Vecka 38 2020

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 20 september


Omvärldsbevakning 21.00

Branden vid värmeverket i Norrköping fortfarande utom kontroll

Den kraftiga branden vid värmeverket på Händelö i Norrköping är fortfarande inte under kontroll, uppger P4 Östergötland. Fyra helikoptrar har satts in för att vattenbomba området och  allmänheten uppmanas att hålla sig på avstånd och vid obehag stänga fönster, dörrar och ventilation.
Kommentar: Gått ut med nyhet på svenska och engelska. Än så länge inte så många frågor.

Viking Line-färja på grund, uppdatering

Samtliga passagerare på Viking Line-färjan som gick på grund utanför Mariehamn ska nu ha tagits i land, rapporterar Ekot. Dykare ska nu undersöka färjans skrov för att försöka reda ut orsaken till olyckan.
Kommentar: Händelsen avslutad, slutar att följa.

Omvärldsbevakning 17.15

Kraftig brand vid värmeverk i Norrköping

Det brinner kraftigt i flera stora flis- och pelletshögar vid Värmeverket i Norrköping, uppger SVT Nyheter Öst. Räddningstjänsten uppmanar människor att inte vistas i närheten, samt att gå in och stänga dörrar, fönster och ventilation om de känner av röken.
Kommentar: Än så länge har det inte gått ut något VMA, trots att räddningstjänsten varnar allmänheten och uppmanar närboende att stänga dörrar, fönster och ventilation. Fortsätter att följa.

Hundratals gymnasieelever i Jämtland tvingas stanna hemma efter coronasmittspridning

700 elever på Jämtlands gymnasium Wargentin tvingas stanna hemma nästa vecka på grund av att man har konstaterat flera fall av covid-19. Smittan tros ha spridits i samband med två ungdomsfester förra veckan. Det rapporterar P4 Jämtland.
Kommentar: Av intresse för att se i vilka regioner och områden covid-19 sprider sig.

Barn kan få hyperinflammation av covid-19

Ett tjugotal barn i Västsverige har fått sjukhusvård för en allvarlig hyperinflammation som innebär bland annat feber, hudutslag, röda ögonvitor samt i vissa fall även hjärtpåverkan. Inflammationen har utvecklats i sviterna av lindriga fall av covid-19. Det uppger P4 Väst.
Kommentar: Oroande även om det enbart rör sig om ett mindre antal barn som har utvecklat denna inflammation.

Omvärldsbevakning 14.40

Viking Line-färja på grund utanför Mariehamn

Uppdaterad 16:42
Viking Lines färja Amorella har gått på grund utanför Mariehamn på Åland, rapporterar Dagens Nyheter och flera andra medier. Läget ombord uppges dock vara under kontroll och Viking Lines informationschef Eleonora Hansi ser ingen anledning till att evakuera fartyget.
Enligt ett pressmeddelande från Viking Line har dock passagerarna evakueras. Det rapporterar Ekot.
Kommentar: Även om läget är under kontroll kan en sådan nyhet skapa viss oro och leda till frågor.

Omvärldsbevakning 11.15

Corona sprider sig åter i Europa

Flera tidningar, däribland Dagens Nyheter och Svenska Dagbadet, rapporterar om att spridningen av covid-19 nu åter ökar på många håll i Europa. WHO uppger att man vill studera den svenska strategin för att se vad andra länder har att lära. Flera länder tycks vilja undvika lika stora nedstängningar som de i våras. Däremot införs det nya restriktioner i många länder, skriver DN.
Kommentar: Debatten om vilka länder som har valt bäst strategi kan komma att blossa upp igen.

Covidpatienter i Europa erbjuds hjälp från Karolinska universitetssjukhuset

Ekot rapporterar om att svårt sjuka covidpatienter i Europa kan få vård på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Enligt Lars Falk, verksamhetschef vid ECMO-centrum på Karolinska, har man en överkapacitet när det gäller att erbjuda så kallad ECMO-vård. Personer som håller på att dö i den konventionella intensivvården bedöms kunna överleva med en avancerad hjärt- lungmaskin (en så kallad ECMO-maskin).
Kommentar: För kännedom. Intressant även när det gäller hur svårt sjuka i covid-19 i Sverige kan behandlas.

