Vecka 21 2018

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 27 maj


Omvärldsbevakning 22.30

Skogsbrand i Hallstahammar
En skogsbrand bröt i dag ut i Kvarnskogen utanför Hallstammar. Elden spred sig snabbt.
– Vi har ringat in elden bra, så den är under kontroll just nu. Jag är hoppfull, sade Lars Lagebo, inre befäl vid Räddsam Mälardalen, vid 18.30-tiden till SR P4 Västmanland.
– Men man vet inte riktigt eftersom det hänger på vindar och väder också.
Kommentar: För kännedom med tanke på hur torrt det är i marken så är spridningsrisken stor.

Omvärldsbevakning 16.00

Skogsbrand norr om Stockholm
En skogsbrand har brutit ut intill en campingplats i Bro, norr om Stockholm. Branden ska nu vara under kontroll men inte släckt, enligt Sveriges radio P4.
Kommentar: För kännedom med tanke på hur torrt det är i marken så är spridningsrisken stor.

Omvärldsbevakning 09.15

Ingenting nytt att rapportera.

Lördag 26 maj


Omvärldsbevakning 21.00

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.00

Värmen gör att grundvattennivåerna sjunker snabbare än normalt
De senaste veckornas högsommarvärme har gjort att grundvattennivåerna sjunkit mer än normalt på vissa håll, skriver DN. Samtidigt har växtligheten kommit igång ordentligt och den tar upp mycket vatten. Bo Thunholm, hydrogeolog på SGU, säger att man bör följa utvecklingen noga framöver men att det i nuläget inte är aktuellt att gå ut med en varning. Överlag är läget bättre än förra året men regn och lite kyligare väder behövs för att säkra vattenläget inför semestrarna. Här är SGU:s senaste rapport om grundvattennivåerna.
Kommentar: Vi fortsätter att följa grundvattenläget.

Orkansäsongen på Atlanten har inletts
Under fredagen bildades den subtropiska stormen Alberto i nordvästra Karibien. Det innebär att orkansäsongen på Atlanten har inletts, skriver SMHI. Alberto förväntas dock omvandlas till en tropisk storm när den rör sig in över Mexikanska golfen.
Kommentar: Många svenskar bor eller reser till området. Bra att känna till att orkansäsongen har inletts.

Omvärldsbevakning 08.10

Inget nytt att rapportera.

Fredag 25 maj


Omvärldsbevakning 22.30

MSB uppmanar till stor försiktighet på grund av den extrema brandrisken
Med anledning av den extrema torkan i skog och mark har MSB utfärdat ett myndighetsmeddelande där allmänheten uppmanas vara mycket försiktiga i skog och mark.
Kommentar: Vi har skrivit nyhet och delat i våra sociala kanaler + svarat på frågor under kvällen. VI fortsätter att följa SMHI:s varningar och brandriskprognoser.

Omvärldsbevakning 17.30

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 11.30

Stor eller extremt stor risk för brand i skog och mark
SMHI varnar för att det i stora delar av landet råder stor, eller i flera områden extremt stor risk för bränder i skog och mark.
Kommentar: Vi har lagt ut en informationsfilm i våra sociala kanaler med råd om hur man ska bete sig om man upptäcker en skogsbrand, och vad eldningsförbud innebär. Vi fortsätter följa läget.

Omvärldsbevakning 09.00

Ingenting att rapportera

Torsdag 24 maj


Omvärldsbevakning 21.45

E4 avstängd vid Lidköping
Trafikverket meddelar att E4 på torsdagskvällen stängts av i norrgående riktning vid Linköping, i höjd med Gärstadsverket. Anledningen är att en timmerbil vält och lasten hamnat över vägen.
Kommentar: Kan störa trafiken i området. 

Omvärldsbevakning 17.00

Meddelande om höga temperaturer

SMHI har utfärdat ett meddelande om höga temperaturer, gällande Västra Götalands län och Hallands län. Ett meddelande utfärdas när dygnets maximala dygnstemperatur under tre dagar i följd är mellan 26 och 30 grader.
Kommentar: Vi håller koll på SMHI:s varningar och om meddelandet om höga temperaturer uppgraderas till en varning.

Omvärldsbevakning 11.45

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.55

Ingenting att rapportera.

Onsdag 23 maj


VMA Sundsvall 23:30

Det brinner på ett ställverk i Vaple i höjde med Stockvik. Enligt räddningstjänsten är det en fullt utvecklad brand.Räddningsledaren uppmanar alla att stänga fönster och dörrar och hålla sig inomhus, skriver P4 Västernorrland.
Kommentar: Gjorde nyhet samt delade i facebook och på twitter. 

Omvärldsbevakning 22.30

Flera skogsbränder runt om i Sverige
Rekordvärmen har lett till skogsbränder i olika delar av landet. Räddningstjänsten i Västerbotten, Uppland, Västra Götaland och Småland har arbewtat med eldhärjade skogsområden, rapporterar SVT.: 
Kommentar: Bränderna tar mycket av samhällets resurser för närvrande. Kan uppstå oro och komma frågor.

