Vecka 11 2018

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 18 mars


Omvärldsbevakning 21.00

Brand i Kista galleria
En brand uppstod i Kista galleria på söndag kväll, rapporterar bland andra SVT Nyheter. Branden ledde till rökutveckling i delar av gallerian och lokalerna utrymdes. Enligt Storstockholms brandförsvar har branden startat i ventilationssystemet. Det finns inga uppgifter om att någon har skadats.
Kommentar: Det är oklart hur många som befann sig i gallerian när branden utbröt men värt att notera händelsen om det kommer frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 15.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att notera.

Lördag 17 mars


Omvärldsbevakning 21.15

Stor lavinfara i fjällen
Det råder stor risk för laviner i fjällen under söndagen, rapporterar flera medier, bland annat Sveriges Radio. Snöfall och hårda vindar har gjort att Naturvårdsverket utfärdat den näst högsta lavinvarningen för vissa områden. I Kebnekaisefjällen, i västra Vindelfjällen och i fjällen runt Abisko och Riksgränsen råder stor lavinfara. Längre söderut, i västra Härjedalsfjällen och södra Jämtlandsfjällen, råder betydande lavinfara.
Kommentar: Följer utvecklingen eftersom lavinprognosen berör stora delar av svenska fjällen. Har delat Naturvårdsverkets /Lavinprognosers inlägg på Facebook.


Stopp i tågtrafiken mellan Uppsala och Stockholm
En olycka inträffade på lördag kväll vid Ulriksdals tågstation i Solna kommun, norr om Stockholm, rapporterar bland andra SVT Nyheter. Tågtrafiken stängdes av efter olyckan, vilket påverkar tågtrafiken Stockholm–Uppsala samt Arlanda express och SL:s pendeltåg Märsta–Uppsala–Stockholm. Enligt Trafikverket beräknas tågen kunna rulla igen klockan 22.00.
Kommentar: Värt att notera eftersom det kan påverka många tåg- och flygresenärer.

Omvärldsbevakning 15.30

Seriekrock på E22 nära Lund
En seriekrock med ett stort antal fordon inträffade på E22 utanför Lund på lördag förmiddag, uppger flera medier, bland andra Sveriges Radio P4. Ingen person skadades allvarligt men olyckan innebar att vägen fick stängas i södergående riktning. Räddningcentral Syd  varnar för halt väglag på grund av snöfall och vindar och uppmanar allmänheten att hålla låg hastighet och stora avstånd till andra fordon på vägarna.

Kommentar: Följer väderläget om det svåra väglaget orsakar fler händelser som påverkar allmänheten.

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att notera.

Fredag 16 mars


Omvärldsbevakning 21.50

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.35

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.00

Första fallet av fågelinfluensa (H5N6) hos tamfåglar
Fågelinfluensa av typen H5N6 har konstaterats bland tamfåglar i Östhammar i Uppsala län. Det är första gången som den här typen av virus upptäckts på tamfåglar i Sverige, enligt Jordbruksverket. Viruset har aldrig smittat människor. Risken för att smittan ska spridas vidare till andra gårdar är minimal, uppger Jordbruksverket till Sveriges Radio P4 Uppland. Enligt Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset, är det inte oväntat att viruset nu dyker upp hos tamfåglar i Sverige. Det är främst problematiskt för fjäderfänäringen, rapporterar Sveriges Radio P4 Uppland.
Kommentar: Bra att känna till om fågelinfluensan fortsätter att spridas och oro uppstår hos allmänheten.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att notera.

Torsdag 15 mars


Omvärldsbevakning 21.50

Flera döda i broras i Florida, USA
Flera medier, bland andra TT, DN  och Aftonbladet rapporterar att en bro över en väg vid Florida International University i Miami rasat. Polisen i Florida uppger enligt amerikanska medier att flera personer ska ha omkommit och ett stort antal är skadade. I nuläget finns inga uppgifter om drabbade svenskar.
Kommentar: Följer med fokus på eventuellt drabbade svenskar. 

Omvärldsbevakning 17.10

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 11.55

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 09.30

Nordkoreanskt ministerbesök i Stockholm
Den 15-16 mars besöker Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho Sverige för överläggningar med utrikesminister Margot Wallström. Det skriver Utrikesdepartementet i ett pressmeddelande på torsdagsmorgonen. Överläggningarna kommer att fokusera på Sveriges konsulära skyddsmaktsuppdrag för USA, Kanada och Australien. Samtalen kommer också att beröra säkerhetsläget på den koreanska halvön, som står högt upp på säkerhetsrådets dagordning där Sverige är medlem 2017-2018, enligt UD.
Kommentar: För kännedom utifall att det blir trafikstörningar eller något annat.

Onsdag 14 mars


Omvärldsbevakning 21.30

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.30

Ormvråk i Blekinge smittad av ny typ av fågelinfluensa
Samma typ av fågelinfluensa som nyligen hittades på en havsörn i Blekinge har nu även konstateras på en ormvråk i samma region, rapporterar SVT Blekinge. 
I slutet av februari upptäcktes att en havsörn i Blekinge smittats av en ny typ av fågelinfluensa, H5N6, som aldrig tidigare påträffats i Sverige. Nu har ytterligare en fågel i Blekinge smittats av samma typ av virus, skriver Jordbruksverket på sin hemsida.
Kommentar: Noterar utifall det kommer frågor från allmänheten.

En person drogs med i lavin i Åre
Två laviner gick under onsdagsförmiddagen i Åre, i området runt Lillskutan. En skidåkare drogs med i lavinen men kunde själv ta sig därifrån enligt Sveriges Radio P4 Jämtland.
Kommentar: Ingen person skadad. Fortsätter följa lavinrisken.

Liten risk för vattenbrist i sommar
Riklig nederbörd den senaste tiden bäddar för betydande grundvattenbildning när snösmältningen kommer igång under våren. Det innebär att grundvattenläget inför sommaren 2018 generellt är betydligt bättre jämfört med samma tid vid förra året, skriver SGU på sin webbplats.
Kommentar: Delat i våra sociala medier-kanaler eftersom det var en stor fråga inför förra sommaren.


Omvärldsbevakning 11.30

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.50

Inget att rapportera.

Tisdag 13 mars


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.45

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att rapportera.

Måndag 12 mars


Omvärldsbevakning 21.20

Inget att notera. Läget är fortsatt lugnt.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 10.30

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att rapportera.