Vecka 44 2020

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 1 november


Omvärldsbevakning 21.15

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.40

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.00

1177 Region Stockholm: Paus för möjlighet att beställa hemtest i fyra dagar

Just nu går det inte att beställa hemtest för pågående covid-19 infektion, skriver 1177 Region Stockholm på sin webbplats. Antalet personer som beställt hemtest har ökat så kraftigt att det bildats en kö som nu behöver betas av. Beställningen av hemtest beräknas öppna på torsdag igen. Pausen gäller hemtester för personer som själva beställer sina tester via 1177.se. Provtagningen i vården av patienter och boende på SÄBO påverkas inte. Provtagning av medarbetare i vård och omsorg påverkas inte heller.
Kommentar: kan ge upphov till frågor från allmänheten. 

Omvärldsbevakning 10.15

Supertyfonen Goni slår mot Filippinerna

Supertyfonen Goni har nått Filippinerna med ”katastrofalt våldsamma vindar” och risk för flodvågor, rapporterar Dagens Nyheter. Omkring en miljon människor har evakuerats – och ovädret är på väg mot huvudstaden Manila. 
Kommentar: för kännedom.

Portugal stänger delvis ned igen

Från och med onsdag kommer stora delar av Portugal att stängas ned igen, rapporterar Göteborgs-Posten/TT. Folk uppmanas att stanna hemma förutom för att gå till arbete, skola eller för att handla. Nedstängningen omfattar 121 kommuner, däribland storstadsområdena Lissabon och Porto, och berör omkring 70 procent av befolkningen på 10 miljoner.
Kommentar: Nedstängningar och restriktioner utfärdas i allt fler länder i Europa. 

Coronavaccinen kan ge bättre skydd än om man varit sjuk

Insjuknande i covid-19 kan ge en svag mängd antikroppar – medan vaccin mot covid-19 däremot ser ut att ge ett starkare och mer varaktigt skydd. Det säger Sarah Gilbert, chef för vaccinforskningen på University of Oxford till SVT. 
– Vaccinet ser ut att ge en mer bestående immunitet än coronaviruset. Coronavirus i sig ger tyvärr ingen stark och långvarig immunitet. Jag tror däremot att ett vaccin kommer att ge en mer hållbar immunitet, säger Sarah Gilbert.
Kommentar: intressant artikel om coronavaccin.

Lördag 31 oktober


Omvärldsbevakning 21.30

Storbritannien stänger ner en månad för att minska smittspridningen

Efter en fördubblad smittspridning de senaste veckorna och omkring 50 000 nya fall om dagen presenterade Englands premiärminister Boris Johnson under lördagskvällen nya direktiv för att minska smittspridningen, skriver DN. Från och med torsdag ska alla stanna hemma, utom för jobb som inte kan göras hemifrån och för studier. Nedstängningen omfattar praktiskt taget allt utom nödvändiga butiker, skolor och universitet. De nya restriktionerna gäller i fyra veckor, till början av december.

Restriktioner i fler europeiska länder

Även andra länder i Europa inför restriktioner på grund av ökad smittspridning, som har varit nästan 40 procent jämfört med veckan innan skriver DN. Österrike inför nu utegångsförbud mellan kl. 20-06 och Grekland stänger bland annat barer, restauranger, gym och museer i en månad.
Kommentar: läget i Europa blir allmer ansträngt med fler restriktioner och utegångsförbud. Oklart hur de nya resriktionerna påverkar svenskar som befinner sig eller har planerat att resa till dessa länder. Vi följer situationen.

Präst skjuten i Lyon, Frankrike

En grekisk-ortodox präst sköts utanför sin kyrka i Lyon i Frankrike vid 16-tiden på lördagen, uppger TT/SvD. Polisen har gripit en person. Läget i Frankrike är spänt efter torsdagens knivattentat i en kyrka i Nice då flera personer dödades och skadades. De senaste veckorna har landet drabbats av flera islamistiska dåd och beredskapen mot terrorhot har höjts till den högsta nivån. Motivet är i nuläget okänt.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 16.00

Slovakien inför masstestning av befolkningen

Slovakien ska testa hela befolkningen för coronavirus, uppger TT/Aftonbladet. Cirka 45 000 vårdanställda och personal från militär och polis ska genomföra snabbtester vid 5 000 teststationer. Testet är inte obligatoriskt men den som inte kan visa upp ett negativt testsvar riskerar böter. Slovakien är det första landet som inför masstester av befolkningen.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor eller kommentarer i sociala medier.

