Vecka 20 2018

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 20 maj


Omvärldsbevakning 21.30

Flera skogsbränder i landet
Ett antal gräs- och skogsbränder har startat under söndagen runtom i landet, rapporterar bland andra SVT. I Jämtland brann det mellan Lit och Stugun och i stadsdelen Stenhagen i Uppsala spred sig en skogsbrand under söndag eftermiddag. Även i Älmhult och Västervik utbröt mindre skogsbränder under söndag eftermiddag och kväll.
Kommentar: Berör allmänheten i många kommuner. Information om eldningsförbud och risken för gräsbränder ligger sedan tidigare publicerad på vår webbplats.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 09.30

Inget att rapportera.

Lördag 19 maj


Omvärldsbevakning 22.15

Datorproblem ledde till omfattande flygstörningar
Strax efter kl 16 på lördageftermiddagen slogs Luftfartsverkets flygtrafikledning på Arlanda ut av ett datorhaveri, rapporterar Dagens Nyheter. Problemen var avhjälpta vid 17.30-tiden men då hade all flygtrafik norr om Jönköping påverkats under drygt en timmes tid, totalt ett 250-tal avångar. Luftfartsverket  och Swedavia  uppger på sina hemsidor att flygtrafiken drabbas av förseningar under hela lördagkvällen till följd av haveriet och uppmanar passagerare att ta kontakt med sitt resebolag för uppdaterad information.
Kommentar: Stort antal resenärer berörda.

Omvärldsbevakning 14.15

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 09.00

Ingenting att rapportera. 

Fredag 18 maj


Omvärldsbevakning 22.25

Misstänkta föremålet i Falun var ofarligt
Polisen rapporterar att föremålet inte var något farligt och att avspärrningarna hävdes vid 18-tiden.
Kommentar: Uppföljning av tidigare notering.

Många döda i flygplanskrasch på Kuba
Ett inrikesflygplan kraschade strax efter start från Kubas huvudstad Havanna, rapporterar bland andra BBC och Aftonbladet. Medieuppgifter talar om att fler än 100 personer har omkommit. Tre personer har förts till sjukhus med svåra skador. Totalt ska det ha funnits 113 personer ombord på planet vid kraschen.
Kommentar: I nuläget inga rapporter om skadade eller omkomna svenskar. För kännedom om frågor uppstår. 

Döda och skadade i skolskjutning i Texas, USA
Minst tio personer dödades och tio skadades vid en skolskjutning i Santa Fe, utanför Houston i Texas, USA. Polisen har gripit en 17-årig man misstänkt för dådet. I samband med insatsen fann polisen även hemmagjorda sprängladdningar, rapporterar BBC
Kommentar: För kännedom om frågor uppstår. 

Omvärldsbevakning 15.40

Misstänkt farligt föremål vid polishuset i Falun
Ett paket har anträffats vid polishuset i Falun. Paketet betraktas som farligt, enligt Polisens rapportering. Delar av centrala Falun är avspärrade, uppger SVT.
Kommentar: Vi följer.

Om listeriautbrott i Västra Götaland
Fyra äldre personer i Västra Götaland har sedan i våras avlidit i samband med listeriainfektion, rapporterar Sveriges Radio. Det är inte klart om smittan orsakat dödsfallen. Smittskydd Västra Götaland meddelar att smittan spridits via enportionsrätter från en matproducent i Västsverige. 
Kommentar: För kännedom om frågor skulle uppstå.

Omvärldsbevakning 12.30

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 08.30

Ingenting att rapportera. 

Torsdag 17 maj


Omvärldsbevakning 21.40

Explosionsrisk efter metanolutsläpp i Linköping
Enligt SR P4 Östergötland läckte 2000 liter metanol ut på ett industriområde på Fågelögatan i Linköping. Det varma vädret gjorde att risken för explosion och brand var stor. Stora mängder vatten spolades på platsen och runt sju-tiden bedömdes situationen vara under kontroll. 
Kommentar: Bra att känna till om allmänheten har frågor eller om oro uppstår.

Strömlöst på Sudret uppföljning
Enligt  SR P4 Gotland har strömmen kommit tillbaka.
Kommentar: Uppföljning av tidigare notering.

Omvärldsbevakning 16.15

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 13.20

Strömlöst på Sudret
Enligt SR P4 Gotland råder strömavbrott på södra Gotland. Beräknas avhjälpt klockan 14.
Kommentar: Följer.

Eldningsförbud på flera håll i landet
I Kalmar län, delar av Sjuhäradstrakten, i Stockholms län och delar av Småland råder eldningsförbud, se bland annat Höglandsnytt  och P4 Sjuhärad.
Kommentar: Har förtydligat i blocket på startsidan att man bör kolla om det råder eldningsförbud innan man eldar och delat Länsstyrelsens information på Twitter.

