Vecka 19 2018

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 13 maj


Omvärldsbevakning 22.20

Vårfloden, uppdatering
P4 Norrbotten rapporterar om att Haparanda har fått en 1,1 kilometer lång skyddsbarriär från den finska militären. Räddningstjänsten och hemvärnet kommer under natten att sätta upp barriären för att skydda samhällsviktiga organ i Haparanda. Utöver detta kommer länsstyrelsen i Norrbotten under ett möte på måndagen avgöra var de extra översvämningsskydden från MSB ska placeras.
– Som det ser ut nu blir det i Älvsbyn, Överkalix och Haparanda, säger Jim Olsson, styrkeledare på brandstationen i Gammelstad, till Dagens Nyheter.
Kommentar: Fortsätter att följa utvecklingen.

Skogsbrand söder om Vislanda
Det brinner i ett skogsområde söder om Vislanda, uppger P4 Kronoberg. Ett tjugotal brandmän bekämpar branden som ännu inte är under kontroll. Enligt Värends räddningstjänst bli aktuellt att larma ut ytterligare brandmän. 
Kommentar: Efter de senaste dagarnas värme har det brunnit på flera håll i landet. Oftast har det handlat mindre bränder som snabbt kunnat släckas. Branden i Vislanda har dock räddningstjänsten i skrivande stund inte under kontroll.

Omvärldsbevakning 17.40

Vårfloden, uppdatering
Dagens Nyheter  rapporterar om att de redan extrema vattennivåerna i Norr- och Västerbotten väntas stiga. På söndagen anlände 900 meter översvämningsbarriärer från MSB till brandstationen i Gammelstad i Luleå. 
Enligt P4 Norrbotten kan de nuvarande klass 2-varningarna för de höga flödena i Råneälven och Kalixälven komma att höjas till klass 3-varningar inom det närmaste dygnet. SMHI har också utfärdat en ny klass 3-varning för höga flöden i i Ammerån i Jämtland, något som bland annat P4 Jämtland har uppmärksammat.
Kommentar: Fortsätter att följa utvecklingen kring vårfloden. Har gått ut med en nyhet om den nya klass 3-varningen i Jämtland. Har även uppdaterat händelsesidan samt den äldre nyheten om höga flöden i Norrbotten och Västerbotten (då klass 3-varningen för Västerbotten har tagits bort).

Omvärldsbevakning 09.00

Vårfloden, uppdatering
MSB har skickat upp 900 meter barriär till Norrbotten för att klara de höga vattenflödena, rapporterar P4 Norrbotten. En lastbil beräknas komma fram till Luleå på förmiddagen i dag (13 maj), men redan under lördagen lade finländska räddningstjänsten ut barriärer kring Torneälven, skriver Aftonbladet.
Samtidigt har varningen för höga vattenflöden nedgraderats från klass 2 till klass 1 i Dalarnas län, med undantag för Dalafjällen, rapporterar P4 Dalarna. 
Kommentar: Fortsätter att följa utvecklingen. 

Lördag 12 maj


Omvärldsbevakning 21.30

WHO oroas över ebolautbrott 
WHO uppger att minst 18 människor ska ha avlidit i det nya utbrottet av ebola kring staden Bikoro i de västra delarna av Kongo-Kinshasa. Det skriver Aftonbladet.
"Vi vet att antalet misstänkta, troliga och bekräftade fall är signifikant. Vi är mycket oroade och vi planerar för alla scenarier, däribland det värsta", säger Peter Salama, WHO:s chef för akuta insatser, i ett uttalande. 
Kommentar: För kännedom. WHO:s stora oro kring utbrottet tyder på att det kan komma att växa.

Omvärldsbevakning 16.20

Höga flöden, uppdatering
Snösmältningen fortsätter att ställa till problem på många håll i Norrland. SMHI:s klass 3-varningar för höga flöden kvarstår för Västerbottens och Norrbottens kustland, samt för Norrbottens inland. I nordöstra Jämtland väntas vattennivån fortsätta stiga i flera vattendrag innan kulmen nås, rapporterar P4 Jämtland. Enligt P4 Norrbotten har vattnet börjat flöda ut på gatorna i centrala Boden och det uppges pågå ett intensivt arbete med att förstärka jordvallarna. Även andra medier, som  Aftonbladet och SVT Västerbotten rapporterar om att stora områden i Norrland drabbats av höga flöden.
Kommentar: Har uppdaterat händelsesidan. Har även uppdaterat den senaste nyheten med en länk till information om situationen i Västerbottens län.

Ladugårdsbrand utanför Falköping
Det rasar en fullt utvecklad brand i en ladugård utanför Falköping, skriver Göteborgs-Posten. Branden ska ha spritt sig till en bil parkerad invid ladugården och enligt Polisens presstalesman ska det för tillfället råda stor risk för att branden även sprider sig vidare till en hönsgård.
Kommentar: Följer utvecklingen. Branden är ännu inte under kontroll och enligt Polisen råder det stor spridningsrisk.

