Vecka 10 2021

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 14 mars


Omvärldsbevakning 21.30

Astra Zeneca tillbakavisar att vaccin orsakar blodpropp

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca publicerade under söndagkvällen ett pressmeddelande där företeaget skriver att det finns ”klara vetenskapliga bevis” för att deras vaccin mot covid-19 inte ökar risken för blodpropp, rapporterar Göteborgs-Posten. Företaget skriver att deras vaccin har getts till 17 miljoner personer och att det bland dessa finns 37 dokumenterade fall av blodproppar, vilket är lägre än man kan förvänta sig i en så stor grupp personer, enligt företaget.
Kommentar: För kännedom om frågor uppstår. 

Omvärldsbevakning 16.15

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.30

Irland pausar Astra Zenecas coronavaccin

Irland gör som flera andra europeiska länder och pausar användandet av Astra Zenecas coronavaccin, efter rapporter om blodproppar bland biverkningarna, rapporterar Sydsvenskan/TTEnligt ett uttalande från irländska myndigheter sägs det att vaccinationen tillfälligt stoppats ”från denna morgon” och att beslutet tagits ”som en försiktighetsåtgärd” efter det norska larmet om fler fall av blodproppar i samband med vaccinering.
Kommentar: Att fler länder pausar Astra Zenecas vaccin kan orsaka oro hos allmänheten.

Omvärldsbevakning 10.15

Hundratals hushåll utan internet och tv i Sundsvall

160 hushåll i Sundsvall har varit utan internet och tv sedan klockan sju på söndagsmorgonen, rapporterar Aftonbladet. Det är Comhems nät som har drabbats av ett tekniskt fel. I nuläget finns det inte någon prognos för när problemet ska vara löst.
Kommentar: För kännedom.

Lördag 13 mars


Omvärldsbevakning 21.10

Tre fall av ovanliga symtom i Norge – samband med vaccinering utreds

I Norge har tre vårdarbetare drabbats av mycket ovanliga symtom i form av blödningar, blodproppar och lågt antal blodplättar. Nu undersöks ett eventuellt samband med vaccinering mot covid-19 med Astra Zenecas vaccin, rapporterar TT/Göteborgs-Posten. I nuläget har nio länder i Europa stoppat vaccinering mot covid-19 med Astra Zenecas vaccin efter rapporter om blodproppar. Bland andra svenska Läkemedelsverket och Världshälsoorganisationen WHO gör bedömningen att det inte finns tillräckligt stöd för att vaccinet har ett samband med blodproppar för att avbryta vaccineringen med Astra Zenecas vaccin.
Kommentar: Riskerar att skapa oro och frågor. 

Omvärldsbevakning 16.40

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 10.10

Inget att notera.

Fredag 12 mars


Omvärldsbevakning 21.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.50

Astra Zenecas halverade vaccinleverans blir ännu mindre

Från början skulle Astra Zeneca leverera 5,4 miljoner doser till Sverige under första halvåret. Under gårdagen kom beskedet att leveranserna bara blir hälften av det - 2,7 miljoner doser. Och nu kommer ännu ett bakslag - Aztra Zeneca minskar vaccinleveranserna med ytterligare en miljon under andra kvartalet, rapporterar Sveriges Radio och flera andra medier.
Kommentar: Kan leda till oro och frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 08.35

Coronadödligheten i Sverige bland de lägre

Sverige har just nu bland dom lägre corona-dödstalen i Europa.
Det framgår i en rapport från den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC som DN skriver om. Under den senaste två-veckors-perioden har det dött drygt 11 personer med covid-19 per en miljon invånare i Sverige - det placerar Sverige på en 23:e plats av dom 30 Europeiska länder som är med i rapporten.
Kommentar: Bra att känna till om det kommer frågor.

Janssens coronavaccin godkänt av EU-kommissionen

Ett fjärde vaccin mot covid-19 godkändes i går kväll 11 av EU-kommissionen. Vaccin från företaget Janssen är nu godkänt för användning i hela EU på personer över 18 år. Det nya vaccinet, som ges i en dos, väntas kunna börja levereras till Sverige under nästa månad, skriver Läkemedelsverket och Folkhälsomyndigheten.
Kommentar: Vi uppdaterar vår nyhet och vaccinsidan.

