Vecka 37 2020

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 13 september


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.00

Region Stockholm: Testa dig bara vid symtom

Det är många som vill göra PCR-test i region Stockholm just nu och det har lett till långa köer och sena provresultat. Regionen vädjar därför enligt SVT lokalt nu till invånarna att bara testa sig om man verkligen upplever symtom på covid-19. De önskar också att den som bokat ett drive in-test men inte tänker nyttja det bokar av tiden, så att någon annan kan få möjlighet att testa sig för covid-19.
Kommentar: Region Stockholm ligger just nu på ca 23 000 test per vecka, trots det når man inte upp till sin ambition om att alla som behöver ska få testa sig inom 24 timmar och sedan få provsvar inom 48 timmar från testning. Kan leda till frustration - både hos vården och individen. 

Vårdcentraler i Örebro ser tendens att vilja testa små barn

I Örebro märker flera vårdcentraler att föräldrar önskar testa (kräver att få testa?) också små barn för covid-19, trots att Folkhälsomyndighetens rekommendation är att testa barn först när de går i förskoleklass eller skola. Detta enligt ett inslag hos Sveriges Radio P4 Örebro. Förklaring tros vara att många barn är förkylda just nu och att det givetvis påverkar föräldrarna som behöver vara hemma med barnen, oavsett orsak till symtom. En distriktsläkare betonar dock i inlaget att små barn ska vara hemma från förskolan när de är sjuka, även om de bara har en förkylning.
Kommentar: Kanske ett tecken på att riktlinjerna och skälet till dem kan behöva förtydligas? Dvs att skälet till att större barn med negativa covid-test kan återgå till skolan även med smärre symtom är att de inte ska missa allt för mycket undervisning.

Omvärldsbevakning 10.30

Uppdatering koranbränning: Lugn lördag

Enligt Sveriges radio säger polisen att lördagen var lugn på de platser i Stockholm där ett danskt parti sagt att de skulle samlas för att bränna koranen.
Kommentar: Händelse avslutad.

Lördag 12 september


Omvärldsbevakning 21.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.20

Astra Zeneca återupptar vaccintester

Svensk-brittiska läkemedelsföretaget Astra Zeneca har återupptagit de kliniska testerna av sitt covid-19-vaccin, rapporterar CNN och Aftonbladet. Testerna pausades tidigare i veckan då en av testdeltagarna i Storbritannien blivit oförklarligt sjuk. Studierna genomförs av Oxford-universitetet.
"Globalt sett har 18 000 personer provtagit vaccinet. Under stora försök som dessa är det väntat att vissa deltagare blir sjuka och varje fall måste utvärderas försiktigt för att bästa möjliga säkerhet kan garanteras”, skriver universitetet i ett uttalande.
Kommentar: Även om testerna är igång igen kan nog incidenten och avbrottet väcka oro och frågor hos allmänheten.

Omvärldsbevakning 14.00

Hårt testningstryck kan göra tester meningslösa

En majoritet av regionerna upplever just nu hårt tryck på grund av testningen av covid-19, visar en enkät som TT gjort, skriver TT (via Aftonbladet). Den senaste tidens ökade belastning och långa köer har även lett att många provtagningar tas för sent, vilket kan göra dem meningslösa.
Ett PCR-test ska tas tidigt under pågående sjukdom för att få ett så tillförlitligt svar som möjligt. När en patient väl får en tid kan det vara för sent för att upptäcka pågående infektion.
– Ska man testa, så är det viktigt att det görs inom de första två-tre dagarna för att det ska vara meningsfullt, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.
Testningstrycket har också gjort att provsvar blivit försenade i vissa regioner. I Stockholm uppger 1177 Vårdguiden att svaren kan ta längre tid än en vecka.
Folkhälsomyndigheten har löpande diskussioner med regionerna om hur man ska komma till rätta med testningstrycket.
Kommentar: Många har frågor om provtagning. 

Blodprov kan visa ökad risk för svår covid-19

Personer med covid-19 reagerar mycket olika på sjukdomen. Frågan om varför är fortfarande ett frågetecken, men en ny studie visar att ett blodprov kan indikera på hur svårt sjuk du blir av covid-19, redan två veckor innan du blir allvarligt sjuk, rapporterar SR Ekot. Anledningen är en förhöjd halt av celltypen myeloida suppressorceller, MDSE, som fungerar som varningsflagga, visar studien som gjorts av en forskargrupp på Karolinska institutet. Ju fler myeloida suppressorceller, desto alvarligare sjukdom.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 10.45

Inget att notera.