Lördag 19 september


Omvärldsbevakning 21.15

”Orimligt att ta bort restriktioner på restauranger”

Branschorganisationen Visita är kritisk mot att regeringen vill förlänga restriktionerna för restaurangbranschen. Socialminister Lena Hallengren säger till Sveriges Television att vi fortfarande befinner oss mitt i en pandemi.
– Att vi vid årsskiftet skulle ta bort alla restriktioner som finns tycker jag känns helt orimligt, säger Lena Hallengren.
Ett slutgiltigt beslut fattas inom några veckor.
Kommentar: Restriktionerna på restauranger är fortsatt omdiskuterade.

Omvärldsbevakning 16.00

Högsta dygnssiffran för antalet smittade i Danmark

Det senaste dygnet har 589 nya smittade konstaterats i Danmark, skriver Kvällsposten.
Danmark har nu 40 smittade per 100 000 invånare. Enligt de senaste siffrorna smittar varje drabbad person i snitt 1,5 andra med coronaviruset.
Kommentar: Värt att känna till för svenskar som reser till Danmark.

Omvärldsbevakning 13.00

Beslut i publikfrågan inom kort

Regeringen kommer att fatta beslut inom ”väldigt kort tid” om att släppa in mer publik på evenemang. Nu är gränsen 50 personer.
– Där har Folkhälsomyndigheten sagt att de vill ha ett tak på 500 personer. Det lyssnar vi på. Nu måste vi lägga samman alla åsikter och kommer med ett besked väldigt snart, säger inrikesminister Mikael Damberg till Värmlands Folkblad, som citeras av TT/Svenska Dagbladet.
Kommentar: Frågan om publik på evenemang engagerar många.

Omvärldsbevakning 10.15

Var tredje krog bryter mot trängselregler

I Stockholm har 1 600 anmälningar mot restauranger kommit in under pandemin. Var tredje krog följer inte reglerna om att bland annat minimera trängsel.
– Nu i september har vi varit ute på 103 inspektioner och 43 har fått anmärkningar. Det är inte frid och fröjd, säger Peter Brådenmark, enhetschef vid miljöförvaltningen, till Dagens Nyheter.
Kommentar: Trängsel på restauranger är en återkommande fråga från allmänheten.

Krogbranschen upprörd över förlängda restriktioner

Att regeringen vill förlänga smittskyddsreglerna för restaurangbranschen till 1 juli 2021 får kritik av branschorganisationen.
– Vi är oerhört förvånade och upprörda över att regeringen går ut med det här utan att ha en dialog med oss. Det är ofattbart att man kan göra så här mot näringar som redan lider, säger Jonas Siljhammar, vd för branschorganisationen Visita, till SVT.
Siljhammar varnar nu för ”masskonkurser”.
Kommentar: Väcker stor oro i en bransch som sysselsätter många människor.

USA-bränder färgar himlen i Sverige

I USA har de stora bränderna färgat himlen röd, och en svag motsvarighet kan vi få se även i Sverige.
– Man kanske kan se det här fenomenet med lite rödare himmel, men det är ingen större risk för oss eftersom koncentrationen är så låg, säger Linus Karlsson, meteorolog vid SMHI, till Ekot.
Kommentar: Kan möjligtvis väcka frågor.

Fredag 18 september


Omvärldsbevakning 21.50

Restriktioner för restauranger och krogar kan förlängas

Socialdepartementet föreslår att den nuvarande lagen om restriktioner för serveringsställen förlängs till första juli nästa år, rapporterar DN. Lagen innebär bland annat att barer och krogar måste informera sina gäster om hur de kan minska risken för smitta. Mat och dryck får bara serveras till sittande gäster. 
Kommentar: Kan leda till frågor inom framförallt krogbranschen och berör många.

