Vecka 1 2018

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 7 januari


Omvärldsbevakning 22.30

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.00

Explosion utanför tunnelbanan i Vårby gård
En explosion skedde strax efter 11.00 på förmiddagen utomhus utanför tunnelbanan i Vårby gård. Enligt polisen hade en man plockat upp ett föremål från marken, som då exploderade. Mannen skadades så allvarligt vid händelsen att han under eftermiddagen avled. Polisens tekniker har undersökt platsen, som spärrades av fram till 16-tiden. En förundersökning om mord och allmänfarlig ödeläggelse har inletts.
Kommentar: Nyhet skriven och uppdaterad i flera omgångar, samt delad och uppdaterad i sociala medier.

Utökad vädervarning för hårda vindar
SMHI varnar nu för hårda vindar även norr om den gällande klass 2-varningen för storm eller stormbyar i Jämtlands och Västernorrlands län, och den klass 1-varning som utfärdats för mycket hård vind eller mycket hårda vindbyar i Dalafjällen och Gävleborgs län. Nu varnas även för mycket hårda vindbyar i Västerbottens kustland och inland, och mycket hård vind med nederbörd i Norra Lapplandsfjällen. Trafikverket rapporterar om besvärligt väglag och avstängda vägar. Bilister uppmanas resa under måndagen i stället för söndagen.
Kommentar: Följer väderläget. 

Omvärldsbevakning 09.30

Stor lavinfara i Jämtlands- och Härjedalsfjällen
Naturvårdsverket varnar för stor lavinfara i Södra Jämtlandsfjällen och Västra Härjedalsfjällen. Varningen på lavinprognoser.se är en fyra på den femgradiga skalan, vilket innebär mycket farliga förhållanden. All vistelse i lavinterräng avrådes.
Kommentar: För kännedom.

Lördag 6 januari


Omvärldsbevakning 22.45

Inställda tåg på grund av storm 
SJ ställer in flera tåg till och från Jämtland under lördags- och söndagsdygnet, på grund av den stormvarning som SMHI utfärdat. Det rapporterar bland andra DN. 
Kommentar: För kännedom. Vi följer väderläget och konsekvenser av stormen. 

Omvärldsbevakning 16.30

Boende på Lidingö uppmanas koka sitt dricksvatten
Lidingö stad rekommenderar alla hushåll att efter en vattenläcka på fredag kväll koka allt vatten som ska användas till matlagning, dryck och tandborstning, fram tills dess att vattnets kvalitet kunnat säkerställas. Vattenprover är skickade och svar väntas under måndag eller tisdag.
Kommentar: För kännedom. Nyhet publicerad och delad i sociala medier.  

Storm och svårt väglag väntas i Jämtlands och Västernorrlands län
SMHI har utfärdat en klass 2-varning för storm eller stormbyar över Jämtlands län och Västernorrlands län, gällande söndag den 7 januari.
Kommentar: För kännedom. Nyhet publicerad och delad i sociala medier. Vi följer väderläget och eventuella konsekvenser av stormen.

Besvärlig trafiksituation i Jämtlands och Västernorrlands län
Trafikverket varnar för begränsad framkomlighet på vägarna söndag den 7 januari, på grund av stormvindar och snöfall. Trafikanter som inte måste färdas på vägarna just då uppmanas välja en annan tidpunkt för sin bilfärd.
Kommentar: För kännedom. Trafikverkets rekommendationer delade i sociala medier som kommentar till publicering om SMHI:s vädervarning.

Tre län ber om MSB:s hjälp på grund av höga vattennivåer
Länsstyrelserna i Skåne, Blekinge och Kronoberg har begärt nationella förstärkningsresurser från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), rapporterar bland andra SVT Blekinge. MSB ska hjälpa till med barriärer som kan sättas in på platser där vattennivåerna är mycket höga, för att höja strandkanten.
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 09.00

Hårda vindar i Jämtlands och Västernorrlands län
SMHI har utfärdat en klass 1-varning, den lägsta graden av varning, som gäller söndag den 6 januari. Varningen gäller stormbyar i Jämtlands och Västernorrlands län, och storm i fjällen i Jämtland och Härjedalen. Det är även fortsatt under vecka 2 en klass 1-varning för höga flöden i flera vattendrag i södra Sverige.
Kommentar: För kännedom.

Fredag 5 januari


Omvärldsbevakning 21.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 17.15

Lavin i Åre
Två skidåkare har löst ut en lavin i Åre, uppger Sveriges Radio. Fjällräddare, lavinhundar och en helikopter har jobbat med att söka efter eventuella skadade men nu är sökinsatsen avslutad, enligt uppgift från Skistar.
Kommentar: Ingen åtgärd.

