Lär dig hjälpa andra – i vardag som i kris

Vill du bli en viktig resurs för samhället vid kriser? Genom att gå en kurs i första hjälpen eller hjärt-lungräddning (HLR) kan du hjälpa till att rädda liv.
Publicerades

Om du går en kurs i hjärt-lungräddning får du lära dig hur du ska agera om någon har drabbats av hjärtstopp eller inte andas. Väljer du första hjälpen får du också lära dig hur man hanterar andra skador och akuta sjukdomstillstånd. Sådana utbildningar hittar du hos bland annat Civilförsvarsförbundet, räddningstjänsten i din kommun eller genom HLR-rådets webbplats. På 1177 Vårdguiden och på MSB:s webbplats DinSäkerhet.se kan du läsa mer.

Hjärtstartare

Hjärt-lungräddning görs för att skapa blodcirkulation på någon som drabbats av hjärtstopp tills ambulanspersonal anländer. Ju snabbare man kan få igång hjärtverksamhet och andning, desto större är chansen att personen ifråga överlever. För att få igång hjärtat kan man använda en hjärtstartare. Det är en maskin som finns på många offentliga platser. Den är lätt att använda eftersom den ger talade instruktioner till användaren. En förteckning över var du hittar närmaste hjärtstartare finns i Hjärtstartarregistret.

Så larmar du 112

Om någon behöver omedelbar hjälp, larma genom att ringa telefonnummer 112. Beskriv tydligt vad som har hänt och var du befinner dig. Uppge hur många som är skadade och vilka sorters skador de har. Om du behöver utföra hjärt-lungräddning men inte vet hur, kommer larmoperatören att tala om för dig hur du ska göra. Är ditt ärende inte akut, använd något av telefonnumren nedan.

  • För frågor om icke akuta sjukdomar och skador, ring 1177.
  • För att komma till polisen i icke akuta ärenden, ring 114 14.
  • För information om olyckor och kriser, ring 113 13.

Fördela arbetsuppgifterna vid en olycka

Om ni är flera på platsen för en olycka, så fördela uppgifterna mellan er. Medan en larmar 112 och påbörjar bröstkompressioner kan någon annan hämta hjärtstartare. Är du ensam kommer larmoperatören tala om för dig vad du ska göra. Lämna inte platsen innan hjälp har anlänt. Följ de instruktioner ni får av polisen eller räddningstjänsten. Läs mer på DinSäkerhet.se om hur du bör agera vid olyckor.

Vid hjärtstopp:

  • Larma 112 så snabbt du kan och berätta var du är och vad som har hänt.
  • Om någon drabbats av hjärtstopp, utför hjärt-lungräddning för att skapa blodcirkulation på den drabbade tills vårdpersonal anländer.
  • Om du inte är utbildad i första hjälpen eller hjärt-lungräddning berättar larmoperatören på SOS Alarm hur du ska göra.
  • Du kan använda en hjärtstartare för att försöka få igång hjärtat igen. Maskinen känner själv av om hjärtat slår och ger en strömstöt om det behövs.
  • Lämna inte platsen innan hjälp har anlänt. Följ de instruktioner ni får av polisen eller räddningstjänsten.