SOS Alarm lanserar ny app

Med SOS Alarms nya app kan du larma 112 och din position skickas automatiskt till larmcentralen. Det gör att hjälpen kan nå fram snabbare. Appen informerar också om olyckor i närheten och tipsar om krisberedskap.
Publicerades
Foto: Johnér/Maskot Bildbyrå AB

I veckan har den nya appen 112 lanserats som enligt SOS Alarm ska bidra till att öka tryggheten i samhället. 

– Det absolut viktigaste med appen är att kunna larma 112. Där har vi nu möjlighet att automatiskt få positionen skickad till oss, berättar Niclas Cholodov som utvecklat appen för SOS Alarm.

Spar kritiska sekunder 

Positioneringen fungerar med hjälp av telefonens GPS-funktion som skickar den hjälpsökandes position direkt till larmcentralen när denne larmar via appen. Då slipper man att uppge adress eller beskriva vart man befinner sig. 

– När du installerar appen så godkänner du att appen får tillgång till din GPS-position vid samtal. Positioneringen fungerar inte via den vanliga ringfunktionen på telefonen utan samtalet måste ske via appen.

Genom att appen direkt kan förmedla position så är Niclas Cholodov förvissad om att den ska spara kritiska sekunder när hjälpen ska skickas fram.

– Vi vet hur det är idag. Det kan vara väldigt omständligt och ta extra sekunder att lokalisera någon. Vi är helt övertygade om att vi kommer att spara tid med hjälp av appen.  

Ska sprida viktig information om olyckor 

Appen ska också sprida kunskap om säkerhet och krisberedskap genom tips och instruktionsfilmer samt kunna förmedla viktig information om olyckor som sker i ens närhet.

– Vi väljer ut händelser som vi tror är relevanta för medborgarna. Till exempel att det skett en trafikolycka i ditt område. Då kan man undvika olyckan genom att välja en annan väg. Dessutom får man reda på att hjälp är på väg. Då undviker vi att flera personer larmar om samma olycka. Detsamma gäller för bränder. På så sätt kan man undvika farlig brandrök, säger Niclas Cholodov. 

Appen ska, precis som Krisinformation.se:s app, förmedla viktigt meddelande till allmänheten, VMA, som kommer att skickas till alla användare som befinner sig i det drabbade området. 

– Vi vill informera om det som händer dig i din närhet, här och nu. 

Du kan få VMA i flera olika kanaler:

 • via radio och tv.
 • från Krisinformation.se via webb, app och i sociala medier.
 • som notis i Sveriges Radios app SR Play och SOS Alarms app 112.

I vissa fall kan du bli varnad genom: 

 • talmeddelande till fast telefoni inom det drabbade området.
 • sms till din mobil om den är registrerad, eller används, i det drabbade området.

Om du nås av ett VMA ska du följa de uppmaningar som ges. Följ också händelsen i Sveriges Radio P4 eller på Krisinformation.se. Ring 113 13 (SOS Alarms informationsnummer) om du har frågor eller vill veta mer.

Läs mer

 • SOS Alarm

  SOS Alarm har en central larmfunktion och en samordnande roll vid större händelser då många olika enheter rycker ut.

 • Viktigt meddelande till allmänheten, VMA

  VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, är ett varningssystem som används vid olyckor, allvarliga händelser och störningar i viktiga samhällsfunktioner.

 • Fler berättelser

  Här hittar du fler intervjuer med yrkespersoner som har ett särskilt ansvar i krishanteringssystemet i Sverige.