Vecka 42 2020

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 18 oktober


Omvärldsbevakning 21.30

Rekordnotering av antalet covidfall i Italien

11 705 nya smittfall noterades i Italien under söndagen, rapporterar SVT. Det tidigare rekordet, 10 925 fall, noterades i går, lördag.
Antalet dödsfall var 69 i dag, vilket kan jämföras med mars och april, då dödstalen var uppe i över 900 om dagen.
Kommentar: Italien och flera andra länder rapporterar accelererande smittotal.

Flygstörningar på grund av snöovädret

Snöovädret har tvingat tre flygplan som skulle landa i Luleå att vända tillbaka, skriver Aftonbladet.
Swedavia som äger Luleå flygplats uppmanar resenärerna att hålla kontakt med sitt flygbolag för att se om deras resa påverkas av snöovädret.
Kommentar: Vi följer väderutvecklingen.

Omvärldsbevakning 16.00

Norrmän uppmanas sluta ha sex

Norges hälsominister Bent Höie avråder på grund av smittorisken från tillfälliga sexuella kontakter under pandemin, skriver VG.
16 procent av 20-25-åringarna i Norge säger enligt en undersökning att de haft tillfälligt sex under pandemin.
Kommentar: Motsvarande råd har getts av svenska Folkhälsomyndigheten.

Omvärldsbevakning 13.00

Nattklubbar får stänga efter coronainspektion

Nattklubbarna Rose och Fou i centrala Stockholm har stängts efter en inspektion där det framgick att myndigheternas coronarestriktioner inte följs.
– När det är fullproppat så att det är folk överallt i lokalen och man inte kan skilja mellan sällskapen, det är då vi går så långt att vi stänger på plats, säger Daniel Persson, avdelningschef vid Miljöförvaltningen, till Expressen.
Kommentar: Festande där folk inte håller avstånd tros öka smittspridningen.

Omvärldsbevakning 10.25

Viruset kan överleva nio timmar på huden

Det nya coronaviruset kan överleva nio timmar på mänsklig hud, enligt en japansk studie som TT/Svenska Dagbladet rapporterar om.
Handsprit dödar viruset på 15 sekunder.
Kommentar: Nya rön tenderar att väcka frågor och skapa diskussion.

”Svininfluensan har skadat tilliten till coronavaccin”

I MSBs senaste mätning svarar drygt 50 procent ja på frågan om man vill vaccinera sig mot covid-19. Bernice Aronsson, utredare på Folkhälsomyndighetens vaccinenhet, säger till radioprogrammet God morgon Världen i Sveriges Radio att fler än så skulle behöva vaccinera sig – ”50, 60 gärna 70 procent”.
Narkolepsifallen efter vaccineringen mot svininfluensa kan ha påverkat inställningen till covidvaccin, enligt Folkhälsomyndigheten och regeringens vaccinsamordnare Richard Bergström.
Kommentar: Vi fortsätter följa diskussionen om vaccinattityder.

Fortsatt snövarning i Norrbotten och Västerbotten

Lokalt kan det komma upp till 20 centimeter snö. Kombinerat med hårda vindbyar kan snön orsaka trafikproblem, rapporterar Sveriges Television.
Snöovädret kommer att hålla i sig till måndag, enligt SMHI.
Kommentar: Vi följer väderutvecklingen.

Större brand i Göteborg

En bilhandel i Orrekulla industriområde i Göteborg förstördes i en brand natten till söndag.
Branden orsakade kraftig rökutveckling men kunde släckas klockan två, enligt Sveriges Radio.
Kommentar: Det fanns ingen spridningsrisk, inget VMA utfärdades.