Omvärldsbevakning 08.30

Ingenting att rapportera.  

Onsdag 16 maj


Omvärldsbevakning 21.00

Stopp i tågtrafiken norr om Stockholm uppföljning
Vid 21-tiden meddelade Trafikverket att tågtrafiken kommit igång, men med mycket begränsad framkomlighet. Förseningar och inställda tåg är att vänta tills trafiken kan rulla med full kapacitet, vilket förväntas ske under torsdagsförmiddagen enligt Trafikverkets prognos.
Kommentar: Tagit bort Just nu eftersom tågtrafiken åter rullar och sträckan inte kommer vara lika belastad under kvällen och natten.

Räddningstjänstärende Astra Zeneca uppföljning
Astra Zeneca skriver på sin hemsida att de yttre avspärrningarna som räddningstjänsten satte upp är borttagna sedan 17-tiden. Astra Zeneca skriver också att utrymningen gjordes i preventivt syfte, som en extra säkerhetsåtgärd i samband med att systemen startades upp efter strömavbrottet. Det finns inga rapporter om personskador.
Kommentar: Uppföljning av tidigare notering. Händelsen är avslutad.

Omvärldsbevakning 16.30

Räddningstjänstärende Astra Zeneca uppföljning
Ännu ingen bekräftad information om att händelsen är avslutad.
Kommentar: Fortsätter följa.

Stopp i tågtrafiken norr om Stockholm
Trafikverket skriver på sin hemsida: Stopp i tågtrafiken mellan Häggvik - Arlanda/Märsta. Detta påverkar fjärr och regionaltåg mellan Stockholm C- Uppsala/Falun/Gävle/Sundsvall, SL's pendeltåg på linje 40 och 41 Södertälje C/Tumba-Märsta/Uppsala samt Arlanda Express sträckan Stockholm C-Arlanda. Orsaken är en riven kontaktledning norr om Upplands Väsby.
Reparatör är utkallad till platsen men prognos saknas när trafiken kan återupptas. 
Kommentar: Publicerar Just nu, på twitter och facebook.

Omvärldsbevakning 13.00

Strömavbrott uppföljning
Elen tillbaka.

Räddningsärende Astra Zeneca uppföljning
Astra Zeneca uppger via medier att situationen är under kontroll.
Kommentar: Fortsätter följa tills informationen är bekräftad.

Omvärldsbevakning 10.00

Strömavbrott och räddningsärende Astra Zeneca
Ett större strömavbrott drabbade södra delarna av Stockholms län, främst Södertälje, under förmiddagen. Reservkraften på Södertälje sjukhus uppges ha fungerat som den skulle. Däremot så påverkade elavbrottet en del av Astra Zenecas anläggning.
Kommentar: Följer räddningsärendet på Astra Zeneca då det finns risk för utsläpp. Just nu och twitter om  elavbrottet, med hänvisning till Vattenfall.

Omvärldsbevakning 08.50

Ingenting nytt att rapportera.

Tisdag 15 maj


Omvärldsbevakning 20.50

Problem med Nordeas internet- och mobilbank
Nordea har under tisdagen haft problem med inloggningen till internet- och mobilbanken. Nordea arbetar för att försöka lösa problemet, skriver banken i ett meddelande om teknisk störning på hemsidan. Kunder som behöver göra bankärenden hänvisas till Nordeas kundtjänst som har öppet dygnet runt, skriver SVT Nyheter/ TT.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor. Även med tanke på att betaltjänsten Swish låg nere tidigare under dagen. 

Omvärldsbevakning 16.30

Varningar för höga flöden
SMHI har ändrat klass 3-varningen (extremt höga flöden)för Norrbotten till en klass 2-varning (höga flöden).
Kommentar: Uppdaterar nyheten.

Omvärldsbevakning 12.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.50

Eldningsförbud
Mejl från räddningstjänsten Räddsam Mälardalen om eldningsförbud i delar av Sörmland. Kommer sannolikt så småningom delas i medier, SR P4 Sörmland till exempel. 
Räddningstjänsten i Storstockholm avråder, alltså ännu inget förbud, mot eldning utomhus i Stockholms län, Uppsala län, Sala kommun och Gotland, vilket Svt uppmärksammar.
Kommentar: Följer. Uppdaterar vår temasida.

Störningar i betalningstjänsten Swish
Betalningstjänsten swish låg nere under tisdagsmorgonen men fungerar nu som vanligt igen, skriver Swish på sin hemsida. Störningen gällde överföringar från samtliga anslutna banker och berörde cirka 6,3 miljoner användare.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor.

