Vecka 2 2018

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 14 januari


Omvärldsbevakning

Omvärldsbevakning 21.30

SMHI varnar för storm i Jämtlandsfjällen
SMHI har utfärdat en varning klass 2 för mycket hård vind i Jämtlandsfjällen och risk för storm i södra Jämtlandsfjällen. SMHI har även ufärdat varning klass 1 hård vind för övriga delar av fjällen.
Kommentar: Publicerade nyhet och lade ut inlägg på twitter och facebook, länkade även till vår sida om vinteroväder.

Uppdatering: Demonstrationer i Tunis, Tunisien
Söndagens demonstrationer i Tunis blev våldsamma rapporterar SR Ekot. Polis använde tårgas för att skingra demonstranter, stenar kastades mot polisbilar och demonstranter försökte att sätta eld på bildäck. Under veckan har många tunisier protesterat mot bland annat höjda skatter och stigande priser.
Kommentar: För kännedom, oklart hur många svenskar som finns i området, finns dock inga rapporter om drabbade svenskar och ingen ny info att uppdatera vår nyhet med.

Omvärldsbevakning 16.00

Jordskalv och tsunamivarning utanför Peru
Under förmiddagen drabbades Peru av ett jordskalv med magnituden 7,1 rapporterar flera medier, bland annat SVT:s  Nyheter. Minst två personer uppges ha avlidit i skalvet, som skedde vid 4-tiden på natten lokal tid. I samband med skalvet utfärdades en tsunamivarning för Peru och Chile, som sedan drogs tillbaka. Skalvets epicentrum var utanför Perus kust.
Kommentar: För kännedom, kan finnas svenskar i området.

Ny myndighet för psykologiskt försvar
Regeringen ska inrätta en myndighet för det psykologiska försvaret rapporterar DN. Under statsminister Stefan Löfvéns öppningstal vid Folk och försvars rikskonferens i Sälen framkom att regeringen kommer att vidta flera olika åtgärder för att stå emot påverkansoperationer från andra länder, bland annat genom att inrätta en ny myndighet för det psykologiska försvaret.
Kommentar: Nyheten lyfts fram i flera stora medier som SR Ekot, SVT och Sydsvenskan. Bra att känna till om det kommer frågor från allmänheten.

Terrorism och organiserad brottlighet oroade mest under 2017
MSB:s årliga undersökning "Opinioner" visar att svenska allmänheten under förra året var mest oroad av internationell terrorism och organiserad brottslighet. Dessutom har oron för brister i samhällsviktiga IT-system ökat. Men nio av tio tycker fortfarande Sverige är bra att leva i, skriver MSB på sin webbplats.
Kommentar: För kännedom, om det kommer frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 9.00

Inget nytt att notera.

Lördag 13 januari


Omvärldsbevakning 21.45

Falskt larm om missilangrepp på Hawaii
Många medier, däribland Aftonbladet och SVT, rapporterar om att myndigheterna på Hawaii av misstag har skickat ut en varning om att ett missilangrepp var på väg mot delstaten. Meddelandet som skickades till invånarnas mobiltelefoner och bröt tv-sändningarna skapade panik på Hawaii.
Kommentar: Har orsakat viss aktivitet på Twitter även här i Sverige. Krisinformation har taggats av personer som sökt upplysningar om händelsen. Har hänvisat till Hawaii Emergency Management Agency (Hawaii EMA) som på sin egen Twittersida bekräftar att det rörde sig om ett falsklarm.

Omvärldsbevakning 15.40

15 omhändertagna nazister i Göteborg
SVT Nyheter Väst rapporterar att den nazistiska organisationen NMR har demonstrerat på flera olika håll i Göteborg. 15 NMR-aktivister ska ha omhändertagits av polisen efter bråk och två motdemonstranter uppges ha skadats.
Kommentar: Kan orsaka oro hos allmänheten.

Omvärldsbevakning 10.00

Svensk infrastruktur kartläggs av Ryssland
Aftonbladet rapporterar om att Ryssland kartlägger svensk infrastruktur. Energimyndigheten varnar för att syftet kan vara sabotage eller att lamslå viktiga samhällsfunktioner. Tidningen skriver även om att foldern ”Om kriget kommer” skickas ut till svenska hushåll vid månadsskiftet maj-juni.
Kommentar: Kan orsaka oro hos befolkningen.

Försvarsministern varnar för rysk påverkan inför svenska valet
Försvarsminister Peter Hultqvist varnar för rysk informationspåverkan i samband med det svenska valet, skriver Expressen. Han uppmanar väljarna att blir mer kritiska, men utesluter inte heller att regeringen kan behöva komma att göra mer för att förhindra påverkanskampanjer.
– Det finns ett ansvar för oss att återkomma när det gäller mer av åtgärder på den här punkten, säger Peter Hultqvist, S.
Kommentar: För kännedom. Aktuellt ämne som lär växa under året.

