genom ett ansvarsfullt bilkörande.
  • Håll hastighetsgränserna. Restiden påverkas bara marginellt om du kör fortare. Om hastighetsgränserna följs kan vi rädda 50 liv per år.
  • Följ aktuell trafikinformation. På Trafikverkets webbplats kan du följa trafikläget och få information om närmaste rastplats. Sveriges Radio P4 rapporterar också om läget i trafiken. Trafikinformation för Stockholm och Göteborg finns även på trafiken.nu
  • Tänk på halkrisken. Beroende på vädret kan det snabbt uppstå halka på vägarna. Se till att ha vinterdäck på bilen om det kan vara vinterväglag där du kör.
  • Se upp för vilt på vägarna. Under hösten är älgar och annat vilt mer i rörelse än vanligt. Därför är det stor risk att du möter dem ute på vägarna. Här är Trafikverkets råd om vad du ska göra vid en viltolycka. 

Rätt sätt på olycksplats

Vid en trafikolycka måste räddningstjänst, polis och sjukvård kunna samarbeta ostört. Ditt beteende på en olycksplats är därför viktigt. Du behöver inte stanna om du ser att det redan finns hjälp vid olycksplatsen. Undantaget är om du har specialistkunskaper inom vård som du tror kan vara till hjälp. Stanna inte för att dokumentera olyckan. Det kan upplevas som mycket kränkande för de inblandade offren och försvåra räddningstjänstens arbete.

Transportstörningar och trafikinformation

Tänk på att ta del av information om förseningar och inställda avgångar inför din resa.
Här hittar du länkar till aktuell trafikinformation och myndigheternas tips om vad du bör tänka på och vilka regler som gäller.

Flygresor

Swedavia publicerar flyginformation för de tio största flygplatserna i Sverige. 

Resa med tåg, båt eller buss

Sök det företag eller organisation som arrangerar din resa.

Länkar till ansvariga aktörer/myndigheter för samhällets beredskap

Utlandsresor

När du reser gör du det på eget ansvar. På UD:s reseinformation kan du läsa om  reseavrådan, hur du kan förbereda din resa och få tips om hur du minskar riskerna för oönskade händelser när du är utomlands.

I Utrikesdepartementets Resklar-app finns råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader. Med hjälp av checklistan "Min resa" kan du förbereda dig.