Måndag 14 maj


Omvärldsbevakning 21.00

Tågstopp och förseningar mellan Göteborg och Stockholm

Ett elfel mellan Allingås och Vårgårda ledde till totalstopp i tågtrafiken mellan Göteborg och Stockholm på måndagen. Vissa passagerare tvingades sitta inlåsta i ett tåg i tre-fyra timmar innan de evakuerades, skriver SVT Nyheter Väst. Vid 13-tiden kunde man förbereda en evakuering av det aktuella tåget, vilket enligt det ansvariga tågbolaget SJ berodde bland annat på att man var tvungna att be Trafikverket om hjälp för att se till att det är spänningslöst när man släpper av resenärerna. Vid 19-tiden på måndagen uppgav Trafikverket att tågtrafiken kommer att kunna återupptas tidigast vid 21-tiden på måndagskvällen, enligt SVT Nyheter Väst. 

Kommentar: Noterade att Trafikverket hade en gul ruta om detta, publicerad vid 19.20-tiden. Övervägde att publicera en Just nu, men kom fram till att det kändes för sent för detta då media rapporterat om tågproblemen hela dagen. Dessutom gav Trafikverket i sin text besked om att trafiken skulle släppas på på kvarvarande avstängda spår under kvällen. Medan detta inlägg skrevs togs den gula rutan bort.

WHO vaccinerar mot ebola i Kongo-Kinshasa
Världshälsoorganisationen WHO kommer den här veckan att börja massvaccinera människor i Kongo-Kinshasa mot den smittsamma blödarsjukdomen ebola. Detta för att förhindra att det senaste utbrottet i landet sprider sig, rapporterar SR Ekot. Vaccinet är fortfarande under utveckling. Det har visat sig fungera på människor, men inte tidigare använts i liknande situationer, enligt SR Ekot. WHO bekräftar att 19 personer har dött av ebola i Kongo-Kinshasa mellan 4 april och 13 maj. Under samma period har landet rapporterat in sammanlagt 39 misstänkta fall av sjukdomen, men WHO anser inte att utbrottet bör klassas som en ”folkhälsokris av internationellt intresse”, skriver SVT Nyheter

Kommentar: För kännedom, med tanke på oron som uppstod kring det stora utbrottet av ebola 2013-2016.

Omvärldsbevakning 15.20

Uppdatering: Höga flöden
Medierna fortsätter att rapportera om konsekvenser från översvämningarna. Norrbottens-Kuriren rapporterar live med bilder från drabbade områden. Enligt SVT Norrbotten väntas Överkalix, Haparande och Älvsbyn bli värst drabbade. Där finns risk att hela villakvarter översvämmas. Vid Gravasund i Jämtland är vattenståndet upp till 1,5 meter över det normala och prognosen om regn mot slutet av veckan oroar. Bland annat hotas verksamheten vid ett gårdsmejeri, rapporterar SR P4 Jämtland.
Kommentar: Vi fortsätter att följa konsekvenserna med anledning av vårfloden. Här är länkar till Överkalix och Haparandas  information.

Skogsbrand i Oskarström, Halland
På måndagsförmiddagen utbröt en brand i ett markområde i Oskarström utanför Halmstad. Ett tiotal enheter är på plats för att släcka branden som enligt räddningstjänsten drabbat ett mellan fem till sex hektar stort område. Torkan och det varma vädret gör att spridningsrisken är stor och det kommer att ta ett par dygn innan man kan säkerställa att branden är släckt, rapporterar SVT Halland och SR P4 Halland.
Kommentar: Fortsätter att följa eftersom spridningsrisken är stor.

Omvärldsbevakning 12.00

Höga flöden
SR Ekot rapporterar om fortsatt stor översvämningsrisk i delar av norra Sverige på grund av höga flöden. SMHI:s hydrolog uppger till SR Ekot att flödena även börjar komma igång i delar av fjällkedjan, vilket kan leda till att fler varningar utfärdas. Klass 3-varningar finns i nuläget utfärdade för Norrbottens läns inland och kustland samt för Jämtlands län utom fjällen. I Norrbotten har flera vägar svämmats över av vatten och behövt stängas av, uppger SR P4 Norrbotten. Senast Norrbotten hade så höga vattennivåer var 1968, enligt SR P4 Norrbotten. SR P4 Jämtland sänder live vid Ammerån där en klass 3-varning för höga flöden är utfärdad.
Kommentar: Har uppdaterat nyheter och händelsesidan om vårfloden. Fortsätter att följa eftersom flödesläget kan bli värre inom de närmsta dagarna.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att rapportera