Omvärldsbevakning 10.30

Stigande dödstal väntas efter jordskalv

Antalet döda i staden Izmir i Turkiet väntas stiga efter jordskalvet, skriver Aftonbladet. Under fredagen hittades 70 personer under raserade byggnader. Över 3000 räddningsarbetare söker nu efter fler under raserade flerfamiljshus, uppger SR Ekot.
Kommentar: Vi fortsätter att följa händelsen.

Smittan ökar på äldreboenden

Enligt Sveriges kommuner och regioner, SKR, ökar spridningen av coronaviruset på landets äldreboenden, skriver TT/DN. SKR efterfrågar nu möjlighet att fatta beslut om besöksförbud på regional nivå. SKR och Folkhälsomyndigheten har även föreslagit en ändring i smittskyddslagen för att kunna isolera demenssjuka med covid-19.
Kommentar: Kan leda till frågor och kommentarer från allmänheten, många är oroade för att situationen ska bli liknande den i våras då många äldre smittades och dog.

Om coronavirusets överlevnad på saker och ytor

DN redogör i en artikel för hur länge coronaviruset kan överleva på olika saker och ytor som exempelvis mobiler, hud och matvaror.
Kommentar: Bra att känna till om vi får frågor om detta.

Fredag 30 oktober


Omvärldsbevakning 20.40

Jordbävningen i Turkiet: 14 döda

Dödssiffrorna efter den kraftiga jordbävningen i Turkiet uppgår nu till 14, tolv personer i Turkiet och två i Grekland. I Turkiet har över 400 skadats, skriver Expressen.
Över 20 byggnader har rasat i staden Izmir, enligt borgmästaren. Det är den största jordbävningen i området sedan 1968.
Kommentar: Vi fortsätter att följa utvecklingen

Sjukvården förbereder sig för fler covidpatienter

Sahlgrenska Universitetssjukhus ställer in samtliga icke-akuta operationer under hela nästa vecka, skriver Göteborgs-Posten.
Danderyds sjukhus stänger flera avdelningar eftersom personalen behövs för covidvård, skriver Expressen.
Kommentar: Kan väcka oro och frågor.

Omvärldsbevakning 15.30

Kraftigt jordskalv i Grekland och Turkiet

Skalvet var 7 på richterskalan och kändes i hela Egeiska havet och stora delar av Grekland och Turkiets västkust.
Enligt turkiska myndigheter har 4 personer dött och 120 skadats, enligt Sky News, som citeras av Aftonbladet. 20 byggnader ska ha rasat.
Kommentar: Vi följer utvecklingen.

Fyra nya dödsfall i covid-19

På fredagen rapporterades fyra nya dödsfall med bekräftad covid-19. Därmed har totalt 5 938 personer avlidit.
Ytterligare 2 616 personer har bekräftats smittade, skriver Expressen.
Kommentar: På fredagen rapporterades den näst högsta dagssiffran för antal smittade.

Omvärldsbevakning 13.20

Blekinge håller fast vid 50-personersgränsen

Blekinge län håller fast vid 50-personersgränsen vad gäller publika tillställningar och allmänna sammankomster, meddelar Länsstyrelsen och Region Blekinge vid en gemensam presskonferens och i ett pressmeddelande. Skälet är smittläget.
Kommentar: Vi uppdaterar regional information på sajten.

