Vecka 31 2020

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 2 augusti


Omvärldsbevakning 21.15

Regeringen öppnar för anpassad undervisning i höst

Utbildningsminister Anna Ekström (S) säger att regeringen har öppnat för att skolorna ska kunna anpassa undervisningen för att minska trängseln i kollektivtrafiken, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Men huvudansvaret lägger hon hos trafikbolagen. 
– Det finns en möjlighet för skolor att flytta på ämnen i schemat och lägga en del undervisning som distans för att undvika trängsel i kollektivtrafiken. Men i första hand är det kollektivtrafikföretagen som har ansvar för att den fungerar och finns för de som behöver den, säger Anna Ekström.
Kommentar: Under dagen har det på flera håll diskuterats vilka åtgärder som skolor och trafikbolag bör vidta för att motverka trängsel i kollektivtrafiken i höst när skolorna öppnar.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 10.00

Sveriges badvatten allt sämre

Statistik från Havs- och vattenmyndigheten visar att antalet otjänliga vattenprov har ökat från 78 till 178 mellan 2015 och 2019, rapporterar Sveriges Radio P4 Kristianstad. I Skåne är det värst.
Kommentar: För kännedom. 

Senarelagd skoldag kan minska trängsel i kollektivtrafiken

Att låta en del elever börja skolan senare på morgonen skulle minska trycket på kollektivtrafiken, menar branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Sara Rhudin, sakkunnig på kollektivfrågor på Sveriges Kommuner och Regioner, uppmuntrar dialogen mellan skolor och kollektivtrafik för att se om ändrade skoltider på morgonen eller en viss undervisning på distans kan hjälpa till att lösa problemet med trängseln. Det hon hört från skolorna visar på en delad inställning till frågan om att låta eleverna börja senare på morgonen.
Kommentar: Frågan om hur trängsel ska motverkas diskuteras flitigt. 

Katastrofläge utfärdat i delstat i Australien med anledning av coronaviruset

I delstaten Victoria utfärdades idag katastrofläge och i Melbourne införs utegångsförbud kvällar och nätter, meddelar SVT. Australien har hittills varit framgångsrikt i att stävja viruset. Fram till för drygt en månad sedan hade relativt få avlidit och smittats, men den senaste tiden har tusentals nya fall noterats just i Melbourne.
Kommentar: Vi följer utvecklingen av coronapandemin. 

"Vanlig förkylning" kan skydda mot covid-19

En stor del av befolkningen kan redan ha ett naturligt skydd mot svår covid-19, visar forskning. Det skulle kunna förklara varför barn och unga vuxna vanligtvis inte blir så svårt sjuka av viruset, skriver Sydsvenskan/TT. Upp till en tredjedel, kanske ännu fler, har immunceller som reagerar på det nya coronaviruset, även om de aldrig kommit i kontakt med det. Det kan innebära att de inte blir lika sjuka i covid-19 som andra. Effekten kommer från något eller några av de andra coronavirus som cirkulerar normalt och som inte orsakar mer än en vanlig förkylning.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor och kommentarer i sociala medier. 

Lördag 1 augusti


Omvärldsbevakning 21.20

Coronaviruset blossar upp i Japan – över tusen fall på en dag

Antalet nya konstaterade fall av covid-19 har nått rekordnivåer i Japan, rapporterar Sveriges Radio. I onsdags noterades för första gången över tusen nya fall på en dag, och sedan dess har det eskalerat. Värst drabbat är Tokyo där det inom kort kommer att införas restriktioner på öppettider för restauranger och barer, men vänder inte trenden kommer ett nödläge utlysas, enligt guvernören Yuriko Koike.
Kommentar: Vi har tidigare noterat att det i flera länder rapporteras om en eventuell andra våg av smitta. Vi fortsätter att följa utvecklingen av coronapandemin.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 12.20

Finland tillåter event med över 500 personer

SVT rapporterar att från och med i dag tillåter Finland att offentliga evenemang och allmänna möten för mer än 500 personer hålls både inom- och utomhus, under förutsättning att riktlinjerna från Intitutet för hälsa och välfärd följs. Bland annat handlar det om att upprätthålla säkerhetsavståndet på en till två meter mellan personer. Även regeringens rekommendation för distansarbete slopas under lördagen.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 10.00

Inget att notera.

