Vecka 15 2018

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 15 april


Omvärldsbevakning 21.30

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.15

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 9.15

Inget nytt att notera.

Lördag 14 april


Omvärldsbevakning 21.30

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.30

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 10.00

Samlat anfall mot Syrien
USA, Frankrike och Storbritannien anföll under natten Syrien i en samordnad attack skriver DN. Enligt TT är anfallet  ett svar på regimens misstänkta användning av kemiska vapen i Douma. I huvudstaden Damaskus har flera stora explosioner hörts och forskningsanläggningar för kemvapen ska ha träffats. Frankrikes försvarsminister säger att anfallen inte är riktade mot Syriens allierade i landet och att Ryssland har varnats i förväg. Enligt USAs president Trump är syftet att avskräcka Syrien från att använda kemiska vapen.

Rysslands reaktioner är bland annat att Vladimir Putin förolämpats skriver DN, och att Damaskus attackeras just när Syrien fått en chans till fred, rapporterar SVT.

Kommentar: Krisinformation följer händelseutvecklingen.

Varning utfärdad för gräsbrandsrisk i mellersta Sverige
SMHI har utfärdat varning för risk för gräsbrand i följande län: Uppsala, Stockholm, Södermanland, Västmanland, Örebro, Värmland, Östergötland samt delar av Västra Götaland. Fjolårsgräset är mycket torrt och lättantändligt och gräsbrandsrisken är stor under eftermiddagen men minskar till i morgon.

Kommentar: För kännedom. Lägger ut info med länk till Din säkerhet och appen Brandsrisk ute på twitter och facebook.

Fredag 13 april


Omvärldsbevakning 22.00

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.10

Vårfloden väntas i nästa vecka
Nästa vecka räknar SMHI:s hydrologer med att vårfloden startar på allvar. Under andra hälften av vecka 16 förväntas flödena framför allt i små vattendrag i delar av Värmlands län, Örebro län, Västmanlands län, Uppsala län, Dalarnas län och Gävleborgs län nå upp i klass 1-flöden. Även små vattendrag i delar av Jämtlands län, Västernorrlands län samt kustdelar av Västerbottens län och Norrbottens län berörs. Lokalt kan flödena nå upp i klass 2-flöden. Även vissa städer i områden där flödena når upp i varningsnivåer kan komma att påverkas, skriver SMHI.

Kommentar: För kännedom inför nästa vecka med tanke på risken för stor vårflod och översvämningar. Delade SMHI:s nyhet på Facebook och Twitter. 

Omvärldsbevakning 13.30

VMA i Örkelljunga

Ett Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, utfärdades i Örkelljunga i Skåne län vid 10.30 på förmiddagen. Det brann i en industri och rökutvecklingen var kraftig. Räddningsledaren uppmanade alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Någon timme senare kom besked om att faran var över. 

Kommentar: VMA publicerades på sajten, FB och Twitter enligt rutin. Uppdatering om faran över enligt rutin. Ärendet därmed avslutat. 

Omvärldsbevakning 08.50

Inget att notera.

Torsdag 12 april


Omvärldsbevakning 22.15

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 17.15

Uppdatering: Stor risk för gräsbrand
SMHI har nu uppdaterat sin vädervarning gällande stor risk för gräsbränder i stora delar av Götaland och i snöfria delar av södra Svealand. Det är även under fredag eftermiddag stor risk för gräsbränder i nämnda områden.
Kommentar: Uppdaterar informationen i nyheten. Vi fortsätter att följa varningsläget.

Omvärldsbevakning 11.45

Stor risk för gräsbrand
SMHI varnar för att risken för gräsbrand är hög i stora delar av Götaland och i snöfria delar av södra Svealand under torsdag den 12 april.
Kommentar: Skrivit nyhet och delat i sociala medier. Våren har kommit till delar av södra Sverige och i de områdena är risken för gräsbrand hög. Området kommer att utökas i takt med att snön smälter.

Omvärldsbevakning 08.00

Ingenting att rapportera.

Onsdag 11 april


Omvärldsbevakning 21.05

Flygtrafik över östra Medelhavet varnas på grund av risk för flyganfall

Europeiska flygsäkerhetsmyndigheter har gått ut med en varning som berör flera hundra flygningar som passerar den östra delen av Medelhavet. Orsaken är risk för flyganfall mot Syrien från havet, uppger en talesperson för den Europeiska flygsäkerhetsmyndigheten för SR Ekot. Varningen, som kom igår, gäller i 72 timmar och berör ca 500 flygningar, enligt Ekot.

UD Resklar skriver ikväll att UD just nu får mycket frågor om möjliga störningar i flygtrafiken över östra Medelhavet. UD och ambassaden i Nicosia, Cypern, "rekommenderar resenärer att kontakta sin researrangör vid frågor om eventuella förseningar eller ändringar i flygtrafiken".

Kommentar: För kännedom om vi får liknande frågor. 

Omvärldsbevakning 16.15

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.15

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.00

Ingenting att rapportera.

Tisdag 10 april


Omvärldsbevakning 20.55

Uppdatering: Misstänkt föremål i Göteborg

Vid 17-tiden rapporterade polisen att det misstänkta föremålet hade hanterats som ett skarpt föremål och nu var säkrat. Föremålet kommer att undersökas vidare på annan plats. Det går inte att uttala sig om föremålet hade kunnat explodera förrän undersökningen är klar, vilket inte blir idag enligt polisen.se. De boende har fått återvända till sina lägenheter. En förundersökning gällande allmänfarlig ödeläggelse är inledd.
Kommentar: Betraktar händelsen som avslutad för vår del då faran är över för allmänheten. 

Omvärldsbevakning 15.45

Uppdatering: Misstänkt föremål i Göteborg
Polisen skriver på sin webbplats att föremålet har skjutits och ska undersökas.
Kommentar: Vi följer händelsen och framför allt krisstödet. Just nu oklart när de boende kan återvända hem.

Omvärldsbevakning 12.00

Misstänkt föremål i Göteborg
Boende på Briljantgatan i Tynnered, Frölunda, Göteborg har evakuerats efter att byggarbetare hittat ett misstänkt föremål i en krypgrund, skriver Polisen, som också uppger att polisens bombskydd är på plats.
Tynnereds kyrka har öppnat upp för att ta emot boende som har evakuerats.
Händelsen har också uppmärksammats i medierna, bland andra GT och SR P4.
Kommentar: Händelsen kan orsaka oro och behov av ytterligare stöd till boende. Fortsätter följa.

Omvärldsbevakning 08.00

Ingenting att rapportera.

Måndag 9 april


Omvärldsbevakning 22.00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 10.45

Inget att rapportera

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att rapportera