Lördag 17 oktober


Omvärldsbevakning 21.45

Kraftig ökning av covid-19 i Europa

Europa upplever nu vad som skulle kunna beskrivas som en andra våg av covid-19. Under veckan har Tyskland, Frankrike, Italien och Polen registrerat rekordsiffror när det gäller antalet nya fall uppmätta under ett dygn. Många europeiska länder har därför tagit beslut om att införa nya restriktioner. I Belgien får man exempelvis endast umgås med en person åt gången utanför de som tillhör ens eget hushåll och i Storbritannien är det från och med idag förbjudet att socialisera sig inomhus. Samtidigt noterar man också stora protester mot restriktionerna, rapporterar SVT Nyheter.
Kommentar: Kan få debatten om förlängda restriktioner att blossa upp.

Larm om misstänkt föremål vid Gekås

Sedan några vakter rapporterat om ett misstänkt föremål på en parkeringsplats vid Gekås i Ullared har poliser kallats till platsen. Det skriver Aftonbladet.
– Vi är på plats och avvaktar bombgruppens samtal. Patrull åker dit för att frysa läget, säger Sebastian Börjesson, vakthavande befäl på polisen Väst.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 17.10

Region Kalmar varnar för falska smittspårare

Region Kalmar varnar allmänheten i länet för att lämna ut kontouppgifter till personer som ringer och påstår att de kommer från smittspårningsenheten. Enligt regionen har en person ringt hem till hushåll och påstått att det kostar pengar att testa sig. Personen har också begärt kontouppgifter för att kunna skicka testmaterial. Det är gratis att testa sig för pågående covid-19 och länets smittspårare begär aldrig ut några kontouppgifter, understryker regionen.
Kommentar: För kännedom. Liknande bedrägerier kan möjligen sprida sig till flera regioner.

Varning för kraftigt snöfall även i södra Norrlands fjällområden

SMHI:s klass 1-varning för kraftigt snöfall har nu utökats till att omfatta även Jämtlands- och Härjedalsfjällen. Det rapporterar P4 Jämtland. Enligt SVT:s meteorolog Pererik Åberg kan snöfallet orsaka problem både i trafiken och i elförsörjningen.
Kommentar: För kännedom.

Rekordstort antal nya coronasmittade i Italien

Under fredagen rapporterades det in 10 000 nya smittofall av covid-19 i Italien, vilket är den högsta dygnssiffran hittills. En orsak till att smittotalet är högre än någonsin tros dock vara att man gör betydligt fler tester nu än i våras, uppger SVT Nyheter.
Kommentar: De stigande corona-talen över hela Europa kan orsaka oro även här i Sverige.

 

Omvärldsbevakning 11.25

Antikroppar kan försvinna redan efter veckor

Enligt ny forskning kan antikropparna efter en covid-infektion försvinna redan efter några veckor. Det finns dock samtidigt andra studier som visar att antikropparna hos de allra flesta finns kvar i kroppen åtminstone fyra månader efter det att symtomen har börjat visa sig. Det skriver Aftonbladet.
Kommentar: Fortfarande stor oklarhet i hur lång immunitet man faktiskt har efter att ha utvecklat antikroppar. Kan orsaka frågor.

Flera snövarningar i Norrland 

Under helgen väntas stora delar av norra Norrland att drabbas av kraftigt snöfall, skriver Dagens Nyheter. SMHI har nu utökat sin tidigare klass 1-varning som gällde Norrlands inland till att också omfatta Västerbottens och Norrbottens kustland.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Utegångsförbud införs i Belgien

Belgien inför utegångsförbud för att stoppa coronasmittan som har ökat till sin hittills högsta nivå i landet. Från och med måndag får man inte vistas ute nattetid samtidigt som restauranger, barer och caféer ska hålla stängda i åtminstone en månad. Däremot håller man till skillnad från i våras inte landets skolor stängda. Det rapporterar Sveriges Radio.
Kommentar: För kännedom. Kan påverka svenskar i landet och möjligen också få övriga länder att se över sina coronastrategier.