Allvarlig smittspridning i Madrid

37 områden i den spanska huvudstaden Madrid stängs av under två veckor för att hejda en kraftigt ökande smittspridning, rapporterar SR Ekot. Beslutet gäller från och med måndag och berör omkring 850 000 personer. Smittläget i Madrid är mycket allvarligt och omkring 20 procent av de som testas för covid-19 uppges vara smittade.
Kommentar: Kan liksom övriga utrikesnyheter under dagen påverka svenskar utomlands eller leda till frågor om resande.

Omvärldsbevakning 17.00

Storbritannien överväger ny, tillfällig nedstängning

DN rapporterar att det kan bli aktuellt med en ny nedstängning av samhället. Två grupper med forskare i Storbritannien som rådger regeringen under epidemin föreslår en två veckor lång nedstängning i oktober, i samband med skolornas höstlov, enligt en nyhet i Financial Times. Landet har haft mycket hög smittspridning den senaste tiden och på fredagen sa hälsominister Matt Hancock att han inte kan utesluta att det kan bli nödvändigt, även om regeringen vill undvika en omfattande nedstängning så länge det går.
Kommentar: Kan väcka frågor från allmänheten om reserekommendationer och påverkar svenskar i Storbritannien. 

Danmark inför nya restriktioner

På en pressträff under fredagen uppgav Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) att landet inför fler åtgärder för att minska smittspridningen. Det rapporterar bland andra SVT. Några exempel är rekommendationen att arbeta hemifrån om möjligt, undvika att åka med kollektivtrafiken om det inte är nödvändigt och begränsningar i offentliga miljöer. Öppningstiderna för restauranger och caféer som beslutades för Köpenhamn tidigare i veckan införs nu i hela landet.
Kommentar: Kan väcka frågor från allmänheten om reserekommendationer och påverkar svenskar i Danmark. 

Omvärldsbevakning kl 13.30

Svenskar får åka till Finland

Vid midnatt öppnar Finland sina gränser för svenskar igen efter att de varit stängda under sex månader. Att restriktionerna lättas bero på att Sverige just nu inte har fler än 25 coronasmittade per hundratusen invånare. 
Kommentar: För kännedom om vi får frågor. 

Gravida bör inte exponeras med coronavirus

Gravida ska inte ha arbetsuppgifter som gör att de exponeras för det nya coronaviruset slår Arbetsmiljöverket fast. Detta på grund av de särskilda risker som kan kopplas till den som är gravid. 
Kommentar: Kan leda till oro och frågor. Vi har uppdaterat sidan om riskgrupper med denna information.

Labbläcka i Kina har gjort tusentals sjuka

Flera tusen personer har smittats av infektionssjukdomen brucellos på grund av en läcka från en läkemedelsfabrik i den kinesiska staden Lanzhou, skriver GP/TT.  Bakterien brucella, som även kallas för Bangs sjukdom, sprids vanligtvis genom närkontakt med djur eller animaliska produkter och kan ge feber, ledsmärtor, huvudvärk och kronisk trötthet. Spridningen av bakterien orsakades av att en statlig läkemedelsfabrik använt ett för gammalt desinfektionsmedel. Bakterierna följde med i utsläppet och spreds sedan med gaser i luften. 
Kommentar: Kan leda till frågor från allmänheten. 

Omvärldsbevakning kl 09.00

Majoritet behåller antikroppar efter covid-19

Fyra av fem har kvar antikroppar mot covid-19 efter fyra månader, visar en studie från Danderyds sjukhus. Av de 400 anställda vid sjukhuset som i våras hade antikroppar i blodet hade 82 procent fortfarande antikroppar vid ett uppföljande test, skriver sjukhuset i ett pressmeddelande. I studien, som påbörjades i april i år, testades 2 149 personer varav 405 då hade antikroppar i blodet.
– Vi kan nu konstatera att en majoritet behåller sina antikroppar mot sars-cov-2 och därmed högst sannolikt fortfarande är immuna mot covid-19. Eftersom vi har ett begränsat kunskapsläge om immunitet efter covid-19, är dessa resultat ett viktigt steg på vägen", skriver Charlotte Thålin, specialistläkare och huvudansvarig forskare vid Danderyds sjukhus, i pressmeddelandet.
Kommentar: Kan leda till frågor från allmänheten.