Fredag 11 september


Omvärldsbevakning 21.10

Trygghetsvandrare på plats under helgens koranprovokation

I gårdagens omvärldsbevakning noterades att det högerextrema partiet Stram kurs i helgen planerar att bränna koraner i flera stockholmsförorter trots nekat demonstrationstillstånd. I veckan har företrädare för moskéerna haft möte och pratat ihop sig inför helgen, enligt Göteborgs-Posten/TT. Boende i Järvaområdet kommer engagera sig för att bevara lugnet. Trygghetsvandrare kommer att vara på plats i olika delar av Stockholm under lördagen för att "visa motstånd på ett icke våldsamt sätt", enligt Lina Mohageb, en av initiativtagarna till Facebook-uppropet "Shlm mot hat". Flera moskéer och fritidsgårdar kommer också ha öppet hus så att folk kan ha någonstans att vända sig om det blir oroligt, säger hon.
Kommentar: vi följer.

Omvärldsbevakning 15.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.00

Tre smittade på läkarprogrammet i Uppsala

Tre studenter på läkarprogrammet i Uppsala har testat positivt för covid-19. En av personerna har undersökt patienter som en del i läkarutbilningen. För att minska risken för ytterligare smittspridning kommer all undervisning att ske på distans i två veckor framöver, rapporterar SVT Nyheter Uppsala.
Kommentar: Vi följer rapporteringen om lokala utbrott.

Omvärldsbevakning 08.00

Smittsamma förkylningar förvånar smittskyddsläkare i Blekinge

I Blekinge förvånas smittskyddsläkare av att de vanliga förkylningarna verkar spridas snabbare och vara mer smittsamma än normalt, trots restriktioner och hygienåtgärder. Samtidigt är coronaläget lugnt, skriver Aftonbladet/Blekinge Läns Tidning.
Kommentar: Hur smittsamt coronaviruset är diskuteras ibland i sociala medier.

Torsdag 10 september


Omvärldsbevakning 21.40

Forskare ifrågasätter rysk vaccinstudie

En rysk vaccinstudie för covid-19 som publicerats i den ansedda vetenskapliga tidskriften The Lancet ifrågasätts nu av 30 europeiska forskare, skriver TT (via Aftonbladet). Ryssland meddelade i augusti att vaccinet godkänts i kliniska studier. Forskningen har sedan genomgått en oberoende granskning. Men i ett öppet brev ifrågasätter de europeiska forskarna datan i artikeln. De tar upp flera exempel på data som är helt lika och studien beskrivs som att den "högst osannolikt" kan vara korrekt.
Kommentar: Kan säkert komma frågor om detta från allmänheten.

Paludan nekas demonstrationstillstånd

Polisen meddelade under torsdagskvällen att danske Rasmus Paludan nekas tillstånd att arrangera demonstrationer på flera platser i Stockholm på lördag. Beslutet motiveras bland annat med att deltagarbegränsningen på 50 personer inte kan hållas, skriver SVT.
Samtidigt skriver Aftonbladet att omkring 1 000 poliser kommer att delta i lördagens insats, som polisen klassar som en särskild händelse, enligt uppgifter till tidningen.
Kommentar: Vi följer.  

Storbritannien och Finland lättar på restriktioner mot Sverige

Svenskar kan inom kort resa in i såväl Storbritannien som Finland utan att sitta i två veckors isolering vid ankomsten. Storbritannien kräver att resenärer från länder med stor smittspridning ska sitta i karantän vid ankomst. Länder med låg smittspridning har undantagits, bland annat Danmark, Norge och Finland. Nu gäller det även Sverige, skriver TT (via Sydsvenskan). Ändringen börjar gälla på lördag, den 12 september.
För Finlands del meddelades beslutet av inrikesminister Maria Ohisalo på torsdagskvällen, skriver DN. Regeringen har efter förhandlingar kommit fram till att lätta på kraven när det gäller smittspridningsnivå i andra länder i samband med resande. Detta öppnar upp för resor från Sverige, men även Norge, Island, Tyskland, Lettland, Litauen, Estland, Slovakien och Polen klarar den nya gränsen. De nya reserestriktionerna börjar gälla från och med lördag nästa vecka.
Kommentar: Många har emellanåt frågor om vad som gäller mellan olika länder.