Omvärldsbevakning 09.05

Inget nytt att notera.

Fredag 11 maj


Omvärldsbevakning 22.00

Avrådan för resor till Colombia
UD går ut med en avrådan från alla resor till regionen Catatumbo i departementet Norte de Santander vid gränsen mot Venezuela och från icke nödvändiga resor till provinsen Tumaco i departementet Nariño. Detta pga strider mellan de väpnade grupperna ELN och EPL.
Kommentar: För kännedom. Ingen publicering.

Avrådan från resor till Ecuador
UD går ut med en avrådan från icke nödvändiga resor till San Lorenzo och Eloy Alfaro i provinsen Esmeraldas och till den 20 km breda militärbevakade säkerhetszonen utmed gränsen mot Colombia i provinserna Esmeraldas och Carachi. Undantagstillstånd råder och säkerhetssituationen har förvärrats.
Kommentar: För kännedom. Ingen publicering. 

Omvärldsbevakning 17.00

Ny klass 3-varning för extremt höga flöden
SMHI utfärdade under eftermiddagen en ny klass-3-varning, den här gången för kustlandskapet i Västerbottens och Norrbottens län. Varningen gäller för hela helgen. Samtidigt drogs klass 3-varningen för norra Dalarnas län och sydvästra Jämtlands län tillbaka eftersom det regnat mindre där än förväntat i dag. 
Kommentar: Publicerade ny nyhet inklusive i sociala medier. Uppdaterade samtidigt gårdagens nyhet och texten på händelsesidan Vårflod.

UD varnar för demonstrationer runt om i Mellanöstern
I samband med att USA öppnar sin ambassad i Jerusalem på måndag den 14 maj varnar UD för demonstrationer särskilt i Jerusalem och på Västbanken, och särskilt mellan den 11 och 16 maj, skriver de. Svenskar i området uppmanas iaktta försiktighet och följa utvecklingen. På UD Resklars facebooksida hänvisar UD till följande länders reseinformation: Israel eller Palestina; Egypten; Jordanien; Libanon; Turkiet. 

Kommentar: Texten på Jordaniens och Libanons reseinformation har publicerats i dag. För övriga länder fanns varningen sedan tidigare, enligt sidornas datering. Ingen publicering just nu. Vi följer händelseutvecklingen. 

Omvärldsbevakning 10.00

Inget nytt att notera.

Torsdag 10 maj


Omvärldsbevakning 22.00

Ebolafall bekräftat i Kongo-Kinshasa
Kongo-Kinshasas hälsominister meddelade på torsdagen att man har bekräftat 12 fall av ebola och att en person avlidit, skriver SvT på webben. Världshälsoorganisationen WHO meddelar att de redan sedan första misstanken om ett ebolafall arbetar för att förhindra en epidemi.
Kommentar: Kan leda till frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 17.00

Klass 3-varning för extremt höga flöden
SMHI utfärdade vid tretiden en klass 3-varning för extremt höga flöden i norra Dalarnas län och sydvästra Jämtlands län. Regn under fredagen förväntas leda till flöden som överstiger nivån som förväntas förekomma var femtionde år. Samtidigt utökade SMHI klass 2-varningar  mycket höga flöden inom Norra Gävleborgs län, Västernorrlands län och sydostliga Jämtlands län. Följande vattendrag berörs i någon del av sin sträckning: Västerdalälven, Gimån, Ammersån.
Kommentar: Publicerat nyhet och puffat i sociala medier. Uppdaterar texten på händelsesidan.

Markbrand på Landvetter stoppade flyget
En brand utmed landningsbanan inom Landvetters flygplatsområde stoppade flygtrafiken mellan kl 12 och 14. 
Kommentar: Publicerade en Just nu som avpublicerades efter en timme.

Omvärldsbevakning 10.00

Inget nytt att notera.

Onsdag 9 maj


Omvärldsbevakning 22.00

Flera vädervarningar för torsdagen
SMHI har utfärdat flera vädervarningar för torsdagen. Maxtemperaturer på minst 26 grader väntas i delar av Götaland och gränsen för meddelande om höga temperaturer nås. Under torsdag eftermiddag är det stor risk för gräsbrand i stora delar av Svealand och i snöfria områden i Norrland. Fortsatt höga flöden i norra Svealand och stora delar av Norrland och varningar för klass 2-flöden i vattendrag i norra Västerbotten och Norrbotten, norra Dalarna, sydvästra Jämtland samt i ett område från norra Gävleborgs län, större delen av Västernorrlands län samt östra Jämtlands län.
Kommentar: Nyhet om höga flöden är publicerad och vi fortsätter att följa läget kring höga flöden. Följer också läget för gräsbrandsrisk och värme för eventuell publicering.