Värmen stoppar tågtrafiken
Tågtrafiken är inställd på Västkustbanan på grund av solkurvor, något som också drabbat sträckan mellan Göteborg och Borås, skriver SR P4 Sjuhärad ikväll.
Kommentar: Kan komma frågor om tågkommunikationera och säkerheten.

Explosion i lägenhet i Sandviken 
En explosion inträffade i en lägenhet i ett flerfamiljshus i Sandviken på onsdagskvällen. Lägenheten rökfylldes, men ingen skadades. Delar av fastigheten har evakuerats.Polisen har gripit en man i samband med händelsen, rapporterar SVT.
Kommentar: För kännedom och eventuell uppföljning om det kommer frågor eller uppstår oro.

Omvärldsbevakning 16.30

Höga temperaturer i västra Sverige
SMHI utfärdade vid middagstid onsdag ett Meddelande höga temperaturer för Hallands län, Västra Götalands län och Bohuslän. Maxtemperaturen väntas nå över 26 grader veckan ut.
Kommentar: Med utsikter för temperaturer upp till 30 grader kan samhällets resurser komma att ansträngas.

Gräsbrand i Tierp riskerar att utvecklas
SOS informerade om en pågående gräsbrand med spridningsrisk i Tierp. Branden täcker just nu en yta motsvarande fyra fotbollsplaner.
Kommentar: Tidig varning inför kvällen om den skulle blossa upp.

Omvärldsbevakning 11.00

SMHI: risk för brand i nästan hela landet
I en nyhet hos SVT beskriver SMHI hur högtrycket just nu påverkar risken för brand på många håll i landet.
Kommentar: Vi följer läget konsekvent.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att notera.

Tisdag 22 maj


Omvärldsbevakning 22.30

Misstänkta giftampuller i Gustavsberg
Ett tiotal glasampuller har hittats på gården till en förskola i Gustavsberg i Värmdö kommun, sydost om Stockholm. Enligt text på ampullerna innehåller de osmiumtetroxid, en mycket farlig gasförening som kan vara dödlig. Tre personer är förda till sjukhus för kontroll, skriver Aftonbladet.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor eller uppstår oro.

Brand i flerfamiljshus i Eskilstuna
En brand bröt ut i en lägenhet i ett flerfamiljshus i bostadsområdet Skiftinge i Eskilstuna under tisdagseftermiddagen. Rökutvecklingen var kraftig och tre trappuppgångar, med ett 70-tal människor, evakuerades på Karl Hovbergsgatan. Elva personer med rökskador har förts till sjukhus, skriver SvD och Polisen.

SMHI: Risk för brand i nästan hela landet
Högsommarvärmen i stora delar av Sverige har lett till bränder eller risk för bränder i princip i hela landet, skriver SvT, som rapporterar att i Västmanland har en stor skogsbrand drabbat Skinnskatteberg idag. Även i Uppsala brann det på tisdagen i ett område på 50 gånger 50 meter i skogen i naturreservatet Hågadalen-Nåsten.

Skogsbrand i Skepplanda
En större skogsbrand har brutit ut öster om Skepplanda i Ale kommun cirka fyra mil norr om Göteborg. Klockan 22.20 på tisdagskvällen var branden fortfarande inte under kontroll, enligt GP.
Kommentar: Flera bränder rapporteras under tisdagen i medierna, se ovan. Brandrisken är stor och kommer att öka under veckan, enligt SMHI. 

Omvärldsbevakning 15.45

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 12.00

Eldningsförbud och skogsbrandsrisk på flera håll
Ytterligare fler områden, till exempel Storgöteborg, har utfärdat eldningsförbud. Risken för skogsbrand är hög i flera delar av Sverige.
Kommentar: Håller ett öga på SMHI:s brandriskkarta och följer läget i allmänhet. Har justerat block på startsidan till vår sida om brandrisk så att den fokuserar på just skogsbrand. Se tidigare nyhet från oss om eldningsförbud här.

Klass 2-varning för Västerbotten justeras något
Klass 2-varningen för höga flöden i Västerbotten har förändrats något under dagen och gäller nu bara nedre delen av Vindelälven. När det gäller mellersta Vindelälven har varningen nedgraderats till en klass 1-varning.
Kommentar: Vi noterar detta men gör ingen ny nyhet, eftersom det gäller en smärre geografisk skillnad i ett område där varning funnits redan sedan tidigare.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att notera.

Måndag 21 maj


Omvärldsbevakning 21.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11.40

Om krisen eller kriget kommer
Under Krisberedskapsveckan, 28 maj – 3 juni, skickar MSB ut broschyren Om krisen eller kriget kommer till 4,8 miljoner hushåll i Sverige. Alla hushåll får ett då ett exemplar. I dag presenterades broschyren.   Tyngdpunkten i informationen ligger på hur människor kan förbereda sig för att klara vatten, mat, värme och kommunikation när samhällets service inte fungerar som vanligt, oavsett vad som är orsaken till det.  Flera medier skriver om broschyren.
Kommentar: Vi har publicerat blogginlägg om broschyren på Krisinfobloggen som har fått stor spridning i våra sociala kanaler. 

Omvärldsbevakning 08:20

Inget att notera.