Torsdag 17 september


Omvärldsbevakning 21.40

WHO: Alarmerande smittökning i Europa

Smittspridningen i Europa är allvarlig och alarmerande. Det varnade WHO:s Europachef Hans Kluge på en presskonferens på torsdagen, skriver TT (via GP). Efter en bottennotering i juni har smittspridningen nu tagit fart igen.
– Hur pandemin utvecklar sig härifrån är upp till oss själva, sade Kluge.
Utökad testning kan förklara en del av den ökade smittspridningen, men WHO:s Europachef menar att siffrorna trots det visar en alarmerande spridningshastighet.
WHO:s rekommendation är att den som utsatts för viruset ska vara i karantän i 14 dagar.
Kommentar: WHO-larm om Europas utveckling kan nog oroa många svenskar.

Folkhälsomyndigheten: Sena covid-provsvar blir meningslösa

Att få svar på ett covid-19-test tar för lång tid och innebär att människor stannar hemma onödigt länge från arbete och skola, enligt Folkhälsomyndigheten, skriver DN. Trycket på testningen har ökat kraftigt, vilket har resultaterat i att vårdinrättningar och laboratorier inte hinner med. Enligt Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, bör ett PCR-test för pågående infektion tas inom fyra dagar för att vara meningsfullt. Den som känner sig sjuk ska sedan stanna hemma i väntan på resultatet. Just nu kan det röra sig om en hel arbetsvecka.
Kommentar: Vi följer.

Omvärldsbevakning 16.20

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.00

Ingen ökad smittspridning på Campus Umeå

Förekomsten av covid-19 bland studenter och medarbetare på Campus Umeå vid Umeå universitet var mycket låg vid höstens terminsstart skriver Region Västerbotten. – Det är värdefullt för Umeå universitet och för andra universitet i Sverige att veta att smittspridningen vid Umeå Universitet inte ökade vid terminsstarten, säger Anders Johansson, projektledare för undersökningen till Folkhälsomyndigheten.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 09.00

Tegnell: Mild influensasäsong bakom de höga dödstalen

De höga dödstalen i Sverige kan delvis förklaras av en mild influensasäsong 2019, säger Anders Tegnell till DN.
– Det finns en stark koppling mellan en låg överdödlighet i influensa och hög överdödlighet i covid-19.
Statistik från europeiska smittskyddsmyndigheten visar att influensan slog hårdare i Norge och Finland månaderna innan coronaviruset drabbade Norden.
Kommentar: Kan leda till frågor och kommentarer. 

Samordnaren vill ha flera olika vaccin i Sverige

Olika typer av vaccin kommer fungera olika bra i olika situationer och ge olika mycket biverkningar. Därför kan det behövas ett helt batteri av olika vacciner, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till Sveriges Radio. 
Kommentar: Vi följer vaccin-frågan.

Försöksperson blev troligen inte sjuk av vaccinet

Det var troligen inte vaccinet som gjorde den brittiska försökspersonen sjuk. Det framgår av ett brev som Oxford University skickat ut till övriga försökspersoner, skriver SvD. 
Kommentar: Vi följer vaccin-frågan

Onsdag 16 september


Omvärldsbevakning 21.25

Försöksperson sannolikt inte sjuk av vaccinet

Den person som nyligen insjuknade under Astra Zenecas och Oxford-universitetets vaccintest – vilket också tillfälligt stoppade försöken – blev förmodligen sjuk av något annat än själva sprutan. Detta rapporterar Bloomberg, enligt SvD, och hänvisar till ett brev som Oxford-universitetet skickat ut till de andra försökspersonerna.
"Efter en oberoende utredning bedömdes sjukdomarna antingen osannolikt kunna kopplas till vaccinet eller så fanns otillräckliga bevis för att slå fast att sjukdomarna var eller inte var kopplade till vaccinet", står det i brevet.
Försökspersonen utvecklade neurologiska symtom, bland annat svaghet i leder och förändrad känselförmåga.
Kommentar: Många undrar nog över detta. Eventuella biverkningar är en oro inför en massvaccinering.