Fredag 31 juli


Omvärldsbevakning 21.25

”Antikroppstester riskerar att ta resurser från annan vård”

Flera regioner ifrågasätter satsningen på antikroppstester till allmänheten. Det finns en risk för att resurser tas från mer relevant vård.
– Den här satsningen kan inte ha varit så genomtänkt, säger Gunilla Persson, smittskyddsläkare i Västerbotten, till Dagens Nyheter.
Kommentar: Tester fortsätter vara omdiskuterade – oavsett om de erbjuds eller ej.

Omvärldsbevakning 16.00

Fyra nya dödsfall i covid-19

Totalt har 5 743 personer med covid-19 avlidit, rapporterar TT/Svenska Dagbladet.
Antalet bekräftat smittade har ökat med 322 personer sedan i går, till totalt 80 422.
Kommentar: Fortsatt minskning över tid av antalet dödsfall.

Värmebölja i södra Europa

Det väntas bli över 40 grader varmt i bl a Frankrike, Spanien och Italien under de kommande dagarna, rapporterar Expressen.
Kommentar: Bra att veta med tanke på svenskar i området.

”Otroligt många influensavirus därute knackar på dörren”

Svenska Dagbladet uppmärksammar i en längre artikel risken för fler pandemier.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 13.45

Viktigt meddelande till allmänheten i Sundsvalls kommun

Det brinner i ett lagerhotell på Norra Förmansvägen i Birsta, Sundsvalls kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation.
Kommentar: Publicerar nyhet och i sociala medier.

Brandrisk i söder

Under helgen ökar brandrisken i Skåne, i östra Småland, på Öland och Gotland. Se SMHI:s brandriskkartor.
Kommentar: För kännedom.

Danskar uppmanas använda munskydd vid trängsel

Samtidigt framhålls att detta inte är ett krav utan en uppmaning. Det rapporterar TT.
Kommentar: Lägger till uppgiften på aktuellt-sidan med länk till danska sundhetsstyrelsen.

Omvärldsbevakning 08.50

Diskussioner om "Sverigebilden"

Utrikesminister Ann Linde säger i en intervju att bilden av Sverige internationellt är neutral och hänvisar till Svenska institutets rapporter. Svenska institutet påpekar dock att de inte i närtid undersökt hela "Sverigebilden" utan bara internationella mediers rapportering om Sverige och att "Sverigebilden" och mediebilden inte alltid stämmer överens. Lindes pressekreterare säger till SVT att det var institutets mediebild Linde syftade på i intervjun.
Kommentar: En storm i ett vattenglas kan tyckas. Men på många håll förs idén fram om att den svenska strategin för att hantera pandemin har skadat bilden av landet. Det kan alltså bli storm även utanför vattenglaset, till exempel i våra sociala kanaler.

Delade meningar om kinesiskt och ryskt vaccin mot covid-19

Kina har ju som bekant börjat vaccinera militärer parallellt med att utvecklingen pågår. Nu rapporteras att man i Ryssland ska börja vaccinera sjukvårdspersonal innan vaccinet har genomgått samtliga tester, skriver Svenska Dagbladet.
Det finns farhågor om att vaccinet används innan det genomgått samtliga testfaser och att det är politiska påtryckningar, snarare än medicinska övervägande, som påskyndat det hela.
Kommentar: Kan leda till frågor om hur Sverige kommer att hantera vaccinfrågan.

Torsdag 30 juli


Omvärldsbevakning 21.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.30

Danmark öppnar gränsen för hela Sverige

Från idag öppnar Danmark gränser för samtliga regioner i Sverige, enligt SvT. 
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 13.25

Många medier rapporterar om Folkhälsomyndighetens rekommendation av fortsatt arbete hemifrån som vi har gått ut med. I övrigt inget att rapportera. 

Omvärldsbevakning 08.35

Inget att notera.

Onsdag 29 juli


Omvärldsbevakning 21.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.45

UD lättar reseavrådan  

Efter den 29 juli hävs avrådan från icke nödvändiga resor till Danmnark, Norge, Schweiz och Tjeckien. Det meddelade Utrikesdepartementet på onsdags eftermiddagen.
Kommentar: Vi har publicerat nyhet och delat i sociala medier.

Omvärldsbevakning 12.55

Villabrand i Odensala, Östersund  

En villa i Östersund brinner kraftigt. På grund av den kraftiga rökutvecklingen har ett myndighetsmeddelande gått ut om att allmänheten i Östersund ska hålla sig inne och stänga fönster meddelar Expressen.
Kommentar: Eftersom det var myndighetsmeddelande delade vi räddningstjänstens inlägg på Facebook. Vi följer detta eftersom elden enligt uppgifter till SVT kan spridas till omkringliggande byggnader.

