Vecka 22 2018

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 3 juni


Omvärldsbevakning 21.40

Flera skogsbränder runt om i landet
SMHI bedömer att risken för skogsbränder är stor i hela landet utom i Norrbotten, södra Lapplandsfjällen samt Jämtlandsfjällen. Under dagen har det rapporterats om flera bränder runt om i landet.
Branden söder om Gävle är ännu inte helt under kontroll och räddningstjänsten uppges enligt SVT Nyheter Gävleborg vara kvar i området under hela natten. Samtidigt rapporterar P4 Värmland att det under söndagseftermiddagen började brinna på Bofors skjutfält. Det ska råda explosionsrisk och rökutvecklingen uppges vara kraftig. 
Det åsk- och blixtoväder som drog in över Svealand under söndagen uppges kunna orsaka flera bränder, framför allt i Värmlandstrakten. Det skriver Aftonbladet.
Det har även rapporterats om inställda tågavgångar på grund av solkurvor. I Olofström spårade ett godståg ur, varefter det började brinna i flera järnvägssliprar, rapporterar SVT Nyheter Blekinge.
Kommentar: Fortsätter att följa brandriskprognoserna och rapporteringen om större skogsbränder i landet.

Omvärldsbevakning 15.10

Skogsbrand utom kontroll söder om Gävle
En stor skogsbrand rasar söder om Gävle, rapporterar SVT Nyheter Gävleborg. Gästrike räddningstjänst arbetar med att släcka branden, som ännu inte är under kontroll. Vid 14.30-tiden hade branden spridit sig till ett större område, omkring 100 x 200 meter. Räddningstjänsten har kallat in en helikopter och samverkar med BillerudKorsnäs och Kustbevakningen för att släcka branden.
Kommentar: Följer utvecklingen. Branden är i nuläget inte under kontroll.

Omvärldsbevakning 09.15

Ingenting att rapportera.

Lördag 2 juni


Omvärldsbevakning 21.30

Oväder orsakade åskskurar och strömavbrott i Svealand
I värmländska Eda har åskskurar orsakat strömavbrott, meddelar Sveriges Radio. Kraftiga vindar i Örebro gjorde att ett tak blåste av en butikslokal, meddelar SR. 
Kommentar: I medierna har det under dagen rapporterats om bränder i bland annat Dalarna men enligt vad vi ser finns inga bränder som inte räddningstjänsten har kontroll på. Men även svalare väder kan ju ha konsekvenser så vi följer det med. 

Fästingar med blödarvirus påträffade i Europa
Flyttfåglar i Grekland och Turkiet på väg hem från Afrika har visat sig bära på ett virus vid namn alkhurma, rapporterar Aftonbladet. Detta uppges kunna orsaka en typ av blödarfeber som förekommer i Saudiarabien.
Kommentar: Noterar ifall spekulationer kring detta virus skulle uppstå. Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC  har information om viruset.

Omvärldsbevakning 14.25

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 09.05

Ingenting att rapportera.

Fredag 1 juni


Omvärldsbevakning 22.15


Skogsbrand söder om Nora

Det har under kvällen pågått en skogsbrand mellan Pershyttan och Ramshyttan i Örebro län. Använd inte länsväg 744 då räddningstjänsten under släckningsarbetet, uppmanar Polisen. Enligt uppgifter till SVT har räddningstjänsten under sena fredagkvällen branden under kontroll.
Kommentar: Följer rapportering i medier om skogsbränder och hur de hanteras av den lokala räddningstjänsten.


Omvärldsbevakning 16.30


Lokalt ansträngd vattensituation
På sina håll i landet, bland annat i Norrköping, ligger vattenverken nära maxkapaciteten för sin produktion. Läget är på sina håll ansträngt vilket beror på hög konsumtion. Det rapporterar bland annat Norrköpings tidningar. Det är alltså inte en fråga om låga nivåer av grundvatten, påpekar bland andra branschorganisationen Svenskt Vatten. 

Kommentar: Följer.  

Utökad information om eldningsförbud
Under eftermiddagen har bland annat Västernorrlands och Västmanlands län informerat om att eldningsförbud gäller i hela länen., vilket lokala medier har rapporterat om.
Kommentar: Vi har uppdaterat nyheten om eldningsförbud. 