Omvärldsbevakning 16.15

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.50

Brandröken från Kalifornien når Europa

Rök från bränderna i västra USA har nu spridits många tusen kilometer och finns över norra Europa. Det framgår av data från det Europeiska satellitprogrammet Copernicus. Mätningarna visar att bränderna är betydligt mer intensiva än genomsnittet
för perioden 2003–2019, rapporterar TT/Svenska Dagbladet.
Kommmentar: Bra att känna till om det kommer frågor till oss.

Omvärldsbevakning 07.15

Lång väntan på test kan ligga bakom mörkertal

Många får vänta länge på att testa sig för covid-19. På flera håll i landet kan väntetiden vara i uppemot en vecka på att testa sig för covid-19, vilket kan göra att många fall missas, skriver Svenska Dagbladet.  
Kommentar: Noterar detta eftersom det pågår en hel del testning och vi får frågor om det.  

SKR föreslår möjlighet till lokala besöksförbud

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, tycker att kommunerna ska få bättre verktyg att hantera lokala utbrott. I stället för avrådan från besök föreslår Greger Bengtsson, samordnare för äldreomsorgen på SKR, att det ska bli möjligt att införa lokala eller regionala besöksförbud vid lokala utbrott. Detta enligt Sveriges Radio.
Kommentar: Vi får många frågor om hur säkerheten ska kunna garanteras när besöksförbudet slutar gälla.

Tisdag 15 september


Omvärldsbevakning 21.35

Irlands regering isoleras när hälsoministern insjuknade

Irlands hälsominister Stephen Donnelly kände sig sjuk på tisdagen och har nu testats för covid-19. Detta har resulterat i att hela regeringen nu måste isolera sig hemma, skriver BBC (och DN). Parlament hålls även helt stängt tills vidare. Under tisdagen meddelade regeringen även att Dublins pubar och barer ska fortsätta vara stängda.
Kommentar: Smittan ökar i många europeiska länder, vilket kan skapa oro och frågor kring resande mellan länder och om Sveriges positiva trend ska fortsätta.

VMA-liknande ljud i Göteborg under natten

Under natten till tisdagen hördes ett högt tjutande ljud i delar av Göteborg, ett ljud som uppges ha påmint om en VMA-signal. Flera personer hörde av sig till GP om ljudet, som kom i intervaller med en lång signal följd av en kortare tystnad och hördes i bland annat Kortedala, Majorna och Sävenäs, skriver tidningen. Enligt SOS Alarm och MSB ska ingen VMA-signal ha ljudit över Göteborg under natten.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 16.20

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 14.00

Besöksförbudet på äldreboenden upphävs 1:a oktober

Regeringen har beslutat att besöksförbudet på landets äldreboenden upphävs från och med den 1:a oktober. Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger till SVT Nyheter att det är viktigt att undvika en anstormning av besökare på boendena då förbudet upphör. Som grund till beslutet framhåller myndigheterna en minskad smittspridning i samhället och att äldreboendena nu har haft gott om tid på sig att stärka smittskyddet. 
Kommentar: För kännedom.

Olycka i samband med brobygge i Umeå

En arbetsplatsolycka inträffade idag vid byggnationen av en bro i Västra länken i Umeå. En person har fått en axelskada och fick föras till sjukhus. Det var när en ny sektion av den nya bron till E12:an skulle skjutas ut mot nästa brostöd som olyckan inträffade. All båttrafik är förbjuden under och i närheten av bron. Områdena runt arbetsplatsen stängs också av säkerhetsskäl, bland annat Umeleden, skriver Trafikverket. Det råder stor rasrisk i området och allmänhet och medier uppmanas respektera avspärrningarna. Alla som befinner sig nedströms på Umeälven och i dess delta ska vara uppmärksamma på att det kan komma virke flytandes från olycksplatsen. En presskonferens om händelsen kommer att hållas kl.15.00.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 08.00

