Vecka 50 2020

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 13 december


Omvärldsbevakning 21.30

Sju av tio anställda på infektionsklinik i Malmö sjuka

70 procent av personalen på infektionskliniken i Malmö har smittats av covid-19. Flera har jobbat sjuka utan symptom, skriver Göteborgs-Posten/TT. Trots att kliniken har sannolikt har de mest omfattande hygienrutinerna på hela sjukhuset har smittan alltså fått fäste bland personalen. En av förklaringarna är att flera av de anställda varit smittade utan symtom. Nu har sjukhuset dock börjat använda så kallade snabbtester på personalen, som ger svar inom 15 minuter.
Kommentar: flera rapporter om smittad vårdpersonal den senaste tiden.

Omvärldsbevakning 16.10

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.45

Alla regioner utökar sin iva-kapacitet

Alla regioner utökar antalet intensivvårdsplatser för att kunna ta emot covidpatienter som flygs i helikopter från de mest pressade regionerna. Men det är tveksamt om regionerna lyckas komma upp i lika många iva-platser som i våras, skriver Göteborgs-Posten/TT. När läget var som mest kritiskt i våras var antalet intensivvårdsplatser i landet uppe drygt 1 100, medan de under förra veckan var ungefär 680.
Kommentar: Man ska bygga upp iva-kapaciteten i varje region för att de ska kunna hjälpa varandra. Vården är hårt belastad och man tycker sig se fler sjukdomsfall bland personalen nu.

Inte aktuellt begära hjälp från andra länder

Både Norge och Finland är beredda att hjälpa Sverige med vård av covidpatienter, men från Socialstyrelsens sida finns det inga planer på att göra det just nu, rapporterar Göteborgs-Posten/TT. "Läget inom hälso- och sjukvården är mycket ansträngt i flera delar av landet, men vi har en nationellt tillgänglig kapacitet för att möta behovet av vård just nu", skriver Johanna Sandwall, krisberedskapschef vid Socialstyrelsen i ett mejl till TT.
Kommentar: för kännedom.

Omvärldsbevakning 10.30

Explosion i bostadsområde i Högsbo

En explosion inträffade tidigt på söndagsmorgonen i ett bostadsområde i Högsbohöjd, i sydvästra Göteborg, rapporterar Sveriges Radio P4 Göteborg. Den ska ha skett utomhus. Nationella bombskyddet och tekniker kallades dit. Inga personer ska ha skadats men det blev mindre materiella skador på bland annat entrén och lägenhetsfönster. 
Kommentar: för kännedom.

Lördag 12 december


Omvärldsbevakning 20.45

Lugn influensasäsong

Enligt rapport till TT (här i SvD) har årets influensasäsong hittills börjat lugnt. Enligt Mia Brytting på Folkhälsomyndigheten, som intervjuas, beror det på åtgärderna mot covid-19.
Kommentar: Bra att känna till hur kurvan ser ut.

Fokus på eget ansvar i nya reserekommendationerna

Under nästa vecka kommer UD ut med uppdateringar av gällande reserekommendationer. I Ekots lördagsintervju säger utrikesministern bland annat att fokus kommer att ligga på eget ansvar hos den som reser. 
Kommentar: Liten förhands inför kommande besked.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 10.30

Många lämnar vårdyrket

Fackorganisationen Vårdförbundet går nu ut och varnar för att många vårdanställda har valt att lämna yrket under året som gått. Enligt en intervju på SVT.se med en representant för förbundet handlar det om att personlen pressats hårt av covid-situationen och att mängden övertidstimmar är enorm. Detta exemplifieras med infektionsvdelningen på danderyds sjukhus, där 34 av 50 sjuksköterskor har lämnat under året.
Kommentar: Vården är hårt belastad, viktig påminnelse när vi förmedlar rekommendationer.

Polisen varnar för bedragare

Kopplat till det sms som går ut på måndag varnar polisen för risk för bedragare som "passar på"  att utnyttja situationen för att lura människor. Det skriver SVT om här.
Kommentar: Viktigt att ha i åtanke. Vi är tydliga med exakt vad som står i myndigheternas sms  och hur avsändaren kommer att se ut, samt tt det inte kommer att innehålla några länkar.