Fredag 12 januari


Omvärldsbevakning 22.35

Gjorde en nyhet om läget i Zambia och den svenska ambassadens uppmaning till svenskar om att undvika folksamlingar och demonstrationer. Tänkte först bara dela UD Resklars uppmaning på Facebook men eftersom inte alla har Facebook eller Twitter valde jag till slut att göra en nyhet. Utöver själva uppmaningen om att undvika folksamlingar pågår ju samtidigt ett kolerautbrott i Zambia, vilket också kan vara viktigt för svenskar att känna till.
I övrigt lugnt.

Omvärldsbevakning 15.30

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 11.30

Folkhälsomyndigheten utreder om vaccin mot mässling bör göras tidigare
Folkhälsomyndigheten utreder just nu om kombinerat vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund (MPR-vaccin) bör ges vid en tidigare ålder. Enligt det nationella nationella vaccinationsprogrammet ska första dosen erbjudas vid 18 månaders ålder, men det är möjligt att vaccineras från 12 månaders ålder om man till exempel planerar resor till områden med pågående utrbott. I övrigt rapporterar SR P4 Halland om första konstaterade fallet av mässling i länet samtidigt som det misstänkta fallet på Sahlgrenska visade sig vara ett falsklarm. Personen var inte smittad, uppger Svenska Dagbladet
Kommentar: Bra att känna till eftersom vi följer mässlingfrågan. Vaccinutredningen kan skapa oro hos allmänheten, kanske särskilt för föräldrar vars barn ännu inte vaccinerats. 

Sveriges ambassad i Zambia uppmanar svenskar att undvika centrala Lusaka
Just nu pågår oroligheter i centrala Lusaka med rapporter om upplopp. Sveriges ambassad i Zambia uppmanar svenskar på plats att undvika centrala Lusaka, marknadsplatser och andra allmänna platser samt att iaktta försiktighet. 
Kommentar: För kännedom då händelsen kan utvecklas och oroligheter spridas till fler platser. Det är oklart hur många svenskar som finns på plats. 

Omvärldsbevakning 07.40

Ingenting att rapportera. 

Torsdag 11 januari


Omvärldsbevakning 22.15

Nytt misstänkt fall av mässling hos vårdanställd på Sahlgrenska
En anställd vid akuten på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg misstänks ha smittats av mässling, skriver bland andra Aftonbladet. Denne kan i sin tur ha fört smittan vidare till andra i början av januari.
Kommentar: Det kan ställas förnyade krav på obligatorisk vaccination för vårdpersonal, en fråga som varit aktuell tidigare i det här sammanhanget. Smittskydd i Västra Götaland smittspårar och hanterar fallet.

Kritik mot hantering av IT-sårbarhet i statliga fastighetssystem
IT-säkerhetsexperten Martin Jartelius har kartlagt säkerhetsbrister i styrsystem som hanterar bland annat ett antal  statliga fastigheter, skriver Dagens Nyheter. Jartelius meddelade MSB:s Cert-se om sårbarheten. Systemen, som bland annat rörde ett antal landshövdingeresidens i landet, kunde nås via internet, enbart skyddade av lösenord, skriver DN. Exakt vilka system som har legat sårbara är inte fastställt, skriver DN. Systemen ifråga har tagits ner efter att tidningen ringt Statens fastighetsverk. IT-säkerhetsexperten Leif Nixon kritiserar MSB och Cert-se och Statens fastighetsverks hantering av saken.
Kommentar: Det verkar inte som om något system verkligen utnyttjats men vi noterar att kritik riktas mot myndigheternas hantering av detta.

Omvärldsbevakning 16.00

Sveriges ambassad i Tunisien uppmanar svenskar i landet att anmäla sig till svensklistan
Demonstrationer och protester har skett runt om i Tunisien och ytterligare demonstrationer är planerade de närmsta dagarna. Ambassaden uppmanar därför personer som vistas i landet att anmäla sig till svensklistan så att de snabbt kan nås om det behövs.
Kommentar: Publicerat nyhet på krisinfo, Twitter och FB.

Uppdatering: bomhot mot vårdcentralen Gnosjö
Kommunen skriver att vårdcentralens byggnad har genomsökts av polis och inget farligt föremål har hittats. Kommunen håller ett nytt möte kl. 16.00 för att se hur de gör imorgon.
Kommentar: För kännedom.