Omvärldsbevakning 16.40

Utökade klass 2-varningar för höga flöden
SMHI har utfärdat klass 2-varningar för mycket höga flöden för delar av Norrbottens och Värmlands län. Det betyder att varningsområdet nu omfattar stora delar av Svealand och Norrland.

Kommentar: Skrev nyhet och uppdaterade händelsesida, pga varningarna omfattar nya län. 

Oljeutsläpp utanför Öland

Kustbevakningen arbetar med att hantera ett oljeutsläpp utanför Öland. Det är oklart var oljan kommer ifrån. Det handlar om ett 17 000 liter stort utsläpp, vilket anses vara ett mindre utsläpp. Omkring 700 liter tjockare olja har plockats upp av Kustbevakningens fartyg. De rester av utsläppet som finns kvar är inte möjliga att ta upp. Kustbevakningen har inlett en förundersökning om misstänkt miljöbrott. 

Kommentar: För kännedom, men vidtar ingen åtgärd då det beskrivs som ett mindre utsläpp. 

Omvärldsbevakning 13.25

Tågstopp vid Norrköping

Det är sedan kl. 09:30 stopp på Södra stambanan förbi Norrköping Central. Detta påverkar trafiken på följande linjer. Stockholm C-Nyköping/Norrköping–Malmö/Köpenhamn. Linköping-Norrköping-Katrineholm-Eskilstuna-Västerås-Sala. Linköping-Norrköping-Nyköping-Stockholm. Östgötatrafikens pendel Norrköping-Mjölby-Motala/Tranås. Reparatörer är på plats och trafiken beräknas kunna återupptas tidigast klockan 18.00. Förseningar och inställda tåg att vänta trafikdygnet ut. Resenärer hänvisas till respektive tågbolag för ytterligare information. Orsaken är ett elfel, skriver Trafikverket. 

Kommentar: Trafikverket hade gul ruta på webbplatsen för händelsen. Vi publicerade en Just nu pga förseningar och inställda tåg resten av dygnet. 

Uppdatering 17.15: Plockade bort Just nu efter några timmar. 

Omvärldsbevakning 08.55

Nytt utbrott av Ebola i Kongo-Kinshasa

Hälsovårdsmyndigheter i Kongo-Kinshasa uppger att omkring 17 personer tros ha omkommit i ebola i de nordvästra delarna av landet, rapporterar TT/NSD. Det är dock oklart om det har bekräftats att dödsorsaken är ebola. Tidigare har två fall konstaterats i staden Bikoro i västra Kongo-Kinshasa, och det finns ytterligare tio misstänkta fall.

Den mest allvarliga ebolaepidemin på senare tid började i december 2013 och pågick till början av 2016. Under den perioden rapporterades cirka 28 600 fall och 11 300 dödsfall, enligt TT.

Kommentar: Noterar med tanke på oron som uppstod i samband med det stora ebolautbrottet 2013-2016. 

Tisdag 8 maj


Omvärldsbevakning 22.00

Stor risk för gräsbrand under onsdagen
SMHI varnar för stor risk för gräsbrand i Dalsland, stora delar av Svealand samt i snöfria områden i Norrland under onsdag eftermiddag.
Kommentar: Överväg att publicera nyhet om detta onsdag morgon inför helgledighet i kombination med vackert väder. Prognosen är att brandrisken är fortsatt hög i flera dagar i olika delar av landet.

Omvärldsbevakning 16.25

Utökade varningar för höga flöden
SMHI utfärdade vid lunchtid på tisdagen en klass 2-varning för mycket höga flöden i södra delen av Västerbotten. Varningen gäller främst Nordmalings kommun. SMHI har också utfärdat en klass 2-varning för mycket höga flöden i Västerdalälven i Dalarna.
Kommentar: Har uppdaterat senaste nyheten och händelsesidan.

Omvärldsbevakning 11.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.30

Brand i industrilokal i Göteborg - kraftig rökutveckling
Räddningstjänsten har larmat elva enheter till en industribrand på Hildedalsgatan på Hisingen i Göteborg, rapporterar SR P4 Göteborg. Det rör sig om en 100 meter lång verkstadslokal i Aröds industriområde. Det är rökutveckling från byggnaden men enligt räddningstjänsten behöver allmänheten inte ta särskild hänsyn till brandröken som det ser ut just nu.
Kommentar: Följer eftersom det är kraftig rökutveckling.


Omvärldsbevakning 21.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.30

Kraftig brand i radhuslänga i Huddinge
Räddningstjänsten bekämpar en kraftig brand i Huddinge där det brinner i minst tv radhus. Enligt räddningstjänsten är det stor risk för att branden sprider sig, skriver Sveriges Radio P4 Stockholm.  Räddningstjänsten har evakuerat tio av längans 18 hus. 
Kommentar: Följer med tanke på eventuellt VMA.

Omvärldsbevakning 11.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 8.30

Inget att notera.