Fredag 16 oktober


Omvärldsbevakning 21.15

Farligt föremål oskadliggjordes i Malmö

Ett område i Rosengård i Malmö spärrades under eftermiddagen av efter att ett misstänkt föremål hittats. Bombskyddstekniker undersökte föremålet och vid 18-tiden gjordes bedömningen att det var farligt och explosivt och därför skulle oskadliggöras, skriver Polisen på sin hemsida. Vid 21-tiden var platsen fortfarande avspärrad.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 16.30

Första svenska fallet av återinfektion i covid-19

En 53-årig kvinna i Västra Götaland har testats positivt två gånger för covid-19. Kvinnan testade positivt både i maj och i augusti, bekräftar Sahlgrenska universitetssjukhuset, skriver DN. Det är det första svenska fallet där en person insjuknat två gånger.
– På tio positioner skilde sig virusstammen från i maj från den stam som provtogs i augusti. Det gör att vi kan säga att det är två olika infektioner och inte samma som legat vilande, säger ST-läkaren och doktoranden Johan Ringlander till tidningen.
Enstaka liknande fall har även rapporterats internationellt.
Kommentar: För kännedom.

Kraftigt snöfall i Norrland i helgen

På lördagen väntas ett snöfall dra in över norra Norrland i samband med ett lågtryck. SMHI har utfärdat en klass 1-varning i Norrbottens läns inland. Under söndagen blir snöfallet dessutom intensivt längs norra Norrlandskusten.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 13.45

Avspärrningar på grund av misstänkt föremål i centrala Karlshamn

uppdatering 

Avspärrningarna nu hävda, enligt SR P4 Blekinge.
Kommentar: Se tidigare anteckning.

Omvärldsbevakning 13.00

Avspärrningar på grund av misstänkt föremål i centrala Karlshamn

Ett misstänkt föremål har hittats vid polisstationen i Karlshamn. Poliszen har spärrat av ett område kring stationen. Detta innebär att till exempel en vårdcentral och folktandvården har utrymts. Det uppger Region Blekinge på sin hemsida.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor.

Avspärrningar på grund av misstänkt föremål i centrala Åmål

Ett mindre område i centrala Åmål har spärrats sedan man funnit ett misstänkt föremål i en butik, uppger Åmåls kommun på sin hemsida.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor.  

Omvärldsbevakning 09.00

"Svårt att nå fram till unga"

DN skriver om svårigheterna med att nå unga med information om corona.
- Unga är inte vår vanliga målgrupp Vi måste sätta till alla klutar för att nå ut till dem, säger Lotta Larson, kommunikationschef för länsstyrelsernas gemensamma coronakansli, till tidningen.
Kommentar: Vi känner igen problematiken, både från myndighetskontakter och från rapporter i medier. Vi fortsätter att kommunicera om vikten av att följa rekommendationerna.

Trängsel i kollektivtrafiken

Att trängseln ökar i kollektivtrafiken har rapporterats om. 17 av 21 län rapporterar om fortsatt trängsel i kollektivtrafiken i rusningstid. Det visar en sammanställning från landets länsstyrelser. Bland länen finns också en oro för ökat resande inför höst-och vintersäsongen.
Det rapporterar bland andra SVT om.
Kommentar: Vi fortsätter att kommunicera, bland annat om att arbeta hemma. Men någon lösning på problemet med trängsel i kollektivtrafiken har inte sett ännu.

Ökad smittspridning

Flera medier rapporterar om ökad smittspridning och också om oro för att sjukvården ska belastas på samma sätt som i våras.
– Jag tycker att utvecklingen är djupt oroande. Vi ser nu en situation närmast dagligen där patienter kommer in till oss och är svårt sjuka på ett sätt som vi inte har sett på flera månader, säger Fredrik Sund, verksamhetschef för infektionskliniken Akademiska sjukhuset i Uppsala, till SVT.
Kommentar: Fortsatt oro för den ökade smittspridningen i flera län.