Risk för stora översvämningar i helgen
TT skriver att höstens regn och snösmältning riskerar att ställa till det i stora delar av södra Sverige. Vattennivåerna är onormalt höga och flera kommuner varnar nu fastighetsägare som bor nära vattendrag att förbereda sig.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 12.00

Polisen region Mitt startar insats mot grov brottslighet
De senaste två-tre åren har brottsligheten ökat i hela landet, enligt statistik från Brå. I polisens region Mitt har bland annat flera angrepp mot poliser skett under 2017. Nu ligger antalet mord och mordförsök per capita på samma, eller högre, nivå i regionen än snittet för storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö. Därför har Region Mitt startat en långsiktig satsning mot grov och organiserad brottslighet, operation Lynx.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 08.45

Ingenting nytt att rapportera.

Torsdag 4 januari


Omvärldsbevakning 22.10

Malmö högskola stängt efter hot
Malmö högskola håller stängt måndag 8 januari efter att ha mottagit hot, rapporterar SR P3. Anställda och studenter uppmanas att arbeta hemma den dagen. Vare sig högskolan eller polisen vill kommentera vad hotet exakt består i.
Kommentar: För kännedom om det uppstår frågor från allmänheten.

Fortsatt höga flöden
SMHI klass 1-varnar fortfarande för höga flöden i stora delar av Götaland och nu även i sydöstra Svealand.
Kommentar: För kännedom.

Snöstorm stoppar USA-flyg
Tusentals flyg har ställts in på grund av snöstormen på USA:s östkust, uppger Svt Nyheterna.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 16.00

Problem med översvämningar i södra Sverige
Flera lokala medier, bland annat Sydöstran  och Sveriges Radio P4 Kronoberg rapporterar om översvämningar på framförallt mindre vägar i Götaland.
Kommentar: Vi följer utvecklingen.

Oväder orsakar översvämningar i Frankrike
Orkanvindar och regn har orsakat översvämningar på flera ställen längs den franska kusten och i alpområdet. I Alperna råder också hög lavinfara. Sveriges ambassad i Paris uppmanar svenskar som befinner sig i dessa områden att följa lokala myndigheters råd och säkerhetsanvisningar. Enligt TT ställer vinterstormar till med problem även på andra håll  Europa. 
Kommentar: UD resklar har lagt ut information om detta på Facebook. Vi har delat inlägget.


Omvärldsbevakning 12.30

Tågolycka i Sydafrika
En tågolycka har inträffat i Sydafrika i Fritatsprovinsen, fyra människor har omkommit, enligt lokala medier, skriver Sveriges radio Ekot.Uppgifterna om skadade varierar mellan 40 och 100. Ögonvittnen säger att delar av tåget började brinna när det kolliderade med en lastbil.
Kommentar: Noterar med tanke på att det eventuellt kan finnas svenska turitser på plats.

Omvärldsbevakning 08.15

Höga flöden i Götaland
SMHI klass 1-varnar för höga flöden i nästan hela Götaland. Klass 1-varning för snöfall på Gävleborgskusten och i Västernorrland.
Kommentar: För kännedom.

Onsdag 3 januari


Omvärldsbevakning 22.00

Stormvarningar i Europa uppdatering
Ovädret i Europa drar vidare, dels mot delar av Spanien, dels mot Korsika. Vindar av orkanstyrka väntas, rapporterar TT.
Kommentar: För kännedom. Läs även tidigare anteckning.

Omvärldsbevakning 16.25

Ingenting nytt att rapportera. 

Omvärldsbevakning 13.20

Stormvarningar i Europa
Väderleksmyndigheterna i bland annat Tyskland, Frankrike och Holland har utfärdat vädervarningar för kraftiga vindar under onsdagen, enligt webbplatsen Meteoalarm som sammanställer vädervarningar i Europa. I Tyskland går de kraftiga vindarna under namnet Burglind och har med vindstyrkor på över 40 meter per sekund fällt träd över vägar och järnvägsspår, vilket orsakat omfattande transportstörningar. På Irland och i Storbritannien kallas stormen Eleanor och har där orsakat översvämningar och strömavbrott. 
Kommentar: Följer om detta är något som kan komma att beröra Sverige. Svenska landvarningar just nu ligger i klass 1 och handlar bara om höga flöden, inte vindar.   

Omvärldsbevakning 07.30

Stopp i tågtrafiken söder om Stockholm
All tågtrafik står stilla mellan Älvsjö och Stockholms södra, strax söder om Stockholms central, på grund av en polisinsats, skriver SR och flera medier. Trafikverket skriver i sin varning:  "Inställda avgångar, omledningar och förseningar förväntas under morgonen och förmiddagen. För mer information, kontakta ditt tågbolag. Prognos saknas på när trafiken kan återupptas. "
Kommentar: För kännedom. Påverkar många och frågor från allmänheten kan uppstå.  