Region Stockholm ber privata vården hjälpa till - flera regioner får hjälp från företag

Region Stockholm har samlat regionens stora privata vårdaktörer för att be om hjälp att hantera covid-situaionen. Sjukvårdsdirektören beskriver för SR lokalt situationen som mycket pressad. Samtidigt erbjuder några storföretag flera regioner hjälp genom att låta anställda med rätt vårdkompetens få betald tjänstledighet för att istället stötta vården. Det rapporterar SVT här. 
Kommentar: För kännedom. 

Hårt tryck på 1177

SR Gävleborg rapporterar mycket  högt tryck på 1177. Man vädjar där att den som vill boka ett covid-test gör det på webben istället för att ringa.
Kommentar: Eventuellt relevant att samordna ett budskap unde rveckan om hur 1177 kan avlastas genom att påminna om hur man kan hitta information på egen hand?

Fredag 11 december


Omvärldsbevakning 21.20

Läget ansträngt i vården – barnoperationer ställs in

På Karolinska i Stockholm ställs icke akuta barnoperationer in, eftersom personalen behövs i covidvården, skriver Dagens Nyheter. Region Stockholm arbetar nu för att låna in personal från privata vårdgivare.
I Göteborg varnar Sahlgrenskas chefsläkare Thomas Brezicka för att t ex köra bil i onödan eller klättra i berg, skriver Aftonbladet som citerar Göteborgs-Posten. Allting som kan leda till vårdbesök bör minimeras, enligt Brezicka.
Kommentar: Situationen i vården kan skapa oro och väcka frågor.

Gävleskolor stängs tidigare pga covid-19-utbrott

Tidigare på fredagen vädjade Region Stockholm till kommunerna i regionen att stänga högstadieskolorna från måndag.
Nu kommer också beskedet att Gävleborg stänger grundskolor och grundsärskolor redan 18 december, fyra dagar tidigare än beräknat, pga smittspridningen, rapporterar TT/Aftonbladet.
Kommentar: Det kan säkert bli aktuellt med fler skolstängningar.

Omvärldsbevakning 15.50

Sverige kan behöva ta hjälp av grannländer

Intensivvården i Sverige är nära att slå i taket på grund av covid-19, skriver Dagens Medicin, som Svenska Dagbladet refererar.
– Det kommer att komma ett beslut om en nationell eskaleringsplan inom det närmaste dygnet, säger Sten Rubertsson, stabsläkare på Socialstyrelsen.
Det är osäkert om Sverige kan skala upp vården på samma sätt som i våras. Då är ett alternativ att be Finland eller andra nordiska grannländer om hjälp.
Kommentar: Understryker den mycket allvarliga smittspridningssituationen.

160 nya dödsfall med covid-19

Totalt har 7 514 smittade avlidit i Sverige. 320 098 personer har bekräftats smittade av covid-19, skriver TT/Svenska Dagbladet.
Kommentar: Fortsatt mycket dyster utveckling.

Region Stockholm vill att högstadieskolor stängs

– Vi måste kraftfullt minska våra kontakter så tyvärr tvingas jag rekommendera att kommunerna från måndag avslutar undervisning på plats för eleverna i högstadiet och övergår till distansundervisning resten av terminen.  Jag pratar nu med kommunerna så att de kan informera skolor och elever, säger regionens smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund i ett pressmeddelande från Region Stockholm.
Även på fritiden är det viktigt att minska antalet kontakter, påpekar Rotzén Östlund.
Kommentar: Detta finns som en uppdatering även på sidan med regionala nyheter.

Stor uppmärksamhet om sms-utskick om covid-19

De flesta medier har uppmärksammat att det på måndag går ut ett utskick till 22 miljoner mobiler i Sverige med en uppmaning om att följa de nya skärpta råden för att stoppa spridningen av covid-19. Sms:et hänvisar till Krisinformation.se (dock utan att inkludera en länk).
Kommentar: En hel del frågor om detta i sociala medier.

Omvärldsbevakning 12.50

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.30

Ingenting nytt att rapportera. 