Torsdag 11 mars


Omvärldsbevakning 20.25

Astra Zeneca halverar leveranserna

Astra Zenecas leveranser av vaccin till EU kommer bli hälften så stora som förväntat fram till sommaren, rapporterar Dagens Nyheter. Enligt vaccinationssamordnare Richard Bergström ligger exportrestriktioner bakom detta och inte produktionsproblem. Men den minskade leveranstakten under det andra kvartalet kan ändå påverka det svenska målet om att alla i Sverige ska kunna erbjudas vaccin innan sommaren.
Kommentar: Detta lär följas upp på något sätt eftersom det riskerar att påverka vaccinationsplanerna.  

Omvärldsbevakning 16.15

Sörmlands lokala råd förtydligas

De lokala restriktionerna i Sörmland förlängs fram till den 6 april, rapporterar Sveriges Radio. Råden har utökats bland annat med att bara nödvändiga resor ska göras som från bostaden till arbete, studier eller för att handla livsmedel.
Kommentar: Har inte sett något nytt publicerat om detta på Region Sörmlands webbplats, men vi följer upp detta.

SMHI nedgraderar vädervarningen 

De tidigare klass 2-varningarna för hård vind med snödrev i delar av Västra Götaland och Värmland har tagits bort av SMHI. 
Kommentar: Klass 1-varningar för snöfall gäller i Värmland och flera andra områden. Vi följer rapporter om konsekvenser men uppdaterar inte nyheten. 

Omvärldsbevakning 12.30

Sex länder pausar Astra Zanecas coronavaccin

All vaccinering med Astra Zenecas vaccin har pausats i sex europeiska länder. Det efter att personer som fått det drabbats av blodproppar som möjlig biverkning, rapporterar Aftonbladet. I nuläget går det inte att säga att det finns en koppling mellan vaccinet och blodpropparna, men den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har inlett en utredning för att ta reda på det.
Kommentar: Frågor kan uppstå kring varför vaccinet inte har pausats i Sverige. 

Folkhälsomyndigheten skickar nya föreskrifter på remiss

Folkhälsomyndigheten föreslår nya regler för hur nöjesparker, djurparker, temaparker, museer och konsthallar ska kunna hålla öppet smittsäkert, rapporterar Dagens Nyheter/TT
Kommentar: Vi publicerar en nyhet när Folkhälsomyndigheten har gjort det.

Omvärldsbevakning 07.30

Sydafrikanska varianten i minst nio regioner

Den variant av coronaviruset som först upptäcktes i Sydafrika har nu bekräftats i nio av landets 21 regioner, visar en kartläggning som Sveriges Radio Ekot har gjort. Mycket tyder på att antalet regioner med en eller båda av de nya varianterna är betydligt fler. Enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik från vecka åtta har nämligen minst 17 regioner möjliga fall.
Kommentar: Spridningen av den nya varianten kan leda till oro hos allmänheten. 

Onsdag 10 mars


Omvärldsbevakning 20.00

Antal covid-fall på äldreboenden har minskat med nästan 95 procent

Under förra veckan bekräftades 34 fall av coronasmitta på äldreboenden i Sverige, rapporterar DN. Det är en minskning med nästan 95 procent på sju veckor. Enligt Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd på Socialstyrelsen, beror nedgången på vaccineringen. Sveriges regioner är snart klara med vaccineringsfas 1, där de med högst risk för allvarlig sjukdom ingår. 
Kommentar: För kännedom. Positivt att antalet smittade på äldreboenden minskar.

Brittiska virusvarianten kan vara 30-100 procent mer dödlig

En ny studie publicerad i British Medical Journal visar att den brittiska virusvarianten kan vara 30-100 procent mer dödlig, skriver SVT. Undersökningen är gjord på cirka 110 000 smittade och är en så kallad kohortstudie där två grupper – en som var smittad av brittiska varianten B.1.1.7 och en som var smittad av andra virusvarianter  jämfördes. I gruppen som var smittade av brittiska virusvarianten avled 4 promille av de smittade inom 28 dagar jämfört med 2,5 promille i den andra gruppen. Det skulle alltså betyda att den brittiska varianten är mer dödlig. Anders Sönnerborg, professor på KI, menar att det fortfarande handlar om en relativt låg dödlighet och att han är mer oroad över smittsamheten.
Kommentar: Vi följer mediernas rapportering om resultat från nya studier. Kan komma frågor i sociala medier.