Tisdag 2 januari


Omvärldsbevakning 22.30

Klass 2-varning för höga flöden i Kronobergs län
SMHI varnar fortsatt för höga flöden I flera vattendrag i södra Sverige på grund av snösmältning och nederbörd. Sent under tisdagskvällen har SMHI lagt till en klass 2-varning i östra delen av Kronobergs län för Mörrumsån mellan sjön Örken och Helgasjön.
Kommentar: För kännedom. Se även tidigare anteckningar om höga flöden. Delade även ett inlägg på twitter från SMHI ikväll om höga flöden.

Omvärldsbevakning 16.00

Tolfte fallet av mässling - 54 spädbarn vaccineras
SVT Nyheter Väst och Sveriges Radio Ekot rapporterar om att tolfte fallet mässling nu har konstaterats i Göteborg. Personen är anställd på Östra sjukhuset och har vistats på förlossningen den 28 och 29 december. De 54 barn som föddes på sjukhuset under de här dagarna har nu fått antikroppar mot mässling eftersom de inte är immuna. Folkhälsomyndigheten informerar och samlar frågor och svar om mässling på sin hemsida.
Kommentar: För kännedom om oro uppstår. Se även tidigare noteringar.

Omvärldsbevakning 11.10

Flera döda i protester i Iran
Totalt 20 personer har dödats i massdemonstrationer i Iran. Det är ännu oklart hur många som har skadats. Enligt SVT Nyheter är det  den största vågen av protester sedan det omtvistade valet 2009.
Kommentar: För kännedom. 

Klass 2-varning för höga flöden i övre Helge å
SMHI har utfärdat en klass 2-varning för höga flöden i övre delen av Helge å, från sjön Örken ner till Helgasjön.
Kommentar: Bevakar konsekvenserna av detta. 

Omvärldsbevakning 08.30

Explosion i Helsingborg
En explosion inträffade i en flerfamiljsfastighet i Helsingborg under natten mot tisdagen. Larmet kom in kl 00.58, skriver polisen, som anger att explosionsorsaken ännu är okänd.
En person som bor i fastigheten fördes med ambulans till sjukhus. Huset har fått kraftiga skador i trapphuset. Platsen är avspärrad, kriminaltekniker och det nationella bombskyddet kallades in. De boende i huset på Södergatan i centrala Helsingborg har evakuerats, enligt Helsingborgs Dagblad.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor eller uppstår oro hos allmänheten.

Måndag 1 januari


Anteckning 02.40

En ljudsignal från ett backande godståg i Stockholm misstogs av många för en VMA-signal. Efter att ha haft kontakt med bl a MSB, Storstockholms räddningstjänst, SOS Alarm, och Trafikverket kunde det konstateras att ljudsignalen kom från det backande tåget.
Följden av signalen innebar frågor från allmänheten och oklarheter i medierna. Efter att ha fått muntlig information från ansvariga aktörer och tweets från SOS Alarm delade vi information på fb och twitter samt publicerade en nyhet. Besvarade frågor i mejl och socia medier.

Omvärldsbevakning 22.30

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 09.30

Stökigt nyårsfirande med fyrverkerier och bränder
Det har varit en stökig nyårsafton på flera håll i landet. Raketer och smällare har avfyrats mot allmänhet, polis och byggnader. Det har även uppstått flera bränder i samband med fyrverkerier under nyårsnatten, rapporterar flera medier bland dem SR  och SVT .
Kommentar: För kännedom. Krisinformation.se har skrivit om fyrverkerier i veckan som gick.

Uppdatering kabelbrand Halmstad
HEM (Halmstads Energi och Miljö AB) rapporterar på sin webb att de flesta elproblemen efter branden är åtgärdade. För närvarande är det endast gatubelysning som inte fungerar.
Kommentar: Se anteckning nedan.

Omvärldsbevakning 02.15

Viktigt meddelande till allmänheten i Halmstad, Hallands län
Under natten utfärdades ett Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, för Halmstad, Hallands län. Det brann vid biblioteket med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanade alla som befann sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Strax efter klockan tre meddelade räddningstjänsten att faran var över, skriver Sveriges Radio P4 Halland. Halmstads kommun skriver på sin hemsida att branden orsakat strömavbrott i delar av staden, vilket även påverkar gatubelysningen på flera håll. 
Kommentar: Publicerat nyhet om VMA på webben, Facebook och Twitter. Lagt upp temablock om VMA på startsidan.