Torsdag 10 december


Omvärldsbevakning 21.20

Region Stockholm överväger att aktivera det så kallade krislägesavtalet

Region Stockholm har lämnat in en vädjan om hjälp från Försvarsmakten eftersom intensivvårdspersonalen inte räcker till, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Men både Socialstyrelsen och Försvarsmakten säger att det kan bli svårt att få loss militära styrkor trots Region Stockholms vädjan. Nu överväger Region Stockholm att aktivera det så kallade krislägesavtalet för att få nödhjälp från Sveriges kommuner och regioner, SKR.
Kommentar: för kännedom.

Omvärldsbevakning 15.45

Hög strålning i finländskt kärnkraftverk

Höga nivåer av radioaktiv strålning har uppmätts i kärnkraftsverket Olkiluoto 2 i västra Finland, rapporterar Göteborgs-Posten/TT. Ingen radioaktivitet har dock läckt ut och situationen är under kontroll, enligt kärnsäkerhetsmyndigheten Stuk. 
Kommentar: bra att känna till. 

Region Skåne inför besöksförbud på sjukhus – och vill ha tidigare jullov

Region Skåne återinför besöksförbud på skånska sjukhus från den 14 december på grund av den allvarliga smittspridningen, rapporterar Sveriges Radio P4 Malmöhus. Smittskyddsläkaren i Region Skåne uppmanar också skolor att avsluta höstterminen tidigare. 
Kommentar: Regionala tilläggsåtgärder till följd av det allvarliga smittläget i regionen. En förhoppning är att risken för smitta ska minska bland lärare och elever.

Omvärldsbevakning 13.00

Störningar på Facebook Messenger

Just nu har användare problem med att skicka och ta emot meddelanden i Facebooks meddelandetjänst Messenger. Enligt Facebook rapporterar även användare störningar på Instagram. 
Kommentar: För kännedom. Om det blir långvariga problem så kan kundtjänster påverkas.

Omvärldsbevakning 08.00

Vårdanställda testas inte

Anställda inom vård- och omsorg utan symtom men som bor med covid-19-smittad får gå tillbaka till jobbet utan att själva blivit testade. Det är regionerna Jönköping, Stockholm och Östergötland som dragit ned på testningen på grund av bristande kapacitet, skriver Sveriges Radio.
Kommentar: Kan leda till oro. 

Många barn lever med ångest under pandemin

Många barns liv präglas av ångest, visar en undersökning från Bris, skriver GP/TT. Förra året låg sökningarna "hjälp", "mobbad i skolan" och "panikångest" i topp bland de sökningar som gör att barn klickar sig vidare till Bris webbplats. I år är ångest den i särkilas vanligaste sökningen och har ökat med 218 procent.
Kommentar: För kännedom. 

Polisen varnar för hostande ungdomar

Polisen i Uppsala varnar för ungdomar som medvetet hostar eller blåser i ansiktet på vuxna. Man uppmanar nu föräldrar och vuxna att prata med ungdomarna om olämpligheten med detta, rapporterar Sveriges Radio. 
Kommentar: Bra att känna till om det skulle sprida sig. 

Onsdag 9 december


Omvärldsbevakning 22:00

Förlängt undantag från krav på sjukintyg

Intyg måste lämnas in först efter två veckor meddelar Per Bolund enligt DN.

Omvärldsbevakning 13.20

Storbritannien stoppar Pfizers covidvaccin till allergiker

Personer som brukar få allergiska reaktioner av vacciner, mediciner och mat ska inte ta vaccinet från Pfizer och Biontech. Det har den brittiska läkemedelsmyndigheten MHRA beslutat efter att två personer som fick vaccinet igår fick allergiska reaktioner efteråt, rapporterar Sveriges Radio.

Omvärldsbevakning 12.00

Regeringen föreslår tillfällig pandemilag
Regeringen föreslår att en tillfällig pandemilag för covid-19 ska gälla från den 15 mars 2021 till och med mars 2022. Syftet med lagen är att fler verksamheter än idag ska kunna omfattas av smittskyddsregler.
Kommentar: Vi har publicerat nyhet och delat i sociala medier.