Omvärldsbevakning 13.00

Skola i Göteborg ställde in undervisning på grund av värmen
Bräckeskolan i Göteborg har ställt in undervisningen idag fredag eftersom temperaturen uppges vara över 30 grader inomhus, skriver Aftonbladet och Sveriges Radio.
Kommentar: Vi följer rapporteringen om höga temperaturer. 

Omvärldsbevakning 08.30

Ingenting nytt att rapportera. 

Torsdag 31 maj


Omvärldsbevakning 21.15

Stor skogsbrand härjar utanför Karlshamn uppdatering
Under kvällen har räddningstjänsten fått kontroll över branden, uppger SR P4 Kristianstad. Det återstår dock mycket arbete innan branden är helt släckt.
Kommentar: Följer upp tidigare notering.

Vattenbrist Gävle och Sandviken uppdatering
Under gårdagen rapporterade flera medier om akut läge gällande vattenförsörjningen i Gävle och Sandviken. Allmänheten uppmanades att spara på vattnet. Enligt Sandviken Energi har situationen förbättrats under torsdagen, uppger SR P4 Gävleborg. 
Kommentar: Oklart om detta även gäller Gävle. Vi fortsätter att följa vattensituationen i hela landet.

Omvärldsbevakning 16.10

Stor skogsbrand härjar utanför Karlshamn
Räddningstjänsten arbetar med att släcka en stor skogsbrand norr om Svängsta utanför Karlshamn, uppger DN och flera andra medier.  Enligt polisen ska branden vara lika stor som flera fotbollsplaner och det är stor spridningsrisk. 
Kommentar: Vi följer branden med tanke på om den skulle sprida sig till bostadsområden.

Omvärldsbevakning 12.15

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att notera.

Onsdag 30 maj


Omvärldsbevakning 21.10

Inget nytt att rapportera

Omvärldsbevakning 16.15

Telstörningar för Tele 2
Teleoperatören Tele 2 har drabbats av driftstörningar i mobilnätet. – Driftstörningarna påverkar vissa av Tele 2:s företagskunder. Det är ganska omfattande störningar gäller hela Sverige, rapporterar TT. 
Kommentar: Påverkar inte nödsamtal till 112. 

Vattenbrist på flera håll
Konsekvenserna av det varma vädret har gjort att det har uppstått en akut situation när det gäller vattentillgången i Gävle och Sandviken. Nu uppmanar Gästrikevatten och Sandviken Energi sina kunder att spara på vattnet, uppger Sveriges Radio P4 Gävleborg.  Minst 13 kommuner har infört bevattningsförbud. Ytterligare omkring 30 kommuner har uppmanat invånarna till sparsamhet med vatten. Det är ovanligt många för årstiden, enligt branschorganisationen Svenskt Vatten, skriver SVT nyheter.
Kommentar: Vi följer utvecklingen noga när det gäller vattenläget.

Omvärldsbevakning 11.00

Bränderna i Värmland under kontroll
Bränderna i östra Värmland uppges vara under kontroll. Vinden har dock ökat, vilket ökar spridningsrisken och kan göra att glödbränder flammar upp.
Kommentar: Vi fortsätter att hålla koll för att vara på banan om branden ökar i storlek

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att notera.

Tisdag 29 maj


Omvärldsbevakning 22.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 17.30

Uppdatering: skogsbranden i Värmland

Räddningstjänsten arbetar nu främst med att förhindra spridning av skogsbranden i Värmland som orsakades av gnistor från ett tåg. I nuläget har räddningstjänsten branden under kontroll, men när det är så torrt och har brunnit i marken finns alltid risk för nya bränder, uppger en räddningschef för Aftonbladet. 

Kommentar: Vi fortsätter att följa branden om den tar ny fart. 

Skolelever skickades hem på grund av värmen

Västra Hamnens skola i Malmö skickade hem alla sina cirka 500 elever vid 13-tiden på tisdagen på grund av att temperaturen inomhus närmade sig 30 grader, rapporterar SVT Nyheter Skåne. Skolledningen bedömde att det var säkrare att skicka hem eleverna än att låta lektionerna fortsätta. Enligt skolan klarade inte ventilationen att kompensera för de höga temperaturerna ute. Ventilationen är nu felanmäld och förhoppningen är att undervisningen ska kunna återupptas i morgon, enligt SVT.

Kommentar: För kännedom, med tanke på att SMHI har utfärdat flera meddelanden om höga temperaturer och konsekvenser av värmen. 

