Vecka 12 2018

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 25 mars


Omvärldsbevakning 22.30

Våldsamma demonstrationer i Barcelona
Det pågår under söndagkvällen våldsamma protester i Barcelona. Detta efter gripandet i Tyskland i dag av den katalanske ex-presidenten Carles Puigdemont, rapporterar Ekot.
Kommentar: Noterar eftersom det finns många svenskar i Barcelona.

Omvärldsbevakning 16.30

Ursäkt från Facebook för dataläcka
Facebook ber sina brittiska och amerikanska användare om ursäkt efter den uppmärksammade dataläckan. Ursäkten publiceras i helsidesannonser i nio av ländernas största tidningar. Det rapporterar flera medier under söndagseftermiddagen, bland dem DN/TT.
Kommentar: Noterar detta med tanke på att det kan komma frågor och eventuellt uppstå oro även i Sverige bland facebookanvändare.
Övrigt: Delade nu på eftermiddagen Fjällsäkerhetsrådets tips om telekommunikationer i fjällen, på facebook och twitter.

Omvärldsbevakning 08.30

Inget att notera.

Lördag 24 mars


Omvärldsbevakning 21.10

Stort utsläpp av diesel i Halmstad 
En oljecistern har läckt cirka 300 kubik diesel i en hamn i Halmstad under lördagskvällen. Det är oklart hur olyckan gått till, men en man i 60-årsåldern har förts till sjukhus med allvarliga skador i samband med olyckan, rapporterar SVT Nyheter. Polis och räddningstjänst arbetar för att säkerställa att oljan stannar inom oljedepåns område och inte sprider sig vidare till hav och dammar, skriver SVT. Det luktar starkt av petroleum i stora delar av Halmstads kommun. Lukten kan komma att ligga kvar i några dagar, men det ska inte vara någon fara för allmänheten, skriver Halmstads kommun. 

Kommentar: För kännedom om vi får frågor. Följer utvecklingen utifall att det blir någon påverkan på miljön. 

Stor lavin i Krokoms kommun
Ännu en lavin upptäcktes i Jämtlands län på lördagen. Denna uppskattades vara 500 meter bred och den gick vid fjället Ansätten i Krokoms kommun. Det finns inga uppgifter om skadade människor. Räddningschefen i Åre oroar sig över att det verkar vara stora laviner som går och som kan vara mycket farliga för till exempel skoterförare, rapporterar SR P4 Jämtland. 

Kommentar: Fortsätter följa lavinläget, men vidtar ingen annan åtgärd då vi har information på sajten. 

Omvärldsbevakning 15.25

Lavin i Duved
En cirka 100 meter bred lavin utlöstes vid lunchtid på lördagen ovanför Leråliftens bergstation i Duved, utanför Åre, enligt polisens uppgifter. Polisen skickade ut fjällräddare och en hundpatrull för att säkerställa att ingen människa dragits med. Ett par timmar senare hör några personer som säger sig ha utlöst lavinen av sig till polisen och uppger att ingen annan befann sig i området när lavinen gick. Polisen konstaterar samtidigt att räddningsinsatserna inte givit något resultat, och dessa avslutas, skriver Polismyndigheten.

Under fredagen gick en lavin i Borgafjäll, där en person bröt benet, enligt Sjöfartsverket som bistod räddningsinsatsen. De lavinprognoser som är utfärdade i nuläget ligger samtliga på nivå 3, "betydande lavinfara". 

Kommentar: Följer lavinläget, men vidtar ingen annan åtgärd då vi har information på sajten. 

Omvärldsbevakning 09.10

Man död efter takras
En man i 55-årsåldern har omkommit efter att taket på hans hus rasat. Mannen var bosatt utanför Liden i Västernorrlands län, skriver SR P4 Västernorrland. Det var på fredagen som mannen hittades under snömassorna av sina anhöriga. Olyckan kan enligt polisen ha inträffat redan i torsdags, skriver SR P4 Västernorrland. 
Kommentar: Noterar för att följa utvecklingen gällande snöras. Vidtar ingen åtgärd. 

UD uppmanar svenskar till vaksamhet i samband med valet i Egypten

Den 26 till 28 mars är det presidentval i Egypten. Svenskar som befinner sig i Egypten uppmanas, i synnerhet i samband med valet, till vaksamhet och att hålla sig noga uppdaterade om läget och följa lokala myndigheters anvisningar. Platser med större folksamlingar bör undvikas, liksom eventuella demonstrationer. Detsamma gäller vallokaler och den nationella valmyndighetens kontor. Det skriver svenska ambassaden i Kairo. 

