VMA via SMS – så funkar det

VMA, Viktigt meddelande till allmänheten kan också gå ut via SMS till de som befinner sig i området som larmet gäller. Ett tillfälle när SMS användes var den 21 september 2017, när det brann i en industribyggnad i Örnsköldsvik.
Uppdaterades
Vid industribranden i Domsjö fabriker i Örnsköldsvik i september 2017 skickades varningsmeddelande ut via SMS. Foto: Anton Kårén.

Branden utbröt klockan 14.41 på eftermiddagen på Domsjö fabriker strax söder om Örnsköldsvik. Klockan 15.03 begärde räddningstjänsten VMA på grund av kraftig rökutveckling som drog in över Hörnettområdet som ligger i närheten.

 Det är alltid en behörig representant från en myndighet eller organisation som begär att ett Viktigt meddelande till allmänheten ska skickas ut. Till exempel vid olyckor och risk för olyckor är det räddningschefen eller räddningsledaren som kan begära VMA, vid utsläpp av radioaktiva ämnen är det Strålskyddsmyndigheten, och så vidare, säger Per Einerfors, krisberedskapssamordnare hos SOS Alarm.

Då skickas VMA ut

VMA kan skickas ut vid bland annat olyckor, grov störning av allmän ordning, vid utsläpp av giftiga eller skadliga ämnen och spridning av smittsamma sjukdomar. Det används också vid elavbrott, teleavbrott och vid extraordinära händelser inom områden som myndigheter, regeringen och kommuner och landsting ansvarar för.

 Texten i meddelandena utgår ifrån färdiga mallar och anpassas till den specifika händelsen av SOS Alarms krisberedskap, Sveriges Radios sändningsledning och den som begärt VMA-meddelandet, till exempel räddningschef i beredskap, säger Per Einerfors.

SMS ett komplement

SMS används för att komplettera de traditionella kanalerna som används för att förmedla ett Viktigt meddelande till allmänheten, det vill säga radio, tv, utomhusvarningssystemet ”Hesa Fredrik” och talmeddelande via fast telefoni.

Men det är inte alltid som SMS används.

 Det finns flera orsaker till det. En orsak kan vara tidpunkten då en samhällsstörning inträffar. Att skicka ut SMS vid en stor brand klockan 03.00 har sannolikt inte samma effekt som vid motsvarande samhällsstörning mitt på dagen. Det görs alltid en bedömning av en behörig representant från myndighet eller organisation vid varje incident som sker, med allmänhetens bästa i åtanke, säger Per Einerfors.

Vid branden i Domsjö fabriker i Örnsköldsvik skickades ett VMA informationsmeddelande ut med SMS och röstmeddelande. Totalt skickades 1354 SMS och 356 röstmeddelanden ut i Hörnettområdet, där röken drog in.

 SMS-utskicken med Viktigt meddelande till allmänheten når ut till både mobiler som är adressregistrerade i det drabbade området, och till mobiler som befinner sig i området när meddelandet skickas ut, berättar Per Einerfors.

SMS skickas med hjälp av positionering

Det senare, positionering av mobiler, blev möjligt tack vare en lagändring som trädde i kraft den 1 juli 2017. Sedan dess och fram till slutet av februari 2018 (när den här texten skrevs) har VMA skickats ut via positionerade SMS 22 gånger. Man behöver inte registrera sig någonstans för att få SMS:en. Man måste dock antingen befinna sig i området som varningen gäller, eller ha telefonnumret adressregistrerat inom området. Om telefonen är avstängd, om du har dålig täckning eller om du befinner dig utanför området där ett VMA är utfärdat får du inget SMS.

 Det är dock en funktion som är påtänkt, att personer med mobiler som ger sig in i ett område där ett Viktigt meddelande till allmänheten fortfarande är aktuellt ska kunna få ett SMS. Likaså ska en person som fått ursprungligt SMS för Viktigt meddelande till allmänheten få SMS för Faran över även om personen lämnat området, säger Per Einerfors hos SOS Alarm.

Faran över

Vid branden i Domsjö fabriker i september 2017 begärde räddningstjänsten klockan 16:33 Faran över. Det beskedet går ut via TV, radio, telefon och SMS, det vill säga alla de kanaler som det ursprungliga meddelandet om branden gick ut i.

När ett Viktigt meddelande till allmänheten sänds ut med SMS skickas ett stort antal SMS-meddelanden per sekund. Om meddelandet ska skickas ut till många mobiltelefoner kan det uppstå köbildning. I slutändan är det teleoperatörernas kapacitet som avgör hur lång tid det tar. Samtliga teleoperatörer som är baserade i Sverige är enligt lag skyldiga att förmedla VMA-meddelande till allmänheten.