Torsdag 15 oktobr


Omvärldsbevakning 21.55

Tegnell: Tvåtimmarsregeln för resor kan bli aktuell igen

Om smittspridningen ökar för mycket i landet kan de tidigare resebegränsningarna – att inte åka längre bort än två timmars bilresa från sin hemort – återinföras, åtminstone som lokala rekommendationer. Det säger statsepidemiolog Anders Tegnell i en intervju i DN.
Syftet med den tidigare ”tvåtimmarsregeln” var att minska trycket på sjukvården i olika regioner.
Kommentar: Kan väcka frågor och säkert en viss uppgivenhet hos allmänheten.

Inspektion: Var tredje servering i Stockholm följer inte trängselregler

Sedan den 1 september har Stockholms stads miljöförvaltning gjort 126 oanmälda inspektioner av krogar, pubar och kaféer i staden. Av dessa noterades avvikelser på 43 ställen. Det handlar om trånga restaurangmiljöer, nattklubbar där folk dricker ståendes och kaféstolar som är placerade för nära varandra, skriver Aftonbladet.
– Jag tycker att det är allvarligt att det är så mycket avvikelser som upp till 35 procent. Vi förväntar ju oss att man följer det här regelverket, säger Kristine Fornander, avdelningschef på miljöförvaltningen i Stockholm, till tidningen.
Kommentar: Kanske behöver vi kommunicera något kring detta för att påminna om reglerna…?

WHO vill se tuffare restriktioner i Europa

Europas snabba smittspridning har lett till stor oro inom Världshälsoorganisationen (WHO). Om inte Europas länder vidtar tuffare restriktioner kan fem gånger fler dödsfall till följd av covid-19 än under kulmen i april vänta inom några månader, enligt WHO, skriver SvD. Bland de föreslagna åtgärderna nämns allmän och systematisk användning av munskydd, striktare kontroll av folksamlingar och privata sociala möten.
Europa har nu 700 000 nya coronafall varje vecka, vilket är det högsta antalet per vecka sedan pandemin började. Varje dag rapporteras över 1 000 döda i covid-19.
Kommentar: För kännedom.

Danskar och tyskar avråds från resor till svenska regioner

Danmark utökar sin avrådan för icke nödvändiga resor till Sverige med ytterligare fyra regioner på grund av antal smittofall av covid-19. Sedan tidigare finns en avrådan gällande Blekinge, Halland, Jämtland Härjedalen, Kronoberg, Stockholm, Uppsala, Västmanland och Örebro. På grund av ökad smittspridning läggs även Dalarna, Gotland, Jönköping och Östergötland till på listan, skriver TT/SvD.
Även Tyskland riskklassar fyra svenska regioner. Den som reser från Stockholm, Uppsala, Örebro eller Jämtland måste isolera sig i fjorton dagar vid hemkomst till Tyskland, skriver TT/Aftonbladet. Den som kan uppvisa ett färskt negativt covid-test kan undantas från karantänsregeln.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 16.40

Barn och unga sist ut när Region Stockholm prioriterar vaccination

Personer över 70 år, i riskgrupp eller som arbetar inom vård och omsorg kommer att stå först i kön i Stockholm när vaccin mot covid-19 blir tillgängligt. Gruppen uppskattas utgöra drygt 700 000 personer i Region Stockholm, skriver TT/Aftonbladet.
Regionens kunskapsstyrningsnämnd har tidigare gett hälso- och sjukvårdsdirektören uppdraget att utreda hur en storskalig vaccination ska gå till när ett vaccin finns tillgängligt. På en pressträff på torsdagen presenterades utredningen av regionrådet Ella Bohlin (KD)
– Efter den gruppen kommer övriga personer över 18 år som inte bedöms som riskgrupp att prioriteras, och då kommer de lite äldre att gå först, säger hon.
Sist i prioriteringsordningen kommer barn och unga. Region Stockholm tros behöva uppemot 3,7 miljoner vaccindoser.
Kommentar: För kännedom.