Omvärldsbevakning 08.30

Ingenting att rapportera.

Tisdag 8 december


Omvärldsbevakning 21.00

Militära kartor på nätet avslöjar hemliga anläggningar

DN har en artikel om att försvarsmakten lagt ut kartor över områden med riksintressen på sin webbplats. Kartor som enligt uppgift gör det enklar att hitta hemliga militära anläggningar.
Kommentar: För kännedom kan påverka det allmänna förtroendet

Covid-pass ska göra det enklare att flyga

Flygbranschen vill ta standard för "Covid-pass" som ska göra det möjligt att visa att man inte har corona och eller har vaccinerat sig. IATA uppger att de har en APP redo i början av nästa år. Källa SVT Nyheter  
Kommentar: För kännedom

Nya råd öppnar för "smittsäker" träning

Regeringen och Folkhälsomyndigheten öppnar för att de som är 16 år och äldre kan börja träna igen – på så kallade "smittsäkra sätt". Detta enligt nya föreskrifter och nationella allmänna råd som börjar gälla den 14 december. Källa TT / Riksidrottsförbundet
Kommentar: För kännedom

Omvärldsbevakning 15.00

Folkhälsomyndigheten: Begränsa ditt umgänge under storhelgerna

Från och med den 14 december ersätts de regionala råden av skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd, meddelar Folkhälsomyndigheten.
Kommentar: Vi har publicerat nyhet och delat i sociala medier.

Omvärldsbevakning 08.30

Fler måste jobba hemifrån

Arbetsmiljöverket och Folkhälsomyndigheten får i uppdrag av regeringen att ta fram en vägledning för vad som förväntas av arbetsgivarna när det gäller hemarbete rapporterar Sveriges Radio. Regeringen vill att fler jobbar hemifrån för att minska smittspridningen av covid-19.
Kommentar: För kännedom.  

Måndag 7 december


Omvärldsbevakning 21.30

Vaccinsamordnaren: Fem miljoner vaccinerade till sommaren

Enligt Folkhälsomyndighetens prognos kommer Sverige att ha tillräckligt med vaccin för att vaccinera två miljoner människor under det första kvartalet nästa år. Sedan väntas leveranserna skalas upp och fortsätta i högre takt, om Sveriges 21 regioner hinner få logistiken på plats.
– Under april, maj och juni tillkommer förhoppningsvis ytterligare två vaccin. Jag tror att det därför är realistiskt att vi kan ha vaccinerat upp till fem miljoner människor före sommaren, säger vaccinsamordnaren Richard Bergström till TT(/Aftonbladet).
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 16.20

Danmark stänger ner resten av året

På söndagen hade Danmark ett nytt dystert dygnsrekord i antal nya covid-fall. På måndagen presenterade statsminister Mette Frederiksen flera nya åtgärder mot viruset, skriver Aftonbladet. Från och med onsdag stängs restauranger, barer, gym, biografer och teatrar i 38 kommuner. Köpenhamn, Århus och Odense är några av de kommuner som blir utan krog- och restaurangliv till den 3 januari. Elever från årskurs fem och uppåt skickas dessutom hem på förlängt jullov.
Kommentar: För kännedom, inför Sveriges ”julråd”.

Omvärldsbevakning 12.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.00

Läkemedelsföretaget Moderna ska testa coronavaccinet på barn

Läkemedelsföretaget Moderna planerar att börja testa sin vaccinkandidat på barn, skriver Sveriges Radio Ekot. I studien deltar 3000 barn och ungdomar mellan 12 och 17 år. 
Kommentar: Vi fortsätter att följa vaccinutvecklingen.

Färre vårddagar på iva för covidpatienter

Covidpatienter på iva vårdas nästan hälften så många dagar som i våras, visar siffror från Folkhälsomyndigheten som Sveriges Radio rapporterar om. Det handlar om en minskning från 16 till 9 dagar. Överläkaren Magnus Gisslén tror också att en faktor är bättre medicinering och att man lärt sig vilka som inte behöver vård i respirator. En annan faktor som påverkar är att fler patienter söker vård i ett tidigare skede av sjukdomen. 
Kommentar: En positiv nyhet för kännedom.