Vecka 10 2018

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 11 mars


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 14.15

Varning för snö och underkylt regn
SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall under måndagen i Värmland, Dalarna, Gävleborg, Västernorrland och Jämtland. SMHI varnar även för underkylt regn i södra Dalarna och södra Gävleborg.
Kommentar: Kan ställa till problem i trafiken.

Sportanläggningar i Hälsingland rasade ihop
Två idrottsanläggningar i Hälsingland har rasat samman. Vädret misstänks ha varit orsaken.
I Nordanstig är det Gällsta IK:s ishall som drabbats, där halva hallen föll ihop, rapporterar helahälsingland.se. I Ljusdal har ett stort tält kollapsat och alla dagens planerade matcher har ställts in enligt helahälsningland.se
Kommentar: Ingen person kom till skada. Kan vara bra att känna till om det inträffar fler liknade händelser.

Omvärldsbevakning 08.30

Inget att rapportera.

Lördag 10 mars


Omvärldsbevakning 23.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.15

Stor polisinsats vid Sergels torg
Enligt SVT har polisen just avslutat en stor polisinsats vid en demonstration vid Sergels torg i Stockholm. Det ska ha uppstått bråk mellan anhängare till nazistiska NMR och motdemonstranter. Enligt SVT rubricerar polisen händelsen som våldsamt upplopp och ett flertal personer ska ha omhändertagits.

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att rapportera.

Fredag 9 mars


Omvärldsbevakning 20.45

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.05

Inget att rapportera. 

Omvärldsbevakning 12.30

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.35

Inget att rapportera.

Torsdag 8 mars


Omvärldsbevakning 22.30

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att rapportera. 

Omvärldsbevakning 13.20

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 08.20

Ingenting att rapportera. 

Onsdag 7 mars


Omvärldsbevakning 22.00

Knivattack i Wien, flera skadade
Minst tre skadades allvarligt när en man med kniv attackerade människor slumpmässigt i centrala Wien i Österrike under onsdagskvällen, uppger Aftonbladet. Gärningsmannen är ännu inte gripen och motivet inte känt.
Kommentar: Följer händelsen då motivet fortfarande är oklart, och om det kommer frågor från allmänheten.­­

Omvärldsbevakning 16.00

Stabsläge på Karolinska sjukhuset och ansträngd situation på Stockholmssjukhusen
DN och SvD rapoorterar båda att Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge har gått upp i stabsläge på grund av inställda operationer och överbeläggning på akutmottagningen. Drygt en fjärdedel av sjukhusets platser kan inte användas, framförallt på grund av brist på sjuksköterskor, något som även lett till operationsköer. Även på Södersjukhuset är läget ansträngt.
Kommentar: För kännedom, följer om det kommer frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 11.30

Lavinvarning 3 – Betydande lavinfara – i tre områden
Lavinprognoser har utfärdat en varning 3 för Västra Vindelfjällen och Södra Jämtlandsfjällen, där varningen gäller fram till torsdag, samt för Västra Härjedalsfjällen. I Kebnekajsefjällen och Abisko/Riksgränsen är det lavinvarning 2 - Måttlig lavinfara.

Kommentar: Noterar eftersom det är sportlovsvecka.

Omvärldsbevakning 8.00

Inget att rapportera.

Tisdag 6 mars


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.40

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 11.40

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 09.44

Viktigt meddelande till allmänheten i Trångsviken, Jämtlands län
Ett Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, har utfärdats för Trångsviken Jämtlands län. En verkstadsbyggnad/ladugård brinner med rökutveckling som följd. Sveriges Radio P4 Jämtland skriver att det kan finnas gasolflaskor i byggnaden, men att det inte råder någon explosionsrisk. Räddningstjänsten uppger för SVT Nyheter Jämtland att branden varit så kraftig att man tror att den gasol som fanns i byggnaden har släppts ut, därav valde man att spärra av området på grund av risken för explosion.
Kommentar: Publicerat nyhet på webben och delat i sociala medier. Vid 11-tiden var faran över och VMA:t drogs tillbaka.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att rapportera

Måndag 5 mars


Omvärldsbevakning 23.05

Region Västmanland upprättar tillfälligt vårdnummer
Efter de stora telefoniproblemen som kunder till Tele2 har drabbats av under dagen har nu Region Västmanland satt upp ett tillfälligt nummer som befolkningen i länet kan använda för att nå sjukvården. Växeln kan koppla vidare till vårdcentraler och andra mottagningar, dock kan långa väntetider komma att uppstå. Det rapporterar P4 Västmanland.
Samtidigt rapporterar P4 Dalarna och P4 Värmland att telefonproblemen vid landstinget Dalarna och landstinget Värmland ska vara lösta.
Kommentar: Retweetade info från Region Västmanland om det tillfälliga telefonnumret som man kan ringa till. Retweetade även landstinget Dalarnas information om att telefonin nu verkar fungera som vanligt igen.

Omvärldsbevakning 16.25

Fortfarande problem med telefonin
TT, Sveriges Radio och flera andra medier rapporterar nu att Åklagarmyndigheten, Swedavia och flera kommuner och landsting drabbas av de telefoniproblem som uppstått hos teleoperatören Tele2. Region Kronoberg och Västerås stad har gått upp i stabsläge till följd av problemen. – Orsaken är att en av våra underleverantörer just nu har störningar. Vi jobbar tätt tillsammans med dem för att kunna identifiera felet och säkerställa att det här åtgärdas så fort som bara möjligt, säger Malin Selander, kommunikationschef vid Tele2, till TT.
Kommentar: Har retweetat landstinget i Västmanland och Dalarnas info.

Omvärldsbevakning 11.40

Stora telefonistörningar
Det är för närvarande störningar i operatören Tele 2:s tjänster, vilket bland annat gör att det är svårt att ringa ett antal landsting och kommuner, rapporterar bland andra Sveriges Radio.

Bland annat berörs landstinget i Dalarna, region Västmanland och region Kronoberg och det kan där vara svårt att nå vårdcentraler och sjukhus. Det finns ingen prognos för när felet kan vara åtgärdat.

Kommentar: Vi följer händelsen.

Omvärldsbevakning 08.55

Ingenting att rapportera.