Totalstopp i tågtrafiken i Göteborg under dagen
Vid halvtolv-tiden på förmiddagen stod all tågtrafik till och från Göteborg stilla. Enligt SVT berodde stoppet på ett elfel. Trafiken kom igång strax efter 13.00, men förseningar i tågtrafiken väntas under hela eftermiddagen och kvällen skriver Hallands nyheter.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 11.30

Vårdcentral i Gnosjö stängd på grund av bombhot
Bombhotet mot vårdcentralen är riktat mot byggnaden från och med idag torsdag och fem dagar framåt, uppger Gnosjö kommun. Byggnaden och samtliga verksamheter i den hålls därför stängd under torsdagen, förutom vårdcentralen påverkas socialkontor, apotek och folktandvården. Polisen kommer göra en genomsökning av lokalerna och har inlett en förundersökning om olaga hot. I eftermiddag beslutas om byggnaden kommer att vara öppen under fredagen skriver SR P4 Jönköping.
Kommentar: För kännedom, krisinfo följer.

Över 200 gripna efter protester i Tunisien
Tunisien har drabbats av omfattande protester mot en åtstramningsbudget som innebär högre skatter och höjda priser på varor som bensin, telefonkort, frukt och grönsaker skriver DN, och SR Ekot uppger att militär har satts in mot protesterna som har pågått sedan i måndags. Enligt Svenska ambassaden i Tunisien är undantagstillståndet som råder i Tunisien sedan 2015 förlängt fram till 12 februari 2018. Ambassaden uppmanar svenskar att vara försiktiga och undvika större folksamlingar och demonstrationer, att hålla sig informerade genom lokal och internationell media samt följa lokala myndigheters råd och uppmaningar. UD avråder tills vidare från resor, på grund av säkerhetsläget, till gränsområdena mot Libyen och Algeriet, med undantag för turistorterna vid medelhavskusten, samt för alla resor till nationalparken Jebel Chaambi.
Kommentar: Vi följer läget.

Ny nationell handlingsplan mot antibiotikaresistens
Folkhälsomyndigheten och Jordbruksverket har tagit fram en ny handlingsplan mot antibiotikaresistens som gäller 2018-2020. 25 myndigheter och organisationer som ingår i en nationell samverkansgrupp mot antibiotikaresistens står bakom planen.
Kommentar: För kännedom.

USA varnar turister för att resa till delar av Mexico
USA:s utrikesdepartement har utfärdat en reseavrådan för turister att resa till fem delstater i Mexico, på grund av gängverksamheten och mängden brott i dessa områden, skriver aftonbladet. Delstaterna är Colima, Michoacán, Sinaloa, Tamaulipas och Guerrero.
Sveriges ambassad i Mexico har ingen reseavrådan, men turister uppmanas att iaktta särskild försiktighet vid resor till vissa områden samt hålla sig informerad om det aktuella säkerhetsläget i landet.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 06.45

Inget nytt att rapportera

Onsdag 10 januari


Omvärldsbevakning 21.00

Inget nytt att rapportera

Omvärldsbevakning 17.45

Klass 1-varningar för höga flöden
SMHI har utfärdat klass 1-varningar för höga flöden på flera håll i södra Sverige, däribland för Ronnebyån och delar av Mörrumsån i Kronobergs län. I de åarna är flödet på flera håll nära gränsen för klass 2-varning. Kulmen i Mörrumsån förväntas ske de närmsta dagarna, men flödet kommer att var högt även därefter. I Ronnebyån ligger flödena kvar på höga nivåer hela veckan, skriver SMHI.
Kommentar: SMHI nämnde detta på dagens regelbundna nationella samverkanskonferens, och sade att det var ovanligt höga nivåer för området. MSB har i helgen flyttat sin förstärkningsresurs till Kristianstad på grund av översvämningsrisken, på begäran av Skåne, Blekinge och Kronobergs länsstyrelser.

Flens kommun utsatt för misstänkt hackerattack
Flens kommun misstänker att den fått sin webbplats hackad på tisdagskvällen. Webbplatsen gick inte att nå under cirka tolv timmar, skriver TT/Aftonbladet. Kommunen hade nyligen lagt upp en platsannons på Facebook där två kvinnor syntes i en arbetssituation och den ena bar slöja. En hätsk debatt uppstod i kommentarsfältet intill annonsen och där framfördes ett hot om att någon skulle släcka ner kommunens hemsida, enligt TT/Aftonbladet. Flens kommun misstänker att det var det hotet som värkställdes. 
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 12.30

Mässlingvaccin erbjuds vid lägre ålder till barn i Västra Götaland
Barn i Västra Götaland kommer att erbjudas vaccin mot mässling-påssjuka-röda hund (MPR-vaccin) från 12 månaders ålder, i stället för vid 18 månaders ålder som det nationella vaccinationsprogrammet föreskriver. Det skriver Västra Götalandsregionen i ett pressmeddelande i dag. Beslutet har fattats på grund av mässlingsutbrottet i området. De allra minsta barnen som ännu inte har fått vaccin är en riskgrupp för mässling och att erbjuda vaccinet tidigare är en av de preventiva åtgärder som Västra Götalandsregionen vidtar, enligt pressmeddelandet. 
Kommentar: För kännedom. 