Branden i Hörby under kontroll

Den storbrand som under torsdagen totalförstörde brandstationen i Hörby ansågs vid 15-tiden vara under kontroll. Det VMA som gick ut tidigare på dagen på grund av explosionsrisk återkallades då av räddningstjänsten, skriver Sydsvenskan.
Kommentar: Tidigare VMA-nyhet avlarmad.

Omvärldsbevakning 12.15

Brandstationen i Hörby brinner – risk för att gasflaskor exploderar

Det brinner i brandstationen i Hörby sedan tidigt i morse, rapporterar bland annat SVT. På grund av att det finns gasflaskor i byggnaden har räddningstjänsten gått ut med ett Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, där man uppmanar allmänheten att respektera polisens avspärrningar och lämna riskområdet.  Avspärrningarna runt branden är på 300 meter runt brandstationen. 
Kommentar: Vi har publicerat nyhet och delat information i våra sociala kanaler enligt rutin.

Omvärldsbevakning 08.30

Inget att notera.

Onsdag 14 oktober


Omvärldsbevakning 20.30

Frankrike inför hälsonödläge och utegångsförbud

Från och med lördag och fyra veckor framåt gäller så kallat hälsonödläge i Frankrike, rapporterar Sveriges Radio. Det innebär bland annat att utegångsförbud mellan klockan nio på kvällen och sex på morgonen i Paris och flera andra städer. 
Kommentar: Kan leda till oro och frågor hos allmänheten

Koppling mellan övervikt och allvarlig covid-19

I början av pandemin trodde forskarna att det endast var feta personer som löpte högre risk att drabbas av allvarlig covid-19-infektion. Men nu visar flera studier att sambandet är linjärt och att det inte finns någon tydlig gräns för när extrakilorna börjar bli farliga, skriver GP/TT. Ju mer övervikt, ju högre risk att drabbas av allvarlig sjukdom. Mer än hälften av svenskarna, 51 procent, uppger att de är överviktiga enligt Folkhälsomyndigheten. 
Kommentar: Kan leda till oro och frågor. 

Omvärldsbevakning 17.00

Så påverkar vaccinmotståndet pandemin

I en längre artikel i Dagens Nyheter diskuteras vad det innebär att var tredje svensk kommer avstå från att vaccinera sig, vilket framgår av en undersökning från DN/Ipsos. Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell räcker två tredjedelar för att skydda riskgrupperna, men vilka nivåer som krävs för att stoppa smittspridningen är svårt att svara på. Samtidigt anser han att undersökningar om människors inställning till vaccin är svåra att göra i nuläget eftersom vi inte vet vilken typ av vaccin vi får.
Enligt samma undersökning svarar hälften av de tillfrågade att de oroar sig för vaccinets biverkningar, något vaccinforskaren Matti Sällberg tycker är sunt med tanke på att det handlar om nya vaccinteknologier. Men enligt honom måste man också förstå varför framtagningen av vaccinet gått så snabbt.
– Man har hoppat över en del av grundforskningen. Man har använt kartan för vaccinen mot Sars och Mers i stället för att börja om från början. Men man har inte hoppat över säkerhetsstudier och letandet efter biverkningar. Där har man varit noga, säger Matti Sällberg.
Kommentar: Kan leda till frågor och oro hos allmänheten. 

Omvärldsbevakning 12.30

17 av 21 län rapporterar ökad coronasmitta

SVT Nyheter skriver att 17 av 21 länsstyrelser rapporterar att spridningen av covid-19 ökar. Enligt länsstyrelserna finns det risk att pandemin normaliserar ju längre tiden går, vilket kan göra att färre följer rekommendationerna.
Kommentar: Vi fortsätter att följa och kommunicera om smittspridningen i landet.

Omvärldsbevakning 08.00

Lokala restriktioner i Uppsala kan bli aktuellt

SVT Nyheter Uppsala skriver att smittskyddsläkaren i Region Uppsala ska träffa Anders Tegnell under dagen och föra en diskussion om eventuella lokala restriktioner för att begränsa smittspridningen. Om lokala restrikioner införs så blir Uppsala län först i landet med detta.
Kommentar: Vi fortsätter att följa frågan om lokala restriktioner.