27 forskare vill införa krav på munskydd

I en debattartikel i Aftonbladet undertecknad av bland andra Lena Einhorn och Björn Olsen kritiserar 27 forskare och läkare att de äldre fortsatt tvingas isolera sig. I stället ställer de sig bakom ett krav på munskydd. ”Det är dags att ändra strategin så att smittan når samma nivå som i våra grannländer, och våra äldre och de med riskfaktorer kan kunna komma ut, och leva ett normalt liv”, skriver de.  
Kommentar: Noterar detta eftersom det är flera kända experter som undertecknat artikeln. Den senaste veckan har ett antal exempel på varför munskydd behövs publicerats, bland annat i New York Times. I debattartikeln nämns ytterligare exempel på det.

Anders Tegnell tror inte på andra våg

Statsepidemiolog Anders Tegnell tror inte att de utbrott som sker just nu i olika europeiska länder är delar av en andra våg, skriver TT/Svenska Dagbladet. Spridningen av coronaviruset är komplicerad och den ser väldigt olika ut, säger Tegnell. I Spanien förekommer en jämn spridning i områden som tidigare inte drabbats, medan man i Tyskland har sett spridning på enskilda arbetsplatser.
Kommentar: Bra att känna till med tanke på diskussionen i sociala medier om en andravåg och om hur nya utbrott bör hanteras.

Smittspridning på flera håll i Vietnam

I Vietnam varnar myndigheterna nu för nya utbrott av covid-19. Detta efter en längre period utan smittspridning i landet. De senaste dagarna har ett antal nya fall upptäckts på olika håll i landet, vilka kan kopplas till turistorten Da Nang, rapporterar TT/Svenska Dagbladet.
Sveriges ambassad har uppdaterad information om det som händer.

Omvärldsbevakning 08.55

Risk för nya utbrott efter semestern

Från flera länder i Europa rapporteras om att restriktioner återinförts efter att nya utbrott skett, skriver SVT. Det sker bland annat i Spanien, Tyskland, Belgien och Rumänien. Fredrik Elgh, professor i virologi på Umeå universitet, tror att nya lokala utbrott kommer att ske även i Sverige då människor kommer hem från semestrarna. Han tror på en allmän rekommendation om munskydd och förespråkar ytterligare utökad testning för att smittspårning ska kunna ske mer effektivt.
Kommentar: Vi lär säkert få en förnyad diskussion om smittbegränsningsåtgärderna om nya utbrott sker i Sverige. 

Större lager av skyddsutrustning inför hösten enligt SKR

Emma Spak, hälso- och sjukvårdschef på Sveriges kommuner och regioner, SKR, säger att det finns större lager av skyddsutrustning för nya utbrott av covid-19 i Sverige. Dock kan varken Socialstyrelsen, MSB eller SKR redovisa några siffror. Det meddelar Sveriges Radio. Kommentar: Kan ge upphov till kritik mot myndigheterna för bristande överblick.

Stor smittspridning men få döda i indiska slumområden

I den indiska megastaden Bombays slumområden bor miljontals människor mycket tätt. Drygt åtta miljoner av stadens 20 miljoner invånare beräknas bo i slumområden. Där är också siffrorna på spridningen av coronaviruset mycket höga men trots det har antalet dödsfall inte ökat markant. Sannolikt eftersom många har viruset utan att visa symtom, skriver TT/Sydsvenskan.
Kommentar: Nyheten har gjort att många betvivlar riktigheten i de officiella siffrorna över smittspridning i Indien. Talar väl för tesen att symtomfria normalt sett inte smittar, om detta stämmer.

Tisdag 28 juli


Omvärldsbevakning 21.15

Fullbokade charterresor

Resebolagen Ving och Tui vittnar om fullsatta plan samtidigt som det kommer rapporter om ökad smittspridning från flera länder, rapporterar Sveriges Radio. Utrikesdepartementets presskommunikatör Katarina Axelsson förklarar att man inte ska tro att det är fritt fram att resa bara för att UD har hävt avrådan att resa till ett antal länder.
Kommentar: Läget kan förändras snabbt och på flera håll har restriktionerna redan skärpts. Plötsligt förändrade restriktioner kan påverka hur resenärer kan vistas och resa.