Regeringen skjuter till tre miljarder till testning

Regeringen avsätter i en extra ändringsbudget ytterligare 3 miljarder kronor under 2020 för att möta behovet av en storskalig testning för covid-19, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.
Sedan tidigare har 6,8 miljarder kronor tillförts för ökad testning och smittspårning. Med det här tillskottet har regeringen sammantaget tillfört 9,8 miljarder kronor under 2020 för testning och smittspårning.
Kommentar: Media har i veckan uppmärksammat att medlen för testning är på väg att ta slut.

Omvärldsbevakning 09.00

Ingenting att rapportera. 

Torsdag 29 oktober


Omvärldsbevakning 21.40

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 17.30

Skärpta allmänna råd införs i tre nya län

Idag har Folkhälsomyndigheten tillsammans med smittskyddsläkarna i Stockholm, Östergötland och Västra Götalandsregionerna beslutat om att införa skärpta allmänna råd fram till den 19 november med möjlighet till förlängning. Samtidigt förlängs de skärpta allmänna råden i Uppsala till den 17 november.
Kommentar: Vi har publicerat nyhet.

Omvärldsbevakning 12.10

Över 30 döda i tropisk orkan över Vietnam

Minst 30 personer har omkommit i jordskred orsakade av tropiska orkanen Molave som har dragit in över Vietnam, rapporterar SVT nyheter. Ytterligare minst 40 personer saknas efter ovädret, som beskrivs som ett av de kraftigaste på flera decennier.
Kommentar: Bra att känna till om det kommer frågor från eventuella svenskar i det drabbade området.

Minst tre döda och flera skadade i knivdåd i Nice

Tre personer har avlidit och flera har skadats i en knivattack i och i närheten av en kyrka i Nice, rapporterar SVT nyheter och flera andra medier.
Attacken skedde runt klockan 09 på morgonen. De tre döda ska vara en man och två kvinnor. Enligt nyhetskanalen France info har polisförstärkning skickats till området.
Kommentar:  En person gripen efter dådet enligt flera medier. 

Omvärldsbevakning 08.40

Coronan ökar i Västsverige – vissa undviker test

Coronaviruset är på frammarsch i Västsverige, med en fördubbling av antalet som vårdas på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg på två veckor, rapporterar Sydsvenskan/TT. Samtidigt larmar regionens biträdande smittskyddsläkare om att vissa undviker att testa sig, för att slippa restriktioner.
Kommentar: Vi följer utvecklingen i regionen.

Onsdag 28 oktober


Omvärldsbevakning 20.30

Nya restriktioner i Tyskland och Frankrike

Från och med fredag införs en ny nedstängning i Frankrike meddelade president Emmanuel Macron i ett tal till landet på onsdagskvällen rapporterar SVT Nyheter. Restauranger och barer kommer att stängas och resor mellan regioner kommer att begränsas. Även i Tyskland har landets ledning beslutat om nya restriktioner. Gym och restauranger kommer att hållas stängda från den 2 november. Affärer, skolor och förskolor kommer fortsatt att hålla öppet. Sammankomster begränsas till att högst omfatta 10 personer från två hushåll.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 17.45

Högst antal smittade per dygn i Sverige

Idag rapporterades 2128 nya konstaterade fall av covid-19. Det är den högsta dygnssiffran i Sverige sedan pandemins start rapporterar SVT Nyheter.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 12.30

Så ser smittläget ut i din region

Enligt länsstyrelsernas senaste lägesbilder ökar smittan i de allra flesta län, skriver Aftonbladet. Flera varnar för att sjukhus och primärvård redan är överbelastade.
Kommentar: Aftonbladet har sammanställt läget i alla regioner. Nyheter om smittspridningen från regionerna finns här.

Förlängt nödläge i Spanien

Den spanska regeringen förlänger "hälsonödläget" på grund av pandemin fram till 9 maj 2021. Regionala anpassningar kommer att bli möjliga i november, bland anat utegångsförbud. Det rapporterar Sveriges Radio.
Kommentar: Bra att känna till eftersom vi får frågor om resor till Spanien.