Omvärldsbevakning 16.40

Ökad spridning i Europa – men inga sådana tecken i Sverige

Smittspridningen ökar just nu runt om i Europa och flera länder – däribland Spanien, Frankrike, Grekland och flera Balkanländer – närmar sig nu samma nivåer som innan sommaren. Samtidigt syns inga tecken på ökad samhällsspridning i Sverige.
– Det är något att absolut tänka på när man reser dit, sade statsepidemiolog Anders Tegnell på torsdagens myndighetsgemensamma presskonferens, skriver SVT.
Sverige skulle kunna ligga efter övriga länders utveckling och därmed riskera att smittspridningen tar fart även här. Men flera saker talar emot den utvecklingen, menar Tegnell.
Dels att Sverige haft samma restriktioner hela tiden, vilket ger stabilitet och förutsägbarhet, dels att Sverige har tidigare haft fler sjuka.
Kommentar: Många undrar hur det ska gå under hösten.

Polisen anmälde filmad koranbränning

På lördag planerar den danske högerextreme politikern Rasmus Paludan och hans parti Stram Kurs att bränna koraner i Stockholm. Nyligen planerades samma sak i Malmö, vilket ledde till våldsamma upplopp. Polisen har ännu inte besvarat hans ansökan om demonstrationstillstånd i fem olika stadsdelar, men Paludan skriver i ansökan att koranbränningarna och demonstrationerna kommer att genomföras oavsett, skriver TT (via Aftonbladet).
Under torsdagen publicerades en film på Youtube där en man med en Stram Kurs-keps syns bränna en koran i Rinkeby i Stockholm, något som fick polisen att upprätta en anmälan om hets mot folkgrupp.
Kommentar: Vi följer.

Omvärldsbevakning 11.30

Bombhot mot skola – 500 elever evakuerade

En grundskola i Braås, Växjö kommun, blev bombhotat under torsdagen.
Alla 500 elever från förskoleklass till årskurs nio evakuerades från området, rapporterar Aftonbladet.
Kommentar: Polisinsatsen är avslutad enligt Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Omvärldsbevakning 08.30

Inget att notera.

Onsdag 9 september


Omvärldsbevakning 21.30

Trump tonade medvetet ner coronarisker

USA:s Donald Trump medger i en inspelad intervju att han i våras ville tona ner riskerna med coronaviruset, skriver Washington Post, enligt DN.
– Jag ville tona ned det för att inte skapa panik, säger presidenten.
Kommentar: Sannolikt kommer många avslöjanden om hur och varför olika länders ledare agerade som de gjorde i pandemins början.

Säkerhetsbrister i statligt lönesystem – anmält till MSB

Tusentals statsanställdas personuppgifter kan ha förvarats på ett osäkert sätt. I samband med en säkerhetsgranskning av it-systemet ska ”allvarliga säkerhetsbrister” ha hittats, brister som kan röra rikets säkerhet, skriver DN. I systemet finns uppgifter om mer än 45 000 anställda på 88 svenska myndigheter. Lönesystemet har nu anmälts till MSB.
Kommentar: Vi följer.

Faran över för allmänheten i Borås

Branden i sågverket i Borgstena utanför Borås spred sig under kvällen, men faran för allmänheten ansågs vara över. Räddningsledaren hävde därmed restriktionerna om att hålla sig inomhus. Boende i området uppmanas dock att hushålla med vatten på grund av vattenbrist i och med släckningsarbetet, skriver SR P4 Sjuhärad.
Kommentar: Nyheten avlarmades ca kl 20.20.

Omvärldsbevakning 16.30

VMA om brand i sågverk utanför Borås

En brand har brutit ut ett sågverk i Borgstena i Borås kommun, Västra Götalands län, med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.
Kommentar: Gjort VMA-nyhet och delat i kanalerna.

Omvärldsbevakning 13.00

Inget nytt att rapportera. 