Nya sökningar utanför Öland
Kustbevakningen inledde på onsdagsförmiddagen nya sökningar med flygplan över det område utanför Öland där nödraketer siktats igår. En stor sökinsats genomfördes under gårdagen utan att något hittades, men Kustbevakningen vill gå igenom området även i dagsljus. Om inget anträffas i dag kommer ärendet att läggas ner, enligt SVT Nyheter Småland
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 07.00

Minst 13 döda efter jordskred i Kalifornien
Aftonbladet och DN rapporterar att en storm har utlöst ett kraftigt jordskred i södra Kalifornien. Människor har evakuerats från hundratals hem i områdena Kagel Canyon, Lopez Canyon och Little Tujunga Canyon. Minst 13 personer har omkommit och många personer saknas ännu. Området har sedan tidigare drabbbats hårt av våldsamma skogsbränder.
Kommentar: För kännedom.

Kraftig jordbävning utanför Honduras orsakade tsunamivarning
En kraftig jordbävning med magnitud 7,6 har inträffat utanför Honduras. Tsunamivarning utfärdades, men drogs sedan tillbaka, för Kuba, Caymanöarana, Jamaica, delar av Mexico och Honduras, skriver UD Resklar  och SR Ekot.
Kommentar: För kännedom med tanke på att det kan finnas svenskar i området.

Tisdag 9 januari


Omvärldsbevakning 21.00

Polisens hemsida nere för vissa användare
Under eftermiddagen och kvällen har vissa användare inte kunnat nå polisens hemsida. Problemet är felanmält och polisens IT-tekniker arbetar på en lösning, skriver SVT Nyheter. Via portalsidan går det dock fortfarande att skicka in tips och göra polisanmälan med mera.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor.

Uppdatering: Bombhot mot bank i centrala Sundsvall
Vid 8-tiden på tisdagskvällen kunde polisen häva avspärrningarna. Bombgruppen hade då sökt igenom lokalerna och inte hittat något farligt föremål, uppger SR P4 Västernorrland.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor.

Teater varnar 900 besökare för mässlingsmitta
En skådespelare på Borås stadsteater har smittats av mässling. Smittorisken bedöms vara låg men för säkerhets skull har teatern skickat ut varning via sms till de 900 besökare som besökt föreställningen. Om detta skriver flera medier, däribland Aftonbladet och Göteborgs-Posten.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor.

Nödraketer uppskjutna söder om Öland
Sedan minst två fartyg observerat nödraketer till havs pågår en omfattande sjöräddningsinsats cirka 60 kilometer öster om Ölands södra udde, skriver SR P4 Kalmar. Vid 21-tiden hade ännu inga människor eller föremål hittats i vattnet. Orsaken till varför nödraketerna skjutits upp är ännu oklar, uppger DN
Kommentar: För kännedom.

Strömavbrott i stora delar av Varberg efter brand
En brand i ett ställverk har orsakat elavbrott i stora delar av Varberg, rapporterar Aftonbladet. Det är ännu oklart när strömmen kommer tillbaka. Varbergs energi uppger att saken just nu undersöks. 
Kommentar: För kännedom.

Telefoniproblem hos vårdmottagningar på höglandet
För närvarande är det störningar i telefonin till framförallt vårdcentraler och folktandvårdskliniker på höglandet. Den som behöver rådgivning kring vård under tisdagskvällen och natten uppmanas ringa 1177 eller använda sig av e-tjänsterna, uppger SR P4 Jönköping.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 16.30

Bombhot mot bank i centrala Sundsvall
Polisen har sprärrat av området kring Swedbank i centrala Sundsvall efter ett bombot, rapporterar SR P4Västernorrland.
– Insatschefen har fattat beslut om att Swedbank ska utrymmas och även närliggande kontor,
affärer och bostäder. Vi har också en avspärrning runt Swedbanks lokaler för att garantera säkerheten för förbipasserande, säger Henrik Blusi vid polisen till SR P4.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor.

Omvärldsbevakning 11.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.30

Inget att notera.

Måndag 8 januari


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.10

Sahlgrenska universitetssjukhuset avråder från besök
Med anledning av mässlingsutbrottet avråder Sahlgrenska universitetssjukhuset från alla icke nödvändiga besök på sjukhuset.
Kommentar: För kännedom.

Insats mot grov brottslighet i polisens region Stockholm
Polisen region Stockholm förstärker nu arbetet mot den grova brottsligheten och startar insatsen Max, med syfte att bryta våldskurvan, minska antalet skjutvapen och få bort handgranaterna helt, skriver polisen på sin hemsida.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 12.15

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.30

Ingenting nytt att rapportera.