Halland överväger skärpta råd

Hallands Regionala råd överväger att ansöka hos Folkhälsomyndigheten om att skärpa de lokala råden, uppger tidningen Hallandsposten. I rådet ingår bland annat Länsstyrelsens länsråd, regiondirektören, smittskyddsläkare, hälso- och sjukvårdsdirektör, kommunchefer och polis. Bakgrunden är att smittan ökat kraftigt, i paritet med den utveckling Skåne sett.
Kommentar: Vi följer rapporteringen om detta och kommer förmedla myndigheternas information om de inför lokala råd.

Omvärldsbevakning 08.40

Här är smittspridningen störst i Sverige

Allt fler fall av covidsmitta bekräftas i Sverige. De regioner med högst smittspridning sett till antalet invånare är Uppsala, Örebro, Jämtland-Härjedalen, Östergötland, Jönköping och Stockholm, enligt en rapport från Folkhälsomyndigheten. Även Skåne har sett en stor ökning av antalet fall, rapporterar Dagens Nyheter.
Kommentar: Detta kan vara bra att känna till eftersom många undrar var smittan ökar.

WHO: Dödstalen i Europa upp 40 procent på en vecka

Antalet smittade i Europa har ökat med en tredjedel och antalet dödsfall har stigit med nästan 40 procent jämfört med förra veckan. Även belastningen på sjukvården ökar. Det uppger världshälsoorganisationen WHO. De flesta nya fall upptäcks i Frankrike, Spanien, Storbritannien, Nederländerna och Ryssland. Från Dagens Nyheters liverapportering.
Kommentar: Ökningen i vissa länder sker snabbt, så det är bra för oss att ha koll. 

Så stänger Skånes kommuner ner

Flera skånska kommuner stänger ner bland annat fritidsgårdar, bibliotek, simhallar och idrottsanläggningar som en följd av den ökade spridningen av coronaviruset, enligt Aftonbladet. 
Kommentar: Den som undrar vad som gäller får såklart kolla med kommunen. 

Stockholms läkarförening vill ha tuffare restriktioner

Stockholms läkarförening vill se en återgång till de restriktioner som gällde innan besöksförbudet på äldreboenden upphävdes och gränsen för antalet deltagare i sammankomster höjdes. Detta eftersom smittspridningen ökar i länet, skriver Svenska Dagbladet.
Kommentar: Bra att följa diskussionen, eftersom läkarföreningen troligen kan spela roll i utvärderingen av restriktionerna.

Tisdag 27 oktober


Omvärldsbevakning 21.45

Våldsamma demonstrationer i Italien mot nya restriktioner

De senaste nätterna har våldsamma demonstrationer mot hårdare restriktioner i både Turin och Milano förekommit rapporterar Sveriges Radio. Demonstranter har använt sig av brandbomber och tillhyggen och butiker har vandaliserats. Polis har svarat med tårgas. I Italien har nära 22 000 nya coronafall rapporterats det senaste dygnet, skriver SR, den högsta siffran sedan utbrottets början.
Kommentar: För kännedom.

Tillfälligt besöksförbud på äldreboende i Uddevalla kommun

Bohusläningen rapporterar om ökad smittspridning av covid-19 inom äldreomsorgen i Uddevalla kommun. Tidningen rapporterar också om att ett tillfälligt besöksförbud ska ha införts på ett vård- och omsorgsboende i kommunen. 
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 16.30

Skärpta allmänna råd införs i Skåne

I Skåne införs nu skärpta allmänna råd efter smittspridningen av covid-19 ökat de senaste veckorna. Bland annat innebär skärpningarna att de som vistas i Skåne uppmanas att undvika att resa kollektivt och att avstå från att vistas i inomhusmijöer som butiker, köpcentrum, gym och liknande. Råden gäller fram tills den 17 november men kan förlängas.
Kommentar: Vi har publicerat nyhet.