Omvärldsbevakning 09.00

Astra Zeneca pausar testning av vaccin

Läkemedelsföretaget Astra Zeneca har pausat de kliniska testerna av sitt covid-19-vaccin efter att en av testdeltagarna i Storbritannien blivit oförklarligt sjuk, skriver Sveriges Radio. Enligt BBC ska det handla om några dagars stopp i studierna. Flera experter säger att den här typen av avbrott inte är ovanligt när man utvecklar ett vaccin och det är inte säkert att sjukdomsfallet har med själva vaccinet att göra. 
Kommentar: Kan leda till oro hos allmänheten. 

Inget vaccin når upp till mer än 50 procents effektivitet

Det finns nu åtta vaccin som är inne i tredje testfasen. Enligt WHO når inget av dem upp till mer än 50 procents effektivitet, skriver Svenska Dagbladet. Detta är något som bekymrar WHO, men enligt Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys vid Karolinska Institutet ska man inte vara orolig. Inget vaccin skyddar helt och 50 procent är ändå ett bra mål, menar han. 
– Det betyder att man halverar antalet personer som riskerar att dö, och att man halverar antalet som insjuknar också. Det är en fördel, inte bara för individen utan också för sjukvården, säger Matti Sällberg.
Kommentar: Kan leda till oro hos allmänheten.


England tillåter endast sex personer i grupp

England skärper reglerna för hur många som får vistas tillsammans. Från och med måndag blir det förbjudet att umgås fler än sex personer på samma gång. Tidigare låg gränsen på 30 personer. Förbudet gäller samlingar i bostäder, parker, pubar och restauranger, skriver DN.

Tisdag 8 september


Omvärldsbevakning 21:30

Inget nytt att rapportera

Omvärldsbevakning 16:00

Inget nytt att rapportera

Omvärldsbevakning 12.45

Inget nytta att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.00

Personer över 65 år ska få starkare vaccin mot säsongsinfluensan

Fyra regioner har beställt ett så kallat högdosvaccin mot säsongsinfluensan som ska ges till personer över 65 år. Vaccinet har nyligen godkänts i Sverige och väntas ge ett högre skydd mot säsongsinfluensan. Enligt Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i region Sörmland, är syftet att undvika att äldre personer blir allvarligt sjuka, avlider eller behöver sjukvårdas, skriver Sveriges Radio Ekot.
Kommentar: Kan komma frågor från allmänheten.

Måndag 7 september


Omvärldsbevakning 21.45

70 barn i Sverige drabbade av allvarlig inflammation efter Covid-19

Svenska forskare har konstaterat att det är en ny sjukdom. 70 barn har insjuknat med hyperinflammation till följd av en covid-19 infektion i Sverige.
– Det här är svårt sjuka barn, alla måste få specialiserad inneliggande sjukvård och ungefär 15 till 20 barn har behövt intensivvård, men inget barn har dött i Sverige, säger Petter Brodin barnläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset och immunolog vid Karolinska institutet till SVT.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor från allmänheten.

Fler nya fall av covid-19 i Danmark och Norge

Danmark har 2,1 nya fall per 100 000 invånare, 1,5 i Norge och 1,1 i Sverige, enligt de senaste uppgifterna från Our World in Data som hämtar information från EU:s smittskyddsenhet ECDC och som visar ett rullande medelvärde för de senaste sju dagarna. Det skriver TT.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 16.00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.45

Andra masstestning inledd i Umeå

Idag startar en andra omgång av masstestningar för pågående covid-19 på Campus Umeå vid Umeå Universietet. Masstestningen är den hittils största i Sverige. I den första omgången, som startades förra veckan, lämnades drygt 8.000 provsvar in varav två var positiva för covid-19, rapporterar SvD/TT.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 09.00

Regioners råd till smittade skiljer sig åt

De skriftliga instruktionerna till personer som riskerar att ha smittats av covid-19 skiljer sig åt regioner emellan, rapporterar Sveriges Radio. Många regioner uppmanar att undvika alla sociala kontakter under två veckor för personer som kan ha utsatts för smitta, men så är det inte överallt. I exempelvis Region Gävleborg har man inte den rekommendationen.
Kommentar: Att regionernas råd och information skiljer sig år kan skapa frågor hos allmänheten.