Skolenhet i Göteborg stängs på grund av coronasmitta

Grundskolenämnden i Göteborg har stängt en undervisningsgrupp på en grundskola i Göteborg sedan covid-19-smitta upptäckts, skriver Dagens Nyheter.
Kommentar: Vi fortsätter att följa information om lokala utbrott.

Tisdag 13 oktober


Omvärldsbevakning 20.20

Fortsatta bekymmer med trygghetslarm i flera kommuner

Det skriver Sveriges Radio. Orsaken är enligt texten tekniska problem i samband med att man bytt "plattform".
Kommentar: Har pågått sedan förra veckan. Kan skapa problem att larma efetr hjälp samt oro över detta.

Kungaparet tycker att Sveriges munskyddsrekommendation är otydlig

Det framkommer i ett reportage i DN från kungaparets första framträdande sedan i våras. Kungaparet undrar där varför Sverige inte har munskyddskrav som många andra länder och kungen uttrycker också att förklaringen är otydlig.
Kommentar: Munskydd är en splittrad fråga som ofta diskuteras i våra kommentarsfält. Detta kan eventuellt bidra till mer diskussion.

Omvärldsbevakning 16.00

Nya allmänna råd för att begränsa smittspridning kommer 19/10

Från och med den 19 oktober 2020 gäller nya allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. Enligt Folkhälsomyndigheten handlar det om en miniminivå och nu läggs dessutom en möjlighet att införa lokala allmänna råd till. "Exempel på lokala råd är att personer i det berörda området bör undvika att resa med kollektivtrafik, avstå från att resa, avstå från att besöka personer i riskgrupper och i särskilda boendeformer för äldre, avstå från att besöka restauranger, gym eller andra inomhusmiljöer där människor samlas och om det är möjligt, undvika fysisk kontakt med personer som man inte bor med", skriver Folkhälsomyndigheten på sin webbplats.
Kommentar: Vi tar del av råden när de publiceras den 19/10.

Omvärldsbevakning 12.00

Region Stockholm får hård kritik för äldrevård under pandemin – välkomnar granskning

I en kulturartikel i DN riktas hård kritik mot Region Stockholms politiker och tjänstemän för att äldre ska ha nekats vård under pandemin. Journalisten Maciej Zaremba har gått igenom de riktlinjer som gått ut från regionen om hur äldre på äldreboenden bör vårdas under pandemin. Enligt dessa skulle vissa grupper av sköra äldre inte skickas till sjukhus, men riktlinjernas gränser för skörhet ska bland annat ha legat så lågt att den diskvalificerade alla äldre med demens från sjukhusvård.
Beslut om palliativ vård med morfin i stället för kurativ behandling med syrgas och dropp ska i flera fall ha tagits på telefon av läkare som aldrig träffat patienten.
I artikeln kritiseras såväl hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) som Christoffer Bernsköld, enhetschef vid hälso- och sjukvårdsförvaltningen hårt för att ha tagit ”livsavgörande beslut” som har kostat äldres liv.
Regionen svarade under förmiddagen i ett pressmeddelande att detta inte stämmer, men att man välkomnar Ivo:s pågående granskning av vården för äldre på boenden, skriver DN.
Kommentar: Kan leda till frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 08.45

Ännu ett vaccintest pausas efter plötslig sjukdom

Amerikanska läkemedelskonglomeratet Johnson & Johnson har tvingats avbryta sin fas 3-studie av ett vaccin mot covid-19. Detta sedan en deltagare har blivit oförklarligt sjuk. Om sjukdomen orsakats av testet är inte fastställt, men deltagarens hälsa ska nu undersökas av såväl företaget som en oberoende grupp, skriver TT/Aftonbladet.
I september avbröt Astra Zeneca och Oxfords universitet de kliniska studierna av sitt covid-19-vaccin efter att en försöksperson i Storbritannien drabbats av oförklarlig sjukdom. Testerna återupptogs dock efter en knapp vecka, då sjukdomen inte ansågs kunna kopplas till vaccinet.
Kommentar: Kan leda till frågor och oro hos allmänheten.