Omvärldsbevakning 15.30

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 12.20

Vi har gått ut med information om vädervarning från SMHI. I övrigt ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 08.50

Mer vaccin på väg

Från SVT:s rapportering från pressträff om vaccin med socialminister Lena Hallengren med flera: Under denna och nästa vecka väntas en halv miljon doser vaccin anlända till Sverige. Under mars kommer 1,4 miljoner doser, säger socialministern. En miljon doser kommer ha getts denna vecka. Tre vaccin är godkända i EU, och ett fjärde godkännande kan komma i morgon torsdag, enligt vaccinsamordnare Richard Bergström som uppger att det ska komma 14 miljoner doser.
Kommentar: Noterar det och håller utkik efter information från myndigheterna.

Tisdag 9 mars


Omvärldsbevakning 20.20

Krislägesavtal aktiveras i Västerbotten

Det så kallade krislägesavtalet aktiveras i Region Västerbotten, rapporterar Göteborgs-Posten/TTAvtalet aktiveras för personal vid intensivvården på universitetssjukhuset i Umeå och vid vårdavdelningar där covid-19-patienter behandlas på Skellefteå lasarett. Krislägesavtalet är aktiverat i tre regioner: Stockholm, Jönköping och Västerbotten.
Kommentar: För kännedom.

Pollen ökar känsligheten för covid-19

En stor studie visar att pollen sänker kroppens motståndskraft mot covid-19, rapporterar Göteborgs-Posten/TT. Effekten gäller generellt alla människor. Den hänger inte ihop med allergi. Personer i riskgrupper för svår covid-19 uppmanas att ta del av pollenprognoser.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 15.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.00

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.00

Bris: stora hälsoproblem för barn och unga

Bris årsrapport för 2020 visar att fjolåret medförde stora hälsoproblem för barn och unga, skriver Aftonbladet/TT. De som redan hade det tufft har drabbats hårdast. Antalet samtal till Bris ökade markant. De flesta handlade om psykisk ohälsa, övergrepp och familjekonfllikter. I en intervju med TT säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, att fysiska och psykiska hälsan för barn och unga står högst upp på prioritetsordningen när pandemin klingar av. Han menar att vi riskerar att förlora en hel generation om vi inte tar tag i det.
Kommentar: För kännedom. Vi fortsätter att hålla koll på myndigheters information till unga.

Nya regler för butiker, varuhus, gallerior, gym och sportanläggningar

Folkhälsomyndigheten har publicerat information om nya regler för varuhus, butiker, badhus, gym- och sportanläggningar. Dessa handlar bland annat om att max 500 personer får vistas på verksamhetens totala yta.
Kommentar: Publicerat på aktuelltsidan. Ser över information på sajten och förbereder inlägg för sociala medier.

Måndag 8 mars


Omvärldsbevakning 20:30

VMA i Uppsala

Vid 16 tiden kom ett VMA om brand i en bilskrot i Borländerna i Uppsala. Enligt Uppsala Nya Tidning ska branden vara släckt under kvällen men VMA kan bestå ytterligare en tid.
Kommentar: För uppföljning.

Omvärldsbevakning 15.00

Explosionsrisk återvinningsstation Timrå

En gasflaska har fastnat i av anläggningens avfallskrossar, rapporterar SVT. Det är osäkert om det finns gas i flaskan. Räddningstjänsten har spärrat av området tills vidare.
Uppdatering 20.30: Gasflaskan är oskadliggjord av polisen enligt SVT Nyheter
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 12.30

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.45

Danskt covid-19-vaccin prövas

Ett danskt vaccin mot covid-19 ska nu testas på människor på ett universitetssjukhus i Nederländerna, rapporterar SR Ekot.
Kommentar: Tillgången på vaccin är en het fråga just nu.

Centerledaren vill ha hårdare restriktioner

Lööf anser att regeringen bör stänga köpcentrum helt i två-tre veckor för att minska smittspridningen, säger hon i SVT:s Agenda.
– Nu finns en pandemilag på plats, nu måste regeringen agera och använda de verktyg som finns i verktygslådan, säger Lööf.
Kommentar: Debatten om restriktioner och rekommendationer fortgår.

Gasbuss och tåg krockade i Göteborg

I samband med olyckan spårade tåget ur, rapporterar SVT. Vägen är avspärrad och tågtrafiken på sträckan kommer tidigast att kunna komma igång på tisdag morgon. Det finns inga uppgifter om att någon ska ha skadats allvarligt.
Kommentar: För kännedom.