Kommentar: Delade UD Resklars inlägg på Facebook med tanke på svenskar i Egypten. 

Fredag 23 mars


Omvärldsbevakning 20.15

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 16.25

Fransk gisslantagare dödad av polisen
Tre personer har dödats och två skadats av en gärningsman som först kapade en bil i Carcassonne i södra Frankrike, sedan sköt mot en grupp civilklädda poliser och slutligen tog ett stort antal gisslan i en stormarknad på orten Trèbes tio kilometer därifrån. Gärningsmannen dödades av polis vid stormning av stormarknaden.
Kommentar: Det finns för närvarande inga officiella uppgifter om att terrororganisationen IS tagit på sig attacken, däremot medieuppgifter om att gärningsmannen utgett sig för att företräda IS. 

Omvärldsbevakning 13.00

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.45

Inget nytt att rapportera.

Torsdag 22 mars


Omvärldsbevakning 22.00

Ingenting nytt att rapportera.

VMA Åsele uppföljning
Avlarmades 18.20.
Skrev om nyheten samt ingressen på facebook.

Omvärldsbevakning 16.45

VMA Åsele
Allmänheten i Åsele, Västerbotten, uppmanas att gå inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation på grund av brand med kraftig rökutveckling.
Kommentar: Publicerar nyhet och på facebook och twitter.

Omvärldsbevakning 13.40

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.45

Ingenting att rapportera.

Onsdag 21 mars


Omvärldsbevakning 23.00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.10

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 12.50

Inget att rapportera. 

Omvärldsbevakning 08.30

Ingenting att rapportera. 

Tisdag 20 mars


Omvärldsbevakning 21.45

Stor lavinfara vid Riksgränsen och Kebnekaisefjällen
Lavinprognoser.se rapporterar om nya lavinvarningar för stor lavinfara (klassificering 4 av 5 möjliga) vid Abisko/Riksgränsfjällen samt Kebnekaisefjällen. All vistelse i lavinterräng avrådes.  Sedan tidigare finns lavinvarningar för  Härjedalsfjällen, Vindelfjällen och Jämtlandsfjällen men nu klassificerade som 3, betydande lavinfara. 
Kommentar: Nya områden med lavinfara jämfört med tidigare. Följer händelseutvecklingen. Relevant för allmänheten som vistas i området.

Omvärldsbevakning 16.35

Svårigheter att ringa Polisen
Det är för närvarande svårt att ringa Polisen på telefonnummer 114 14. Via sin hemsida uppmanar Polisen allmänheten att anmäla brott via webbplatsen eller genom att besöka en polisstation, skriver Dagens Nyheter. Vid akuta ärenden kan man ringa 112, informerar Polisen.
Kommentar: Felet ska bero på en trasig elkabel. Telia arbetar på att åtgärda problemet, men för närvarande finns det ingen prognos på när det ska vara färdigt.

Omvärldsbevakning 11.25

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att rapportera.

Måndag 19 mars


Omvärldsbevakning 21.30

Polisstation i Kramfors avspärrad efter brev med misstänkt farligt ämne
Bland annat Aftonbladet rapporterar om att polisstationen i Kramfors tog emot ett brev innehållande ett misstänkt farligt ämne under morgonen idag. Polisstationen utrymdes och polisen klassar det hela som särskild händelse. Nationella bombskyddet har under kvällen anlänt till platsen. Polisen uppger på sin hemsida att det inte råder någon fara för allmänheten.
Kommentar: Ovanlig händelse som kan väcka oro eller frågor hos allmänheten. 

Omvärldsbevakning 16.20

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.40

Stor lavinfara i delar av fjällkedjan
Lavinfaran är fortsatt stor i delar av den svenska fjällkedjan, enligt Naturvårdsverket. Flera områden, bland annat delar av Härjedalsfjällen, Vindelfjällen och södra Jämtlandsfjällen.  har en fyra på den femgradiga skalan, enligt prognostjänsten lavinprognoser.se. Graderingen innebär att all vistelse i lavinterräng avrådes.
Kommentar: Följer nyhetsrapporteringen i lokala medier. Det råder klass 1-varningar för hård vind med snödrev i Jämtlands- och Härjedalsfjällen, enligt SMHI. Vi puffar på startsidan om vikten av att hålla sig uppdaterad om väderutveckling och lavinrisk om man ska ge sig ut på fjället. 
 

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att rapportera.