Första dödsfallet med en andra covid-19-infektion

En 89-årig kvinna i Nederländerna har avlidit i sviterna av sin andra covid-19-infektion. Dödsfallet är det första kända där en person har återsmittats. Kvinnan var även sjuk i en ovanlig och obotlig typ av blodcellscancer, skriver Aftonbladet. Totalt har 23 fall konstaterats där personer fått covid-19 en andra gång, men de övriga har tillfrisknat.
Kommentar: För kännedom.

Måndag 12 oktober


Omvärldsbevakning 21.30

Ökad smittspridning men minskad dödlighet

Den ökande smittspridningen av corona syns inte i dödstalsstatistiken. I stället finns en viss underdödlighet senaste kvartalet, jämfört med samma period de senaste fem åren, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Det rapporterar flera medier, bland annat SR Ekot. Under perioden juli-september har det dött ungefär 2 procent färre än under motsvarande period de senaste fem åren.
Kommentar: Ett ämne som ofta diskuteras är över/underdödlighet som ett mått på hur hårt pandemin verkligen slagit. För kännedom om vi får frågor i ämnet.

Tankbil med ammoniak har vält på E6:an

uppdatering

Den tankbil med ammoniak som vält på E6 norr om Ängelholm ska bärgas. Polisen uppgav vid 20-tiden att bärgningen påbörjats. Ett antal fastigheter i närheten av olycksplatsen har dessutom evakuerats. Enligt Trafikverket är prognosen att E6 kan öppnas för trafik igen vid 01-tiden i natt, uppger SVT Helsingborg.
Kommentar: Se tidigare anteckning. Om inget tillstöter vid bärgningen är händelsen avslutatd för vår del.

Omvärldsbevakning 17.00

Tankbil med ammoniak har vält på E6:an

En tankbil med ammoniak har vält på E6:an vid Hjärnarp, norr om Ängelholm. Vägen är avstängd i båda riktningarna. Ännu har man inte konstatetrat något läckage av ammoniak.
Det uppger Polisen och flera medier, bland annat SVT Helsingborg.
Kommentar: För kännedom. Eventuellt läckage kan ställa till med stora problem och det kan bli stora trafikstörningar.

Omvärldsbevakning 13.00

Hot mot flera skolor i Göteborg

Under helgen utsattes Göteborgsregionens internationellan skola, ISGR, i Landala emot dödshot i sociala medier och håller stängt under måndagen. Nu har även Hvitfeldtska och Shillerska vidtagit åtgärder i form av väktare, efter att skolorna uppmärksammats på ett hotfullt meddelande i sociala medier, skriver DN. 
– Det rör sig om samma bild som ISGR har fått men där vi uppfattar att någon har klippt in en annan text som gör att det finns koppling till de andra skolorna. Men vi har i samråd med polisen gjort bedömningen att det inte rör sig om ett riktigt hot, säger Bo Drysén till DN.
Enligt polisen finns det ingen anledning till oro. 

Omvärldsbevakning 09.00

Viruset kan överleva i 28 dagar

Under ideala laboratorieförhållanden kan coronaviruset överleva i nästan en månad på släta ytor som till exempel mobilskärmar eller sedlar. Det visar en australisk studie publicerad i Virology Journal, skriver DN/TT. Experimentet gjordes i mörker och 20 graders värme. Överlevnadstiden är därmed klart längre än ett vanligt influensavirus som bara överlever 17 dagar i liknande förhållanen. Flera experter är dock tveksamma till om viruset skulle kunna smitta via olika föremål. En tidigare studie i juni kom fram till att risken för att viruset sprids vidare via ytor är väldigt liten. 
Kommentar: Kan leda till frågor och oro.