Omvärldsbevakning 11.30

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.50

Dataläcka gör känsliga uppgifter tillgängliga

Ritningar över känsliga anläggningar, bankvalv och larmsystem har gjorts tillgängliga på nätet efter ett dataintrång hos säkerhetsföretaget Gunnebo, skriver DN. Bland det som gjorts offentligt är uppgifter om skyddet av riksdagen. Tidningen uppger att datastölden skedde i augusti. Informationen gjordes tillgänglig i septemtember. Enligt uppgift då Gunnebo vägrat ge efter för utpressning.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor från allmänheten. Cyberhot är en stor fråga så vi bör hålla ett öga på utvecklingen.

Måndag 26 oktober


Omvärldsbevakning 21.30

Covid-patienter ökar på iva – lugna sommartrenden bruten

Antalet intensivvårdade med covid-19 ökar igen. På en vecka har antalet inlagda nästan fördubblats från 30 till 56 i hela landet, rapporterar SVT nyheter. Än är det långt kvar till de nivåer av intensivvårdade covid-patienter som uppmättes i april. Då vårdades över 500 personer samtidigt på intensivvårdsavdelning i hela landet. Flest vårdas på iva i Stockholm, 15 personer, följt av Västra Götaland, 8, och Uppsala, 7.
Kommentar: Vi följer rapporteringen kring ökningen.

Hela Norge inför nu nya hårda riktlinjer

I en presskonferens ledd av statsministern Erna Solberg meddelades en rad nya nationella åtgärde under kvällen. I privata sammanhang får man bara ta emot som mest fem gäster i sitt hem, rapporterar Sveriges Radio Ekot. I större sammanhang kan upp till 50 personer delta i sammankomster inomhus. Tidigare var den gränsen satt till 200 personer. Samtidigt skärper man åter karantänsreglerna för arbetsresenärer från länder med hög smittspridning. För arbetsresande från andra länder, som Sverige, måste man numera ta ett infektionstest var tredje dag.
Kommentar: Kan vara bra att känna till eftersom många svenskar bor och jobbar i Norge.

Omvärldsbevakning 16.05

Skärpta åtgärder mot smittan i Oslo

Norge skärper åter restriktionerna i Oslo som väntar sig en ny våg och fler nya fall av covidsmittade. Bland annat blir det obligatoriskt med munskydd inomhus på alla offentliga platser där det inte går att hålla minst en meters avstånd, rapporterar Sverige Radios Ekot och flera andra medier. 
Kommentar: Noterar eftersom många svenskar arbetar och bor i Oslo.

Omvärldsbevakning 12.00

Personal på sjukhus i London har fått information om vaccinleverans

SVT Nyheter/The Sun skriver att personal på ett större sjukhus i London har fått information om att en första leverans av Astra Zenecas coronavaccin kommer i början av november. Enligt The Sun har kliniska tester av vaccinet pausats och nu förbereds för vaccination av läkare, sjuksköterskor och annan personal. Enligt Storbritanniens sjukvårdsminister Matt Hancock kan man ännu inte säga när vaccinet är tillgänligt för sjukvårdspersonal, första halvan av 2021 är mer troligt.
Kommentar: Nyheter om vaccin kan generera en del frågor i sociala medier.

Omvärldsbevakning 08.00

Danmark rapporterar rekordmånga smittade

Antalet smittade har fortsatt att öka i Danmark. I söndags rapporterades 945 nya smittade, vilket är dubbelt så många som förra veckan. I fredags infördes nya restriktioner i landet för att minska smittspridningen.
Kommentar: Vi fortsätter att följa utvecklingen i omvärlden. 

Forskare har hittat ny ingång för coronaviruset

Forskare har hittat ytterligare ett sätt som coronaviruset tar sig in i kroppen och infekterar celleerna. Det rör sig om en så kallad receptor, enligt två studier publicerade i tidningen Science. Det är ännu oklart hur viktig den här receptorn är för smittspridning. Nu ska man gå vidare med fler studier för att validera resultaten. I ett senare skede kan upptäckten leda till att man kan ta fram en behandling mot sjukdom, kanske i forman av en neuropilin-blockare som kan stoppa eller förhindra allvarliga sjukdomsfall av covid-19.
Kommentar: Vi fortsätter att följa rapportering om nya forskningsupptäcker som på sikt kan leda till behandling av covid-19.