Omvärldsbevakning 13.30

Fyra döda i misstänkt terrordåd
En man har skjutit ihjäl tre personer, varav två poliser, i Liège i Belgien. Mannen dödades senare av polis. Det var vid 10.30-tiden som mannen öppnade eld mot två poliser utanför ett kafé. Båda poliserna och ytterligare en förbipasserande dödades av skotten. Ytterligare två poliser skadades. Gärningsmannen tog även en kvinna som gisslan, men ska senare alltså ha dödats av polis, enligt franska Le Soir och andra medier. Händelsen utreds nu som misstänkt terrorbrott. Detta rapporterar DN. 

Kommentar: För kännedom om vi får frågor. Vidtar ingen åtgärd då händelsen redan är avslutad. 

Skogsbränder i Värmland fortfarande inte under kontroll
Räddningstjänsten arbetar fortfarande med att släcka skogsbranden som startade igår utefter järnvägen söder om Filipstad. Bränderna är ännu inte under kontroll och det är extremt torrt i markerna, rapporterar SR Ekot. 

Kommentar: Vi fortsätter följa händelsen. 

Bevattningsförbud införs i Örkelljunga
Örkelljunga kommun inför bevattningsförbud på grund av låga nivåer i reservoarerna. Förbudet innebär att man inte får vattna i trädgåren med slang, fylla pooler, m.m. Förbudet gäller tills vidare, uppger SR P4 Kristianstad. 

Kommentar: För kännedom, då vi försöker följa grundvattensituationen i landet. 

Omvärldsbevakning 08.50

Bränderna i Värmland ännu inte kontroll
Arbetet med att släcka bränderna längs järnvägen i Värmland och västra bergslagen fortsätter.
Inga bostäder är i fara för branden, säger Kristoffer Rodén, räddningschef i beredskap vid Bergslagens räddningstjänst, till SR P4 Värmland.
Stora resurser är igång för att släcka bränderna.
Kommentar: Vi följer utvecklingen till dess branden är under kontroll, med tanke på hur torrt det är i markerna. Se även gårdagens anteckning.

Måndag 28 maj


Omvärldsbevakning 21.40

Luleå flygplats stängd efter brand
Luftfartsverket har stängt Luleå flygplats efter en brand på den militära delen av flygplatsen. Händelsen har lett till ett flertal inställda avgångar och plan som tvingats landa på andra flygplatser, rapporterar bland annat Aftonbladet. 
Kommentar: För kännedom. Kan vara av intresse för allmänheten. 

Omvärldsbevakning 16.00

Tåg orsakade flera gräsbränder
Ett tåg med trasigt hjulpar har orsakat gnistbildning och antänt flera gräsbränder norr om Karlstad. Branden har spridits till skog och fastigheter är ännu inte under kontroll. Enligt räddningstjänsten har tåget även orsakat bränder på flera platser i Filipstad, Hällefors, Kristinehamn och Storfors, uppger DN och SR P4 Värmland.  

Omvärldsbevakning 12.30

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 09.50

Förseningar i tågtrafiken i Skåne igen
Flera Örsundståg på sträckorna Malmö-Helsingborg, Malmö-Hässleholm/Älmhult ställs in under hela förmiddagen. Trafikverkets prognos är att tågen ska rulla som vanligt igen vid lunchtid. Orsaken är ett spårfel. Även Pågatågen mellan Helsingborg och Trelleborg är drabbade och måste köra en annan väg. Bussar ersätter i viss omfattning enligt Skånetrafiken. Resenärerna i Skåne har på senaste tiden blivit drabbade av omfattande problem i tågtrafiken, rapporterar TT/DN.

Kommentar: För kännedom, med tanke på att problemen är återkommande. Vidtar ingen åtgärd. 

Tidig start på orkansäsongen i USA - stormen Alberto på väg in
Delstaterna Alabama, Florida och Mississippi har infört undantagstillstånd och kallat in USA:s nationalgarde i väntan på att stormen Alberto ska dra in över landet. Stormen väntas orsaka livshotande översvämningar. Kraftiga vindar och regn började sprida sig över Florida under söndagen. 

Alberto är den första namngivna stormen för säsongen. Orkansäsongen i USA startar officiellt den 1 juni, men att säsongen startat lite tidigare i år innebär enligt CNN inte att det kommer att bli en värre säsong än vanligt, skriver SVT/TT.
Kommentar: För kännedom med tanke på svenskar i området.