Omvärldsbevakning 15.45

Nedåtgående trend av covid19-utbrott i Sverige

Samtidigt som kurvan över antalet bekräftade fall av covid-19 fortsätter att minska i Sverige ökar fallen i andra delar av världen, även i Europa, rapporterar Sveriges Radio. Spanien, Indien och Australien är några av dem länder där smittspridningen ökat lokalt den senaste tiden. Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar, riktar i sitt Sommarprogram i P1 stark kritik mot Sveriges sätt att hantera coronapandemin. 
Kommentar: Björn Olsens sommarprat kan ge upphov till kommentarer från allmänheten. 

Omvärldsbevakning 12.00

Coronafall ökar i Tyskland

Enligt Tysklands smittskyddsinstitut har antalet coronasmittade ökat oroväckande snabbt under senaste veckan, skriver Dagens Nyheter. Veckorna innan ökningen rapporterades mellan 300 och 500 nya fall per dag. Under senaste veckan har 3 611 nya bekräftade fall rapporterats (vilket rör sig om cirka 515 fall per dag). – Vi vet inte om det här är början på en andra våg, men det kan vara det, säger institutets chef Lothar Wieler, på en presskonferens på måndagen. 
Kommentar: I flera länder (se notering från igår) rapporteras om en eventuell andra våg av smitta.Vi fortsätter att följa utvecklingen. 

Anhöriga trotsar besöksförbud på äldreboenden

Mölndals kommun ber nu allmänheten att följa och respektera besöksförbudet på äldreboenden, rapporterar Göteborgs-Posten. Personal på äldreboenden i kommunen har rapporterat om flera incidenter där anhöriga klättrat in genom fönster, knuffat sig förbi personal eller gömt sig och smugit in. 
Kommentar: För kännedom. Kan bli en belastning för personalen på äldreboenden i en redan ansträngd situation.

Omvärldsbevakning 08.00

Amerikansk vaccinstudie går in i sista fasen

Det amerikanska bioteknikbolaget Modernas vaccinstudie går nu i tredje och sista fasen. Det innebär att vaccinet ska testas på 30 000 personer för att se om det är effektivt och säkert. Målet är att vaccinet ska vara redo för användning i slutet av året, skriver Dagens Nyheter. Det svensk-brittiska bolaget Astra Zeneca presenterade förra veckan de första resultaten från sin vaccinstudie. Alla testpersoner utvecklade antikroppar och ingen upplevde allvarliga biverkningar. 
Kommentar: Vi följer utvecklingen av vaccin. 

Måndag 27 juli


Omvärldsbevakning 21.25

Coronasmittan fortsätter att accelerera

Antalet bekräftade fall närmar sig nu 16 miljoner världen över, och bara under de senaste sex veckorna har de totala fallen fördubblats, meddelade WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus vid en presskonferens i dag, rapporterar Sveriges Radio. Syd-, och Nordamerika räknas fortfarande som epicenter för coronasmittan. Men även länder som tidigare ansågs ha spridningen under kontroll har sett ökande fall. Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell kan släppta restriktioner ligga bakom ökning av smitta, skriver SVT. 
Kommentar: Vi följer utvecklingen av coronapandemin.

Omvärldsbevakning 15.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.30

Britterna uppmanas att förändra sin livsstil

Sedan Boris Johnson blivit frisk från covid-19 har han förändrat sin livsstil. Nu uppmanar han britterna att göra samma sak. Genom att gå ner i vikt och förbättra sin fysik kan man gardera sig mot coronaviruset och samtidigt bidra till att minska belastningen på sjukvården, menar han. Mer än 60 procent av vuxna britter beräknas vara överviktiga eller lida av fetma. Den brittiska regeringen lanserar därför nu en stor hälsokampanj för att få fler att ändra sin livsstil, skriver Aftonbladet. 
Kommentar: För kännedom. Kan ge upphov till diskussion eller frågor i sociala medier.

Flera asiatiska länder kan ha nåtts av andra smittovåg

I Kina ökar oron för en andra smittovåg sedan 61 nya covid-19- fall registrerades under måndagen, skriver Svenska Dagbladet. Det är den högsta dygnssiffran i landet sedan april. Stigande antal smittade rapporteras också från Hongkong, Sydkorea, Indonesien, Japan, Filippinerna och Vietnam.
Kommentar: Fortsätter att följa rapporteringen.

Munspray kan skydda mot covid-19

Preliminära studieresultat visar att life science-bolaget Enzymaticas förkylningsspray kan skydda mot covid-19. Det finns ännu ingen tidplan för när man kan genomföra kliniska tester.
Kommentar: Kan komma frågor från allmänheten. Läkemedel och behandlingar kopplat till covid-19 diskuteras flitigt i sociala medier.  

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att notera.