Åtta nya patienter vårdas för covid-19 på Södra Älvsborgs sjukhus

Under helgen har åtta patienter lagts in för vård av covid-19 på Södra Älvsborgs sjukhus. En av personerna vårdas på IVA. Så många personer har inte legat inne för vård sedan mitten av juli. Nina Widfelt, tillförordnad chefsläkare, menar att ökningen är oroande. Sjukhuset ska nu undersöka om patienternas insjuknande kan kopplas ihop. Om detta rapporterar Borås-Tidning/Aftonbladet och Sveriges Radio P4 Sjuhärad.
Kommentar: Vi fortsätter att följa lokala utbrottstrender.

Kina kan erbjuda vaccin mot covid-19 i november

Vaccin mot covid-19 kan bli aktuellt för allmänheten redan i november eller december, säger Qu Guizhen, huvudansvarig för biosäkerhet vid Kinas smittskyddsmyndighet. Kina har enligt uppgift fyra vaccinkandidater som är i den sista utvecklingsfasen, fas 3. Kinesiska myndigheter har tidigare sat att man påbörjat vaccination av riskgrupper, skriver Sveriges Radio Ekot.
Kommentar: Vi fortsätter att följa vaccinutvecklingen. 

Måndag 14 september


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.30

Ingen covid-19-statistik lördag-måndag

Folkhälsomyndigheten uppdaterar sina rutiner och kommer endast att publicera uppdaterad covid-19-statistik tisdagar till fredagar. Fram till nu har man publicerat ny statistik varje dag.
Kommentar: Viktigt att redaktionen har koll på denna ändring av rutinen eftersom siffrorna kan hinna ändra sig en del mellan rapporterna.

Kluster av covid-sjuka i Västerbotten

I Västerbotten har man noterat ett kluster med 11 bekräftat covid-sjuka personer. Det säger Sveriges Radio lokalt i ett inslag.
Kommentar: Bra att hålla koll på lokala kluster som kan växa.

Omvärldsbevakning 14.00

UD häver reseavrådan för Storbritannien

Utrikesdepartementet, UD, tar bort avrådan från icke nödvändiga resor till Storbritannien. Beslutet gäller från och med 14 september.
Kommentar: Skriver nyhet på svenska och engelska samt delar på facebook och twitter (ca kl 11).

Oro för elbrist i Skåne

Politiker i region Skåne varnar för elbrist i Skåne och att detta hotar tillväxt, jobb och grön omställning, rapporterar SR Ekot. Bristen beror på låg elproduktion i södra Sverige och dålig överföringshastighet från norra delen av landet.
Inrikesminiister Anders Ygeman säger till Ekot att det vidtagits åtgärder för att det ska finnas tillräckligt med el i Skpåne inför vintern.
Kommentar: Värt att hålla ett öga på.

Tusen svenskar med i stor dataläcka

Ett kinesiskt bolag har samlat information om 2,4 miljoner personer ochg 3,5 miljoner företag världen över. Omkring 1000 svenskar ska finnas med i materialet, skriver SVD. Informationen rör främst personer och företag med militär koppling eller med politiskt inflytande. Innehållet i databasen har nu läckt ut.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor.

Omvärldsbevakning 08.50

Sambo till covid-sjuk kan tvingas stanna hemma

Enligt SR Ekot så väntas Folkhälsomyndigheten rekommendera att att de som bor tillsammans med någon som är sjuk i covid-19 ska stanna hemma från arbete eller skola.
– Tidigare var det så stor smitta så det hade kunnat påverka samhället negativt. Jag tror inte att smittskydd och behandlande läkare hade möjlighet att ta de här besluten tidigare, utan nu är det ett gynnsamt läge och vi ser om vi kan göra den här rekommendationen för att få ner smittan ytterligare, säger Bitte Bråstad, chefsjurist på Folkhälsomyndigheten, till SR Ekot.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor från allmänheten.